Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno Społecznego w sprawie GMO w UE (opinia dodatkowa)


PL
C 68/56 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 6.3.2012
Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego w sprawie GMO w UE (opinia
dodatkowa)
(2012/C 68/11)
Sprawozdawca: Martin SIECKER
Dnia 16 marca 2011 r. Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny, działając na podstawie art. 29 lit. A)
przepisów wykonawczych do regulaminu wewnętrznego, postanowił sporządzić opinię dodatkową
w sprawie
GMO w UE
(opinia dodatkowa).
Sekcja Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska Naturalnego, której powierzono przygotowanie prac Komitetu
w tej sprawie, przyjęła swoją opinię 21 grudnia 2011 r.
Na 477. sesji plenarnej w dniach 18 19 stycznia 2012 r. (posiedzenie z 18 stycznia) Europejski Komitet
Ekonomiczno-Społeczny stosunkiem głosów 160 do 52  25 osób wstrzymało się od głosu  przyjął
następującą opinię:
1. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w UE  punkt wskazanych w niniejszej opinii luk w prawodawstwie. EKES
wyjścia do przyszłej debaty zobowiązuje się wydać w najbliższej przyszłości dalsze opinie
dotyczące tych ważnych spraw.
1.1 Organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) to draż­
liwy temat. Inżynieria genetyczna wywołuje zarówno ogromne
zainteresowane, jak i znaczny niepokój. Debata jest często
2. Historia inżynierii genetycznej
emocjonalna i spolaryzowana, a nawet jeśli jest racjonalna,
zarówno przeciwnicy, jak i zwolennicy GMO przedstawiają
2.1 Nawet w odniesieniu do historii inżynierii genetycznej
prawdę wybiórczo i zwracają zbyt małą uwagę na niuanse.
zdania są zróżnicowane. Krytycy mówią o całkowicie nowej
Ponadto, oprócz różnic zdaÅ„ co do zalet i wad inżynierii gene­
technologii wiążącej się z nieznanym ryzykiem i wątpliwościami
tycznej, wydaje się, że nawet w samym EKES-ie istnieje znaczna
etycznymi, natomiast zwolennicy inżynierii genetycznej umiesz­
niejasność i liczne domniemania co do kwestii takich jak rodzaj
czają ją w kontinuum istniejących od wieków tradycji hodowli
i zakres prawnego uregulowania kwestii GMO w UE. Jest to
roślin i biologicznych procesów wykorzystujących drożdże,
godne ubolewania, ponieważ to ważne i politycznie drażliwe
bakterie i grzyby. Jednak na podstawie obiektywnych faktów
zagadnienie zasługuje na jakościowo lepszą debatę.
można stwierdzić, że inżynieria genetyczna jest czymÅ› zasad­
niczo nowym i odmiennym od tych historycznych zastosowań.
Ostateczny podział na  nową i  starą biotechnologię dokonał
siÄ™ w momencie pojawienia siÄ™ genetyki. Odkrycie w 1953 r.
1.2 Obecne unijne ramy prawne dotyczÄ…ce GMO sÄ…
przez Watsona i Cricka podwójnej helisy DNA pozwoliło
poddawane zmianom. W tym kontekście EKES będzie wkrótce
ujawnić kod genetyczny ludzi i całej flory i fauny, dzięki
częściej przedstawiał swoje stanowisko w sprawie polityki
czemu naukowcy zyskali możliwość dokonywania rewolucyj­
i prawodawstwa w tej dziedzinie. Jako przygotowanie i punkt
nych manipulacji na poziomie genetycznym, czyli na poziomie
wyjścia do przyszłej debaty w niniejszej opinii przedstawiono
cząstek, z których zbudowane jest życie.
przeglÄ…d obecnej sytuacji w tym zakresie oraz dyskusji na temat
GMO i ich uregulowania w UE. Istotne są tu różnorodne
aspekty, w tym kwestie etyczne, ekologiczne, technologiczne,
2.2 Inżynieria genetyczna powstaÅ‚a w 1973 r., kiedy bada­
(społeczno-)gospodarcze, prawne i polityczne. Wszystkie te
czom w USA po raz pierwszy udaÅ‚y siÄ™ eksperymenty z rekom­
zagadnienia wynikające z prawie nieograniczonych możliwości
binacją DNA (rDNA) u bakterii. Dzięki możliwości wykrywania,
inżynierii genetycznej oraz niezwykle szybkiego rozwoju jej
izolowania i mnożenia genów oraz wprowadzania ich do
zastosowaÅ„ trzeba postrzegać w szerokim kontekÅ›cie spoÅ‚ecz­
innego żywego organizmu naukowcy mogli po raz pierwszy
nym. Niniejsza opinia ma posłużyć jako zestaw wskazówek co
uzyskać konkretne zmiany w dziedzicznych cechach genetycz­
do wyważonej i rzeczowej dyskusji politycznej nad tymi
nych żywych organizmów w sposób, który nie jest możliwy
ważnymi zagadnieniami.
dzięki zachodzącym w naturze procesom rozmnażania lub
naturalnej rekombinacji. W tradycyjnym rozmnażaniu czy krzy­
żowaniu kombinowane były całe genomy (osobników jednego
1.3 W niniejszej opinii poruszono jedynie główne punkty gatunku), a następnie próbowano zachować pożądane cechy
dyskusji oraz wymieniono niektóre najważniejsze dylematy poprzez (ponownÄ…) selekcjÄ™. Choć inżynieria genetyczna umoż­
związane z GMO i ich uregulowaniem w UE. W odniesieniu liwia bardziej precyzyjną manipulację, wprowadzanie genów do
do wielu z tych zagadnień, konieczne będzie wydanie przez innego organizmu (lub gatunku) jest procesem niestabilnym
EKES dalszych (rozpoznawczych) opinii i Komitet zamierza i niepewnym, w którym trudno jest przewidzieć efekty uboczne
przeprowadzić te prace w nadchodzÄ…cym okresie. Obszary i skutki dla genomu przyjmujÄ…cego oraz interakcje ze Å›rodowi­
priorytetowe to m.in. ocena i ewentualny przeglÄ…d obowiÄ…zujÄ…­ skiem naturalnym. ZwÅ‚aszcza dÅ‚ugoterminowe konsekwencje sÄ…
cego prawodawstwa UE w zakresie GMO oraz wypełnienie jeszcze słabo znane.
PL
6.3.2012 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej C 68/57
2.3 Po 1975 r. nastąpił szybki rozwój inżynierii genetycznej. skrzyżowanie się z gatunkami dzikimi jest możliwe ze względu
Już w 1982 r. wprowadzono na rynek pierwsze komercyjne na ich obecność w pobliżu upraw, a z drugiej strony z sytuacją,
produkty (medyczne) powstaÅ‚e z wykorzystaniem tej technolo­ w której skrzyżowanie siÄ™ nie jest możliwe wobec braku
gii. Na poczÄ…tku lat dziewięćdziesiÄ…tych pojawiÅ‚y siÄ™ tzw. trans­ w Å›rodowisku odmian dzikich bliskich w stosunku do roÅ›lin
geniczne roÅ›liny i zwierzÄ™ta. Z biegiem lat pokonano także genetycznie modyfikowanych. Rozróżnienie to należy wprowa­
granicÄ™ miÄ™dzy gatunkami. I tak na przykÅ‚ad gen Å›wini wpro­ dzić w pracach nad ramami regulacyjnymi dotyczÄ…cymi wpro­
wadzono do gatunku pomidorów, gen robaczka Å›wiÄ™tojaÅ„­ wadzenia roÅ›lin genetycznie modyfikowanych na otwartych
skiego do roÅ›liny tytoniu, a gen ludzki do genomu byka. Prze­ obszarach rolnych.
kroczenie granicy między gatunkami, nieprzewidywalność
skutków w długim okresie oraz nieodwracalność potencjalnego
wpływu (na środowisko) sprawiają, że inżynieria genetyczna jest
3.5 Nie jest to z definicji różnica miÄ™dzy  czerwonÄ… a  zie­
całkowicie nową, potencjalnie ryzykowną technologią. To jest
loną biotechnologią. Także w rolnictwie i sektorze
właśnie przyczyną uregulowania kwestii GMO w UE i jej
żywnoÅ›ciowym można w odizolowanych laboratoriach prowa­
państwach członkowskich, w wielu państwach trzecich oraz
dzić bezpiecznie i innowacyjne podstawowe badania naukowe,
w międzynarodowych traktatach.
w sposób podobny do tego akceptowanego od dawna
w biotechnologii medycznej. Poza tym w produkcji żywności
3. Sektory gospodarki wykorzystujÄ…ce GMO oraz postrze­
w izolowanym otoczeniu stosuje się także na dużą skalę
ganie GMO przez społeczeństwo
enzymy z GMO, które nie pozostają w produkcie końcowym
jako żywe organizmy ani nie przedostają się do środowiska.
