EW Ciasto śliwkowo gruszkowe


Ciasto śliwkowo-gruszkowe
ciasto:
·ð 2 szklanki mÄ…ki
·ð 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
·ð 2 Å‚yżki kwaÅ›nej Å›mietany
·ð 2 jajka
·ð ½ kostki masÅ‚a
·ð 3 Å‚yżki oliwy
·ð ¾ szklanki cukru
·ð 1 Å‚yżeczka cukru waniliowego
·ð 1 kieliszek likieru pomaraÅ„czowego
owoce:
·ð 30 dag wydrylowanych Å›liwek
·ð 6 twardych gruszek
·ð 3 Å‚yżki cukru
·ð 3 Å‚yżki wody
kruszonka:
·ð 15 dag mÄ…ki
·ð 10 dag cukru
·ð 10 dag masÅ‚a
·ð 1 Å‚yżka cukru waniliowego
·ð szczypta soli
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane
śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ogniu i
podgrzewać, aż puszczą sok. Gruszki obrać,
przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, dodać
do śliwek i podgrzewać. Zdjąć z ognia, gdy gruszki
nabiorą różowego koloru.
Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem (lub
margaryną). Stopniowo dodać jajka, oliwę i
śmietanę. Dolać likier pomarańczowy. Dosypać
mÄ…kÄ™ przesianÄ… z proszkiem do pieczenia i
zmiksować na puszystą masę.
Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej
masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć,
wyłożyć na ciasto - na przemian. Przygotować
kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w
lodówce (pracę nad deserem najlepiej zacząć więc
od kruszonki). Zimną zetrzeć na ciasto (na tarce).
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200
st. C (kruszonka powinna się zrumienić).


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
EW Ciasto z nektarynkami i migdałami
EW Ciasto cytrynowe
EW Ciasto pełne śliwek
EW Ciasto borówkowe
EW Ciasto borówkowe
EW Roster śliwkowy
EW Ciasto z buraków i marchwi
EW Ciasto jogurtowe z nutką pomarańczy
EW Ciasto czekoladowe
EW Ciasto Rzeszowiak
EW Kruche ciasto jabłkami przekładane
Ciasto z gruszkami
Ciasto gruszkowe
EW Gruszki w czerwonym winie
Ciasto z porzeczkowÄ… pianÄ…
EW Karkówka bez grama soli
EW Kurze paluszki w orzechach

więcej podobnych podstron