Rosół z kurczaka

Rosół z kurczaka
Składniki
1,5 kg korpusów, szyjek i skrzydełek z kurczaka, 12 szklanek wody, cebula, mały
kawałek selera, średnia marchewka, mała pietruszka, 6 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka
ziela angielskiego, kawałek (1 cm) świeżego imbiru, mały listek laurowy, sól
Sposób przyrządzania
Warzywa pokrojone w słupki i części rosołowe z kurczaka razem z przyprawami włożyć
do żaroodpornego głębokiego naczynia (4 l), zalać gorącą wodą, przykryć i mikrofalować
30 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Wyjąć i pozostawić rosół pod przykryciem do
wystudzenia (3-5 godzin). Przecedzić, osolić do smaku, podgrzać, podawać
z makaronem, warzywami lub ryżem. Wywar można wykorzystywać do przyrządzania
sosów i zup (pomidorowa, kartoflanka itp.).
Proporcje dla 10 osób.

Wyszukiwarka