NAUKA 4 2010 127 136


NAUKA 4/2010 " 127-136
KATARZYNA LISOWSKA, MIECZYSAAW CHORŻY
Genetycznie zmodyfikowane
uprawy i żywność  przegląd zagrożeń
Wprowadzenie
Każdy gatunek istot żywych powstały w wyniku około 4 mld lat ewolucji ma swoje
znaczenie i funkcję w ekosystemie Ziemi i zapewnia jego równowagę. Często zapomina-
my, że przetrwanie i rozwój ludzkości są możliwe dzięki stałemu korzystaniu z usług
świadczonych przez środowisko przyrodnicze [1]. Niestety, w ostatnich dziesięciole-
ciach ludzkość wykorzystuje co roku ponad 100% rocznych mocy produkcyjnych bio-
sfery. Czytelną ilustracją tego zjawiska jest wymieranie gatunków. Eksploatacja eko-
systemów musi zostać zrównoważona, jeżeli nie chcemy doprowadzić do katastrofy [2].
Żadne współczesne osiągnięcie człowieka (może poza wyzwoleniem energii atomo-
wej i elektroniką informatyczną) nie wzbudziło tak powszechnego zainteresowania, emocji
i skrajnych opinii, jak możliwości tzw. inżynierii genetycznej, pozwalające ingerować
w mechanizmy dziedziczności organizmów. Ewolucja wytworzyła gatunki roślin, zwierząt
i mikroorganizmów, z których każdy ma odrębną pulę genów. Odległe gatunki nie krzyżują
się ze sobą w naturalnych warunkach. Technika inżynierii genetycznej pozwala na łamanie
tego podstawowego prawa przyrody i wprowadzanie gatunkowo obcych genów, aby uzys-
kać genetycznie zmodyfikowane organizmy żywe, wyposażone w nowe cechy.
Genetycznie zmodyfikowane organizmy (GMO) są bardzo rozległym obszarem ba-
dawczej i gospodarczej działalności człowieka, obejmującym zarówno mikroorganizmy
(bakterie, pleśnie, drożdże), rośliny (zboża, jarzyny, kwiaty ozdobne, drzewa owocowe,
drzewa leśne), jak i zwierzęta (gryzonie, zwierzęta gospodarskie, ptaki, ryby, zwierzęta
domowe). O ile genetyczne modyfikacje mikroorganizmów, a także (w bardzo rygorys-
tycznych warunkach) niektórych roślin i niektórych zwierząt, mają swoje uzasadnienie
gospodarcze (produkcja biopreparatów takich jak enzymy, szczepionki i in.) oraz nauko-
we, o tyle wprowadzanie do upraw polowych genetycznie zmodyfikowanych zbóż (dla
produkcji pasz i żywności), traw, innych roślin oraz drzew (dla przemysłu papiernicze-
go) wzbudza wiele zasadniczych, merytorycznych zastrzeżeń. Uprawy te nie są obojętne
dla środowiska naturalnego; wątpliwości dotyczą także tego, czy żywność i pasza zmody-
fikowana genetycznie są bezpieczne dla zdrowia. I wreszcie, niepokój budzi ekspansja
Dr hab. nauk przyr. Katarzyna Lisowska; prof. dr hab. n. med. Mieczysław Chorąży, członek rze-
czywisty PAN, Zakład Biologii Nowotworów Centrum Onkologii  Instytut im. Marii Skłodo-
wskiej-Curie, Oddział w Gliwicach
128 Katarzyna Lisowska, Mieczysław Chorąży
rynkowa kilku potężnych koncernów agrochemicznych i stosowane przez nie praktyki
patentowe.
Korporacje agrochemiczne
Kilka wielkich międzynarodowych korporacji, które produkują ziarno zbóż GM oraz
środki owadobójcze i chwastobójcze, stosuje jednocześnie ścisłą ochronę patentową
swoich produktów i prowadzi bardzo agresywną kampanię na rzecz pozyskiwania coraz
większych obszarów ziemi dla upraw roślin GM, coraz bardziej uzależniając od siebie
farmerów i rolników. Sprytnym hasłem marketingowym tych korporacji jest przewrotne
zawołanie  nakarmimy głodujący świat . Korporacje te w dążeniu do maksymalizacji
zysków wykorzystują metodę nacisków politycznych i gospodarczych, wykorzystują
organizacje międzynarodowe, państwowe agencje gospodarcze i intensywny lobbing.
