Jabłka w szlafrokach na ciepło


Jabłka w szlafrokach na ciepło
* Składniki:

* Ciasto:
* 25 dag mąki
* 22 dag masła
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 10 dag kwaśnej śmietany
* Nadzienie:
* 75 dag jabłek
* 10 dag dżemu lub marmolady
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta


1. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem, dodać 1 jajko, 2 żółtka oraz śmietanę i szybko zarobić ciasto. Przykryć je i trzymać w lodówce do następnego dnia.
2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki
i wydrążyć gniazda nasienne.
3. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm
i wykrawać kwadraty o boku 10 cm.
4. Na środku każdego kłaść połówkę jabłka, do zagłębień po wydrążeniach włożyć dżem lub marmoladę, rogi kwadratu zlepić na środku nad jabłkiem, dokładnie zlepiając również krawędzie boków.
5. Rozbić jajko i posmarować nim ciastka.
6. Wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika (200-220C) i piec około 20 minut, do zarumienienia.
7. Po wyjęciu posypać ciastka cukrem pudrem
i cukrem wanilinowym

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
zapotrzebowanie na ciepło do wentylacji
(odc 09) sałatka z kalmarów na ciepło z sosem chilli
obl;iczenie sezonowego zapotrzebowania na ciepło do ogrzewania budynków mieszkalnych i zamieszkania
Pikantne oliwki na ciepło
Łosoś wędzony na ciepło
(odc 07) sałatka na ciepło z pancettą
Kanapka na ciepło z tuńczykiem i boczkiem
Kuchnia francuska po prostu (odc 26) Ziemniaczana sałatka na ciepło
Kuchnia francuska po prostu (odc 04) Sałatka z mleczem i boczkiem na ciepło
Pita z jabłkami na Dimitrowden
Nalewka na pigwie i jabłkach
Ciepłownie na BIOMASĘ
Kotlety na dziko z jabłkami
NALEWKA NA PIGWIE I JABLKACH Domowy wyrob wodek Wirtualna Kuchnia Polska
Wołowina z jabłkami na ostro

więcej podobnych podstron