3.1 Najważniejsze sektory, w których wykorzystuje się GMO,
Różnica między zastosowaniem w środowisku zamkniętym
to sektor rolno-spożywczy (głównie odporność na pestycydy),
a wprowadzeniem do środowiska otwartego oraz różnice
sektor medyczny i farmaceutyczny (leki, diagnostyka gene­
miÄ™dzy badaniami podstawowymi a zastosowaniami komercyj­
tyczna, terapia genowa) oraz przemysÅ‚ (petro)chemiczny i zbro­
nymi to ważne elementy dyskusji politycznej nad GMO, ich
jeniowy. Sektory te często rozróżnia się jako biotechnologię
społecznego postrzegania i reakcji konsumentów na GMO.
odpowiednio  zieloną ,  czerwoną i  białą .
3.2 Nie we wszystkich tych sektorach inżynieria genetyczna
3.6 Z wielu sondaży opinii publicznej, w tym sondaży Euro­
jest postrzegana jako równie kontrowersyjna. Wydaje się, że
barometru ( 1
), oraz literatury naukowej nieodmiennie wynika, że
obawy i zastrzeżenia polityków i opinii publicznej wywołuje
w UE coraz wiÄ™ksza część spoÅ‚eczeÅ„stwa jest nastawiona scep­
nie tyle inżynieria genetyczna jako taka, co raczej jej konkretne
tycznie do GMO lub wręcz im przeciwna, zwłaszcza jeśli chodzi
zastosowania. Wykorzystanie inżynierii genetycznej w medy­
o żywność, pasze dla zwierząt i rolnictwo. Także rządy państw
cynie jest przeważnie oceniane pozytywnie, a krytyczne uwagi
członkowskich prezentują rozbieżne zdania i różną politykę
padajÄ… głównie w debacie dotyczÄ…cej sektora rolno-spożyw­
w odniesieniu do GMO. Obok zdecydowanych przeciwników,
czego. Ważnym elementem tej debaty jest równowaga między
takich jak Austria, Węgry, Włochy, Grecja, Polska i Aotwa, są
użytecznoÅ›ciÄ… i koniecznoÅ›ciÄ… danego zastosowania a zwiÄ…­
też zdeklarowani zwolennicy, tacy jak Holandia, Wielka Bryta­
zanym z nim potencjalnym ryzykiem i zastrzeżeniami. Wiele
nia, Szwecja, Hiszpania, Portugalia i Czechy. Szereg państw
osób widzi w inżynierii genetycznej ważny i obiecujący wkład
wstrzymuje się od zajęcia stanowiska.
w leczenie poważnych chorób, natomiast korzyÅ›ci dla konsu­
mentów płynące z (aktualnej generacji) GMO stosowanych
w rolnictwie i produkcji żywności są o wiele mniej oczywiste
 obecnie chodzi jedynie o cechy agronomiczne przynoszÄ…ce
3.7 W zwiÄ…zku z tÄ… rozbieżnoÅ›ciÄ… opinii proces podej­
korzyści przede wszystkim producentom. Przepisy dotyczące
mowania decyzji dotyczÄ…cych GMO jest trudny i przebiega
bezpieczeństwa i badania kliniczne poprzedzające wydanie
wolno. Zezwolenia dotyczÄ…ce GMO wydaje zasadniczo jedno­
zezwolenia na zastosowanie w medycynie sÄ… od dawna
stronnie Komisja, ponieważ państwa członkowskie nie są
o wiele ostrzejsze i bardziej rozbudowane niż procedury
w stanie w procedurze komitetowej podjąć kwalifikowanÄ… wiÄ™k­
poprzedzające wprowadzenie GMO do środowiska czy
szością głosów decyzji w sprawie dopuszczenia GMO. Choć
żywności.
w latach 1999 2004 faktycznie panowało moratorium na
zezwolenia dotyczÄ…ce GMO, nie udaÅ‚o siÄ™ w tym okresie prze­
prowadzić dogłębnej dyskusji i wypracować w UE podejścia do
3.3 Ponadto zarówno ze społecznego, jak i legislacyjnego
GMO w wiÄ™kszym stopniu opartego na konsensusie. W ostat­
punktu widzenia ważne jest rozróżnienie między modyfikacją
nich latach wzrosła liczba państw, które zakazują uprawy GMO
genetyczną odbywającą się w zamkniętych, odizolowanych
na swym terytorium, a najnowszy wniosek Komisji dotyczÄ…cy
przestrzeniach, takich jak laboratoria, fabryki i szklarnie, wypo­
zwiÄ™kszenia swobody podejmowania decyzji w sprawie zaka­
sażonych w bariery i środki bezpieczeństwa umożliwiające
zania uprawy GMO na poziomie krajowym (lub niższym)
zapobieżenie przypadkowemu wydostaniu siÄ™ GMO do Å›rodo­
spotkał się z bardzo krytycznym przyjęciem ze strony państw
wiska, a zastosowaniami, w przypadku których zmodyfikowane
członkowskich, Parlamentu Europejskiego oraz różnorodnych
genetycznie rośliny lub zwierzęta zostają wypuszczone bez
organizacji społeczeństwa obywatelskiego; krytycznie odniósł
możliwoÅ›ci kontroli do otwartego Å›rodowiska jako żywe orga­
się do tego dokumentu także EKES w swej opinii ( 2 ). Sytuacja
nizmy, które mogą się rozmnażać i rozprzestrzeniać w biosferze
ta, grożąca zabrnięciem w impas polityczny w odniesieniu do
w sposób niekontrolowany i nieodwracalny, powodując
tematu tak ważnego jak GMO, jest niezadowalająca z każdego
nieprzewidywalne skutki dla różnorodnoÅ›ci biologicznej i wcho­
punktu widzenia.
dzÄ…c z niÄ… w nieprzewidywalne interakcje.
( 1 ) Najnowsze badanie EuroBarometr, Europeans and Biotechnology in
3.4 Niemniej w przypadku roÅ›lin wprowadzonych do otwar­
2010: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_
tego środowiska, należy rozróżnić dwie sytuacje. Z jednej strony
winds_en.pdf.
mamy do czynienia z gatunkami roślin uprawnych, których ( 2 ) CESE, Dz.U. C 54 z 19.2.2011, s. 51.
