ROLNO ŚRODOWISKOWE ZNACZENIE TUZ


Problemy Inżynierii Rolniczej nr 1/2007
Halina Jankowska-Huflejt
Instytut Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach
ROLNO-ŚRODOWISKOWE ZNACZENIE
TRWAAYCH UŻYTKÓW ZIELONYCH
Streszczenie
Trwałe użytki zielone są zródłem naturalnych, wartościowych
pasz wpływających na jakość środków żywienia ludzi. Pełnią
również ważne funkcje w ochronie środowiska i kształtowaniu
krajobrazu. Tymczasem poziom ich wykorzystania i gospodaro-
wania na nich w ostatnich kilkunastu latach bardzo obniżył się.
Następstwem tego są straty ekonomiczne i środowiskowe. Na-
stępuje degradacja runi i gleb (zwłaszcza organicznych), zmniej-
sza się znaczenie ich funkcji ochronnych, m.in. w stosunku do
wód gruntowych i powierzchniowych. Wpływają na to zaniedba-
nia gospodarki wodnej na tych użytkach i przede wszystkim zbyt
mała obsada zwierzętami trawożernymi, głównie bydłem i ow-
cami. Możliwe sposoby poprawy ich wykorzystania to odtworze-
nie pogłowia zwierząt przeżuwających. Po ustanowieniu limito-
wanych kwot mlecznych dobrym, perspektywicznym kierunkiem
wydaje się być chów bydła mięsnego i owiec, szczególnie cen-
nych w kształtowaniu krajobrazu.
Słowa kluczowe: trwałe użytki zielone, produkcja pasz, struktu-
ra krajobrazu, środowisko przyrodnicze, zanieczyszczenia z rol-
nictwa, obieg wody, erozja gleb
Wstęp
Rozwój obszarów wiejskich odbywał się w dużej mierze kosztem degradacji
środowiska. Przyczyniało się do niej również rolnictwo, a zwłaszcza genero-
wane przez nie zanieczyszczenia wody, gleby i atmosfery. Ograniczanie za-
nieczyszczeń środowiska z rolnictwa polega najczęściej na przestrzeganiu
zasad technologii produkcji przyjaznych środowisku, określonych przez  Ko-
deks dobrej praktyki rolniczej . Jednak wiele procesów przyrodniczych, np.
obieg wody czy przenoszenie przez nią związków chemicznych, przebiega
w skali krajobrazu lub regionu, gdzie okazują się przydatne trwałe użytki
zielone (TUZ). Jako typowe systemy od wód zależne i na nie wpływające są
elementem struktury przyrodniczej krajobrazu uważanym za czynnik stabili-
zujący procesy zmian środowiska naturalnego. Utrzymanie i użytkowanie łąk
i pastwisk, zarówno w ramach programów rolno-środowiskowych, jak i rolnic-
twa produkcyjnego zrównoważonego czy ekologicznego (nieintensywnego) -
podobnie jak utrzymanie niewielkich mokradeł, zadrzewień śródpolnych czy
23
Halina Jankowska-Huflejt
drobnych oczek wodnych - może być skutecznym  narzędziem stymulacji
przyrodniczych procesów samooczyszczania i regeneracji.
Produkcyjne znaczenie trwałych użytków zielonych
Ekosystemy łąk i pastwisk mają charakter mozaikowy, charakteryzują się
dość bogatą florą i fauną, co przesądza o ich znaczeniu w utrzymaniu od-
powiedniego poziomu bioróżnorodności na terenach użytkowanych rolniczo.
Roślinność łąkowo-pastwiskowa tworzy specyficzne zbiorowiska z przewagą
roślin wieloletnich, o szerokim zasięgu ekologicznym i mniej wrażliwych na
zmiany warunków klimatycznych. Przez wiele lat nie wymagają przeorywa-
nia i zasiewu, bez większych strat znoszą kilkudniowe i dłuższe zalewy, za-
równo wiosną, jak i w pełni wegetacji.
Posadowienie użytków zielonych w krajobrazie jest związane z warunkami
fizjograficznymi terenu i nie może być dowolnie zmieniane, zwłaszcza gdy są
to użytki trwałe. Z powodu płytkiego systemu korzeniowego trawy pobierają
wodę z wierzchnich warstw gleby, z głębokości 30-40 cm (z wyjątkiem roślin
zielnych i motylkowatych), co odróżnia roślinność łąkową od większości gatun-
ków roślin uprawnych, podobnie jak długość okresu wegetacji, który na ogół
trwa od 1 kwietnia do końca pazdziernika, i powoduje, że ich zapotrzebowanie
na wodę jest dość duże i w miarę równomierne w ciągu tego okresu.
