Diety


UKAAD DIET OBJTYCH SYSTEMEM
DIETETYCZNYM
W SZPITALU ŚW. JÓZEFA W MIKOAOWIE
DIETA PODSTAWOWA
DIETA AATWOSTRAWNA
DIETA Z OGRANICZENIEM AATWO PRZYSWAJALNYCH
WGLOWODANÓW
DIETA UBOGORESZTKOWA
DIETA BOGATORESZTKOWA
DIETA BOGATOBIAAKOWA
DIETY O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI :
DIETA PAYNNA
DIETA PAPKOWATA
DIETA O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI DO ŻYWIENIA PRZEZ :
SOND
ZGABNIK LUB PRZETOK
ORAZ DIETY SPECJALNE
DIETA PODSTAWOWA
ZASTOSOWANIE DIETY PODSTAWOWEJ
Żywienie podstawowe zaleca się chorym przebywającym na leczeniu szpitalnym, którzy nie
wymagają żywienia dietetycznego.
Żywienie podstawowe powinno spełniać wszystkie warunki racjonalnego żywienia ludzi
zdrowych.
Wartość energetyczna pożywienia w diecie podstawowej przy zbilansowanej wartości
odżywczej zależy przede wszystkim od masy ciała pacjenta, gdyż w tym wypadku nie
wchodzi w grę wysiłek fizyczny.
PRODUKTY I POTRAWY DOZWOLONE I
PRZECIWSKAZANE
Zasadniczo w diecie podstawowej nie ma specjalnych ograniczeń dietetycznych, dozwolone
są wszystkie produkty żywnościowe, tym bardziej, że we współczesnej dietetyce mocno
podkreśla się dążenie do jak najmniejszych zmian tego żywienia .
Jednak ze względu na to, że sam pobyt w szpitalu zmienia warunki i tryb życia pacjenta
wskazane jest ograniczenie produktów ciężkostrawnych, wzdymających, roślin strączkowych,
warzyw kapustnych , potraw tłustych, ostro doprawionych.
PROPOZYCJE POTRAW NA POSZCZEGÓLNE POSIAKI
ŚNIADANIA
Zupy mleczne, mleko, kawa  kakao z mlekiem, herbata. Pieczywo mieszane z udziałem
pieczywa razowego oraz produkt białkowy jako dodatek do śniadania.
Sery białe, homogenizowane, twarogowe, żółte, jajka, pasty z jaj, wędlin i ryb,
Wędliny, miód, dżem, powidła. Wskazany dodatek owoców sezonowych.
OBIADY
Zupy : jarzynowe, rosoły, krupniki, barszcze
Dania mięsne dostarczające białka zwierzęcego : mięsa pieczone, duszone, smażone / na
oliwie z oliwek, lub na oleju rzepakowym /dania z ryb, jaj
Jako dodatki : ziemniaki, kasze, makarony, kluski, ryż, warzywa gotowane lub surówki z
warzyw.
Desery : kompoty, kisiele, galaretki, budynie, musy./ wskazane są desery mleczne o ile w
obiedzie jest mało produktów dostarczających białka zwierzęcego /
KOLACJE
Pieczywo mieszane z masłem, dżemy ,wędliny, pasty mięsne, pasty twarogowe, pasty rybne.,
galarety z ryb i drobiu.
Pożądany dodatek warzyw i owoców.
Napoje do kolacji : jak przy śniadaniu
CAAODZIENNA RACJA POKARMOWA - 2600 kcal
Udział energii z białka ogółem: 15 %
z tłuszczu: 30 %
z węglowodanów: 55 %
Przewidywaną zmianą, która może mieć miejsce w diecie podstawowej może być zlecenie
lekarza dotyczące zmiany wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej w kierunku
jej obniżenia lub zwiększenia.
DIETA AATWOSTRAWNA
Dieta łatwo strawna znajduje zastosowanie najczęściej w schorzeniach układu trawiennego,
odgrywa także dużą rolę w innych stanach chorobowych według ustaleń lekarza.
Chory, który zostaje przyjęty do szpitala otrzymuje zazwyczaj dietę łatwo strawną zanim
lekarz ustali dla niego dietę leczniczą.
Dieta łatwo strawna jest prostą modyfikacją żywienia podstawowego.
Dieta łatwo strawna, o ile nie ma dodatkowych wskazań dietetycznych, np. o ograniczeniu
wartości energetycznej diety , lub ograniczeniu białka przy niewydolności nerek, powinna
dostarczać taką samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak to ma miejsce w
prawidłowym żywieniu ludzi zdrowych.
W diecie tej wyklucza się produkty i potrawy trudno strawne zawierające stosunkowo dużo
błonnika, wzdymające, potrawy i pokarmy o dużej zawartości tłuszczu zalegające długo w
żołądku oraz ostro doprawione.
Posiłki w przypadku diety łatwo strawnej, poza tym, że mają pokrywać zapotrzebowanie
energetyczne ustroju i dostarczać niezbędnych składników odżywczych, muszą oszczędzać
chory narząd : np. żołądek, wątrobę, jelita i wpływać na poprawę stanu zdrowia chorego.
Surowce używane do przyrządzania potraw w diecie łatwo strawnej powinny być świeże i
możliwie z najwyższych gatunków.
Aby nadać potrawie formę jak najbardziej łatwo strawną produkty podaje się różnym
procesom ; gotowaniu, rozdrabnianiu, przecieraniu, gotowaniu na wodzie i parze, pieczenie w
folii aluminiowej bez tłuszczu.
Smażenie na tłuszczu w zwykły sposób jest całkowicie wykluczony z diety łatwo strawnej.
Do zaprawiania zup i sosów nie stosuje się zasmażek, lecz wyłącznie zawiesiny z mąki na
wodzie, z mąki na mleku lub słodkiej śmietanki.
Warzywa przygotowuje się tylko  z wody  , oprószone mąką, z dodatkiem oliwy z oliwek,
lub świeżego masła.
