przyk éad ergonomicznej oceny stanowiska pracy


IN Å» YNIERIA ROLNICZA 2012: Z. 3(138)
AGRICULTURAL ENGINEERING S. 185-191
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
ISSN 1429-7264
http://www.ptir.org
ERGONOMICZNA OCENA WARUNKÓW PRACY
NA STANOWISKACH PAKOWANIA MLEKA
Halina Pawlak, Krzysztof Jasiński, Anna Pecyna, Monika Pecyna
Katedra Podstaw Techniki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Streszczenie. Produkcja mleka jest ważną gałęzią gospodarki w Polsce. Rynek ten nieustan-
nie się rozwija, dlatego też istotne jest powiększanie i rozbudowa linii technologicznych
w zakładach mleczarskich. Szybki rozwój wiąże się również ze zmianami na stanowiskach
pracy w mleczarniach. W artykule przedstawiono wyniki oceny warunków pracy na stanowi-
skach pakowania mleka w woreczki foliowe oraz w kartony. Analizy ergonomicznej dokona-
no na podstawie oceny obciążenia fizycznego pracowników, obciążenia psychicznego oraz
pomiarów wybranych fizycznych czynników materialnego środowiska pracy. Praca w mle-
czarni w sektorze pakowania mleka odbywa siÄ™ w systemie dwuzmianowym.
Słowa kluczowe: ergonomiczna analiza, przemysł mleczarski, warunki pracy, pakowanie
Wstęp
W przemyśle mleczarskim, podobnie jak w całym przemyśle rolno-spożywczym, na
przestrzeni ostatnich lat nastąpił intensywny rozwój technik i technologii produkcji.
Wprowadzono również nowe linie technologiczne o wysokim stopniu zautomatyzowania.
Nowoczesne i wydajne maszyny znacząco zmieniły charakter wykonywania pracy czło-
wieka, a zatem i jego obciążeń wynikających z wykonywanych czynności.
Zmienione warunki pracy w zakładach przemysłu mleczarskiego wprowadziły wraz
z pojawieniem się nowych zagrożeń konieczność ich monitorowania. Obowiązkowe stało
się wypełnienie wymagań prawnych, które dotyczą warunków wykonywania pracy zgodnie
z zakładowym systemem zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Istotne jest, by
połączyć techniczno-organizacyjne cechy procesu produkcyjnego z psychofizycznymi
właściwościami i możliwościami człowieka. Dlatego bardzo ważnym zagadnieniem staje
się przeprowadzanie badań na stanowiskach pracy w zakresie ich ergonomicznej oceny.
Halina Pawlak, Krzysztof Jasiński, Anna Pecyna, Monika Pecyna
Cel i metodyka badań
Celem pracy była ergonomiczna ocena warunków pracy na stanowisku pakowania mle-
ka w kartony lub woreczki foliowe do opakowań zbiorczych. Ocena ta polegała na uaktu-
alnieniu informacji ze względu na zmieniające się warunki pracy związane z automatyzacją
procesu produkcyjnego mleka. Uzyskane informacje pozwolÄ… na wykonanie korekty wa-
runków pracy i dostosowaniu ich do wymagań psychofizycznych człowieka.
Badanie przeprowadzono w jednej z mleczarni na Lubelszczyznie. Kierownictwo za-
kładu nie wyraziło zgody na podanie nazwy przedsiębiorstwa.
Ergonomicznej oceny dokonano na stanowiskach pakowania mleka w kartonach do
kartonowych opakowań zbiorczych oraz mleka w woreczkach foliowych do skrzynek.
Praca odbywa siÄ™ w systemie dwuzmianowym, po osiem godzin na zmianÄ™ z regulaminowÄ…
piętnastominutową przerwą wypoczynkową. Przy pakowaniu mleka zatrudnione są po
dwie osoby na każdym stanowisku pakowania. Dopuszczalna jest zmiana organizacji dnia
pracy wynikająca między innymi z bieżących potrzeb pracodawcy lub związanych np.
z awariÄ… linii rozlewu mleka.
