receptury masarskie Szynka z kością wędzona


A. Surowiec:

Szynka z kością i golonką do produkcji wędzonek 4 - 8 kg

B. Przyprawy i materiały pomocnicze:
I. Przyprawy
a) sól kuchenna - 0,4 kg
b) saletra - 0,01 kg
II. Materiały pomocnicze:
Szpagat nr 8.

C. Postać surowca po obróbce:
Szynka z kością.

D. Postać gotowego produktu:
Szynka z kością wędzona o ciężarze 4 - 7 k, od strony golonki zaopatrzona w pętelkę do zawieszenia długości 10-12 cm.
Warstwa tłuszczu zewnętrznego - do 2 cm.

Skrót instrukcji:

1. Pochodzenie i jakość surowca:
Szynki o ciężarze 5-8 kg, ochłodzone do temp. 4-6 stopni C.
2. Peklowanie i ociekanie:
Szynki nastrzykuje się doarteryjnie lub domięśniowo dając 6-7% solanki w stosunku do ciężaru szynek. Przy nastrzykiwaniu doarteryjnym daje się 1 dodatkowe nastrzyknięcie igłą w mięsień czterogłowy (myszkę, skrzydło), a przy nastrzykiwaniu domięśniowym - 7-9 nastrzyknięć w mięśnie. Następnie szynki zalewa się solanką. Stężenie solanki nastrzykowo - zalewowej 16-18 stopni Be. Do zalewania używa się 40% wagowo solanki, w stosunku do wagi szynki. Skład mieszanki do solanek 100 kg soli i 3-4 kg saletry. Czas peklowania w solance szynek nastrzkniętych doarteryjnie 8-12 dni, nastrzykniętych domięśniowo 10-14 dni w temperaturze 4-6 stopni C. należy sprawdzić upeklowanie i zapach. Przed wędzeniem szynki rozwiesza się lub rozkłada na kratach na ok. 24 godz. celem ocieknięcia.
3. Moczenie i suszenie:
Moczy się w zimnej, bieżącej wodzie przez 3 godz., obmywa w ciepłej (30-40 stopni C), oczyszcza szczotką i nożem i rozwiesza na 12-24 godz. do ocieknięcia i osuszenia.
4. Wędzenie:
Ciepłym dymem o temp. 30-40 stopni C. przez 12-24 godz. do jasnobrązowej barwy skóry. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni.
Po uwędzeniu sprawdza się zapach.
5. Studzenie:
Do temperatury poniżej 18 stopni C.

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
receptury masarskie Słonina wędzona
receptury masarskie Schab wędzony
receptury masarskie Salceson ozorkowy
receptury masarskie SERWOLATKA
receptury masarskie Słonina peklowana rodem z Podlasia
Szynka z kością peklowana na sucho, surowa lub parzona
receptury masarskie Salami węgierskie
receptury masarskie Salceson podrobowy
receptury masarskie Salami
Receptury Masarskie
Sposob gotowania ozora solonego lub wedzonego (stara receptura)
Szynka wedzona gotowana
Szynka wędzona
Szynka wedzona gotowana w kapieli wodnej
Kurczak z wędzoną szynką i mozzarell1

więcej podobnych podstron