PROPOZYCJE POTRAW NA POSZCZEGÓLNE POSIAKI.
ŚNIADANIA
Zupy mleczne z dodatkiem dozwolonego produktu mącznego, mleko, kawa lub herbata z
mlekiem, ewentualnie słabe kakao.
Pieczywo, masło. Produkt białkowy jako dodatek do pieczywa stanowić może : biały ser,
twarożek homogenizowany, jajko gotowane na miękko, dobre gatunkowo wędliny drobiowe.
Może być również podany dżem lub miód.
Do śniadań wskazane jest podanie sezonowego warzywa, owocu, lub soku owocowego.
OBIADY
Zupy : odtłuszczone rosoły z kaszą manną, makaronem, krupniki, delikatne zupy jarzynowe.
Danie mięsne, rybne, półmięsne lub z sera  dostarczające białka zwierzęcego.
Jako dodatek : ziemniaki z  wody , puree, ryż lub kasza gotowana na sypko, drobny
delikatny makaron, warzywa gotowane, pomidor bez skórki, delikatne liście sałaty zielonej z
oliwą z oliwek.
KOLACJE
Możliwie często potrawa gotowana, kurczak lub ryba w galarecie, ryba lub mięso z drobiu
duszone w jarzynach
Pieczywo z masłem. Dodatki do pieczywa : sery białe, ryby, dobre gatunkowo wędliny, pasty
z sera, wędlin i mięs gotowanych.
Pożądany dodatek warzyw lub owoców, soku owocowego lub warzywnego.
PRZECITNA WARKOŚĆ ENERGETYCZNA: 2400 KCAL.
Udział energii z poszczególnych posiłków:
Śniadanie: 32 %
Obiad: 40 %
Kolacja: 28 %
PRODUKTY I POTRAWY DOZWOLONE I PRZECIWSKAZANE
W DIECIE AATWOSTRAWNEJ
PRODUKT DOZWOLONE ZABRONIONE
Produkty Pieczywo jasne i czerstwe / Pieczywo razowe, żytnie i pszenne,
zbożowe pieczywo typu  Graham w każde pieczywo świeże, grube kasze,
ograniczonej ilości, sucharki, grube makarony
drobne kasze, kasza manna, drobne
kasze i makarony, ryż
Mleko i Mleko słodkie, zsiadłe, biały ser, Przetwory mleczne przekwaszone, sery
produkty twarogi zwykłe i homogenizowane żółte i topione
mleczne
Jaja Gotowane na miękko, w Gotowane na twardo, sadzone, w
koszulkach, ścięte na parze w majonezie , w nadmiernej ilości,
formie jajecznicy tradycyjne jajecznice
Mięso, Mięsa chude : młoda wołowina, Tłuste gatunki mięs : wieprzowina,
wędliny, ryby cielęcina, piersi z kurczaka, filety z baranina, kaczki
drobiu Tłuste ryby : węgorz, halibut
Ryby : dorsz, leszcz, szczupak Produkty mięsne i rybne wędzone,
,sandacz, sola peklowane, konserwowe
Wędliny :chuda szynka,
wieprzowa , szynka drobiowa
Tłuszcze Masło, słodka śmietanka, oleje Śmietana, smalec, słonina, boczek,
roślinne : sojowy, słonecznikowy, margaryny twarde
rzepakowy, oliwa z oliwek,
wysokogatunkowe margaryny w
ograniczonych ilościach
Warzywa Ziemniaki z wody, ziemniaki Wszystkie odmiany kapusty/ za
puree, marchew, buraki, szpinak wyjątkiem niewielkiej ilości kapusty
zielona sałata, pomidory bez włoskiej do zupy/, papryka, szczypior,
skórki, brokuły szczaw,, cebula, czosnek, ogórki,
Najczęściej gotowane, z dodatkiem rzodkiewki, warzywa konserwowe, w
świeżego masła occie,
Oprószane mąką
Owoce Owoce dobrze dojrzałe bez skórki Wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki,
i pestek :jabłka, truskawki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce
morele, brzoskwini, banany, suszone, orzechy
maliny
Porzeczki w formie przecieru lub
soku
Suche, Wszystkie są zabronione: groch, fasola,
strączkowe bób, soczewica
Cukier i Cukier miód, dżemy bez pestek, Chałwa, czekolada, słodycze
słodycze przetwory owocowe z dodatkiem zawierające tłuszcz, kakao, orzechy
cukru, kompoty, galaretki
Przyprawy Tylko łagodne w ograniczonych Ostre przyprawy : ocet, musztarda,
ilościach, sól, cukier, sok z papryka ,pieprz,
cytryny, koper zielony, kminek Wszelkiego rodzaju pikle
mielony, wanilia, niewielka ilość
cynamonu
Zupy Kleiki, zupy mleczne, zupy Zupa ogórkowa, kapuśniak, zupy
warzywne czyste, zupy grochowe, fasolowe, zupy zaprawiane
ziemniaczane ,zupy na zasmażkami
odtłuszczonych wywarach
mięsnych, słabe rosoły, zupy
zagęszczone zawiesinami z mąki i
wody, mąki i mleka, mąki i
słodkiej śmietanki lub z dodatkiem
masła
Potrawy Gotowane, duszone bez Smażone, duszone, pieczone w sposób
mięsne i rybne uprzedniego obsmażania, pieczone konwencjonalny
w folii aluminiowej lub w
pergaminie, potrawki, pulpety
Sosy O smaku łagodnym zaprawiane Ostre na zasmażkach, sosy na mocnych
słodką śmietanką, masłem, sosy na i tłustych wywarach mięsnych
słodkiej śmietance, warzywne,
koperkowe
Desery Kompoty, kisiele, musy, galaretki, Torty, ciastka z kremem, pączki,
biszkopty, czerstwe ciasta faworki, tłuste ciasta, ciasta z
drożdżowe alkoholem, cukierki
Napoje Herbata, kawa zbożowa, Alkohol, kawa, czekolada, mocna
Mleko, soki owocowe herbata, mocne kakao
DIETA AATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM
TAUSZCZU
ZASTOSOWANIE DIETY:
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ma zastosowanie między innymi :
- w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
- w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki
- w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych
- w kamicy żółciowej / pęcherzykowej i przewodowej /
- w okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
ZADANIA DIETY I JEJ CHARAKTERYSTYKA:
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu powinna dostarczać organizmowi wszystkich
niezbędnych składników odżywczych, a jej wartość energetyczna powinna zapewnić
utrzymanie należnej wagi ciała
W tej diecie tłuszcz jest ograniczony do 45-50 g na dobę
Jest to więc tłuszcz zawarty w mleku, mięsie, wędlinach oraz tłuszcz dodany do pieczywa i
potraw.
Ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze względu na upośledzone jego trawienie i wchłanianie
w w/w jednostkach chorobowych.
Tłuszcze, które można stosować w tej diecie to świeże masło i tłuszcze roślinne : olej sojowy
i słonecznikowy oraz oliwa z oliwek.
Całkowicie wyklucza się tłuszcze zwierzęce takie jak : słonina, smalec, boczek, a z tłuszczów
roślinnych : margaryny.
Całodzienne pożywienie, którego przeciętna wartość energetyczna wynosi :
2 200 kcal zawiera :
45-50 g tłuszczu co stanowi 18  20 % energii
90  100 g białka co stanowi 16  18 % energii
340  360 g węglowodanów co stanowi 62- 66 % energii
W powyższej diecie eliminuje się produkty wzdymające i trudno strawne.
Ilość błonnika jest ograniczona  wykluczone jest pieczywo razowe, a inne produkty
zawierające błonnik jak warzywa i owoce są podawane wyłącznie w postaci gotowanej.
PROPOZYCJE POTRAW NA POSZCZEGÓLNE POSIAKI
ŚNIADANIA
Zupy mleczne / mleko z ograniczoną ilością tłuszczu /, kawa zbożowa lub herbata z mlekiem
/ o ile mleko jest dobrze tolerowane/.
Napój do śniadania stanowić może herbata z cytryną, napój z dzikiej róży. Pieczywo
mieszane / za wyjątkiem razowego /, masło świeże w ograniczonej ilości. Białkowym
dodatkiem do pieczywa może być chudy twarogowy ser, chuda dobra gatunkowo wędlina,
upieczona w folii cielęcina, dżem lub miód.
Wskazane jest do posiłku podawać warzywa lub owoce.
Np. delikatne liście zielonej sałaty, pomidor bez skórki, dobrze dojrzałe truskawki, galaretka z
porzeczek, pieczone w piekarniku, lub gotowane na parze jabłko.
Na drugie śniadanie można podać sok owocowy, sok pomidorowy, biszkopt na białkach jaj,
twaróg z pieczonym jabłkiem.
OBIADY
Zupy z dozwolonych produktów bez śmietany, na słabych wywarach mięsnych.
Dania mięsne, półmięsne , szczególną uwagę należy zwrócić na dania rybne.
Ziemniaki z wody, ziemniaki puree, ryż lub kasza gotowane na sypko, drobny makaron,
warzywa gotowane, delikatne liście sałaty z oliwą z oliwek, pomidor
bez skórki.
KOLACJE
W miarę możliwości potrawa gotowana / kurczak, indyk duszone w jarzynach /,
Risotto z mięsem i warzywami.
Napój jak przy śniadaniu.
Pożądany jest dodatek warzywa, owocu lub soku z owoców lub warzyw
UDZIAA ENERGII Z POSZCZEGÓLNYCH POSIAKÓW :
ŚNIADANIE: 32 %
OBIAD: 40 %
KOLACJA: 28 %
W diecie z ograniczoną ilością tłuszczu nie stosuje się całych jaj, a tylko białko jaja, dlatego
zup i sosów , lanego ciasta, potraw półmięsnych dodaje się tylko białka jajek. Nie stosuje się
także śmietanki, dlatego albo się je wyklucza z potraw , albo zastępuje odtłuszczonym
mlekiem z proszku.
W związku z ograniczeniem tłuszczu w diecie i upośledzonym jej wchłanianiu dostarczanie i
wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może być niedostateczne.
Przy wyborze warzyw należy zwracać uwagę na konieczność uwzględnienia w jadłospisach
warzyw bogatych w karoten / prowitaminę A /.
Wskazane jest podawanie posiłków małych objętościowo.
PRODUKTY I POTRAWY DOZWOLONE I PRZECIWSKAZANE
W DIECIE AATWO STRAWNEJ Z OGRANICZENIEM TAUSZCZU
PRODUKTY DOZWOLONE PRZECIWSKAZANE
Produkty zbożowe Pieczywo jasne i czerstwe, Pieczywo razowe i żytnie,
sucharki, drobne kasze, ryż, każde pieczywo świeże, kasza
drobne makarony pęczak, gryczana, grube
makarony
Mleko i produkty mleczne Mleko słodkie i zsiadłe  Mleko tłuste, żółte sery, sery
O i O,5 % tłuszczu, chudy topione, pleśniowe, sery typu
biały i homogenizowany ser Feta, Fromage
Jaja Białko jaja Żółtko jaja
Mięso, wędliny, Ryby Mięsa chude : młoda Tłuste gatunki mięs ;
wołowina, cielęcina, piersi z baranina, wieprzowina, gęsi,
kurczaka, filet z indyka, kaczki .
dorsz, leszcz, mintaj, pstrąg, Ryby : węgorz, halibut, łosoś,
szczupak, sandacz, chude śledzie.