Ok. 90% omawianych użytków występuje na glebach o wysokim poziomie
wód gruntowych (doliny rzeczne, obrzeża jezior) oraz w terenach silnie pa-
górkowatych, na stokach o dużym nachyleniu, czyli w siedliskach z reguły
nieodpowiednich do uprawy innych roślin. Mimo to są zródłem pełnowarto-
ściowej i najtańszej paszy dla przeżuwaczy, która - szczególnie w okresie
letnim - może być jedyną karmą dla bydła, jak w rolnictwie niskonakładowym
czy ekstensywnym. Potwierdzają to wyniki badań [Okularczyk 2002] wska-
zujące na większą zyskowność chowu bydła żywionego na bazie własnych
pasz, zwłaszcza w gospodarstwach z dużym udziałem pastwisk, pod warun-
kiem profesjonalnej organizacji produkcji pasz, dostosowania struktury użyt-
ków rolnych do kierunku produkcji zwierzęcej oraz maksymalizacji zbioru
składników pokarmowych z jednostki powierzchni.
Opracowany dla warunków Polski  Typologiczny podział łąk [Grzyb, Proń-
czuk 1994], wyróżniający cztery grupy siedlisk, dobrze i precyzyjnie kwalifi-
kuje te siedliska pod względem ich przydatności do rolniczego lub pozarolni-
czego użytkowania oraz jako użytki potencjalne.
Aęgi, znajdujące się w dolinach zalewanych dużymi lub mniejszymi wodami
podczas wezbrań rzek, są zwykle siedliskami żyznymi, dobrze i nadmiernie
uwilgotnionymi, niecierpiącymi na ogół na brak wody. Można na nich z po-
wodzeniem prowadzić gospodarkę łąkowo-pastwiskową, dostosowując spo-
sób użytkowania (łąkowe czy pastwiskowe) do poziomu wody gruntowej.
24
Rolno-środowiskowe znaczenie...
Grądy, z wyjątkiem podmokłych, są siedliskami o słabym i średnim stopniu
uwilgotnienia. Korzystają głównie z wód opadowych i w niewielkim zakresie
z wód popławianych (grądy popławne). Zajmują stanowiska różne, żyzne,
ale i bardzo ubogie, np. grądy zubożałe, które nadają się bardziej pod zale-
sienie niż do użytkowania z dużymi nakładami na nawożenie i nawadnianie.
Aąki pobagienne, inaczej murszowiska nadają się do użytkowania kośne-
go, pastwiskowego lub zmiennego kośno-pastwiskowego pod warunkiem
niezbędnego nawożenia, poprawnej gospodarki wodnej i pielęgnacji. Są
zazwyczaj odwodnione, i bez nawodnień, bez właściwych zabiegów prato-
technicznych oraz użytkowania dochodzi na nich do szczególnie szybkich,
niekorzystnych zmian. Zmienia się skład botaniczny roślin, a w procesie
murszenia gleby uwalnia się 100-250 kg/ha azotu rocznie. Uwolniony a nie-
wykorzystany przez nienawożone rośliny azot przedostaje się do wód grun-
towych i powierzchniowych, a częściowo i do atmosfery. Następuje również
rozpylanie się torfu i efekcie utrata prawidłowych fizyko-wodnych właściwo-
ści gleb torfowych raczej na stałe [Kostuch i in. 2000].
Aąki bagienne, czyli bielawy to typowe łąki potencjalne, wymagające dro-
gich inwestycji melioracyjnych, bowiem odznaczają się zazwyczaj nadmier-
nym uwilgotnieniem. Rosną tam głównie turzyce, a w podszyciu często
mchy. Nie są użytkowane rolniczo, ale są obszarami cennymi przyrodniczo.
Po odwodnieniu i zagospodarowaniu mogłyby się stać właściwymi użytkami
zaliczanymi do grupy łąk pobagiennych.
Plony siana z łąk lub z runi pastwiskowej mogą się wahać od 1 2 ton do 10
i więcej ton z ha. Wg obliczeń ekspertów już w 1978 r. [Kostuch, Nazaruk
2000] potencjał produkcyjny naszych łąk i pastwisk, po wydzieleniu terenów
chronionych, właściwym uregulowaniu stosunków wodnych i stosowaniu
niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych, oceniono na ok. 30 000 tys. ton
siana, to jest równowartość około 18 000 tys. ton zboża.
Najlepszym sposobem wykorzystania runi łąkowo-pastwiskowej jest wypas.
Wszystkie inne pasze objętościowe wymagają dodatkowych nakładów, np.
suszenia lub zakiszania, a wartość pokarmowa paszy maleje w miarę prze-
dłużania się okresu koszenia i suszenia. Podobnie najlepszym sposobem
konserwacji runi jest jej zakiszanie: z powodu lepszej wartości odżywczej,
dużego uniezależnienia od warunków atmosferycznych i korzystnego wpły-
wu na środowisko (mniejsza liczba przejazdów maszyn i mniejsze zużycie
paliw) [Zastawny 1993]. Również susz produkowany z zielonki łąkowej może
być doskonałym, pełnowartościowym uzupełnieniem dawki pokarmowej, tak
w żywieniu przeżuwaczy, jak i trzody chlewnej czy drobiu. Trwałe użytki zie-
lone są bezwzględnymi paszowiskami, tzn. takimi, na których zwierzęta nie
konkurują o pożywienie z człowiekiem, a wytworzona pasza jest przetwa-
rzana przez przeżuwacze na mleko i mięso.