Ergonomicznej analizy warunków pracy dokonano na podstawie oceny obciążenia fi-
zycznego pracowników, obciążenia psychicznego oraz pomiarów wybranych fizycznych
czynników materialnego środowiska pracy  hałasu, mikroklimatu, oświetlenia.
Oceniając uciążliwość pracy fizycznej na badanych stanowiskach wyróżniono nastę-
pujące elementy obciążenia:
 wydatek energetyczny poszczególnych czynności,
 obciążenie fizyczne o charakterze statycznym
 monotypowość wykonywanych ruchów [Kania 1980; Górska 2007].
Podstawową czynnością do dokonania oceny obciążenia fizycznego było wykonanie
chronometrażu dnia pracy. Wykonanie chronometrażu polega na pomiarze oraz zapisie
czasu trwania czynności roboczych wykonywanych przez pracowników podczas pracy.
Przy pomocy aparatu WE-3 oraz skróconej metody tabelarycznej Lehmanna dokonano
oceny kosztu energetycznego. Za kryterium oceny przyjęto pięciostopniową skalę ciężko-
ści pracy [Kania 1980; Olszewski 1997].
Zakres obowiązków pracowników linii pakowania mleka w woreczkach polega na
przygotowaniu skrzynek (opakowań zbiorczych), w które pakowane są gotowe worki z
mlekiem. Pracownik chwyta jedną ręką dwa opakowania z taśmy, jednocześnie wkładając
cztery sztuki woreczków z mlekiem do skrzynki. W skrzynce mieści się szesnaście sztuk
woreczków. Pracownicy stoją naprzeciwko siebie, rozdziela ich linia rozlewni i pakowania
mleka. Ich pozycja przy pracy jest zmienna  stojÄ…ca, stojÄ…co-pochylona, stojÄ…ca ze skrÄ™-
tem tułowia, praca z zaangażowaniem jednej lub obydwu rąk.
Natomiast zakres obowiązków pracowników linii pakowania mleka w kartonach polega
na przygotowaniu opakowań zbiorczych na gotowe wyroby, które są umieszczone na bla-
cie przed pracownikiem (rys. 1). Pracownik bierze po cztery kartony mleka, które wkłada
do opakowania zbiorczego. Kartony, w które wkładany jest gotowy produkt, ustawione są
po prawej lub lewej stronie pracownika, w zależności od stanowiska pracy. Pozycja ciała,
jak i obciążenie pracowników są identyczne jak w przypadku pakowania mleka w worecz-
kach.
186
Ergonomiczna ocena warunków...
yródło: opracowanie własne
Rys. 1. Pakowanie mleka w kartonach do opakowań zbiorczych
Fig. 1. Packing cartooned milk to multipacks
Innym czynnikiem obciążenia fizycznego jest obciążenie statyczne, które oceniono na
podstawie obserwacji i analizy pozycji ciała pracownika w trakcie wykonywanej pracy. Za
podstawę oceny przyjęto pozycję, w której pracownik znajduje się najdłużej podczas zmia-
ny [Koradecka 1997].
Poddając obserwacji uciążliwość związaną z monotypowością ruchów stwierdzono
powtórzenie stereotypowe w czasie ośmiu godzin pracy i określono odpowiadający im
stopień uciążliwości [Wykowska 2009].
Oceniając obciążenie psychiczne posłużono się metodą szacunkową według Frana-
szczuk i Gadomskiej [Kania 1980], które uwzględnia ocenę wysiłku psychicznego i mo-
notonię pracy. Do określenia wysiłku psychicznego proces pracy podzielono na trzy etapy:
 uzyskanie informacji,
 podejmowanie decyzji,
 wykonywanie czynności.