wędliny drobiowe, wołowe / Wędliny tłuste, podrobowe,
szynka, polędwica, kiełbasa pasztety, konserwy rybne i
szynkowa mięsne, ryby i mięsa wędzone
Tłuszcze Masło, oleje roślinne : Śmietana, śmietanka,
rzepakowy, sojowy, margaryny twarde
słonecznikowy, oliwa z smalec, słonina, boczek
oliwek
Warzywa Ziemniaki z wody, puree, Wszystkie odmiany kapusty,
Marchew, brokuły, buraki, cebula, czosnek, rzodkiewki,
szpinak, pietruszka, seler - szczypior,
warzywa z wody, oprószone Ogórki, papryka, groszek,
mąką z dodatkiem świeżego Fasolka, groch, warzywa z
masła, na surowo : pomidory zasmażkami, warzywa
bez skórki, zielona sałata Konserwowane octem
Owoce Owoce dobrze dojrzałe  Wszystkie owoce niedojrzałe,
truskawki, jabłka gotowane gruszki, śliwki, czereśnie,
na parze, pieczone w agrest, owoce suszone
piekarniku. Morele i
brzoskwinie gotowane ,
maliny i porzeczki w formie
przecieru lub soku
Cukier i słodycze Cukier dozwolony ale nie Chałwa, czekolada , słodycze
preferowany, miód, dżemy z alkoholem, słodycze
bez pestek, przetwory zawierające tłuszcz, kakao,
owocowe z dozwolonych orzechy
owoców,
Kompoty, musy, galaretki
Przyprawy Tylko łagodne w Ostre przyprawy :
ograniczonych ilościach : Ocet, pieprz, musztarda
Sól, cukier, sok z cytryny, sok papryka, czosnek, cebula
pomidorowy, koper , lubczyk,
rozmaryn, wanilia, cynamon
Zupy Kleiki, zupy mleczne, Kapuśniaki, grochówki,, zupa
przetarte zupy jarzynowe, ogórkowa, fasolowe, zupy w
ziemniaczane, proszku i inne gotowe z
Zupy na słabych wywarach torebki, zupy podprawiane
mięsnych, jarzynowe zasmażkami
podprawiane zawiesiną z
mąki i wody
Potrawy mięsne i rybne Gotowane, duszone bez Smażone, duszone, pieczone
uprzedniego obsmażania, w sposób tradycyjny
pieczone w folii aluminiowej,
potrawki, pulpety, budynie
Napoje Mleko 0 lub o,5 % tłuszczu w Kawa, mocna herbata, kakao,
ograniczonej ilości, kawa płynna czekolada, napoje
zbożowa z mlekiem, napoje alkoholowe
mleczne, słabe herbaty,
DIETA BOGATORESZTKOWA
ZASTOSOWANIE DIETY:
Przewlekłe zaparcia
Zaparcia spastyczne
Nadmierna pobudliwość jelita grubego
ZADANIA DIETY BOGATORESZTKOWEJ
Zadaniem diety jest miedzy innymi uregulowanie czynności wydalania kału bez stosowania
środków farmakologicznych.
Całodzienne pożywienie powinno być tak dobrane i tak rozłożone na posiłki, aby dawało
efekt regularnych i odpowiednio częstych wypróżnień.
Dietę bogatoresztkową stanowi modyfikacja żywienia podstawowego polegającą na
zwiększeniu w całodziennym pożywieniu ilości błonnika i płynów.
Błonnik jest naturalnym składnikiem pożywienia roślinnego, który nie ulega trawieniu w
przewodzie pokarmowym jednak wypełnia go, a dzięki właściwościom wchłaniania wody
powiększa masę kału i w ten sposób ułatwia wypróżnienia.
Błonnik znajduje się głównie w otoczkach nasion zbóż, warzywach, niektórych
owocach i nasionach roślin strączkowych.
Żródłem błonnika w diecie bogatoresztkowej jest przede wszyskim razowe pieczywo, mało
oczyszczone kasze, warzywa i owoce w dużej mierze podawane na surowo, owoce suszone 
głównie śliwki
W diecie bogatoresztkowej poleca się co najmniej 1 kg warzyw i owoców dziennie
Ilość wypijanych płynów wynosi przeciętnie 2,5 litra na dobę.
Zalecane płyny : niegazowana woda mineralna, napoje mleczne / szczególnie jednodniowy
kefir / herbaty ziołowe, napoje owocowe.
W całodziennej racji pokarmowej diety bogatoresztkowej wynoszącej przeciętnie 2 600 kcal
udział energii z białka wynosi 14 % z tłuszczu 28 %i z węglowodanów 58 %.
PROPOZYCJE POTRAW NA POSZCZEGÓLNE POSIAKI W DIECIE
BOGATORESZTKOWEJ
Przed śniadaniem zaleca się spożycie surowych śliwek wraz z płynem, lub wypicie szklanki
przegotowanej wody z miodem i paroma kroplami cytryny
Między posiłkami i po ostatnim posiłku wskazane wypicie szklanki przegotowanej wody
mineralnej.
ŚNIADANIA
Zupy mleczne z gruboziarnistą kaszą, z płatkami owsianymi.
Pieczywo razowe, sojowe, z pełnymi ziarnami zbóż, z masłem, majonezem.
Dodatki do pieczywa : sery twarogowe, sery żółte, wędliny, pasztety, mięsa na zimno, pasty z
wędliny, jaj, ryby wędzonej. Do śniadania można dodatkowo podać dżem porzeczkowy,
malinowy lub agrestowy.
Do śniadania należy podać surowe warzywa lub owoce sezonowe.
OBIADY
Zupy z dużą ilością warzyw, krupniki z grubych kasz z warzywami, barszcz ukraiński,
kapuśniaki i inne.
Dania mięsne, półmięsne, rybne, dania z sera i jaj. Dodatki : ziemniaki, kasze gruboziarniste,
rzadziej makaron lub kluski. Warzywa do obiadu podaje się w postaci surówek.
KOLACJE
Możliwe często potrawa gotowana / np., kasza gryczana z zsiadłym mlekiem/,  risotto  z
kaszy jęczmiennej, mięsa i warzyw.
Jako dodatek do pieczywa : masło, kurczak lub ryba w galarecie, ser, wędliny, jaja, ryby.
Do posiłku niezbędny jest dodatek warzyw lub owoców sezonowych.