PL
C 68/58 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 6.3.2012
3.8 Różnorodne organizacje społeczeństwa obywatelskiego w branży hodowli roślin. Patenty oraz wyłączne prawo
i zainteresowane strony wyraziły zastrzeżenia wobec GMO hodowcy do odmiany są z wielu powodów niekompatybilne.
z powodów związanych z troską o środowisko, dobrostan Po pierwsze dlatego, że w prawie patentowym nie przewiduje
zwierzÄ…t, interesy konsumentów, rolników i pszczelarzy, siÄ™ odstÄ™pstwa dla hodowców. Posiadacz patentu może egzek­
z rozwojem obszarów wiejskich i rozwojem świata, z etyką, wować wyłączne prawo do materiału genetycznego i może
religią itd. Także Parlament Europejski często krytycznie wyrażał zabronić korzystania z tego materiału przez innych lub
się o GMO i uregulowaniu kwestii z nimi związanych  uzależnić korzystanie z niego od zakupu drogich licencji.
podobnie jak EKES, a także władze krajowe, regionalne i lokalne Inaczej niż wyłączne prawo hodowcy do odmiany, patenty
oraz niezależni naukowcy. Zwolennicy GMO to przede nie prowadzÄ… do otwartej innowacji ani nie Å‚Ä…czÄ… gospodar­
wszystkim wielkie przedsiÄ™biorstwa posiadajÄ…ce patenty na czych zachÄ™t do innowacji z ochronÄ… innych interesów publicz­
GMO oraz inne zainteresowane podmioty, w tym niektórzy nych.
rolnicy wykorzystujący GMO, naukowcy i międzynarodowi
partnerzy handlowi, dla których bardziej elastyczne uregulo­
wanie GMO w UE wiąże siÄ™ z istotnymi interesami gospodar­
4.4 Jednak walka o prawa idzie jeszcze dalej. Przyjęta
czymi. Niektóre główne deklarowane zalety GMO omówiono
w 1998 r. europejska dyrektywa w sprawie ochrony prawnej
w punkcie 5.
wynalazków biotechnologicznych ( 3 ) umożliwia ochronÄ™ paten­
tową wynalazków, które dotyczą roślin. Można opatentować
geny roÅ›lin lub sekwencje genów, ale nie odmiany roÅ›lin. Inter­
3.9 Także poza UE istnieje wyrazny (polityczny i społeczny)
pretacja ta nie jest jednak niepodważalna. Wiodące korporacje
sprzeciw wobec obecności GMO w żywności i środowisku,
wielonarodowe z sektora hodowli roślin utrzymują, że jeśli
zwłaszcza w państwach takich jak Japonia, Szwajcaria, Korea,
cechy genetyczne mogą zostać opatentowane, to tym samym
Nowa Zelandia, Meksyk, Filipiny i różne państwa afrykańskie.
dana odmiana może zostać pośrednio objęta patentem (4 ).
Jednak w niektórych państwach GMO są uprawiane na dużą
W takim przypadku odmiany objęte patentem nie mogą już
skalę: w 2010 r. uprawy GMO prowadziło ponad 15 mln
być wykorzystywane przez innych do dalszych dziaÅ‚aÅ„ innowa­
rolników na obszarze ok. 150 mln hektarów (głównie soi,
cyjnych. Ma to ujemny wpływ na różnorodność biologiczną
kukurydzy, bawełny). Trzeba jednak zwrócić uwagę na fakt,
w rolnictwie i oznacza, że rośliny o przydatnych cechach nie
że ponad 90 % całkowitej powierzchni upraw znajdowało się
są dostępne dla innych do wykorzystania przy tworzeniu
w zaledwie pięciu państwach: w USA, Kanadzie, Argentynie,
dalszych innowacji. Na przykładzie biotechnologii medycznej
Brazylii i Indiach. Pomimo takiego rozpowszechnienia, GMO
można zaobserwować potencjalne negatywne konsekwencje:
nadal budzą kontrowersje w tych państwach: jak się wydaje,
silna ochrona patentowa i wysokie ceny prowadzą do tego, że
rośnie tam ostatnio krytyka społeczna, głównie w związku
nowe produkty sprzedawane są tylko osobom, które stać na ich
z przypadkami niezamierzonego rozprzestrzenienia się roślin
zakup, i nie są dostępne dla osób w gorszej sytuacji, które ich
genetycznie zmodyfikowanych, takich jak kukurydza i ryż,
najbardziej potrzebują. Takie same negatywne skutki mogłyby
oraz wyrokami sądowymi dotyczącymi współistnienia. Trzeba
pojawić się w sektorze hodowli roślin.
też zauważyć, że w tych krajach nie ma obowiÄ…zku odpowied­
niego etykietowania GMO, co oznacza, że konsumenci nie są
Å›wiadomi obecnoÅ›ci GMO i nie mogÄ… zatem dokonać Å›wiado­
mego wyboru.
4.5 W ostatnich dziesięcioleciach w sektorze hodowli roślin
nastąpiła ogromna koncentracja rynkowa, czego przyczyną była
zwÅ‚aszcza ochrona patentowa i wymogi prawne. Choć wczeÅ›­
4. Interesy gospodarcze, wÅ‚asność intelektualna i konc­
niej działały setki przedsiębiorstw zajmujących się hodowlą
entracja rynku
roślin, obecnie rynek światowy jest zdominowany przez
4.1 Potencjalne interesy finansowe pÅ‚ynÄ…ce z wykorzystania zaledwie garstkÄ™ dużych podmiotów. W 2009 r. jedynie dzie­
GMO w branży hodowli roÅ›lin sÄ… znaczne. Roczny obrót nasio­ sięć firm kontrolowaÅ‚o prawie 80 % Å›wiatowego rynku nasion,
nami na Å›wiecie osiÄ…gnÄ…Å‚ obecnie wartość ponad 35 mld EUR a najwiÄ™ksze trzy firmy nawet 50 % tego rynku. Te same korpo­
i stanowi podstawÄ™ jeszcze wiÄ™kszego rynku produktów, na racje wielonarodowe kontrolujÄ… też ok. 75 % Å›wiatowego prze­
którym obroty sięgają setek miliardów euro. mysłu agrochemicznego. Nie są to już przedsiębiorstwa
zajmujÄ…ce siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie hodowlÄ… roÅ›lin, ale Å›wiatowe korpora­
cje, które działają także w sektorze spożywczym, sektorze
4.2 Technologie i produkty komercyjne będące rezultatem
ochrony roślin oraz sektorze chemicznym, energetycznym
inżynierii genetycznej rozwijają się w oszałamiającym tempie,
i farmaceutycznym. Ponadto często wytwarzają produkty
co ma istotne konsekwencje dla całego sektora. W dziedzinie
powiązane, na przykład rośliny genetycznie zmodyfikowane,
hodowli roślin już od ponad pięćdziesięciu lat kwestię własności
które są odporne na dany pestycyd sprzedawany przez to
intelektualnej reguluje system ochrony odmian roślin, określony
samo przedsiębiorstwo. Dzięki takiej konsolidacji ograniczona
międzynarodowymi konwencjami. Odstępstwo dla hodowców
grupa przedsiębiorstw wielonarodowych w dużej mierze
stanowi wyjątek od tego czasowego wyłącznego prawa
kontroluje całe łańcuchy produkcji żywności i powiązanych
hodowcy do danej odmiany przysługującego twórcom nowych
produktów, co może zagrażać wolności wyboru konsumentów,
odmian. Zgodnie z tym odstępstwem inni hodowcy mogą
przystępności cenowej produktów, otwartej innowacji
swobodnie wykorzystywać chronione odmiany w celu
i różnorodnoÅ›ci genetycznej. Taki stopieÅ„ koncentracji i mono­
rozwijania nowych, jeszcze lepszych odmian, bez konieczności
polizacji rynku jest niepożądany w każdej sytuacji, a zwłaszcza
uzyskiwania zgody właściciela wyłącznego prawa hodowcy do
w sektorach o podstawowym znaczeniu, takich jak rolnictwo
odmiany. Odstępstwo to nie pojawia się w żadnej innej branży
i produkcja żywności, w związku z czym EKES i UE powinny
i jest podyktowane faktem, że nowych odmian nie da siÄ™ stwo­
zwrócić na tę sprawę największą uwagę.
rzyć z niczego.