25
Halina Jankowska-Huflejt
Polska dysponuje poważnym potencjałem do produkcji pasz dla przeżuwa-
czy i możliwościami zwiększenia produkcji zwierzęcej. Nie ma potrzeby im-
portu wielu artykułów pochodzenia zwierzęcego a wręcz odwrotnie, możemy
eksportować, np. cielęta czy bydło mięsne lub lepiej - gotowe tusze wołowe
[Jasiorowski 2005]. Mamy duże możliwości produkowania ich w kraju, co
daje także możliwość zatrudnienia naszym rolnikom i zmniejszenia bezrobo-
cia nie tylko na wsi.
Pomimo wyraznej odrębności ekosystemów łąkowych, użytki zielone bez
względu na areał i udział w strukturze użytków rolnych są jednym z elemen-
tów gospodarstwa. Praktycznie niemożliwe jest racjonalne gospodarowanie
na łąkach i pastwiskach w oderwaniu od gruntów ornych i odwrotnie. W rol-
nictwie integrowanym/zrównoważonym użytki te wzajemnie się uzupełniają,
duża część składników z zielonki wraca z nawozami gospodarskimi na pole.
I wtedy  łąka żywi pole . Udział pasz z trwałych użytków zielonych: zielonka
(pastwisko, obora) latem, a siano lub kiszonka (także susz) zimą w dawce
pokarmowej dla bydła (i nie tylko) waha się od 50% (rolnictwo wysokopro-
dukcyjne) do 100% (niskonakładowe, ekstensywne).
Warunki wodne trwałych użytków zielonych są łącznikiem tworzenia środo-
wiska dla rolnictwa uprawowego(na gruntach ornych). Prawidłowo eksplo-
atowane utrzymują wodę gruntową na wyższym poziomie, co może mieć
korzystny wpływ na zasoby wody w gruntach ornych. Ponadto woda, która
uległa ewapotranspiracji (parowaniu i transpiracji) w postaci mgły, rosy
a nawet opadów, wraca częściowo na teren, który ją utracił, a częściowo na
tereny przyległe, w tym sąsiadujące grunty orne, poprawiając ich warunki
wilgotnościowe i mikroklimat, na który wpływa również hamowanie siły wia-
tru, tym większe im  lepsza produkcyjnie jest np. łąka, tzn. wyższa i bardziej
zagęszczona roślinność.
Trwałe użytki zielone, jak i zadrzewienia śródpolne czy  oczka wodne , są
biogeochemicznymi barierami ograniczającymi migrację różnych związków
chemicznych czy materiałów z pól uprawnych do wód powierzchniowych
i wgłębnych. Przechwytywane wymywane z pól niewykorzystane składniki
nawozowe są pobierane przez korzenie roślin i wykorzystane do przyrostu
masy plonu. Ważna jest tu również rola obrzeży łąk nad rowami, zarówno
jako bariery ograniczającej migrację związków, i jako siedlisko życia wielu
gatunków zarówno dzikich roślin, owadów jak i zwierząt wodno-lądowych.
Innym powiązaniem jest zapewnianie warunków życiowych m.in. ptakom
i owadom. Ich rola w rolnictwie uprawowym jest coraz bardziej doceniana
jako naturalnych wrogów wielu szkodników roślin, lub  jak w przypadku
owadów - jako np. zapylaczy różnych ich gatunków. Bioróżnorodność łąk ma
oprócz aspektów estetycznych wpływ na biochemiczne i farmaceutyczne
właściwości runi, m.in. na produkcję nektaru, a więc na żywienie pszczół.
Z kolei barwa zbiorowisk łąkowych wpływa na procesy życiowe owadów.
26
Rolno-środowiskowe znaczenie...
Pozaprodukcyjne znaczenie trwałych użytków zielonych
W regulowaniu stosunków wodnych zlewni bardzo duża rola przypada tere-
nom niżej położonym i porośniętym trwałą roślinnością trawiastą, która 
zmieniając spływ powierzchniowy w odpływ gruntowy - zmniejsza ilość wody
odpływającej z terenu. Współtworzy więc retencję naturalną zwiększającą
zasoby dyspozycyjne wody [Misztal 1998]. O gospodarczej i ekologicznej roli
wody decyduje bowiem nie jej bezwzględna ilość na danym obszarze, ale
czas spełniania przez nią różnorakich funkcji, czyli czas jej przebywania
w krajobrazie. Ten zaś zależy od stopnia pokrycia terenu roślinnością i od
czasu dopływu wody opadowej do rzek [Kędziora 2005].
Trwałe użytki zielone zajmując ok. 13% powierzchni Polski mogą zatrzymać
ok. 10-15 mld m3 wody rocznie (przy średnim plonie s.m. w 2004 r. ok. 4,6 t
z ha). Przedwiosenne i wiosenne utrzymywanie się wody na ich powierzchni 
nawet do 30 dni - nie szkodzi roślinom, a wręcz stymuluje ich rozwój i utrzy-
muje większą liczbę gatunków. Latem woda utrzymująca się powyżej trzech
dni może powodować ubytki roślin mniej odpornych na brak powietrza.