DIETA UBOGORESZTKOWA
Jest to modyfikacja diety łatwo strawnej, do której można zaliczyć :
- dietę niskotłuszczową z ograniczeniem włókna pokarmowego
- dietę oszczędzającą z ograniczeniem włókna pokarmowego i substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego
DIETA NISKOTAUSZCZOWA
Powinna dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a jej wartość
energetyczna powinna zapewnić utrzymanie należnej masy ciała.
Ilość tłuszczu w tej diecie jest ograniczana do 45  50 g na dobę, zaś resztę zapotrzebowania
powinny pokrywać węglowodany / 60-65 % diety/
Ograniczenie spożycia tłuszczu w diecie sprowadza się głównie do prawie całkowitej
eliminacji dodatku tłuszczu do potraw i doborze produktów niskotłuszczowych.
Tłuszcze, jakie można stosować w diecie w bardzo ograniczonej ilości to masło i oleje
roślinne, ewentualnie masło z dodatkiem tłuszczu roślinnego.
Ograniczenie ilości włókna pokarmowego pociąga za sobą potrzebę podawania owoców i
warzyw dozwolonej w diecie łatwo strawnej tylko w formie gotowanej i rozdrobnionej.
ZASTOSOWANIE DIETY NISKOTAUSZCZOWEJ
- Ostre i przewlekłe zapalenie wątroby / w zależności od fazy choroby/
- Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki
- Przewlekłe zapalenie pęcherzyka i dróg żółciowych
- Kamica żółciowa
- Przewlekłe wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
DIETA OSZCZDZAJCA Z OGRANICZENIEM
SUBSTANCJI POBUDZAJCYCH WYDZIELANIE
SOKU ŻOADKOWEGO
Dieta oszczędzająca ma za zadanie:
- dostarczyć organizmowi potrzebną ilość składników odżywczych oraz tyle energii, aby
pacjent mógł utrzymać należną masę ciała.
- rozcieńczyć lub neutralizować sok żołądkowy lub też redukować wydzielanie kwasu
przez żołądek
- nie drażnić mechanicznie, chemicznie i termicznie błony śluzowej żołądka.
Ogólną ilość białka w diecie określa się na 1- 1,5 g na kilogram należnej masy ciała, przy
czym wartość biologiczna białka powinna być wysoka.
Zalecane jest mleko, delikatne twarogi, jaja, mięso, drób, ryby.
Z tłuszczów poleca się łatwostrawny tłuszcz mleka, czyli śmietankę, masło z niewielkim
dodatkiem tłuszczów roślinnych.
Składnikiem pożywienia, który powinien być ograniczony w tej diecie jest włókno
pokarmowe, dlatego przeciwwskazane jest : pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa
i owoce.
Do potraw silnie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego należą:
- potrawy smażone na tłuszczu, potrawy pieczone, tłuste sosy na zasmażkach
- mocne wywary z mięsa lub kości, galarety z mięsa i ryb, wywary z silnie aromatycznych
warzyw.
- Potrawy słone i pikantne
- Mięso i ryby marynowane lub wędzone
- Sól kuchenna, wino, kawa naturalna, mocna herbata i inne używki
PRODUKTY I POTRAWY DOZWOLONE W DIECIE OSZCZDZAJACEJ
NAPOJE
słodkie mleko, bawarka , słaba kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata, słabe napary
ziołowe
PIECZYWO :
Bułki i chleb pszenny, sucharki, biszkopty, rogaliki
NABIAA
Mleko. Jaja na miękko, chudy biały ser
ZUPY
Zupy mleczne, zupy na słabych wywarach warzywnych i mięsnych
MISO
Cielęcina, młoda, chuda wołowina, drób
RYBY
Tylko chude, gotowane
WARZYWA I OWOCE
Puree z ziemniaków, marchwi, szpinaku, buraków
Przetarte z kompotem, czy kisielem jabłka, jabłka gotowane na parze, pieczone w piekarniku
bez skórki
DESERY
Budynie, galaretki, kisiele, musy
PRZYPRAWY
Wanilia, cynamon
Poleca się spożywać 6-7 razy dziennie małe objętościowo porcje .
DIETA BOGATOBIAAKOWA
ZADANIA DIETY I JEJ CHARAKTERYSTYKA
Zadaniem diety bogatobiałkowej jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka o
wysokiej wartości odżywczej, przede wszystkim dla celów anabolicznych takich jak : budowa
i odbudowa komórek i tkanek ustroju, tworzenie białka ciał odpornościowych, enzymów,
hormonów.
Dieta ta bogata jest głównie w produkty obfitujące w białko pochodzenia zwierzęcego :
mleko, sery, jaja, mięso , ryby i ich przetwory.
Dostarczone w pożywieniu białko spełnia swoje zadanie wówczas, jeśli wartość
Energetyczna diety jest dostateczna.W przeciwnym bowiem razie białko zostaje
wykorzystane jako materiał energetyczny .
Chorzy wymagający diety bogatobiałkowej przez pewien okres czasu mają zmniejszony
apetyt. W związku z tym należy poświęcić wiele uwagi, aby przygotowane dla chorego
posiłki wysokobiałkowe były przez niego rzeczywiście spożywane.
Dieta bogatobiałkowa powinna zawierać znaczną ilość produktów
stanowiących skoncentrowane zródło pełnowatościowego białka :
- mleko i jego przetwory - mleko, jogurty, kefir, biały ser
- jaja na miękko
- chude gatunki mięs : cielęcina, młoda wołowina
- chudy drób
- chude ryby : dorsz, sandacz, leszcz
- chude wędliny : szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa
W celu zwiększenia zawartości białka w diecie , można wzbogacić potrawy w produkty
bogatobiałkowe : np. mleko w proszku, białko jaja, lub bogatobiałkowe odżywki
przemysłowe ; np. mleko modyfikowane dla niemowląt, P R O T I F A R. Produkty te można
stosować do zaprawiania zup i sosów, oraz jako dodatek do napojów mlecznych, deserów,
ziemniaków puree, oraz jako dodatek do innych potraw.
