zdrowa zywnosc przepisy i odzywianie eioba


Artykuł pobrano ze strony eioba.pl
Zdrowa żywność- przepisy i odżywianie
W ostatnim swoim artykule zapowiedziałem, opisać zdrową żywność, i podać kilka przepisów.
To co jemy ma podstawowy wkład w to jak wyglądamy, myślimy , biegamy, a nawet jak się
zachowujemy. Jeżeli chcemy się dobrze czuć, wystarczy zdrowo się odżywiać. Szczególnie ważne
jest to dla młodzieży i dzieci, bo ich ciała rozwijają się, rosną. Nasza dieta powinna opierać się
głównie na warzywach, owocach. Niektórzy twierdzą, że jeżeli owoce są spryskane to nie są
zdrowe. Jeżeli ktoś nie ma własnego sadu, albo sklepu z ekologiczną żywnością w pobliżu, niech
kupuje owoce najlepiej na targowisku, nie w sklepie. Jednak dieta kojarzy się ludziom zle. Dieta
kojarzy się z unikaniem smacznych potraw na przyjęciach itd. W ogule zdrowe odżywianie
kojarzy nam się z nie jedzeniem mięsa, nie piciem alkoholu. A przecież zjedzenie skrzydełka nie
pogorszy stanu naszego organizmu. Podobnie wypicie lampki wina. Wprost przeciwnie mięso jest
jednym z najważniejszych elementów naszej codziennej diety. A badanie przeprowadzone na
Francuzach, którzy piją dużo wina wykazują ich zmniejszoną umieralnośc na choroby układu
krwionośnego.
Jeżeli ktoś bardzo długo żywił się niezdrowo, powinien najpierw zastosować tzw. dietę
oczyszczającą. Ma ona za zadanie oczyścić nasz organizm z toksyn. Co jest podstawą tej diety?
Wbrew pozorom nie sałatki ani owoce, a ruch. Dużo ruchu, najlepiej w lesie. Świadomość o
powinności oczyszczania naszego organizmu w naszym kraju jest mała. Wg TNS OBOP zaledwie
jeden na pięciu Polaków uważa, że wszyscy powinni się poddać kuracjii oczyszczającej. Oto kilka
warzyw i owoców które powinniśmy spożywać, potem podam przepisy.
Rzodkiewka - zawiera wiele witamin i minerałów, dzięki niej zapobiegamy pojawianiu się
zmarszczek i wypadaniu włosów.
Szczypiorek - poprawia przemianę materii w organizmie, zawiera karoten, mikroelementy,
witaminy. Działa także bakteriobójczo.
Sałata - zawiera wiele błonnika wspomagającego odchudzanie. Aagodzi objawy cukrzycy,
oczyszcza i odświeża organizm.
Pietruszka zielona - w jej skład wchodzą minerały, kwas pantotenowy, kwas foliowy (bardzo
ważny dla kobiet w ciąży), witamina C. Osoby mające kłopoty z niemiłym oddechem mogą żuć
zieloną pietruszkę, łagodzi objawy nieświeżego oddechu.
Kolejny nieodłączny element diety to owoce. Zawierają bogactwo witamin, składników
mineralnych, węglowodanów oraz błonnika. Surowe owoce mają w stosunku do wagi najwyższą
naturalną zawartość błonnika, a także najwyższą wartość odżywczą. Należy je spożywać głównie
na surowo, są wtedy nie tylko najsmaczniejsze, ale również dzięki zawartości glukozy i fruktozy
- stanowią idealne zródło energii. Każdy owoc, oprócz uniwersalnych korzyść, ma również
dodatkowe walory.
Ananas- miąższ ananasów zawiera około 10-15% węglowodanów (połowę stanowi sacharoza,
resztę - glukoza i fruktoza). Po wysuszeniu, ilość węglowodanów wynosi 70%. W świeżym
ananasie znajduje się 12- 40 mg/100 g witaminy C. Zawiera także witaminę A, witaminy z
grupy B, wapń, żelazo oraz bromelinę - enzym rozkładający białko (ułatwia trawienie pokarmu).
Świeże owoce i sok ananasowy mają znaczenie lecznicze przy niestrawnościach i słabym
wydzielaniu soków trawiennych. Korzystnie też działają na nerki, naczynia wieńcowe i serce.
Pomocne także może być spożywanie ananasa przez osoby ze schorzeniami wątroby.
Grejpfrut - Owoc zawiera 7% węglowodanów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B
oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - likopen), a także gorzki związek -
naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie
lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii.
Melon - owoc należący do rodziny dyniowatych, jest bardzo smacznym zródłem wielu cennych
składników żywieniowych, między innymi potasu, beta karotenu i witaminy C. Dzięki tym
składnikom melon działa moczopędnie, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce i reguluje
trawienie. Oprócz tego doskonale gasi pragnienie, zawiera przeciwutleniacze, a przy okazji nieco
obniża za wysokie stężenie cholesterolu.
Oczyszczający buraczany koktajl
Potrzebne składniki:
-2 starte buraki ćwikłowe
-3 ząbki czosnku
-mały starty seler
-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
-łyżeczka startego chrzanu
-sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Porcja na cały dzień: składniki zmiksuj na gładką masę, dopraw, uzupełnij wodą, by koktajl dał
się łatwo pić.
Warto wiedzieć
Buraki zawierają dużo makro- i mikroelementów, trochę białka oraz sporo, jak na jarzynę 
cukru. Są dość ciężkostrawne ze względu na sporą ilość błonnika (jeśli po przekrojeniu buraka
powierzchnia nie jest gładka i lśniąca w jednolitym ciemnym kolorze, tylko widoczne są
jaśniejsze smugi, to znaczy, że ma on dużo błonnika).
ZDROWY HAMBURGER!
POTRZEBNE SKAADNIKI:
-4 bułki grahamki
-20 dag mielonej piersi z kurczaka
-jajko
-1/2 kajzerki namoczonej w mleku
-1 i 1/2 cebuli
-żółta papryka
-4 łyżeczki keczupu
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-wyciśnięty ząbek czosnku
-4 liście sałaty
-pomidor
-sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Do zmielonego mięsa dodaj jajko, odciśniętą bułkę, jedną posiekaną cebulę, sól, pieprz,
wymieszaj. Uformuj 4 kulki, spłaszcz je, piecz na grillu elektrycznym lub patelni do grillowania z
obu stron po ok. 5 minut.
Pomidor pokrój w plastry, paprykę i resztę cebuli w krążki. Bułki przekrój na pół, opiecz z obu
stron na grillu lub w tosterze. Połówkę każdej bułki posmaruj łyżeczką keczupu, połóż cebulę,
sałatę, mięso, pomidor i paprykę.
Jogurt wymieszaj z wyciśniętym ząbkiem czosnku, przypraw do smaku pieprzem. Tym sosem
posmaruj pozostałe połówki bułki, przykryj nimi kanapki.
Przepisy i info z różnych stron
Autor: Krystek
Artykuł pobrano ze strony eioba.pl


Wyszukiwarka