Takie działania generują negatywne zjawiska gospodarcze i społeczne, powodując utratę
niezależności żywnościowej państw, są poważnym czynnikiem godzącym w naturalny
ład w przyrodzie i mogą prowadzić do powstania nowego feudalizmu w obszarze pro-
dukcji rolnej. Najnowszy raport amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk (NAS) pod-
nosi też kwestię coraz bardziej ograniczonego dostępu rolników do ziarna siewnego od-
mian konwencjonalnych, potencjalne ryzyko wynikające z postępującej konsolidacji ryn-
ku nasion siewnych i patentowania tych nasion oraz potencjalne problemy społeczne
związane z rozpowszechnianiem się upraw GMO, ale autorzy podkreślają, że kwestie
te nie były dotąd analizowane w systematyczny sposób, a więc nie można wyciągać
konstruktywnych wniosków. Generalne zastrzeżenia i stosunek do niekontrolowanych
ingerencji korporacji w produkcję żywności opartej na odmianach GM ujęte są zasadą
przezorności (precautionary principle). Wydaje się, że zbyt mało wiemy o złożonych me-
chanizmach i zasadach, na jakich funkcjonuje fenomen życia, i zbyt krótkie jest nasze
doświadczenie z polowymi uprawami zbóż GM, aby tę zasadę ignorować.
Wydajność i opłacalność upraw GMO
Wyżywienie ludności i zwierząt hodowlanych jest podstawowym wymogiem prze-
trwania człowieka na Ziemi. Tymczasem większość analiz wykazuje, że plenność zbóż
GM (kukurydza, rzepak i soja GM oporne, tj. tolerujące herbicyd, czyli rośliny HT  her-
bicide tolerant, lub zboża oporne na szkodniki, czyli noszące gen Bt) nie jest większa
w porównaniu z plennością odmian tradycyjnych [3-5]. Co więcej, ceny ziarna odmian
GM są w większości krajów (poza Argentyną) znacznie wyższe niż ziarna tradycyjnego.
Wynika to z opłat licencyjnych (technology fee) wliczanych w cenę ziarna siewnego
[3, 5, 6]. Najnowszy raport NAS [3] widzi największe korzyści z upraw GM w redukcji
zużycia silnie toksycznych pestycydów na rzecz mniej toksycznego glifosatu (w upra-
wach roślin GM opornych na glifosat) oraz w rezygnacji z głębokiej orki stosowanej do
zwalczania chwastów. Dlatego większy zysk rolnika uprawiającego odmiany GM wynika
Genetycznie zmodyfikowane uprawy i żywność  przegląd zagrożeń 129
(jeżeli ma miejsce) z obniżenia kosztów zakupu pestycydów i mniejszej pracochłonności
upraw [3, 5]. Nie są to jednak zyski trwałe, zwłaszcza w świetle rosnącego problemu
 superchwastów opornych na glifosat [3, 7] oraz szkodników nabierających oporności
na toksynę Bt [8-12].
Zużycie pestycydów
Zastosowanie odmian GM w uprawie miało przynieść obniżenie zużycia pestycydów
w rolnictwie. Przeczy temu raport Charlesa Benbrooka [7] podsumowujący 13 lat stoso-
wania technologii GM w rolnictwie amerykańskim. W oparciu o oficjalne dane amery-
kańskiego Departamentu Rolnictwa raport wylicza znaczący wzrost zużycia glifosatu
przy równoczesnym spadku zużycia innych herbicydów, jednak łączne zużycie wykazuje
tendencję wzrostową.
Superchwasty
Nadużywanie jednego rodzaju herbicydu prowadzi do powstawania oporności chwas-
tów na drodze różnych mechanizmów adaptacyjnych. Przykładem jest uzyskanie opor-
ności na glifosat przez szarłat Palmera (Amaranthus palmeri) wskutek amplifikacji genu
EPSPS kodującego enzym, którego funkcja ma być blokowana przez ten herbicyd [13].
Inne zjawisko to przenoszenie modyfikacji genetycznej przez zapylenie krzyżowe: zboża
GM w czasie zapylania przenoszą nowy gen do homologicznych gatunków zbóż tradycyj-
nych, a także na rośliny i chwasty pokrewne [14-16]. Plaga superchwastów jest szcze-
gólnie dotkliwa w Argentynie i USA, zmusza rolników do stosowania coraz większych
dawek herbicydów oraz herbicydów bardziej toksycznych, a nawet do ręcznego usuwa-
nia chwastów czy wręcz do porzucania zachwaszczonych upraw [7].