Trwałe użytki zielone pełnią - obok lasów  istotną rolę w poprawie warun-
ków wilgotnościowych, w tym nawilżania powietrza atmosferycznego. Zuży-
wają bardzo dużo wody  współczynnik transpiracji wynosi ok. 400-700 li-
trów wody na przyrost 1 kg s.m. Jednakże na przyrost biomasy zużyta jest
tylko niewielka jej część, w związku z tym jak podają Kopeć i Misztal [1996]
do atmosfery ewapotranspiruje (parowanie i transpiracja) w okresie wegeta-
cyjnym ok. 5 mln l wody z ha łąk i ok. 4,2 mln litrów z pastwiska. Po nocnym
ochłodzeniu woda, w postaci pary, mgły, rosy a nawet opadów, wraca czę-
ściowo na teren, który ją utracił, a częściowo na tereny przyległe, w tym
grunty orne, poprawiając ich warunki wilgotnościowe.
Równie ważna jest rola trwałych użytków zielonych jako tzw. biologicznej
ochrony przeciwpowodziowej wychodzącej naprzeciw założeń Ramowej
Dyrektywy Wodnej. Oprócz ochrony technicznej (wałów i zbiorników reten-
cyjnych) wykorzystuje się obniżenia terenowe z dobrze zadarnionymi trwa-
łymi użytkami zielonymi (poldery zalewane), co pozwala skutecznie ścinać
falę powodziową i jednocześnie okresowo magazynować wodę. Są to tzw.
tereny ulgi powodziowej (lub tzw. suche zbiorniki) do planowego wyprowa-
dzania wody z międzywala podczas skrajnych wezbrań w rzekach, zagraża-
jących przelaniem się wody przez wały lub ich przerwaniem i zalaniem tere-
nów w sposób niekontrolowany [Drupka 2004b].
Aąkowo-pastwiskowe użytkowanie doliny pozwala na obniżenie wymagań
ochrony przed powodzią, a w wyjątkowych przypadkach nawet do ograni-
czenia zasięgu czynnej ochrony przed zalewem. A okresowe zalanie eks-
tensywnie użytkowanych łąk i pastwisk może być względnie proste i niepo-
wodujące strat gospodarczych [Mioduszewski 2004].
27
Halina Jankowska-Huflejt
Procesy erozji gleb nasiliły się w wyniku zastąpienie naturalnych zbiorowisk
leśnych lub trwałych użytków zielonych gruntami ornymi, w tym monokultu-
rowymi, wielkoobszarowymi uprawami. Z powodu braku trwałego pokrycia
roślinnością ilość spłukiwanej gleby zwiększyła się z kilkunastu do nawet
kilkuset ton/ha na rok. Erozja wpływa zatem nie tylko niekorzystnie na ży-
zność gleb i warunki uprawy, ale jest jedną z głównych przyczyn zanie-
czyszczenia wód powierzchniowych. O skali tego procesu decydują głównie
forma rolniczego wykorzystania ziemi i ukształtowanie (spadki) terenu.
Na zmniejszenie erozji pozytywny wpływ mają użytki zielone. Wg badań Gila
[1976] zmywy erozyjne na stoku Beskidu Niskiego wyniosły z uprawy oko-
powych ponad 74 tys. kg/ha gleby rocznie, z uprawy zbóż 108 kg/ha, z pa-
stwiska zaledwie 31 kg/ha na rok, a wg Kopcia i Misztala [1996] jeszcze
mniej - bo tylko 4,5 kg/ha.
Trwałe użytki zielone najbardziej nadają się do pełnienia roli filtra biologicz-
nego spośród kultur rolniczych. Zanieczyszczenia pozostawiane na po-
wierzchni trawnika czy łąki zostają szybko rozłożone dzięki dużej aktywności
biologicznej drobnoustrojów glebowych związanych z ekosystemami trawia-
stymi, a także dzięki działalności saprofitycznej żyjącej w nich drobnej mezo-
fauny. Jak podają Ryszkowski i in. [2003] łąki (jako min. 8-10.metrowa barie-
ra biogeochemiczna) usuwały z wody przesączającej się przez ich systemy
korzeniowe 64-97% azotanów (średnio 90%). Nawet w okresach wczesno-
wiosennych roztopów ilości azotanów w wodach z rowów melioracyjnych
wśród pól uprawnych są większe (13 mg/l) niż w wodzie z rowów oddzielo-
nych od pola łąką lub zadrzewieniem (5 mg/l).
O ilości wymywanych składników często bardziej decyduje struktura użytko-
wania i skład granulometryczny gleby niż ilość zastosowanych składników
pod warunkiem ich poprawnego stosowania. Kurek Z. i Kurek S. [1999] wy-
kazali, że w warunkach nawożenia 120 kg N/ha odpływ azotu z gruntów or-
nych okresowo bez okrywy roślinnej był 5-7.krotnie większy niż z trwałego
użytku zielonego. W przypadku utrzymywania czarnego ugoru cały rok, na-
wet bez nawożenia, straty azotu wynosiły 69,2 kg/ha, tj. 10,3 razy więcej niż
z trwałego użytku zielonego nawożonego azotem w ilości 240 kg/ha. W ba-
daniach Kopcia [1999] straty azotu przez wymywanie wyniosły zaledwie 5-
7,6 kg N/ha z użytków zielonych nawożonych do 240 kg/ha i 16,4 kg N/ha
nawożonych 360 kg N/ha.
