EW Chłodnik na botwince

Chłodnik na botwince
·ð 1 l kefiru
·ð ½ l Å›mietany
·ð pÄ™czek botwinki
·ð 1 ogórek
·ð kilka rzodkiewek
·ð 2-3 zÄ…bki czosnku
·ð pÄ™czek koperku
·ð sok z ½ cytryny
·ð ½ Å‚yżeczki cukru
·ð sól
·ð pieprz
·ð 4 jajka na twardo
Botwinkę dokładnie umyć. Aodyżki z liśćmi posiekać w
drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny
zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy
cytryny. Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do
miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w
misce z wodÄ… i lodem.
Kefir zmiksować ze śmietaną, dorzucić ogórek
pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki
oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze
schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego
koperku. ChÅ‚odzić ok. ½ godziny w lodówce, podawać z
przekrojonym na pół jajkiem na twardo.

Wyszukiwarka