W każdym z trzech etapów pracy ważnymi parametrami wysiłku psychicznego są zło-
żoność, ważność, dokładność, powtarzalność i szybkość procesu pracy. Każdy etap został
również oceniony według pięciostopniowej skali słownej i punktowej. Końcową ocenę
obciążenia psychicznego dopełniono oceną monotonii pracy [Kania 1980; Górska 2007].
187
Halina Pawlak, Krzysztof Jasiński, Anna Pecyna, Monika Pecyna
Do oceny czynników materialnego środowiska pracy wykorzystano pomiary: tempera-
tury, wilgotności i ruchu powietrza, oświetlenia i hałasu.
Pomiary wykonano zgodnie z obowiÄ…zujÄ…cymi normami w tym zakresie. OceniajÄ…c sto-
pień uciążliwości hałasu wykorzystano miernik typu P-01, a pomiaru dokonano zgodnie z
polską normą PN84/N-01307. Pomiar oświetlenia przeprowadzono przy użyciu luksomie-
rza typu E-02. Natężenie oświetlenia mierzono w płaszczyznie roboczej, na którą skiero-
wany był wzrok pracownika. Wyniki odniesiono do polskiej normy PN-EN 12464-1:2004.
Wyniki badań
Wyniki oceny obciążenia fizycznego pracowników zatrudnionych na stanowisku przy
pakowaniu mleka w woreczkach foliowych (pracownik I) lub kartonach (pracownik II) do
opakowań zbiorczych przedstawiono w tabeli 1.
Tabela 1. Wyniki obciążenia fizycznego
Table 1. Results of physical load
Ocena
Stopień końcowa
Sumaryczny wydatek energetyczny obciążenia Monotypowość stopnia
statycznego obciążenia
fizycznego
Pracownik
Aparat
Metoda
Ocena
Ocena
Lehmanna
WE-3
wydatku Ocena słowna Ocena słowna
słowna
słowna (punktowa) (punktowa)
[kcalÅ"8h-1] [kcalÅ"8h-1]
(punktowa)
(punktowa)
[kJÅ"8h-1] [kJÅ"8h-1]
850 836 średnie
Pracownik I małe (25) średnia (28) średnia (72)
3562 3503 (29)
900 872 średnie
Pracownik II małe (25) średnia (28) średnia (74)
3771 3654 (32)
yródło: obliczenia własne
Z przeprowadzonych badań wynika, że obciążenie fizyczne na ocenianych stanowi-
skach pracy jest na poziomie średnim, o czym zdecydował wydatek energetyczny oraz
obciążenie wynikające z pochylonej pozycji ciała przyjmowanej przez pracownika w cza-
sie pracy.
Obciążenie psychiczne na stanowiskach pracy jest stopnia małego. Wynika to z powta-
rzalności odbioru informacji, podejmowania decyzji i wykonania czynności. Praca nie
wymaga zaangażowania intelektualnego pracownika, jednak wymaga skupienia uwagi przy
chwytaniu i układaniu opakowań jednostkowych. Monotonia pracy została oceniona rów-
nież jako mała.
Wyniki przeprowadzonej oceny czynników materialnego środowiska pracy przedsta-
wiono w tabeli 2. Temperatura powietrza na badanych stanowiskach pracy wynosiła
188
Ergonomiczna ocena warunków...
13,8-16,0oC, mieściła się w dopuszczalnych granicach i nie wpływa ujemnie na samopo-
czucie pracowników. Wilgotność powietrza wynosiła od 40,0-49,0% przy ruchu powietrza
nie przekraczajÄ…cym wartoÅ›ci dopuszczalnej, wynoszÄ…cym wartoÅ›ci 0,18-0,1 m·s-1. Åšwiad-
czy to o zachowaniu odpowiednich warunków mikroklimatycznych na ocenianych stano-
wiskach roboczych. Pracownicy na ocenianych stanowiskach wyposażeni są w odzież
roboczą certyfikowaną i odpowiednio dobraną do warunków pracy.