Dieta bogatobiałkowa podstawowa jak i jej modyfikacje powinny posiadać cechy diety
lekkostrawnej
POTRAWY I PRODUKTY DOZWAOLONE I PRZECIWSKAZANE
W DIECIE BOGATOBIAAKOWEJ
NAZWA PRODUKTU DOZWOLONE ZABRONIONE
PRODUKTY ZBOŻOWE Pieczywo jasne i czerstwe, Pieczywo razowe żytnie i
ciemne pieczywo w pszenne, każde pieczywo
ograniczonej ilości, drobne świeże, grube kasze i
kasze i makarony, ryż makarony
MLEKO I PRODUKTY Mleko słodkie i kwaśne 2%, Mleko tłuste 3,2 %
MLECZNE jogurt, kefir, biały ser chudy i Mleko w proszku tłuste, sery
półtłusty, serki żółte, topione, pleśniowe,
homogenizowane typu Feta, typu Fromage
JAJA Gotowane na miękko, w Gotowane na twardo, w
koszulkach, jajecznice na majonezie, smażone w sposób
parze tradycyjny
MIESO, WDLINY, RYBY Chude gatunki mięs : Baranina, wołowina,
cielęcina, wołowina, piersi z wieprzowina, kaczki, gęsi,
kurczaka, filet z indyka tłuste ryby, pasztety, podroby,
Ryby : dorsz, leszcz, pstrąg, wędliny podrobowe, mieso i
mintaj, szczupak, sandacz. ryby peklowane, wędzone,
Chude, dobre gatunkowo konserwy mięsne i rybne
gatunki wędlin
TAUSZCZE Masło, margaryny miekkie, Śmietana, smalec, słonina,
słodka śmietanka, olej boczek, margaryny twarde
rzepakowy, sojowy,oliwa z
oliwek
ZIEMNIAKI Gotowane, w postaci puree Frytki, placki ziemniaczane,
pyzy
WARZYWA Marchew, brokuły, buraki, Wszystkie odmiany kapusty,
szpinak, młoda fasolka fasola, bób, groch, papryka,
szparagowa, pomidory bez cebula, ogórki, rzodkiewki,
skórki, zielona sałata warzywa konserwowe, z
octem
OWOCE Owoce dobrze dojrzałe bez Wszystkie owoce
skórki i pestek, jabłka, Niedojrzałe, gruszki, śliwki,
truskawki, morele, czereśnie, agrest, owoce
brzoskwinie, banany suszone
CUKIER SAODYCZE Cukier, miód, dżemy bez Chałwa, czekolada,
DESERY pestek, kompoty, galaretki, kakao,orzechy, torty i ciasta z
kisiele, biszkopty, budynie z kremem, pączki, ciasta tłuste
mleka z dodatkiem proszku do
pieczenia
PRZYPRAWY Tylko łagodne w Ostre przyprawy ; ocet,
ograniczonych ilościach, sól, pieprz, musztarda, papryka,
cukier, sok z cytryny, musztarda, wszelkiego
koperzielony, lubczyk, rodzaju pikle
wanilia, cynamon, sok
pomidorowy
POTRAWY Z MIS Gotowane, duszone bez Smażone, duszone,
I RYB uprzedniego przygotowywane w sposób
Obsmażania, ptrawki tradycyjny.
Budynie, pieczone w
folii aluminiowej
DIETY O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI
Najczęściej stosowanymi dietami o zmienionej konsystencji są :
- Dieta płynna
- Dieta płynna wzmocniona
- Dieta papkowata
- Dieta do żywienia przez sondę, zgłębnik, przetokę
DIETA PAYNNA
Zastosowanie diety płynnej
Dietę płynną stosuje się w przypadkach, w których chory nie toleruje pożywienia / nudności,
wymioty, brak łaknienia, biegunka / a także w innych przypadkach wg wskazań lekarza.
Głównym zadaniem diety płynnej jest złagodzenie pragnienia i dostarczenie niezbędnej ilości
płynów.
W skład diety płynnej wchodzą : płyny obojętne - niegazowana woda mineralna, napar z
rumianku, słaba herbata bez cukru.
W skład diety płynnej może również wchodzić lekko osłodzona herbata, kleik
Słaba kawa zbożowa z niewielką ilością odtłuszczonego mleka, odtłuszczony rosół, wywar z
jarzyn.
DIETA PAYNNA WZMOCNIONA
Dieta płynna wzmocniona ma zastosowanie w przypadkach, w których chory nie może
przyjmować stałego pożywienia oraz zgodnie ze wskazaniami lekarza.
Dieta ta poza tym, że ma płynną konstytsencję, dostarcza w odróżnieniu od diety płynnej
wystarczająca ilość energii i składników odżywczych.
Dieta płynna wzmocniona ma chronić przewód pokarmowy przed podrażnieniem
mechanicznym, chemicznym i termicznym.
W związku z tym dieta jest łatwo strawna i uboga w błonnik, a ta ilość błonnika, która
znajduje się w diecie jest zmiękczony przez gotowanie i rozdrobniony przez przecieranie lub
miksowanie.
PRZYGOTOWANIE POTRAW I POSIAKÓW DLA DIETY PAYNNEJ
WZMOCNIONEJ
Surowce używane do przygotowania potraw powinny być zawsze bardzo świeże i możliwie z
najwyższych gatunków.
Produkty roślinne bogate w błonnik wymagają rozgotowania i przetarcia.
Wszystkie potrawy muszą mieć konsystencję płynną.
Pieczywo podaje się rozmoczone w mleku, herbacie, kawie zbożowej.
Kasza manna może być ugotowana na mleku lub na wywarze mięsnym, jarzynowym. Inne
kasze i dodatki do zup mlecznych i obiadowych muszą być rozgotowane, przetarte .