Istotne znaczenie dla jakości wód, żyzności gleby i równocześnie dla wielkości
i jakości plonu z TUZ ma występowanie w ich runi roślin motylkowatych. 1%
ich udziału w runi  dostarcza 2-3 kg związanego azotu atmosferycznego. 30-
50% udział motylkowatych zapewnia właściwą gęstość runi i pełne pokrycie
powierzchni użytku [Ostrowski 1998], dzięki temu zmniejszają się straty azotu
przez jego wymywanie i ulatnianie się. Następuje regeneracja struktury gleby,
zwiększenie jej porowatości (długi system korzeniowy) i pojemności wodnej.
28
Rolno-środowiskowe znaczenie...
Duże znaczenie dla jakości środowiska ma również organizacja użytkowania
łąk i pastwisk. Jak długo utrzymywane jest pełne zadarnienie, czyli dopóki nie
są nadmiernie lub zle (przy zbyt wysokim poziomie wody) wypasane lub
zniszczone ciężkim sprzętem mechanicznym, tak długo nie ma nich erozji.
Różna wysokość i częstotliwość koszenia łąki wpływając na jej skład flory-
styczny wpływa także na skład chemiczny biomasy roślinnej, stosunek pędów
generatywnych do wegetatywnych i długość korzeni penetrujących środowi-
sko wodno-glebowe. Z długością korzeni wiąże się ułatwiona infiltracja wód
opadowych (ze składnikami pokarmowymi) w głąb profilu glebowego, a także
pobieranie i wynoszenie tych składników przez korzenie do wyższych przypo-
wierzchniowych partii gleb, przeciwdziałające równocześnie ich jałowieniu.
Również użytkowanie zmienne, tj. koszenie i wypas kolejno następujące po
sobie, jest lepsze od jednostronnego użytkowania, np. tylko wypasu, ze
względu na mniejsze straty azotu przez wymywanie (tab. 1).
Tabela 1. Straty azotu i zawartość azotanów w wodzie gruntowej w zależności od
sposobu użytkowania łąki nawożonej 250 kg N/ha [Decau, Salette 1994]
Table 1. Nitrogen losses and nitrate contents in the ground water depending on the
use of meadow fertilized with 250 kg N/ha [Decau and Salette 1994]
Zawartość azotanów Straty azotu w ciągu roku
Użytkowanie
mg/l kg/ha
Koszenie + wypas zmiennie 45 9,5
Wypas 130 25,0
Zwiększenie odporności ekosystemów na degradację następuje w wyniku
regeneracji zasobów próchnicy. Największą rezerwę naturalnej próchnicy
stanowią użytki pokryte wieloletnią roślinnością trawiastą. Pod wpływem
procesu darniowego zachodzi w nich proces gromadzenia się próchnicy.
Materia organiczna zatrzymuje więcej wody niż materia mineralna, ale
przede wszystkim poprawia strukturę gleby, czyli zwiększa udział porów
o średnich rozmiarach, mających istotne znaczenie dla ilości wody dostępnej
dla roślin. Zwiększenie zawartości materii organicznej w glebie o 1% to
wzrost retencyjności w warstwie ornej (30 cm) o 10 mm, czyli 100 m3 na ha,
i to za każdym większym opadem [Ryszkowski i in. 2003]. Poprawiają się
również warunki higrotermiczne gleby sprzyjające aktywności mikroorgani-
zmów i fauny glebowej. Sposobem na ochronę gleby przed utratą próchnicy
(tak na gruntach ornych jak i na TUZ) jest także zapewnienie dostatecznej
ilości obornika [Jankowska-Huflejt 2001].
Inne funkcje przyrodnicze użytków zielonych
Zdolność tworzenia przyziemnej, stosunkowo zwartej szaty przez zbiorowi-
ska trawiaste powoduje, że mają one większy wpływ na skład powietrza at-
mosferycznego niż inne zbiorowiska roślinne. Koncentracja dwutlenku węgla
29
Halina Jankowska-Huflejt
CO2 (o ok. 50% cięższego od powietrza) jest większa w warstwie nadziem-
nej, co ułatwia jego pobieranie przez rośliny łąk i pastwisk. Wg Prończuka
[1982], łan przeciętnej uprawy rolniczej pobiera w ciągu dnia ok. 150 kg CO2
z ha. Z innych ustaleń wynika, że podobne zbiorowisko trawiaste wydala
w ciągu dnia do atmosfery 100 kg O2 z ha.
