Na naszych talerzach powinny znajdować się następujące barwy


Na naszych talerzach powinny znajdować się następujące barwy:
Czerwony
pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty 
wszystkie one zawierają likopen
Biało-zielony
czosnek, różne odmiany cebuli, seler, cykorię
szczypiorek  bogate zródło flawonoidów
Żółto-zielony
szpinak, groszek zielony, biała kapusta, żółta
kukurydza  dostarczają luteinę potrzebną
naszemu zmysłowi wzroku
Pomarańczowo-żółty
pomarańcze, papaje,
nektarynki  dostarczają
beta-kryptoksantyn
Pomarańczowy
marchew, mango,
brzoskwinie, kantalupy,
ziemniaki słodkie 
dostarczają alfa i beta-
karotenów
Zielony
brokuły, brukselka, kapusta włoska  pobudzają
geny wątroby do produkcji enzymów trawiących
znajdujące się w organizmie związki chemiczne
powodujące nowotwory
Czerwono-purpurowy
winogrona, żurawiny, jeżyny, borówki,
truskawki, czerwone jabłka
Zawierają antocyjany  silne
przeciwutleniacze, które mają korzystne
działanie w przypadku chorób serca


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Autyzm bibliografia, podkreślone pozycje powinny znajdować się w biliotece w PŁOCKU!!!(2)
Na czym powinno opierać się zdrowe odżywianie
Chcę mieć Ziemię plus 5 Ekonomiczny horror dziejący się na naszych oczach
Wystąpił zanik zasilania urządzeń pokładowych gdy Tu 154 znajdował się na dużej wysokości
Gazeta Wyborcza znów przekracza wszelkie granice Czy na Ziemiach Zachodnich powinni mieszkać Niemcy
Dlaczego powinniśmy przygotować się do wielkiej wojny
CZEGO POWINNY DOWIEDZIEĆ SIĘ DZIECI
Ryz z plastiku na twoim talerzu Wolne Media
Metodologia pracy umysłowej Esej na temat Metody uczenia się
Jak przygotowac sie do kursu na kategorie A
Przygotujcie Sie Na Wielkie Udr Nieznany
10 sposobów na pozbycie się stresu

więcej podobnych podstron