( 3 ) Dyrektywa 98/44/WE z dnia 6 lipca 1998 r. w sprawie ochrony
4.3 Rozwój biologii molekularnej, która powstała poza
prawnej wynalazków biotechnologicznych, Dz.U. L 213, s. 13.
sektorem rolnictwa, doprowadził do wprowadzenia patentów ( 4 ) Zob. sprawa C-428/08, Monsanto Technology.
PL
6.3.2012 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej C 68/59
5. Inne kwestie zwiÄ…zane z GMO (Å›wiatowa produkcja stanowi ponad 150 % Å›wiatowej konsum­
pcji), w zwiÄ…zku z czym wymaga raczej rozwiÄ…zania polityczno-
5.1 Z GMO wiąże się wiele różnorodnych pytań. Poglądy
gospodarczego niż innowacji w rolnictwie. EKES zdaje sobie
dotyczące zalet i wad GMO są bardzo zróżnicowane, a debata
sprawę z tego, że światowe bezpieczeństwo żywnościowe
na ich temat jest silnie spolaryzowana i emocjonalna. Niniejsza
zostanie jeszcze nadwyrężone szybkim wzrostem liczby ludno­
opinia jest zbyt krótka, by można było szczegółowo omówić tę
ści. Międzynarodowe organizacje, takie jak Organizacja
dyskusję, ale warto wspomnieć o kilku głównych zagadnieniach.
Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO),
Argumenty przytaczane na poparcie GMO obejmujÄ… walkÄ™
duże organizacje pozarządowe, takie jak Oxfam, oraz niedawny
z głodem i zapewnienie żywności szybko rosnącej liczbie
raport autorytatywnego organu ONZ zajmujÄ…cego siÄ™ agro­
ludnoÅ›ci, a także zmianÄ™ klimatu. We wszystkich tych dziedzi­
nomiÄ…  grupy ds. miÄ™dzynarodowej oceny wpÅ‚ywu nauk i tech­
nach bardzo potrzebne są niezależne badania naukowe i EKES
nologii rolniczych na rozwój (IAASTD)  wskazują na
podkreÅ›la wagÄ™ (dalszego) zapewniania strukturalnego finanso­
znaczenie zrównoważonego rolnictwa jako rozwiązania
wania UE dla takich badań, nie tylko po to, aby promować
problemów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym
innowacje naukowe i komercyjne, ale także aby zbadać
i suwerennoÅ›ciÄ… żywnoÅ›ciowÄ…. Te autorytatywne oceny podkre­
spoÅ‚eczno-gospodarcze oddziaÅ‚ywanie osiÄ…gnięć technologicz­
ślają konieczność stosowania zrównoważonych i ekologicznych
nych, ich wpływ na środowisko oraz inne ich skutki.
praktyk i technik rolniczych oraz przewidujÄ… wykorzystywanie
nie tyle GMO, ile raczej technik alternatywnych. Najbardziej
znanym przykładem takiej alternatywnej techniki, podawanym
5.2 Zmodyfikowane genetycznie rośliny nigdy nie będą
przez IAASTD i innych, jest selekcja wspomagana markerami,
mogły stanowić rozwiązania problemu głodu i ubóstwa na
w której wykorzystuje się markery genetyczne, aby w sposób
świecie. Samo zwiększanie produktywności nie jest
rozmyślny i efektywny wybrać określone cechy, ale która nie
równoznaczne z usprawnieniem dystrybucji żywności. Niestety,
obejmuje ryzykownej i nieprzewidywalnej manipulacji gene­
dla sprostania poważnemu problemowi bezpieczeństwa
tycznej czy przenoszenia genów. Ponieważ technologia ta jest
żywnościowego pierwszorzędne znaczenie ma poprawa dostępu
wyraznie skuteczna i tańsza od metod inżynierii genetycznej,
do ziemi, promowanie sprawiedliwszego rozdziału bogactwa,
mogłaby stanowić niekontrowersyjną alternatywę dla GMO,
sprzyjanie zrównoważonemu charakterowi umów handlowych
przy czym niższe koszty mogą spowodować pojawienie się
i zmniejszenie wahań cen surowców. Choć biotechnologia nie
mniejszej iloÅ›ci patentów i problemów zwiÄ…zanych z koncen­
stanowi panaceum, w ostatnich raportach FAO czytamy, iż
tracją rynku. Choć nie powinno się wykluczać przyszłego
oferuje ona  znaczne korzyści agronomiczne i gospodarcze
potencjału GMO, przemyślana decyzja dotycząca rozwoju
rolnikom w paÅ„stwach trzecich, a szczególnie drobnym rolni­
technik niezwiÄ…zanych z inżynieriÄ… genetycznÄ… oraz zrównowa­
kom . Jednak już od chwili powstania inżynierii genetycznej jej
żonych praktyk rolniczych mogÅ‚aby zapewnić UE znacznÄ… prze­
zwolennicy sugerowali, że zmodyfikowane genetycznie rośliny
wagÄ™ konkurencyjnÄ…, której nie posiada ona w kontekÅ›cie inży­
sÄ… niezbÄ™dne, aby rozwiÄ…zać problem gÅ‚odu i ubóstwa na Å›wie­
nierii genetycznej. Intensywne inwestycje w zrównoważone
cie. Przepowiadano, że rośliny o zwiększonej zawartości
rolnictwo mogłyby wysunąć UE na jedyną w swoim rodzaju
witamin czy składników odżywczych pomogą zmniejszyć
i wynikającą z innowacji pozycję światowego lidera, co miałoby
występowanie głodu i chorób w Trzecim Świecie. Potencjalne
pozytywne skutki dla gospodarki, zatrudnienia, innowacji
cechy, takie jak odporność na susze, sól, mróz czy inne czyn­
i pozycji konkurencyjnej UE. Ponadto byłoby to bardziej
niki stresowe, miaÅ‚y umożliwić prowadzenie upraw na obsza­
zgodne z unijnym modelem rolnictwa, korzystnym z punktu
rach, na których wcześniej dane rośliny nie mogły rosnąć.
widzenia różnorodności biologicznej, przewidywanym w ramach
Zapowiadano także wiÄ™ksze plony. Jednak pomimo dziesiÄ™cio­
przyszłej WPR.
leci obiecujących propozycji, do chwili obecnej nie udało się
wprowadzić żadnych z tych cech produktowych do upraw
komercyjnych. Zachęty finansowe do opracowania takich
upraw także są ograniczone, gdyż miałyby one przynieść 5.4 Zwolennicy inżynierii genetycznej postrzegają ją także
korzyści tym grupom światowej ludności, które są najsłabsze jako potencjalne narzędzie przystosowywania się do zmiany
i znajdujÄ… siÄ™ w najtrudniejszym poÅ‚ożeniu. Nawet jeÅ›li przyszÅ‚e klimatu i Å‚agodzenia jej skutków. Jednak również w tym przy­
generacje GMO spełnią obietnice dotyczące wyższych plonów padku obecna generacja komercyjnych upraw GMO nie oferuje
i większej odporności na czynniki stresowe, nie przyniesie to żadnych przydatnych cech. De facto jedno z najszerzej znanych
rozwiÄ…zania dla problemu gÅ‚odu na Å›wiecie, ponieważ wiÄ™k­ zastosowaÅ„  produkcja biopaliw z GMO  już teraz nega­
szość gruntów uprawnych w krajach rozwijających się jest tywnie wpływa na ceny i podaż surowców i żywności na
wykorzystywana do produkcji luksusowych towarów na eksport świecie oraz nadal wiąże się z dużym uzależnieniem od paliw
do bogatego świata. Ponadto znaczna większość upraw GMO kopalnych.
znajdujÄ…cych siÄ™ obecnie na rynku jest przeznaczana na pasze
dla zwierząt, które zaspokajają popyt Zachodu na mięso i nabiał
(90 % importu soi w UE) albo na biopaliwa i plastik. Coraz
5.5 Z pewnością nie można wykluczyć, że GMO mogłyby
szersze wykorzystywanie upraw roślin jadalnych do celów
potencjalnie pomóc zaradzić światowym zagrożeniom, takim
nieżywieniowych spowodowało wzrost światowych cen
jak głód, ubóstwo, zmiana klimatu i problemy ekologiczne,
towarów i żywności, co jedynie wzmogło brak bezpieczeństwa
ale rzeczywistość jest taka, że obecna generacja GMO nie
żywnościowego i ubóstwo na świecie ( 5 ).
służy temu celowi ani nie została opracowana z myślą o nim.