Środowisko
Na obszarach upraw zbóż GM następuje stopniowa chemizacja gleby, spowodowana
wielokrotnie większym zużyciem herbicydu w uprawach opornych na herbicyd lub gro-
madzeniem w glebie owadobójczych toksyn wydzielanych z systemów korzeniowych
roślin z genem Bt. Toksyna Bt z roślin GM jest częstokroć wielokrotnie trwalsza niż
taka sama toksyna stosowana dawniej w postaci oprysków  utrzymuje się ona w glebie
ponad 200 dni. Są dowody na zaburzanie łańcucha pokarmowego organizmów glebo-
wych, co prowadzi do redukcji różnorodności biologicznej, oraz dowody na ginięcie
w uprawach zbóż GM pożytecznych gatunków fauny. Poważnym zagrożeniem jest roz-
przestrzenianie się transgenów w środowisku; nie da się dziś przewidzieć odległych
skutków tego zjawiska. Liczne cytowania prac oryginalnych opisujących powyższe zagro-
żenia znajdują się np. w dokumentacji stanowiska rządów Francji, Luksemburga czy
Niemiec wprowadzającego zakaz upraw kukurydzy MON810 w tych krajach [17-19].
130 Katarzyna Lisowska, Mieczysław Chorąży
Koegzystencja
Modyfikacje genetyczne rozprzestrzeniają się z roślin GM na odmiany tradycyjne
poprzez  przepylenie , a także wskutek mieszania się ziarna w skupie i podczas skła-
dowania czy poprzez ziarno zgubione w transporcie. Możliwe są także krzyżówki GM
roślin uprawnych i blisko spokrewnionych gatunków chwastów (zwłaszcza w obrębie
rodziny Brassicaceae). Zjawiska te są grozne dla środowiska i dla ekonomii, w tym dla
przyszłości tradycyjnych upraw organicznych, zwłaszcza w takich krajach jak Polska,
której tradycyjne uprawy i żywność z nich pochodząca cieszą się zasłużoną renomą.
Wobec istnienia tych zagrożeń UE wydała ścisłe zalecenia [20] związane z tzw. koegzys-
tencją zbóż GM ze zbożami tradycyjnymi. W warunkach polskich  koegzystencja zbóż
GM i nie-GM jest niemożliwa do stosowania i kontroli, bo rolnictwo nasze składa się
głównie z gospodarstw mało- i średnioobszarowych, a rygory i skuteczność administro-
wania terenami rolnymi są niskiej jakości.
Koszty przestrzegania unijnych zaleceń dotyczących koegzystencji stanowią także
o mniejszej opłacalności upraw GM w Europie. Jak czytamy w [3]:  raport rzuca światło
na potencjalne koszty, jakie mogą ponosić rolnicy w związku z przyjęciem wytycznych
UE dotyczących współistnienia  zakładających rozdzielenie upraw ekologicznych, tra-
dycyjnych i GM. Główne rozważane środki to czyszczenie maszyn żniwnych, prowa-
dzenie upraw GM w znacznej odległości od upraw tradycyjnych oraz wysiew odmian
zwykłych w pasach buforowych wokół upraw GM oraz pośrodku (tzw. ostoje dla zacho-
wania bioróżnorodności i zmniejszenia ryzyka powstawania oporności u chwastów
i szkodników). Autorzy raportu oceniają, że środki te zwiększyłyby koszty ponoszone
przez rolników uprawiających kukurydzę GM o 84 euro na hektar.
Zdrowie
Osobnym problemem są zagrożenia wynikające ze spożywania żywności i pasz po-
chodzących ze zbóż GM. Pokutuje przekonanie, że  żywność GM jest doskonale przeba-
dana i absolutnie bezpieczna . W rzeczywistości komercjalizacja upraw i żywności GM
przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) dokonała się w oparciu o zasa-
dę  zasadniczej równoważności *, bez wykonywania testów toksykologicznych obowiąz-
kowych w przypadku jakichkolwiek dodatków do żywności. Aprobaty FDA dla kolejnych
produktów GM były wydawane na podstawie analiz i badań przedstawianych przez ich
producentów. W sposób oczywisty rodzi to wątpliwości co do bezstronności tych analiz.