Roślinność TUZ przyczynia się również do oczyszczania atmosfery z zanie-
czyszczeń pyłowych. Odbywa się to zarówno przez nawilżanie, jak i wytrąca-
nie pyłów. Para z ewapotranspiracji roślin osiada i skrapla się (kondensacja)
na unoszących się pyłach, zwiększając przez to ich masę. Wytrącanie me-
chaniczne pyłów następuje w okresie bezwietrznym lub po wyhamowaniu siły
wiatru przez roślinność, w tym przez dobrze zadarnione, dobrze zagospodaro-
wane użytki zielone. Wysocki [1994] podaje, że 1 ha trawnika oddalonego od
ulicy w ciągu okresu wegetacji zatrzymuje na liściach 25-49 kg pyłów, a w przy-
padku trawników przyulicznych ilości te są znacznie większe.
Aktualny stan trwałych użytków zielonych
W ostatnich kilkunastu latach w obrębie trwałych użytków zielonych w Pol-
sce nastąpiły niekorzystne zmiany. Zmniejsza się powierzchnia, w 2005 wy-
nosiła 3 215,7 tys. ha, czyli 20,15% użytków rolnych, i zmniejsza poziom
plonowania. Średni plon siana z łąk w 2005 r. wyniósł 4,29 t/ha, a zielonki
z pastwisk 15,6 t/ha.
Taki stan wynika przede wszystkim z małego pogłowia zwierząt przeżuwają-
cych (brak zapotrzebowania na pasze), a także niskiego poziomu nawożenia
(szczególnie azotem) oraz z zaniedbań eksploatacyjnych i zniszczeń urzą-
dzeń melioracyjnych. Spowodowały one niekontrolowane odprowadzanie
wody zwłaszcza w sąsiedztwie podstawowych cieków, a nadmierne uwilgot-
nienie w pobliżu niekonserwowanych rowów szczegółowych. Następuje wy-
cofanie z produkcji części trwałych użytków zielonych, w tym zwłaszcza po-
łożonych w niekorzystnych i trudnych warunkach siedliskowych. Ogólnie
szacuje się, że do 15% użytków zielonych jest w ogóle nie wykorzystywane
gospodarczo, tj. niewykaszanych lub wykaszanych, lecz niezbieranych.
Jeszcze gorsze jest dotychczasowe wykorzystanie TUZ w produkcji zwie-
rzęcej. Obsada zwierząt gospodarskich drastycznie zmniejszyła się (tab. 2).
W 2005 r. pogłowie bydła ogółem nieco zwiększyło (głównie cielęta, w wieku
do 1 roku i młode bydło w wieku 1-2 lat z przeznaczeniem raczej na chów
bydła mięsnego), to tendencja do spadku pogłowia krów mlecznych nadal
jest widoczna.
Następstwem takiego stanu wykorzystania trwałych użytków zielonych są
straty ekonomiczne i środowiskowe. Następuje degradacja runi i gleb
(zwłaszcza organicznych). Następuje wtórna sukcesja roślin, nasila się eks-
pansja drzew i krzewów, a na terenach podmokłych również trzciny. Stwarza
30
Rolno-środowiskowe znaczenie...
to zagrożenie dla ich istnienia, ich wartości produkcyjnej oraz funkcji przy-
rodniczych, ochronnych, m.in. w stosunku do wód gruntowych i powierzch-
niowych czy bioróżnorodności, również w odniesieniu do gatunków zwierząt,
szczególnie ptaków (następuje zmiana ich struktury gatunkowej). W więk-
szości krajów europejskich udział trwałych użytków zielonych jest znacznie
większy, np. w Belgii i Holandii po 45%, Francji 39%, Niemczech 40%.
Większa jest przede wszystkim obsada zwierząt, bydła średnio ponad
2.krotnie, a owiec ponad 30.krotnie. Kraje o nowoczesnym, wysokowydaj-
nym rolnictwie wykorzystują naturalny potencjał trwałych użytków zielonych
do produkcji pasz dla zwierząt bez ponoszenia większych nakładów.
Tabela 2. Obsada zwierząt gospodarskich (w sztukach fizycznych) na 100 ha UR
(wg GUS)
Table 2. Livestock density (heads) per 100 ha AL (accorging to MSO)
Bydło
Lata Owce Konie
ogółem krowy mleczne
1980 66,8 31,4 22,2 9,4
2004 32,8 17,1 1,9 2,0
Warunkiem poprawy ich wykorzystania jest odtworzenie pogłowia przeżu-
waczy. Właśnie zwierzęta,  odbiorcy wyprodukowanych na użytkach pasz,
są głównym  oprócz rozwiązań prawnych i mechanizmów finansowych (do-
płat)  czynnikiem motywującym do ich użytkowania i dbałości o nie oraz do
działań i starań o postęp i doskonalenie czy optymalizację technologii pro-
dukcji. Obecnie  po ustanowieniu i podzieleniu limitowanych kwot mlecz-
nych, czyli ograniczeniu rozwoju chowu bydła mlecznego w Polsce  do-
brym, perspektywicznym kierunkiem gospodarowania z wykorzystaniem
użytków zielonych wydaje się być - zapoczątkowany już [Jasiorowski 2005] -
chów bydła mięsnego, a także owiec, szczególnie cennych ze względu na
ich znaczenie w kształtowaniu krajobrazu.
