Jabłka w cieście (2)


Jabłka w cieście
Składniki
4 średnie jabłka, 2 jaja, półtorej szklanki mleka, półtorej szklanki
mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier, 3 łyżki masła, sok i
skórka otarta z cytryny, masło do smarowanianaczynia
Sposób przyrządzania
Masło włożyć do żaroodpornego naczynia i mikrofalować przy
NAJWYŻSZEJ MOCY do stopienia. Jaja ubić z mlekiem. Mąkę, proszek do pieczenia i
cukier wymieszać w misce, połączyć z mlekiem i roztrzepanymi jajami, dodać masło,
wyrobić na gładkie ciasto. Jabłka posiekać, wsypać do ciasta, dodać sok i skórkę z
cytryny; wymieszać. Ciasto przelać do okrągłego żaroodpornego naczynia (średnica 26
cm) wysmarowanego masłem, wyrównać i mikrofalować 10 minut przy NAJWYŻSZEJ
MOCY (gdyby środek placka był niedopieczony, mikrofalować dalsze 2-3 minuty).
Wierzch posypać cukrem z cynamonem, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej
na 10 minut. Podawać prosto z naczynia.
Proporcje dla 4 osób.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Banany i jabłka w cieście
Jabłka w cieście
jabłka
PRZEKĄSKA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE
Jabłka z mikrofalówki
Pita z jabłkami na Dimitrowden
Szarlotka na kruchym cieście
Placek kruchy z jablkami
EW Placek krucho drożdżowy z jabłkami
EW Jabłka pieczone

więcej podobnych podstron