Także obecnie wykonywane analizy dotyczące istniejących na rynku odmian i żywności
GM są wykonywane w większości przez laboratoria koncernów agrochemicznych lub
*  Substantial equivalence  A concept, developed by OECD in 1991, that maintains that a novel
food, for example, one that derives from genetic modification or engineering, should be con-
sidered the same as and as safe as a conventional food. [21].
Genetycznie zmodyfikowane uprawy i żywność  przegląd zagrożeń 131
na ich zlecenie. Bardzo mało jest badań niezależnych. W ostatnich latach kilka niezależ-
nych grup badaczy doniosło, że ziarna zbóż GM zawierających gen Bt (np. kukurydza
MON810) wykazują toksyczne działanie na komórki nerki, wątroby [22], jelita [23],
trzustki [24] i jądra gryzoni [25], problemem są także zagadnienia alergii związane ze
spożywaniem pokarmów pochodzących z niektórych organizmów GM [26, 27]. Wątpli-
wości dotyczą także efektów odległych, w tym wpływających na płodność i zdrowie
przyszłych pokoleń [28, 29]. Zbyt mało jest jednak badań długoterminowych, które
mogłyby wykryć tego typu zagrożenia [30, 31].
Obcy DNA i uboczne skutki transgenezy
Biotechnolodzy uspokajają, że  obcy DNA w roślinach transgenicznych jest nie-
szkodliwy, gdyż jest całkowicie trawiony. Jednak nie tylko DNA budzi obawy. Metody
inżynierii genetycznej są nieprecyzyjne, otrzymywanie roślin GM może prowadzić do
nieswoistej syntezy nowych, nieznanych białek i cząsteczek RNA powstających w rośli-
nie jako niezamierzone produkty uboczne transgenezy. Są to potencjalne alergeny,
toksyny, substancje antyodżywcze, regulacyjne RNA itp. Te efekty niemal zupełnie nie
są badane. Wbrew zapewnieniom biotechnologów, konstrukt genowy używany w pro-
dukcji roślin transgenicznych nie zawsze jest kompletnie trawiony, może on docierać
do jelit i być wchłaniany do krwi, bywa znajdowany w różnych narządach, może być wy-
dzielany z mlekiem i przekazywany potomstwu [32-38]. Technologia produkcji roślin
GM wymaga wprowadzenia wraz z wybranym obcym genem także innych, obcych frag-
mentów DNA: genu odporności na antybiotyk (jako markera selekcyjnego), fragmentów
DNA wirusowego (jako promotora  sygnału aktywującego obcy gen), fragmentów DNA
ułatwiających integrację konstruktu z DNA rośliny. Istnieje zatem ryzyko rozprzestrze-
niania się antybiotykooporności na patogeny jelitowe czy nieswoistej aktywacji genów
ludzkich. Mogą wystąpić trudne do przewidzenia odległe efekty biologiczne związane
z transferem pomocniczych sekwencji DNA zawartych w wektorze (nośniku), a towarzy-
szących obcemu genowi (transgenowi). Warto też podkreślić, że wbrew rozpowszech-
nionym opiniom nie ma dotąd żadnych badań epidemiologicznych dotyczących wpływu
żywności zawierającej składniki GM na zdrowie ludzi. Badań takich nie da się przepro-
wadzić w USA, gdzie żywność tego typu jest na rynku najdłużej (pierwsza komercjali-
zacja: pomidor Flavr Savr, 1994 r.), ponieważ żywność pochodząca z organizmów GM
nie jest tam znakowana.