Sery białe, twarogowe należy miksować z mlekiem lub z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Mięso gotowane, dokładnie zmielone lub miksowanie najlepiej łączyć z rosołami. Jeśli rosoły
z diety są wykluczone mięso dodaje się do wywarów z jarzyn, do przetartej zupy
ziemniaczanej, zupy jarzynowej.
Ziemniaki i wszystkie dozwolone warzywa podaje się gotowane i przetarte najczęściej w
formie zup.
Warzywa i owoce surowe są dozwolone tylko w formie soku lub rozcieńczonego przecieru.
Przyprawy tylko łagodne w ograniczonych ilościach : sól, cukier, sok z cytryny, sok
pomidorowy, koper zielony, wanilia, cynamon.
Modyfikacja diety płynnej wzmocnionej polega na zmianie wartości energetycznej diety /
zwiększenie  zmniejszenie wartości energetycznej,
Zwiększenie  zmniejszenie jakiegoś składnika odżywczego w diecie w zależności od
wskazań lekarza lub zastosowaniu odpowiednio dobranej indywidualnej diety mając na
względzie technologię sporządzania potraw obowiązującą w diecie płynnej.
DIETA PAPKOWATA
Dieta papkowata wartością energetyczną i zawartością składników odżywczych nie różni się
od diety łatwo strawnej.
Dieta papkowata stanowi prostą modyfikację diety łatwo strawnej polegającą jedynie na tym,
że produkty i potrawy w diecie papkowatej podawane są w takiej formie, że nie wymagają
gryzienia.
W związku z tym zaleca się podawać :
- Pieczywo miękkie, delikatne i pozbawione skórki, w miarę potrzeby namoczone w mleku,
lub w herbacie
- Kasze , kluski makarony drobne, dobrze ugotowane
- Jaja na miękko lub jajecznica sporządzona na parze
- Mięso, drób i ryby gotowane , mielone lub miksowane
- Wędliny zmielone i przygotowane w formie past
- Warzywa i ziemniaki ugotowane do całkowitej miękkości. Mogą być podawane w formie
przetartej jako puree, dokładnie posiekane, lub zmielone na maszynce.
- Owoce gotowane w formie kompotu, gotowane i przetarte jako przecier, mus, napój, sok.
Przeciętna wartość energetyczna codziennego jadłospisu w diecie papkowatej wynosi ok.
2400 kcal.
Udział energii z poszczególnych posiłków :
Śniadanie 32 %
Obiad 40 %
Kolacja 28 %
DIETA DO ŻYWIENIA PRZEZ ZGAEBNIK SOND
LUB PRZETOK
Pożywienie do podawania przez sondę lub przetokę musi mieć odpowiednią wartość
energetyczną i zawierać potrzebne składniki odżywcze.
Dieta ta musi być :
- dobrze tolerowana przez chorego
- łatwo trawiona , nie powodująca wzdęć, biegunek , zaparć
- o odpowiedniej konsystencji, aby łatwo przechodziła przez zgłębnik
Najczęściej stosowane są trzy rodzaje pożywienia do podawania przez sondę, albo przetokę.
1. podstawą jest mleko z niewielkim dodatkiem preparatów białkowych
2. pożywienie jest mieszane i miksowane
3. stosowane są gotowe preparaty odżywcze / Peptisorb, Stresson /
Proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów są zbliżone do norm zalecanych w żywieniu
człowieka zdrowego.
Najwłaściwsze stężenie składników diety do żywienia przez zgłębnik jest takie gdy 1 ml
pożywienia dostarcza ok. 1 kcal / ok.4,2 kj/ przy czym całodobowa racja pokarmowa ma
objętość 2 litrów czyli dostarcza ok. 2000 kcal.
Przeciętna wartość pokarmowa w/w diety wynosi 2000 kcal.
Udział energii z białka ogółem wynosi 16 %, z tłuszczu 28 %, z węglowodanów 56 %.
Konsystencja diety jest płynna.
Przygotowując dietę do żywienia przez sondę przygotowuje się używając wyparzonego
sprzętu.
DIETA Z OGRANICZENIEM
AATWOPRZYSWAJALNYCH WGLOWODANÓW
Zadaniem diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów jest :
- uzyskanie jak najbardziej prawidłowego poziomu glukozy we krwi przy możliwie
najmniejszych wahaniach w ciągu doby
- zapobieganie powstawaniu kwasicy i śpiączki
- zapewnienie pożądanego stanu zdrowia, dobrego samopoczucia
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych powinna być jak najbardziej zbliżona do
prawidłowego żywienia człowieka zdrowego.
Zasadnicza modyfikacja polega na ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów, a
więc cukrów, w związku z tym także słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek
cukru.
Ogranicza się również tłuszcze, szczególnie zwierzęce / ze względu na profilaktykę powikłań
naczyniowych /
Biorąc pod uwagę fakt, że chorzy z cukrzycą typu 2 są zazwyczaj otyli, potrzebne są
warianty diety o zróżnicowanej wartości energetycznej.
Odchudzanie pacjenta z cukrzycą typu 2 jest jednym z podstawowych warunków skutecznej
terapii.
U chorych leczonych insuliną często zachodzi potrzeba indywidualizacji diety. Bardzo ważna
jest kontrola ilości i jakości spożywanych posiłków i potraw, oraz ich rozłożenie w czasie na
posiłki w ciągu całego dnia.
Chorzy na cukrzycę nie mogą jednorazowo spożywać zbyt dużych ilości pożywienia, ani zbyt
długo przebywać na czczo.
Każdego dnia spożycie powinno być wyrównane, czyli zgodne z całodzienną racją
pokarmową.
Ilość posiłków w ciągu dnia powinna być jednakowa, a także powinny one być spożywane o
stałych godzinach.
Ilość białka w dietach z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów waha się w
granicach 70  100 g na dzień.
Połowę ogólnej ilości białka powinno stanowić pełnowartościowe
Białko pochodzenia zwierzęcego, którego zródłem są : mleko i jego przetwory / szczególnie
biały ser twarogowy/ , chude mięsa i jego przetwory, chude ryby.