Cechy tych GMO są obecnie ograniczone do korzyści po stronie
produkcyjnej dla producentów, takich jak odporność na pesty­
5.3 W rezultacie światowy kryzys żywnościowy jest
cydy. Kwestią do rozstrzygnięcia (dla naukowców) pozostaje to,
problemem związanym raczej z dystrybucją niż z produkcją
czy uprawa takich roślin doprowadziła do spadku czy wzrostu
wykorzystania pestycydów, ale wkład GMO nie wydaje się być
( 5 ) Kwestię tę poruszono podczas wysłuchania publicznego EKES-u nt.
jednoznacznie pozytywny. Mnożą się badania ujawniające ich
biotechnologii rolniczej oraz genetycznie zmodyfikowanej żywności
i paszy w UE, które odbyło się w Brukseli 20 pazdziernika 2011 r. wpływ w długim okresie: częstsze stosowanie intensywnej
PL
C 68/60 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 6.3.2012
monokultury, rozwój odpornoÅ›ci na pestycydy, zanieczysz­  rozporzÄ…dzenie (WE) nr 1946/2003 w sprawie transgranicz­
czenie wód gruntowych, znaczne ograniczenie lokalnej bioróż­ nego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfiko­
norodnoÅ›ci oraz zagrożenia dla zdrowia ludzi spowodowane wanych (wdrożenie miÄ™dzynarodowego ProtokoÅ‚u z Karta­
długookresowym narażeniem na pestycydy stosowane przy geny o bezpieczeństwie biologicznym do Konwencji
uprawie GMO. Choć niektóre z tych skutków można wytÅ‚uma­ o różnorodnoÅ›ci biologicznej) ( 10 );
czyć nieodpowiednim praktykami rolniczymi jako takimi,
ponieważ GMO obecnej generacji są sprzedawane w pakiecie
razem z pestycydami, od których uzależniona jest ich uprawa,
 dyrektywa 2009/41/WE w sprawie ograniczonego stoso­
jednak także te produkty oraz ich wpływ ekologiczny
wania mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie ( 11 ).
i społeczny trzeba oceniać łącznie ( 6 ).
5.6 Inną ważną kwestią związaną z inżynierią genetyczną są
6.2 PodstawÄ… obecnie obowiÄ…zujÄ…cych przepisów dotyczÄ…­
możliwości wyboru konsumentów i rolników. Dotyczy to
cych zatwierdzania i wykorzystywania GMO jest szereg zasad
zarówno państw UE, jak pozostałych krajów. W rozwijającym
(prawnych). SÄ… to:
siÄ™ Å›wiecie wysokie ceny opatentowanych nasion oraz zobowiÄ…­
zania wyÅ‚Ä…cznego zakupu i zakaz tradycyjnych praktyk zacho­
wywania nasion z poprzednich sezonów stwarzają duże
 niezależne, oparte na danych naukowych zatwierdzenie
społeczno-gospodarcze i kulturowe dylematy dla rolników,
przed wprowadzeniem;
zwłaszcza biednych rolników posiadających małe gospodarstwa.
W paÅ„stwach, gdzie uprawy GMO sÄ… szeroko rozpowszech­
nione, w szczególności w USA, Kanadzie, Argentynie i Brazylii,
różnorodność upraw drastycznie zmalała. Na świecie prawie
 wysoki poziom ochrony zdrowia i dobrostanu ludzi, zwie­
80 % caÅ‚kowitej produkcji soi to soja zmodyfikowana genetycz­
rząt i środowiska, zgodnie z zasadą ostrożności i zasadą
nie, podobnie jest w przypadku 50 % bawełny, ponad 25 %
 zanieczyszczający płaci ;
kukurydzy i ponad 20 % rzepaku. Konsumentom i rolnikom
w UE możliwość wyboru mają gwarantować wymogi dotyczące
etykietowania. Jednak utrzymanie tej swobody wyboru zarówno
 swoboda wyboru i przejrzystość w całym łańcuchu
dla rolników, jak i dla konsumentów wymaga peÅ‚nego i nieza­
żywnoÅ›ciowym oraz ochrona innych interesów konsumen­
wodnego oddzielenia Å‚aÅ„cuchów produkcyjnych wykorzystujÄ…­
tów, na przykład poprzez informowanie i zaangażowanie
cych i niewykorzystujących GMO. Jednym z istotnych aspektów
społeczeństwa;
takiego rozdzielenia jest wprowadzenie rygorystycznych prze­
pisów dotyczÄ…cych współistnienia, w tym skutecznych prze­
pisów dotyczących odpowiedzialności i dochodzenia roszczeń
w przypadku szkód dla środowiska lub szkód gospodarczych  uwzględnienie zobowiązań istniejących w kontekście rynku
wynikających z niezamierzonego zanieczyszczenia, systemów wewnętrznego i w kontekście międzynarodowym;
certyfikacji i oddzielenia łańcuchów produkcyjnych, jak również
wymogów dotyczących czystości i etykietowania w odniesieniu
do obecnoÅ›ci materiaÅ‚u genetycznie zmodyfikowanego w nasio­
 pewność prawa;
nach i produktach z roślin niezmodyfikowanych genetycznie.
6. PrzeglÄ…d prawodawstwa i polityki
 zasada pomocniczości i zasada proporcjonalności.
6.1 Od 1990 r. UE opracowała szczegółowe ramy prawne
dotyczące GMO, które podobnie jak sama technologia stale
ewoluujÄ… i przeszÅ‚y szereg zmian. W rezultacie powstaÅ‚a skom­
6.3 Jednakże nadal istniejÄ… pewne luki i brakuje szczegóło­
plikowana siatka dyrektyw i rozporzÄ…dzeÅ„, z których najistot­
wego prawodawstwa lub polityki UE w odniesieniu do istotnych
niejsze to:
kwestii zwiÄ…zanych z wprowadzaniem GMO, takich jak w szcze­
gólności:
 dyrektywa 2001/18/WE w sprawie zamierzonego uwal­
niania do Å›rodowiska organizmów zmodyfikowanych gene­
tycznie ( 7 );
 współistnienie GMO z rolnictwem ekologicznym i konwen­
cjonalnym;
 rozporzÄ…dzenie (WE) nr 1829/2003 w sprawie genetycznie
zmodyfikowanej żywności i paszy ( 8 );
 przepisy dotyczÄ…ce odpowiedzialnoÅ›ci i dochodzenia rosz­
czeÅ„ w przypadku szkód dla Å›rodowiska lub szkód finan­
 rozporządzenie (WE) nr 1830/2003 dotyczące możliwości
sowych wynikajÄ…cych z niezamierzonego uwolnienia GMO
śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych
lub niezamierzonego zanieczyszczenia produktów ekolo­
genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności
gicznych lub konwencjonalnych, a także systemy rekom­
i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów
pensat kosztów poniesionych w związku ze współistnieniem
zmodyfikowanych genetycznie ( 9 );
oraz certyfikacja Å‚aÅ„cuchów produkcyjnych w celu zapobie­
żenia zamieszaniu;
( 6 ) Zob. przypis 5.
