Placek z jagodami


Placek z jagodami
Składniki
75 dag jagód.
Ciasto: 50 dag mąki, pół szklanki cukru, niepełna szklanka
mleka, 8 dag masła lub margaryny, 8 dag drożdży, 2 żółtka,
szczypta soli. Kruszonka: 20 dag mąki,pół kostki masła, 10 dag
cukru, łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przyrządzania
Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać lekko podgrzane mleko, łyżkę cukru, 2-3 łyżki
mąki. Wszystkie składniki wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Tłuszcz stopić, wystudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać cukier, żółtka, sól, tłuszcz i
wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki (ok. 10 min). Blaszkę
wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Na
ciasto wyłożyć jagody, zagnieść kruszonkę i ułożyć na jagodach. Piec w średnio
nagrzanym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru. Po upieczeniu jeszcze gorące
ciasto posypać cukrem pudrem.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Placek z jagodami i masą makaronikową
Placek ryżowy z mięsem
EW Placek tarty
Placek wojenny (stara receptura)
Placek kruchy z jablkami
Jagoda kamczacka
Placek jeżynowo jabłkowy
EW Placek krucho drożdżowy z jabłkami
Placek miodowo orzechowy mamy Marcina
Placek królewski
kolorowy placek
Jagoda Acai dar natury z Amazonii
Placek szwedzki
Placek z jabłkami i bakaliami
Placek ze śliwkami i zalewą migdałową
Placek cytrynowy
Placek śmietankowy

więcej podobnych podstron