Lobbing korporacyjny
Zarówno potencjalne, jak i udowodnione zagrożenia ze strony upraw i żywności GM
są stale deprecjonowane przez potentatów agrobiznesu i przedstawicieli przemysłu bio-
technologicznego. Korporacje te łożą wielkie środki na lobbing, mają też znaczący
132 Katarzyna Lisowska, Mieczysław Chorąży
wpływ na środowiska naukowe i media. Ze sprawozdań finansowych firmy Monsanto wy-
nika, że w 2009 roku firma przeznaczyła na lobbing blisko 9 mln dol., finansowała też
oficjalnie kampanie wyborcze wielu amerykańskich polityków. W Polsce Robert Gabar-
kiewicz, wysoki urzędnik firmy Monsanto Polska jest równocześnie czołową postacią
w stowarzyszeniu Polska Federacja Biotechnologii, które wypełnia misję propagowania
upraw i żywności GM. Naukowcy związani z Polską Federacją Biotechnologii znani są
z licznych wystąpień w mediach, zawsze w tonie promującym GMO. Aktywną promocją
GMO zajmuje się także firma pod mylącą nazwą Niezależna Agencja Prasowa, która jest
właścicielem domeny internetowej www.gbepolska.pl, zaś członkami grupy GBE Polska
są firmy: BASF, Bayer CropScience, Dow AgroSciences, DuPont, KWS, Monsanto i Syn-
genta, czyli największe koncerny z branży biotechnologicznej, wytwarzające i sprze-
dające GMO. Te same firmy są członkami organizacji Biopol  Zielona Biotechnologia
w Polsce (www.biopol.org.pl), która na swojej stronie internetowej oferuje  pomoc dla
mediów w redagowaniu artykułów prasowych dotyczących zagadnienia GMO oraz
branży biotechnologicznej . Biopol chwali się również:  dzięki współpracy z firmami
biotechnologicznymi oraz polskimi ministerstwami, posiadamy bezpośredni dostęp do
rzetelnej informacji . Jak się wydaje, tego typu powiązania odpowiadają za to, że pro-
blem zagrożeń związanych z GMO jest przemilczany przez media.
Sytuacja prawna
Do niedawna jedyną dopuszczoną do uprawy w Unii Europejskiej odmianą GM była
kukurydza MON810 wytwarzająca toksynę Bt. W 2009 r. Komisja Europejska zezwoliła
na uprawę zmodyfikowanego ziemniaka Amflora stworzonego na potrzeby przemysłu
papierniczego. W Polsce obowiązuje ustawa Prawo o organizmach genetycznie zmody-
fikowanych z 22 czerwca 2001 r., która nie reguluje kwestii komercyjnych upraw od-
mian GM. Istnieje luka prawna, gdyż obowiązuje co prawda zakaz obrotu GM materia-
łem siewnym, ale możliwy jest indywidualny import. To powoduje, że zachęcani inten-
sywną reklamą rolnicy sprowadzają i wysiewają odmiany GM, przede wszystkim kuku-
rydzę MON810, ale prawdopodobnie również odmiany Roundup Ready (odporne na
herbicyd), które nie są dopuszczone do uprawy w UE. Polskie instytucje kontrolne nie
zajmują się identyfikacją tych upraw ani oszacowaniem ich areałów. Uprawa odbywa się
więc w sposób sprzeczny z wytycznymi UE, bez zachowania zasad dotyczących współ-
egzystencji. Bez najmniejszych wątpliwości prowadzi to do rozprzestrzeniania się mody-
fikacji genetycznych w środowisku i zanieczyszczania tradycyjnego materiału siewnego.
Sejm pracuje obecnie nad rządowym projektem nowej ustawy o GMO (druk 2547),
który w swojej pierwotnej postaci dopuszczał komercyjne uprawy GMO i regulował ich
zasady. Projekt ten był mocno krytykowany  przez lobby pro-GMO jako zbyt restryk-
cyjny, a przez innych, jako idący pod prąd aktualnym trendom unijnym, w sytuacji gdy
Genetycznie zmodyfikowane uprawy i żywność  przegląd zagrożeń 133
kolejne państwa wprowadzają zakazy upraw GM. Obecnie zakaz upraw kukurydzy
MON810 obowiązuje w przodujących krajach rolniczych  Francji i Niemczech, a także
w Luksemburgu, Grecji, Austrii, na Węgrzech, w Bułgarii i we Włoszech. Irlandia oraz
Walia prawie w 100% objęte są strefą wolną od GMO, zaś Anglia w blisko 50%. Także
w Szwajcarii obowiązuje moratorium na uprawy GMO. Dnia 8 lipca 2010 r. zakończyła
pracę sejmowa podkomisja rozpatrująca projekt nowej ustawy o GMO, której prze-
wodniczył prof. Jan Szyszko. Podkomisja wprowadziła do projektu zasadnicze zmiany:
zakaz obrotu GM materiałem siewnym i zakaz uprawy roślin GMO. Zaostrzono także
maksymalne kary za łamanie prawa. Takie zapisy powodują, że ustawa staje się spójna
z Ramowym stanowiskiem rządu z 2006 r., potwierdzonym w roku 2008, które zakłada,
że Polska dąży do tego, aby być krajem wolnym od GMO w zakresie rolnictwa [39, 40].
Dalszy los i kształt ustawy zależy teraz od decyzji Parlamentu RP.