( 7 ) Dz.U. L 106 z 17.4.2001, s. 1.
( 8 ) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 1. ( 10 ) Dz.U. L 287 z 5.11.2003, s. 1.
( 9 ) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 24. ( 11 ) Dz.U. L 125 z 21.5.2009, s. 75.
PL
6.3.2012 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej C 68/61
 wymogi dotyczÄ…ce czystoÅ›ci i etykietowania w odniesieniu UE w wyroku z 6 wrzeÅ›nia 2011 r. dotyczÄ…cym kwestii współ­
do obecnoÅ›ci materiaÅ‚u genetycznie zmodyfikowanego istnienia ponownie podkreÅ›liÅ‚ znaczenie zniesienia utrzymujÄ…­
w nasionach i materiale rozmnożeniowym roÅ›lin niezmody­ cych siÄ™ luk legislacyjnych poprzez zharmonizowanÄ… politykÄ™
fikowanych genetycznie; UE. W tej sprawie dotyczącej przypadku, gdy miód został
w sposób niezamierzony zanieczyszczony pyłkiem genetycznie
zmodyfikowanej kukurydzy, Trybunał potwierdził, że prawo UE
 wymogi dotyczące etykietowania, zwłaszcza produktów
przewiduje absolutnie zerową tolerancję dla obecności GMO
miÄ™snych i mleczarskich pochodzÄ…cych od zwierzÄ…t żywio­
bez zezwolenia ( 14 ). Wyrok ten podkreśla znaczenie istnienia
nych paszÄ… zawierajÄ…cÄ… GMO, oraz zharmonizowane normy
skutecznej, spójnej i rygorystycznej polityki dotyczÄ…cej współ­
dotyczące etykietowana produktów niezawierających GMO;
istnienia oraz oddzielenia łańcuchów produkcyjnych, mającej na
celu zapobieżenie zamieszaniu GMO w produkty niezawierające
 ogólne wzmocnienie wymogów dotyczących etykietowania
GMO, a także odpowiednich przepisów dotyczÄ…cych odpowie­
GMO, aby zagwarantować konsumentom możliwość
dzialnoÅ›ci i dochodzenia roszczeÅ„ za szkody oraz rekompen­
wyboru, w tym prawne wyjaśnienie terminu  przypadkowa
saty kosztów poniesionych w związku ze współistnieniem
obecność oraz być może zaostrzenie wartości progowych;
i certyfikacją łańcuchów produkcyjnych, jak również możliwości
zakazu uprawy polowej GMO poprzez wyznaczenie stref
w niektórych regionach (w których np. produkuje się miód).
 przepisy dotyczÄ…ce transgenicznych lub sklonowanych zwie­
rząt i produktów (żywnościowych) z nich pochodzących,
zwłaszcza jeśli chodzi o zatwierdzanie i etykietowanie;
6.6 Choć zalecenie Komisji dotyczące współistnienia z lipca
2010 r. jest bardziej elastyczne niż jej poprzednie zalecenie
 jednoznaczne prawo paÅ„stw czÅ‚onkowskich lub autono­
z 2003 r., EKES zdecydowanie podkreśla, że żadne z nich nie
micznych regionów do wprowadzenia częściowego lub
jest prawnie wiążące i w związku z tym nie mogą one nałożyć
całkowitego zakazu upraw GMO z różnych przyczyn,
żadnych możliwych do wyegzekwowania ograniczeń na
w tym ekologicznych, społeczno-gospodarczych, etycznych
szerokie kompetencje krajowe w zakresie polityki dotyczÄ…cej
i innych.
współistnienia, a także nie nakładają koniecznych obowiązków
prawnych w zakresie norm dotyczących współistnienia. Coraz
bliższe wprowadzenie obok upraw GMO przeznaczonych na
6.4 Choć Komisja przedstawiła w lipcu 2010 r. wniosek
żywność upraw GMO przeznaczonych na cele inne niż
ustawodawczy, w którym zezwala się na wprowadzenie na
żywnościowe  np. do wykorzystania w farmacji, produkcji
poziomie krajowym (lub niższym) ograniczeń lub zakazu
biopaliw czy w przemyÅ›le  jeszcze zwiÄ™kszy potrzebÄ™ skutecz­
uprawy GMO, wydaje się, że wniosek ten wywołał więcej
nego prawodawstwa dotyczÄ…cego współistnienia i odpowiedzial­
pytaÅ„ niż przyniósÅ‚ odpowiedzi, zwÅ‚aszcza w zwiÄ…zku z szere­
ności i EKES uważa za ważne, by działać z wyprzedzeniem
giem niejasności prawnych i sprzeczności w tekście oraz
i zająć się tymi kwestiami teraz, na wczesnym etapie.
z wykluczeniem m.in. problemów środowiskowych jako
uzasadnienia ograniczeń. Choć podstawowa idea zwiększenia
krajowej (regionalnej) suwerenności w kwestii upraw GMO
spotkała się z szerokim poparciem, proponowany obecnie 6.7 W grudniu 2008 r. Rada ds. Środowiska wezwała do
wadliwy tekst wywoÅ‚aÅ‚ krytykÄ™ i wymusiÅ‚ liczne poprawki wzmocnienia i lepszego stosowania obowiÄ…zujÄ…cych ram praw­
w pierwszym czytaniu w PE, a następnie został krytycznie nych dotyczących GMO. Uznano, że potrzebne są ulepszenia
oceniony w opinii EKES-u ( 12 ). Rada debatuje obecnie nad przede wszystkim w odniesieniu do: oceny ryzyka Å›rodowisko­
tymże wnioskiem, ale do chwili obecnej nie udaÅ‚o jej siÄ™ wypra­ wego przez EFSA oraz jej protokołów kontroli i monitorowania
cować wspólnego stanowiska. EKES uważa, że sprawa ta jest po wprowadzeniu, gdzie większą rolę powinna odgrywać
bardzo ważna i wymaga priorytetowego potraktowania, a z wiedza zewnętrznych specjalistów z państw członkowskich
pewnością musi być wzięta pod uwagę podczas przyszłej rewizji i niezależnych naukowców; oceny społeczno-gospodarczych
ogólnych ram prawnych dotyczących GMO. EKES wzywa skutków wprowadzenia i uprawy GMO; wartości progowych
KomisjÄ™ do podjÄ™cia energicznych dziaÅ‚aÅ„, aby dziÄ™ki konstruk­ stosowanych przy ustalaniu koniecznoÅ›ci informowania
tywnemu dialogowi z PE i Radą stworzyć solidne ramy prawne o zawartości śladów GMO w nasionach; oraz lepszej ochrony
podejmowania na szczeblu krajowym (lub niższym) decyzji co obszarów zagrożonych i/lub chronionych, w tym możliwości
do upraw GMO na podstawie uzasadnionych racji, obejmujÄ…­ utworzenia stref wolnych od GMO na poziomie lokalnym,
cych szeroko rozumiane kwestie ekologiczne, spoÅ‚eczne, gospo­ regionalnym lub krajowym.
darcze, etyczne i kulturowe. Powinien temu towarzyszyć
spoczywający na państwach członkowskich i/lub regionach
prawny obowiązek przyjęcia wiążących przepisów dotyczących
6.8 Choć Komisja rozpoczęła już dziaÅ‚ania dotyczÄ…ce niektó­
współistnienia, aby uniknąć niezamierzonej kontaminacji
rych z tych zagadnień, żądanie Rady nie zostało wystarczająco
między obszarami, na których uprawia się GMO a tym wolnymi
zaspokojone przez osiągnięcie konkretnych rezultatów. EKES
od GMO.
podkreśla znaczenie przedsięwzięcia konkretnych, istotnych
środków w celu jak najszybszego wprowadzenia odpowiedniego
prawodawstwa i polityki w odniesieniu do każdego z tych
6.5 W ubiegÅ‚ych latach EKES wielokrotnie wzywaÅ‚ do przy­
punktów oraz każdej z wymienionych powyżej luk legislacyj­
jÄ™cia prawodawstwa UE dotyczÄ…cego współistnienia, odpowie­
nych. JeÅ›li chodzi o poprawienie procedur oceny ryzyka i zarzÄ…­
dzialnoÅ›ci i obszerniejszego etykietowania produktów gene­
dzania ryzykiem oraz zatwierdzanie GMO, EKES zgadza siÄ™
tycznie modyfikowanych ( 13 ). Ponadto Trybunał Sprawiedliwości
z zaleceniem Rady i Parlamentu, by nie tylko naukowcy
zajmujący się naukami przyrodniczymi, ale także ci zajmujący
( 12 Zob. przypis 2.
