124 (3)






Kugel




Slonskie jodlo :










Kugel











Skladniki:
Ziemniaki 1 1\2 kg
Cebula 30 dag
Maka pszenna 2 dag
Jajo 1 szt.
Boczek wedzony 15 dag
Smalec 10 dag
Smietana 1 szklanka
Maslo 10 dag
Sol,pieprz naturalny,pieprz ziolowy,szczypta majeranku.

 
Przepis:
Ziemniaki umyc,obrac,zetrzec na tarce ziemniaczanej.Cebule obrac pokroic w drobna kostke i usmazyc na smalcu na zloty kolor.Cebule wymieszac z masa ziemniaczana,surowym jajem i przyprawami oraz maka.Boczek wedzony pokroic w cienkie plasterki,ulozyc na dnie szerokiego rondla i lekko podsmazyc,aby czesciowo wytopil sie z niego tluszcz.Na boczek nalozyc mase ziemniaczana,wierzch masy wyrownac i nalozyc na gore male kawalki masla.Rondelek przykryc pokrywka i wstawic do piekarnika na ok.45-60 minut.Kugiel bedzie dobry,jesli bedzie na wierzchu zrumieniony.Podawac na goraco,krojac w duze kawalki i polewajac kwasna smietana.

 
 



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
124 10 (3)
NOWE PRAWO z 29 czerwca 11 (nr 124)
ll 124
124 13 (3)
listscript fcgi id=124
124 05 (3)
124 ind (4)
124 14
INDEX (124)
Dz U 2009 nr 124 poz 1033
H Kiereś, Wolność w sztuce, s 109 124

więcej podobnych podstron