Krytyka rządowego projektu ustawy o GMO
Poniżej przedstawiono najważniejsze kierunki krytyki zawarte w opiniach nadesłanych
do Komisji Ochrony Środowiska [41]:
1) Skutki uwalniania GMO do środowiska są dalekosiężne i nieodwracalne, a równo-
cześnie znacznie grozniejsze od skutków powodowanych przez jakiekolwiek inne
czynniki zagrażające obecnie bioróżnorodności i jakości środowiska, przy czym
rzeczywista skala zagrożeń pozostaje wciąż nierozpoznana.
2) Koegzystencja upraw GM i tradycyjnych oraz ekologicznych jest de facto niemoż-
liwa (zbyt wiele nieprzewidywalnych czynników decyduje o  ucieczce genów , czyli
o niekontrolowanym rozprzestrzenianiu się pyłku lub nasion oraz ze względu na roz-
drobnioną strukturę agrarną polskiego rolnictwa); rolnictwo ekologiczne i transge-
niczne wykluczają się.
3) Uprawa GMO jest sprzeczna z dalekowzrocznym interesem polskiego rolnictwa
i przemysłu spożywczego; dopuszczenie odmian GMO uderzy w tradycyjny model
polskiego rolnictwa, zagrozi konkurencyjnej pozycji polskiej żywności w UE, może
doprowadzić do szybkiego wzrostu bezrobocia.
Konkluzje
Dopóki tak wiele sprzeczności i niejasności towarzyszy kwestii upraw GM oraz żyw-
ności wytworzonej z odmian GM, wydaje się, że w sferze legislacji należy bezwzględnie
kierować się zasadą przezorności (precautionary principle). Równolegle należy zapew-
nić możliwość prowadzenia niezależnych i rzetelnych badań nad odległymi skutkami
spożywania żywności GM przez ludzi i zwierzęta i nad wpływem roślin GM na środo-
wisko, a także obserwować, jak kształtuje się bilans zysków i strat dla rolników i społe-
czeństw w tych krajach, które dopuszczają komercyjne uprawy odmian GM.
134 Katarzyna Lisowska, Mieczysław Chorąży
Literatura
[1] Millennium Ecosystem Assessment, 2005. Ecosystems and Human Well-being: Synthesis.
Island Press, Washington, DC. http://www.maweb.org/
[2] Hails C. (ed.), Living Planet Report, WWF, Zoological Society of London and the Global
Footprint Network, 2008, pp. 48.
[3] National Research Council. 2010. The Impact of Genetically Engineered Crops on Farm
Sustainability in the United States. Washington, DC: The National Academy Press.
[4] Economic Impact of Dominant GM Crops Worldwide: a Review. EUR 22547 EN M. Gómez-
Barbero, E. Rodrguez-Cerezo. EUROPEAN COMMISSION DG JRC-IPTS, Sustainability
in Agriculture, Food and Health Unit December 2006.
[5] Failure to yield: Evaluating the Performance of Genetically Engineered Crops. Doug Gurian-
Sherman, Union of Concerned Scientists, April 2009.
[6] The Organic Center Critical Issue Report: The magnitude and impact of the biotech and
organic organic seed price premium, Charles Benbrook, December 2009.
[7] The Organic Center Critical Issue Report: Impacts of Genetically Engineered Crops on Pesti-
cide Use in the United States: The First Thirteen Years, Charles Benbrook November 2009
[8] Ferr J., Van Rie J. Biochemistry and genetics of insect resistance to Bacillus thuringiensis.
Ann. Rev. Entomol. 2002; 47: 501-33. Review.
[9] Griffitts J.S., Aroian R.V. Many roads to resistance: how invertebrates adapt to Bt toxins.
Bioessays. 2005 Jun; 27(6): 614-24. Review.
[10] Heckel D.G., Gahan L.J., Baxter S.W. et al. The diversity of Bt resistance genes in species
of Lepidoptera. J. Invertebr. Pathol. 2007 Jul; 95(3): 192-7. Epub 2007 Mar 25. Review.
[11] Downes S., Mahon R., Olsen K. Monitoring and adaptive resistance management in Austra-
lia for Bt-cotton: current status and future challenges. J. Invertebr. Pathol. 2007 Jul; 95(3):
208-13. Review.