)
( 13 Zob. np. CESE, Dz.U. C 54 z 19.2.2011, s. 51; CESE, Dz.U. C 157
)
z 28.6.2005, s. 155; CES, Dz.U. C 125 z 27.5.2002, s. 69; i CES, ( 14 ) Sprawa C-442/09, Bablok i in. przeciwko Freistaat Bayern
Dz.U. C 221, 17.9.2002, s. 114. i Monsanto.
PL
C 68/62 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 6.3.2012
siÄ™ naukami spoÅ‚ecznymi, prawnicy, etycy i przedstawiciele grup 6.11 Z biegiem lat opracowano jednak wiele nowych tech­
interesu spoÅ‚eczeÅ„stwa obywatelskiego uczestniczyli w podej­ nologii hodowli roÅ›lin, których nie przewidziano przy ksztaÅ‚to­
mowaniu decyzji na podstawie nie tylko naukowej oceny zagro­ waniu obowiÄ…zujÄ…cych ram prawnych. Za przykÅ‚ad może
żenia dla ludzi i Å›rodowiska, ale także na podstawie innych posÅ‚użyć cisgeneza, w której geny sÄ… przenoszone miÄ™dzy orga­
uzasadnionych czynników, w tym kwestii spoÅ‚eczno-gospodar­ nizmami tego samego gatunku z wykorzystaniem rekombino­
czych, kulturowych i etycznych oraz wartości społecznych. wanego DNA. Pojawia się pytanie, czy takie nowe technologie
MogÅ‚oby to także pomóc zmniejszyć kontrowersje w spoÅ‚eczeÅ„­ mieszczÄ… siÄ™ w obecnej definicji inżynierii genetycznej, i tym
stwie co do GMO oraz przełamać impas polityczny w procesie samym także pytanie, czy organizmy powstałe w ten sposób
decyzyjnym. podlegajÄ… obecnym ramom prawnym dotyczÄ…cym GMO.
Z uwagi na obciążenia administracyjne, nie wspominając już
o politycznym i publicznym piętnie GMO, wyłączenie z zakresu
6.9 Ważnym, opóznionym projektem jest ocena obowiÄ…zu­
obowiązywania tego prawodawstwa jest bardzo ważne dla
jÄ…cych ram prawnych dotyczÄ…cych GMO oraz genetycznie
sektora hodowli roślin pod względem finansowym. Pozwoli
zmodyfikowanej żywności i paszy. Komisja rozpoczęła tę
na szybsze wprowadzenie takich innowacji na rynek bez
ocenę w 2008 r. na prośbę Rady, a rezultaty miały być
obaw, że wymogi dotyczące etykietowania doprowadzą do
znane na początku tego roku. Komisja obiecała Radzie, że do
negatywnych reakcji konsumentów. Jednak w przypadku tych
2012 r. podejmie inicjatywÄ™ przeglÄ…du prawodawstwa. EKES
technologii pojawiajÄ… siÄ™ takie same zastrzeżenia etyczne, ekolo­
podkreśla, jak ważna jest realizacja tego celu. Wspomniane
giczne, społeczno-gospodarcze i polityczne, jak w przypadku
wyżej luki legislacyjne można by w każdym razie zlikwidować
obecnej generacji GMO, ponieważ wykorzystuje się zasadniczo
przy okazji tego przeglÄ…du. Na poczÄ…tek Komisja musi zorga­
tę samą technologię inżynierii genetycznej, zgromadzone
nizować szeroko zakrojone konsultacje społeczne w oparciu
dotychczas doświadczenie jest ograniczone a niepewność duża.
o opublikowany właśnie raport z oceny ( 15 ), aby społeczeństwo
mogło wnieść wkład w nadchodzącą rewizję ram prawnych.
6.12 Aby zagwarantować we wszystkich paÅ„stwach czÅ‚on­
Z pewnością pomoże to rozwiać obawy społeczne i może
kowskich jednolite podejÅ›cie regulacyjne do tych nowych tech­
poprawić zaufanie społeczeństwa do organów regulacyjnych.
nologii hodowli roÅ›lin i powstajÄ…cych w ich rezultacie produk­
tów, Komisja utworzyła w 2008 r. naukową grupę roboczą,
6.10 Jednym z aspektów, który niewÄ…tpliwie bÄ™dzie a nastÄ™pnie grupÄ™ ds. polityki, których zadaniem byÅ‚o przed­
omawiany w przyszłości, jest definicja GMO. Choć inżynieria stawić zalecenia dotyczące podejścia prawnego. Sprawozdania
genetyczna i jej zastosowania rozwijały się bardzo szybko obu grup roboczych miały być gotowe latem 2011 r.
w ostatnich dziesiÄ™cioleciach, prawna definicja GMO pozostaÅ‚a i muszÄ… być wziÄ™te pod uwagÄ™ podczas przeglÄ…du ram praw­
niezmieniona od czasu przyjÄ™cia pierwszego prawa UE w nych w 2012 r. EKES uważa za konieczne utrzymanie obec­
1990 r. Zgodnie z tÄ… definicjÄ… GMO  oznacza organizm z wyjÄ…t­ nego podejÅ›cia regulacyjnego UE opartego na perspektywie
kiem istoty ludzkiej, w którym materiaÅ‚ genetyczny zostaÅ‚ zmie­ procesu i w zwiÄ…zku z tym sÄ…dzi, że nowe technologie hodowli
niony w sposób nie zachodzÄ…cy w warunkach naturalnych roÅ›lin powinny zasadniczo podlegać ramom prawnym UE doty­
w skutek krzyżowania i/lub naturalnej rekombinacji ( 16 ). czącym GMO, skoro wykorzystywana jest technologia inżynierii
Jednakże niektóre technologie inżynierii genetycznej zostały genetycznej (rDNA), nawet jeśli uzyskane rośliny lub powstałe
wyraznie wyłączone i w związku z tym wyjęte z zakresu produkty końcowe jako takie nie są dostrzegalnie różne od ich
obowiązywania obecnych ram prawnych dotyczących GMO. konwencjonalnych odpowiedników.
Bruksela, 18 stycznia 2012 r.
PrzewodniczÄ…cy
Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego
Staffan NILSSON
( 15 ) http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/index_en.htm.
( 16 ) Art. 2 ust. 2 dyrektywy 2001/18/WE i art. 2 lit. b) dyrektywy
2009/41/WE. Organizm zdefiniowano jako  jakikolwiek byt biolo­
giczny zdolny do replikacji lub przenoszenia materiaÅ‚u genetyczne­
go .