Konieczne jest też uporządkowanie gospodarki wodnej, przede wszystkim
poprzez hamowanie odpływu z rowów odwadniających [Kaca 2003]. Oprócz
zastawek melioracyjnych tradycyjnych, wymagających ręcznego sterowania,
można wykorzystać do tego celu bardziej nowoczesne i funkcjonalne za-
stawki samoczynne [Drupka 2004a].
Podsumowanie
Duża część zagrożeń środowiska przyrodniczego w Polsce, a głównie wód,
wiąże się z aktualną strukturą użytków rolnych, charakteryzującą się zdecy-
dowaną przewagą gruntów ornych nad użytkami zielonymi oraz z niskim
poziomem wykorzystania tych ostatnich w produkcji zwierząt trawożernych.
Działalność rolnicza powinna więc iść w kierunku poprawy rolniczego użyt-
kowania ziemi, w tym jego struktury oraz poziomu gospodarowania, tak aby
31
Halina Jankowska-Huflejt
w danych warunkach środowiskowych stanowiło ono jak najmniejsze zagro-
żenie dla środowiska, gwarantując jednocześnie optymalne efekty ekono-
miczne (poziom produkcji).
Działania te to w dużej mierze docenienie i lepsze wykorzystanie trwałych
użytków zielonych. Są one nadal podstawowym zródłem taniej, wartościowej
paszy dla przeżuwaczy i innych zwierząt gospodarskich, szczególnie w sys-
temach rolnictwa zrównoważonego, niskonakładowego i ekstensywnego.
A jako typowe ekosystemy od wód zależne i mające duży wpływ przede
wszystkim na jakość tych wód, na przedłużanie ich obiegu i poprawę bilan-
su, podlegają ochronie. Są elementem struktury przyrodniczej krajobrazu,
stabilizującym procesy zmian środowiska naturalnego, i elementem gospo-
darstwa rolnego, umożliwiającym uzyskanie efektu synergizmu, czyli korzy-
ści ze współdziałania użytków zielonych i gruntów ornych. Ale funkcje te
mogą być pełnione tylko wówczas, gdy będą systematycznie użytkowane
i odpowiednio pielęgnowane i chronione. Bez racjonalnego użytkowania
mogą stać się zródłem zagrożeń dla środowiska przyrodniczego i jego rów-
nowagi. Racjonalne gospodarowanie może nastąpić tylko w wyniku zwięk-
szenia zapotrzebowania na pasze, czyli zwiększenia obsady zwierząt trawo-
żernych, a w obecnej sytuacji  owiec i bydła mięsnego.
Warto podkreślić, że zagrożenia środowiska powstają na skutek nieznajo-
mości procesów warunkujących rozwój cywilizacyjny, a nie w jego następ-
stwie. Konieczne jest przekazywanie wiedzy o możliwościach zwiększenia
odporności krajobrazu na degradację przez kształtowanie jego struktury
przestrzennej, w tym przypadku zwiększenie lub utrzymanie w dobrej kultu-
rze rolnej dotychczasowej powierzchni trwałych użytków zielonych. Umożli-
wiają one utrzymanie intensywniejszych form gospodarowania bez zagrożeń
środowiska. Ograniczane powinny być tylko te działania, których intensyw-
ność istotnie przekracza zdolności regeneracyjne i buforowe środowiska, np.
na terenach szczególnie narażonych na zanieczyszczenia wód jak te zali-
czone do sieci NATURA 2000.
Bibliografia
Decau M.L., Salette J. 1994. Reducing nitrate leaching by manipulating the
cutting/grazing and N fertilisation level regimes. Proc. 15th Gen. Meet. EGF
Wageningen, ss. 233-237
Drupka S. 2004a. Plonowanie użytków zielonych  warunki wodne. Możli-
wości poprawienia gospodarowania wodą na użytkach zielonych przez za-
stosowanie samoregulujących zastawek melioracyjnych. W: Perspektywy
gospodarowania na trwałych użytkach zielonych w ramach  Wspólnej polity-
ki rolnej UE . Red. H. Jankowska-Huflejt. Mater. Semin., 49: 77-90
Drupka S. 2004b. Tereny rezerw rozwojowych (TRR) jako element obszarów
trwałej zieleni (OTZ). Wiad. Melior., 2: 99-103
32
Rolno-środowiskowe znaczenie...
Gil E. 1976. Spłukiwanie gleby na stokach fliszowych w rejonie Szymbarku.