[12] Tabashnik B.E., Van Rensburg J.B., CarriŁre Y. Field-evolved insect resistance to Bt crops:
definition, theory, and data. J. Econ. Entomol. 2009 Dec; 102(6): 2011-25. Review.
[13]Gaines T.A., Zhang W., Wang D. et al. Gene amplification confers glyphosate resistance in
Amaranthus palmeri. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 2010 Jan 19; 107(3): 1029-34.
[14] Jenczewski E., Ronfort J., ChŁvre A.M. Crop-to-wild gene flow, introgression and possible
fitness effects of transgenes. Environ Biosafety Res. 2003 Jan-Mar; 2(1): 9-24. Review.
[15] Arnaud J.F., Viard F., Delescluse M., Cuguen J. Evidence for gene flow via seed dispersal
from crop to wild relatives in Beta vulgaris (Chenopodiaceae): consequences for the release
of genetically modified crop species with weedy lineages. Proc. Biol. Sci. 2003 Aug 7; 270
(1524): 1565-71.
[16] Gepts P., Papa R. Possible effects of (trans)gene flow from crops on the genetic diversity
from landraces and wild relatives. Environ. Biosafety Res. 2003 Apr-Jun; 2(2): 89-103.
[17] Federal Office for Consumer Protection and Food Safety (BVL), Berlin To Monsanto
Europe S.A., Brussels 17 April 2009, Dr. Helmut Tschiersky-Schneburg, President Federal
Office for Consumer Protection and Food Safety Braunschweig, 17 April 2009.
[18] Argumentaire l appui de la clause de sauvegarde des autorits luxembourgeoises relative
la mise en culture du mas gntiquement modifi MON810 au titre de l article 23 de la
Directive 2001/18/CE modifie.
[19] Comit de prfiguration d une haute autorit sur les organismes gntiquement modifis
institu par le dcret n 2007-1719 du 5 dcembre 2007 Avis sur la dissmination du
MON810 sur le territoire franais.
Genetycznie zmodyfikowane uprawy i żywność  przegląd zagrożeń 135
[20] Commission Recommendation of 23 July 2003 on guidelines for the development of national
strategies and best practices to ensure the coexistence of genetically modified crops with
conventional and organic farming (notified under document number C(2003) 2624).
[21] Congressional Research Service: Report for Congress: Agriculture: A Glossary of Terms,
Programs, and Laws, 2005 Edition  Order Code 97-905.
[22] Sralini G.E., Cellier D., de Vendomois J.S. New analysis of a rat feeding study with a gene-
tically modified maize reveals signs of hepatorenal toxicity. Arch. Environ. Contam. Toxicol.
2007 May; 52(4): 596-602.
[23] Ewen S.W., Pusztai A. Effect of diets containing genetically modified potatoes expressing
Galanthus nivalis lectin on rat small intestine. Lancet. 1999 Oct 16; 354(9187): 1353-4.
[24]Magańa-Gómez J.A., Cervantes G.L., Yepiz-Plascencia G., de la Barca A.M. Pancreatic
response of rats fed genetically modified soybean. J. Appl. Toxicol. 2008 Mar; 28(2):
217-26.
[25] Vecchio L., Cisterna B., Malatesta M. et al. Ultrastructural analysis of testes from mice fed
on genetically modified soybean. Eur. J. Histochem. 2004 Oct-Dec; 48(4): 448-54.
[26] Vzquez R.I., Moreno-Fierros L., Neri-Bazn L. et al. Bacillus thuringiensis Cry1Ac protoxin
is a potent systemic and mucosal adjuvant. Scand. J. Immunol. 1999 Jun; 49(6): 578-84.
[27] Nordlee J.A., Taylor S.L., Townsend J.A. et al. Identification of a Brazil-nut allergen in trans-
genic soybeans. N. Engl. J. Med. 1996 Mar 14; 334(11): 688-92.
[28] Malatesta M., Biggiogera M. Can a genetically-modified organism-containing diet influence
embryo development? A preliminary study on pre-implantation mouse embryos. Eur. J.
Histochem. 2008 Oct-Dec; 52(4): 263-7.
[29]Biological effects of transgenic maize NK603xMON810 fed in long term reproduction stu-
dies in mice. Redakcja: A. Velimirov, C. Binter, J. Zentek. Zespół badawczy: N. Cyran, C.
Glly, S. Handl et al., Department/Universittsklinik fr Nutztiere und ffentliches Ge-
sundheitswesen in der Veterinrmedizin, Forschungsinstitut fr biologischen Landbau 
FiBL.