PL
6.3.2012 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej C 68/63
ZAACZNIK I
do opinii Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego
Następujące poprawki, które uzyskały poparcie co najmniej jednej czwartej oddanych głosów, zostały odrzucone w trakcie
debaty:
Punkt 3.8
Zastąpić
Różnorodne organizacje społeczeństwa obywatelskiego i zainteresowane strony wyraziły zastrzeżenia wobec GMO z powodów
związanych z troską o środowisko, dobrostan zwierząt, interesy konsumentów, rolników i pszczelarzy, z rozwojem obszarów
wiejskich i rozwojem świata, z etyką, religią itd. Także Parlament Europejski często krytycznie wyrażał się o GMO i uregulowaniu
kwestii z nimi związanych  podobnie jak EKES, a także władze krajowe, regionalne i lokalne oraz niezależni naukowcy.
Zwolennicy GMO to przede wszystkim wielkie przedsiębiorstwa posiadające patenty na GMO oraz inne zainteresowane
podmioty, w tym niektórzy rolnicy wykorzystujący GMO, naukowcy i międzynarodowi partnerzy handlowi, dla których bardziej
elastyczne uregulowanie GMO w UE wiąże się z istotnymi interesami gospodarczymi. Niektóre główne deklarowane zalety GMO
omówiono w punkcie 5. Zwolennicy i przeciwnicy stosowania biotechnologii w rolnictwie stoją po przeciwnych stronach
w emocjonalnej i żarliwej debacie, w której nierzadko brakuje technicznych argumentów popartych badaniami naukowymi.
Przeważająca większość świata naukowego z uporem stwierdza, że zastosowanie GMO w produkcji żywności nie powoduje
zagrożeń dla ludzkiego zdrowia. W rzeczy samej, GMO są obecne w naszym codziennym życiu i w pełni akceptowane
w obszarach wykraczających poza rolnictwo. Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej wielokrotnie wskazywało, iż
żywność modyfikowana genetycznie w żadnym wypadku nie stanowi większego zagrożenia niż żywność ekologiczna bądz
konwencjonalna. Niemniej jednak, ze strony różnych grup w społeczeństwie obywatelskim, zwłaszcza ekologów i przedstawicieli
konsumentów, daje się słyszeć uzasadnione obawy związane z ochroną środowiska, współistnieniem upraw, kwestiami etycznymi
oraz monopolem wielkich przedsiębiorstw wielonarodowych, co wymaga od nas poruszenia tych kwestii w sposób obiektywny. Ze
swojej strony Komitet uznaje, że biotechnologia stanowi fundamentalne narzędzie służące sprostaniu wyzwaniom w zakresie
wyżywienia ( 1 ), lecz postanowił pogłębić debatę na temat mocnych i słabych stron biotechnologii w UE.
Wynik głosowania
Za: 91
Przeciw: 122
Wstrzymało się: 19
Punkt 5.3
Zastąpić
W rezultacie światowy kryzys żywnościowy jest problemem związanym raczej z dystrybucją niż z produkcją (światowa produkcja
stanowi ponad 150% światowej konsumpcji), w związku z czym wymaga raczej rozwiązania polityczno-gospodarczego niż
innowacji w rolnictwie. EKES zdaje sobie sprawę z tego, że światowe bezpieczeństwo żywnościowe zostanie jeszcze nadwyrężone
szybkim wzrostem liczby ludności. Międzynarodowe organizacje, takie jak Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia
i Rolnictwa (FAO), duże organizacje pozarządowe, takie jak Oxfam, oraz niedawny raport autorytatywnego organu ONZ
zajmującego się agronomią  grupy ds. międzynarodowej oceny wpływu nauk i technologii rolniczych na rozwój (IAASTD) 
wskazują na znaczenie zrównoważonego rolnictwa jako rozwiązania problemów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym
i suwerennością żywnościową. Te autorytatywne oceny podkreślają konieczność stosowania zrównoważonych i ekologicznych
praktyk i technik rolniczych oraz przewidujÄ… wykorzystywanie nie tyle GMO, ile raczej technik alternatywnych. Najbardziej
znanym przykładem takiej alternatywnej techniki, podawanym przez IAASTD i innych, jest selekcja wspomagana markerami,
w której wykorzystuje się markery genetyczne, aby w sposób rozmyślny i efektywny wybrać określone cechy, ale która nie obejmuje
ryzykownej i nieprzewidywalnej manipulacji genetycznej czy przenoszenia genów. Ponieważ technologia ta jest wyraznie skuteczna
i tańsza od metod inżynierii genetycznej, mogłaby stanowić niekontrowersyjną alternatywę dla GMO, przy czym niższe koszty
mogą spowodować pojawienie się mniejszej ilości patentów i problemów związanych z koncentracją rynku. Choć nie powinno się
wykluczać przyszłego potencjału GMO, przemyślana decyzja dotycząca rozwoju technik niezwiązanych z inżynierią genetyczną
oraz zrównoważonych praktyk rolniczych mogłaby zapewnić UE znaczną przewagę konkurencyjną, której nie posiada ona
w kontekście inżynierii genetycznej. Intensywne inwestycje w zrównoważone rolnictwo mogłyby wysunąć UE na jedyną
w swoim rodzaju i wynikającą z innowacji pozycję światowego lidera, co miałoby pozytywne skutki dla gospodarki, zatrudnienia,
innowacji i pozycji konkurencyjnej UE. Ponadto byłoby to bardziej zgodne z unijnym modelem rolnictwa, korzystnym z punktu
widzenia różnorodności biologicznej, przewidywanym w ramach przyszłej WPR. Zgodnie z wcześniejszymi opiniami EKES-u na
temat rolnictwa i badań naukowych, innowacje, modernizacja i nowe technologie muszą odgrywać pierwszoplanową rolę
w sektorze rolnym, aby umożliwić rozwój zrównoważonego i bardziej wydajnego rolnictwa, dziÄ™ki zrównoważonemu gospoda­
rowaniu zasobami naturalnymi, takimi jak woda i grunty. Biotechnologia może w niektórych przypadkach przyczynić się
( 1 ) Zob. konkluzje przewodniczącego Staffana Nilssona na konferencji EKES-u  Żywność dla wszystkich , współorganizowanej z Komisją
Europejską, aby wnieść wkład w posiedzenie G20 poświęcone bezpieczeństwu żywnościowemu.
PL
C 68/64 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 6.3.2012
w jakimś stopniu do walki z głodem, jednak w europejskim modelu rolnictwa niezbędne jest zagwarantowanie współistnienia
rolnictwa ekologicznego i konwencjonalnego oraz rolnictwa wykorzystujÄ…cego GMO. FAO, G20, Bank Åšwiatowy i sam EKES
przyznały, że w dążeniu do bezpieczeństwa żywnościowego należy przede wszystkim zainicjować badania prowadzące do
rozpowszechnienia gatunków bardziej odpornych na suszÄ™, wydajniejszych, lepiej wykorzystujÄ…cych glebÄ™ i wymagajÄ…cych mniej­
szych nakładów energii. W tym sensie GMO mogą niewątpliwie okazać się użyteczne.
Wynik głosowania
Za: 83
Przeciw: 139
Wstrzymało się: 13


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
opinia europejskiego komitetu ekonomiczno społecznego w sprawie europejskiej polityki logistycznej
KOMUNIKAT KOMISJI DLA RADY I PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO (w sprawie GMO)
8 Ekonomia spoleczna szansÄ… dla lokalnych organizacji
ekonomia społeczna i praca socjalna razem czy osobno
Hausner o ekonomii spolecznej
3 ekonomia społeczna ku pomocy społecznej, teksty 2007, str 6
Ekonomia społeczna podstawowe informacje
Ekonomia społeczna Wyklady zaoczne
Komitet Ekonomicznospołeczny
Antonio Labriola – Sytuacja ekonomiczna i społeczna we Włoszech (1890 rok)
5 ekonomia społeczna w kreowaniu lokalnej polityki gmin i powiatów, str 6 10, 23 24
Zagadnienia do kolokwium końcowego Ekonomia społeczna

więcej podobnych podstron