Dokum. Geogr., nr 2
Grzyb S., Prończuk J. 1994. Podział i waloryzacja siedlisk łąkowych oraz
ocena ich potencjału produkcyjnego. W: Kierunki rozwoju łąkarstwa na tle
aktualnego poziomu wiedzy w najważniejszych jego działach. Materiały
z Ogólnopolskiej Konf. Aąkarskiej. Warszawa 27-28 września 1994, War-
szawa: Wydaw. SGGW, ss. 51-63
Jankowska-Huflejt H. 2001. Porównanie wpływu nawożenia mineralnego
i obornikiem na trwałość gatunków oraz zmiany pH i zawartości substancji
organicznej w glebie łąki trwałej. W: Trwała okrywa roślinna jako podstawa
zrównoważonego rozwoju rolnictwa w zlewniach karpackich. Konf. Jaworki
Jasiorowski H. 2005. Czas na polską wołowinę. Wiadomości Rolnicze, sier-
pień, s. 20
Kaca E. 2003. Praktyczne zasady regulacji stosunków wodnych w gospo-
darce łąkowo-pastwiskowej. W: Zasady produkcji i wykorzystania pasz łąko-
wo-pastwiskowych jako bezpiecznego ogniwa w łańcuchu pokarmowym.
Red. nauk. J. Zastawny, H. Jankowska-Huflejt, ss. 83-97
Kędziora A. 2005. Przyrodnicze podstawy gospodarowania wodą w Polsce.
Ochrona środowiska w gospodarce przestrzennej. ZBŚRiL PAN, Poznań,
ss. 74-113
Kopeć S. 1999. Rola użytków zielonych w ochronie wód. W: Rola użytków
zielonych i zadrzewień w ochronie środowiska rolniczego. Miedzyn. konf.
nauk. techn. Kraków-Jaworki, ss. 141-151
Kopeć S., Misztal A. 1990. Wpływ różnej okrywy roślinnej na ochronę przed
erozją gleb użytkowanych rolniczo w warunkach górskich. Probl. Zagosp.
Ziem Górskich, z. 30
Kostuch R., Nazaruk M. 2000. Osiągnięcia gospodarki łąkowo-pastwiskowej
w kończącym się stuleciu. Wiad. Melior., 1: 20 26
Kostuch R., Nazaruk M., Gutkowska A. 2004. Reakcja zbiorowisk łąkowych
na długotrwałą suszę. Wiad. Melior., 2: 79-83
Kurek Z., Kurek S. 1999. Zagrożenie środowiska przyrodniczego przez rol-
nictwo. W: Szata roślinna jako wielofunkcyjna dominanta ilościowo-jakoś-
ciowych zasobów wodnych w górach. Mater. Semin. IMUZ, 42: 21-35
Mioduszewski W. 2004. Ochrona przed powodzią a walory przyrodnicze
dolin rzecznych. Wiad. Melior., 1: 33-37
Misztal A. 1998. Wpływ okrywy roślinnej na ilość i jakość wód odciekających
z różnych upraw rolniczych. W: Szata roślinna jako wielofunkcyjna dominan-
ta ilościowo-jakościowych zasobów wodnych w górach. Mater, Semin. IMUZ,
42: 175-183
33
Halina Jankowska-Huflejt
Okularczyk S. 2002. Ekonomiczne i ekologiczne możliwości produkcji mleka
i wołowiny z wykorzystaniem użytków zielonych. W: Pasze z użytków zielo-
nych czynnikiem jakości zdrowotnej środków żywienia zwierząt i ludzi. Red.
H. Jankowska-Huflejt, J. Zastawny. Falenty: Wydaw. IMUZ, ss. 66-72
Ostrowski R. 1998. Nawożenie użytków zielonych. IZ, Kraków, ss. 37
Prończuk J. 1982. Podstawy ekologii rolniczej. PWN, Warszawa
Ryszkowski L., Bałazy S., Kędziora A. 2003. Kształtowanie i ochrona zaso-
bów wodnych na obszarach wiejskich. Poznań: ZBŚRiL PAN, ss. 70
Wysocki Cz. 1994. Studia nad funkcjonowaniem trawników na obszarach
zurbanizowanych (na przykładzie Warszawy). Wydawnictwo SGGW, War-
szawa
Zastawny J. 1993. Wartość pokarmowa różnie konserwowanych pasz obję-
tościowych z użytków zielonych w świetle badań chemicznych i zootech-
nicznych. Rozprawy habilitacyjne. Wydaw. IMUZ, Falenty
Recenzent: Andrzej Roszkowski
34


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
słownik terminów rolno środowiskowych
Schematy Programów Rolno Środowiskowych
Znaczenie mrówek w środowisku leśnym
4 Relacja człowiek środowisko
A Manecki Minerały i skały Ziemi i ich znaczenie dla czlowieka
Higiena środowisko naturalne
Znaczenie korytarzy ekologicznych dla funkcjonowania obszarów chronionych na przykładzie Gorców
14 EW ZEW Srodowisko do metody Johna
25 Znaczenie heksagramu
Środowa Audiencja Generalna Radio Maryja, 2011 03 09
Znaczenie kwiatów
Klastry pracy awaryjnej w srodowisku Windows Instalacja konfiguracja i zarzadzanie klastr
Wykład 2 Środowisko pracy pojęcia i zadania
DEGRADACJA ŚRODOWISKA oraz zanieczyszczenia
opiekunka srodowiskowa46[03] o1 06 n
Kształtowanie środowiska wodnego
2 MIGRACJA ZANIECZYSZCZEŃ, REALACJA CZŁOWIEK ŚRODOWISKO
0 Energetyka a środowisko konspekt

więcej podobnych podstron