[30] Sralini G.E., de Vendmois J.S., Cellier D. et al. How subchronic and chronic health effects
can be neglected for GMOs, pesticides or chemicals. Int. J. Biol. Sci. 2009 Jun 17; 5(5): 438-
43. Review.
[31]Domingo J.L. Toxicity studies of genetically modified plants: a review of the published
literature. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2007; 47(8): 721-33. Review.
[32] Tudisco R., Mastellone., Cutrignelli M.I et al. 2010, Fate of transgenic DNA and evaluation
of metabolic effects in goats fed genetically modified soybean and in their offsprings. Ani-
mal 2010; doi:10.1017/S1751731110000728.
[33] Chainark, P. (2008) Availability of genetically modified feed ingredient II: investigations of
ingested foreign DNA in rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Fisheries Science 74(2): 380-
390(11).
[34] RanT., Mei L., Lei W. et al. (2009) Detection of transgenic DNA in tilapias (Oreochromis
niloticus, GIFT strain) fed genetically modified soybeans (Roundup Ready). Aquaculture
Research, Vol. 40 (12): 1350-1357.
[35] Mazza R., Soave M., Morlacchini M. et al. Assessing the transfer of genetically modified
DNA from feed to animal tissues. Transgenic Res. 2005 Oct; 14(5): 775-84.
[36] Sharma R., Damgaard D., Alexander T.W. et al. Detection of transgenic and endogenous
plant DNA in digesta and tissues of sheep and pigs fed Roundup Ready canola meal. J. Agric
Food Chem. 2006 Mar 8; 54(5): 1699-709.
136 Katarzyna Lisowska, Mieczysław Chorąży
[37] Schubbert R., Hohlweg U., Renz D., Doerfler W. On the fate of orally ingested foreign DNA
in mice: chromosomal association and placental transmission to the fetus. Mol. Gen. Genet.
1998 Oct; 259(6): 569-76.
[38] Netherwood T., Martn-Orśe S.M., O'Donnell A.G. et al. Assessing the survival of transgenic
plant DNA in the human gastrointestinal tract. Nat. Biotechnol. 2004 eb; 22(2): 204-9.
[39]Ramowe stanowisko Polski dotyczące organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO),
wersja z uwzględnieniem uwag Rady Ministrów 03. 04. 2006 r.
[40] Ramowe stanowisko Polski dotyczące organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO),
dokument przyjęty przez Radę Ministrów w dniu 18 listopada 2008 r.
[41] Dorota Stankiewicz, ekspert ds. systemu gospodarczego w Biurze Analiz Sejmowych: Ana-
liza opinii i stanowisk, które wpłynęły do Komisji Ochrony Środowiska nt. rządowego projek-
tu ustawy z druku 2547 oraz przygotowanie zestawienia propozycji przepisów w porównaniu
do propozycji rządowych  uwagi szczegółowe (8. 03. 2010).
Genetically modified crops and food  short review of potential risks
Genetically modified crops, feed and foods are known for less than two decades. These products
were introduced to the market based on the principle of substantial equivalence of traditional
and transgenic varieties, without necessary risk assessment concerning its impact on environ-
ment and on health of humans and animals. Other potential risks are concerned with socio-
economical aspects, with the structure and sustainability of agriculture, safety of food supply
and corporate dominance. With our current knowledge of potential risks it is highly advisable
to stick the legislative activities to the precautionary principle. This is well accepted by the
growing range of European countries and it seems that Poland should follow this trend.
Key words: genetically modified organisms (GMO), GM crops, GM food and feed, environ-
mental risk, health risk


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
NAUKA 4 10 183 184
NAUKA 4 10 185 188
NAUKA 4 10 147 162
NAUKA 4 10 11 18
NAUKA 4 10 189 190
NAUKA 4 10 77 86
NAUKA 4 10 47 52
NAUKA 4 10 97 106
NAUKA 4 10 53 59
10 (127)
BIZNES I ENERGIA z 15 lipca 10 (nr 136)
NAUKA 4 10 19 22
SKOK KASA ZWYKŁYCH LUDZI z 15 lipca 10 (nr 136)
NAUKA 4 10 23 29
NAUKA 4 10 61 67
MOJA FIRMA z 15 lipca 10 (nr 136)
NAUKA 4 10 107 114
NAUKA 4 10 163 181
NAUKA 4 10 115 125

więcej podobnych podstron