Wskazane jest, aby w każdym posiłku spożywane były produkty węglowodanowe razem z
produktami zawierającymi białko, gdyż powoduje to zmniejszenie glikemii.
Tłuszcze w diecie z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów powinny pokrywać
ok. 30 % zapotrzebowania energetycznego.
W cukrzycy dąży się do ograniczenia tłuszczów zwierzęcych takich jak : masło, smalec,
słonina, boczek. Ogranicza się również produkty bogate w cholesterol takie jak : żółtka jaj,
podroby, tłuste gatunki mięs i ryb.
Główne zródło węglowodanów w diecie stanowi skrobia zawarta w produktach zbożowych,
ziemniakach, niektórych warzywach, oraz zawarty w owocach cukier : fruktoza.
W leczeniu chorych na cukrzycę bardzo ważnym elementem jest kontrola ilości spożywanych
węglowodanów jak i wartości energetycznej diety.
Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy nie różni się od zapotrzebowania
człowieka zdrowego.
Należy spożywać różnorodne warzywa i owoce w ilości ok. 55 g dziennie.
PRODUKTY I POTRAWY DOZWOLONE I PRZECIWSKAZANE W DIECIE Z
OGRANICZENIEM AATWO PRZYSWAJALNYCH WGLOWODANÓW.
PRODUKTY DOZWOLONE PRZECIWSKAZANE
Produkty zbożowe Pieczywo najlepiej razowe, Rogaliki, słodkie bułki, białe
typu Graham, chrupie, grube pieczywo , musli z dodatkiem
kasze, ryż, płatki owsiane, cukru.
makarony bez żółtek
Mleko i jego przetwory Mleko , jogurt naturalny, Mleko tłuste, śmietana,
kefir, chudy biały ser śmietanka, zabielacze do
kawy, jogurty owocowe,
tłuste sery żółte, topione
Jaja Białka jajek, całe jaja 2-3 na Całe jajka częściej niż 3 * w
tydzień tygodniu
Mięsa, wędliny, ryby Mięsa chude : młoda Mięsa tłuste: baranina,
wołowina, cielęcina, kurczaki wieprzowina, gęsi,
bez skóry, filet z indyka. kaczki.podroby
Wędliny chude, ryby Wędliny tłuste : metka,
wszystkie  preferowane ryby salami, serdelki, wędliny
morskie podrobowe, pasztety
Tłuszcze Margaryny miękkie, oleje Śmietana, śmietanka, smalec,
roślinne : rzepakowy, sojowy, boczek, margaryny twarde,
oliwa z oliwek, niewielka tłuszcze spod pieczeni,
ilość masła majonez
Ziemniaki, Warzywa Ziemniaki gotowane, Frytki, ziemniaki pieczone,
kopytka, wszystkie warzywa podsmażane, warzywa z
świeże i mrożone  gotowane zasmażkami, groch, fasola,
lub w formie surówek soczewica, soja
Owoce Świeże i mrożone w Owoce konserwowe,
kontrolowanej ilości słodzone, suszone,
kandyzowane, owoce z
cukrem lub bitą śmietaną.
Cukier i słodycze Słodzik, dżem niskosłodzony Wszystkie słodycze, kakao
w ograniczonej ilości
Przyprawy Wszystkie, sól w Przyprawy zawierające dużą
ograniczonej ilości ilość soli
Desery Kompoty, kisiele musy , Wszystkie słodycze
galaretki bez cukru /
ewentualnie ze słodzikiem /,
sałatki
owocowe bez cukru
Napoje Herbata czarna i zielona, Tłuste mleko, płynna
kawa parzona w ekspresie lub czekolada i kakao, soki i inne
rozpuszczalna, mleko chude, napoje słodzone cukrem,
kawa zbożowa na chudym napoje alkoholowe, kawa ze
mleku, soki owocowe typu  śmietanką, kawa parzona w
light w umiarkowanej ilości, szklance
soki warzywne, napoje
bezkaloryczne, herbatki
owocowe i ziołowe, woda
miner.
PRODUKTY DOZWOLONE I PRZECIWSKAZANE
W DIECIE PAYNNEJ WZMOCNIONEJ
/ WSZYSTKIM PRODUKTOM DOZWOLONYM NALEŻY NADAĆ
KONSYSTENCJ PAYNN
PRODUKTY DOZWOLONE PRZECIWSKAZANE
Produkty zbożowe Mąka , kasz manna i inne Pieczywo razowe, żytnie i
kasze w formie kleików pszenne, grube kasze i
makarony
Mleko i przetwory mleczne Mleko słodkie i zsiadłe, Sery żółte i topione,
jogurt, kefir, biały ser, serki pleśniowe, typu Feta i
homogenizowane Fromage
Jaja Gotowane na miękko, w Gotowane na twardo,
koszulkach, w formie lekkich smażone w sposób tradycyjny
jajecznic
Mięso, ryby, wędliny Cielęcina, piersi z kurczaka, Tłuste gatunki mięs i ryb,
filet z indyka, chude gatunki podroby, pasztety, mięsa i
ryb i wędlin ryby wędzone, peklowane,
konserwowe
Tłuszcze Masło, miękkie margaryny, Smalec, słonina, boczek,
słodka śmietanka, oliwa z kwaśna śmietana, margaryny
oliwek, oleje roślinne Twarde.
Warzywa i owoce Ziemniaki ugotowane i Wszystkie odmiany kapusty i
przetarte, soki z warzyw warzyw strączkowych,
surowych, przeciery z wszystkie warzywa i owoce
warzyw nie przetarte


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Zastap Diety Świadomym Odzywianiem
wplyw diety eliminac bezmlecznej na odzywienie dzieci do 2 r z
Suplement diety DCZT 2
Diety redukcyjne
25 Planowanie diety z ograniczeniem
DIETETYKA DIETY W CHOROBACH DIETOZALEŻNYCH
Zastap diety swiadomym odzywianiem
Program diety na dni Elavia

więcej podobnych podstron