Poziom hałasu równoważnego odniesionego do ośmiogodzinnego dnia pracy mieści się
w przedziale 72-77 dB(A) i nie przekracza najwyższego dopuszczalnego natężenia, który
wynosi zgodnie z polską normą 85 dB(A). Pracownicy nie odczuwają dokuczliwości zwią-
zanej z hałasem i nie wpływa on na sposób porozumiewania się między pracownikami.
Natężenie oświetlenia na ocenianych stanowiskach roboczych kształtowało się na po-
ziomie 270 do 300 lx, co świadczy, że jest zbyt małe. Oświetlenie w mleczarniach wg pol-
skiej normy PN-EN-12464-1 powinno wynosić co najmniej 500 [lx].
Tabela 2. Wyniki pomiarów czynników materialnego środowiska pracy
Table 2. Results of measurements of material work environment factors
Mikroklimat
Oświetlenie Hałas
Wilgotność Ruch
Eśr równoważny
Pracownik Strefa pracy
Temperatura
powietrza powietrza
[°C] [%] [m s-1] [lx] [dB(A)]
16,0 41,7 0,18
Pakowanie
15,0 40,0 0,19
Pracownik I mleka 270 77
14,8 41,0 0,20
w kartony
13,8 49,0 0,19
13,9 41,7 0,18
Pakowanie
14,0 40,0 0,19
Pracownik II mleka 300 72
15,8 41,0 0,20
w woreczki
15,2 49,0 0,19
yródło: obliczenia własne
Podsumowanie
Warunki pracy na stanowiskach pakowania mleka w opakowania zbiorcze, na podsta-
wie wyników ergonomicznej oceny, uznano za prawidłowe i nie wymagające wprowadze-
nia istotnych zmian ponieważ:
1. Obciążenie fizyczne na analizowanych stanowiskach sklasyfikowano jako średnie.
2. Obciążenie psychiczne uznano jako małe, zdecydowały o tym proste powtarzalne
i znane informacje oraz łatwość wykonywania pracy. Istotny wpływ na ocenę końcową
miała mała monotonia oraz powtarzalność czynności.
189
Halina Pawlak, Krzysztof Jasiński, Anna Pecyna, Monika Pecyna
3. Mikroklimat określony wymaganiami technologicznymi mieści się w przedziale kli-
matu umiarkowanego i nie stanowi dodatkowego obciążenia dla pracowników. Tempe-
ratura i wilgotność powietrza, a także ruch powietrza nie przekraczają dopuszczalnych
wartości, a wielkość wydatku energetycznego nie powoduje zwiększonego obciążenia
termicznego organizmu. Dlatego też panujące warunki mikroklimatyczne nie wymagają
dodatkowych regulacji.
4. Poziom emisji hałasu nie przekracza wartości dopuszczalnych 80 dB, tj. progu działa-
nia, dlatego pracodawca zwolniony jest z obowiązku planowania działań zmniejszają-
cych ryzyko zawodowe związane z narażeniem na hałas.
5. Oświetlenie w mleczarni na stanowiskach pakowania mleka jest zbyt małe i może po-
wodować dyskomfort pracy. Należy uzupełnić oświetlenie ogólne i oświetlenie miej-
scowe w obszarach pracy, wymagającej zwiększonego wysiłku wzrokowego. Ponadto
należy wprowadzić system okresowych przeglądów zródeł światła i elektrycznej insta-
lacji zasilającej oraz kontroli poziomu jakości oświetlenia.
Bibliografia
Górska E. (2007): Ergonomia  projektowanie, diagnoza, eksperymenty. Oficyna Wydawnicza
Politechniki Warszawskiej, Warszawa, ISBN 978-83-7207-710-X.
Kania J. (1980): Metody ergonomiczne. PWE, Warszawa, ISBN 83-208-0073-0.
Koradecka D. (1997): Bezpieczeństwo pracy i ergonomia. CIOP, Warszawa, ISBN 83-901740-6-5.
Olszewski J. (1997): Podstawy ergonomii i fizjologii pracy. AEP, Poznań, ISBN 83-85530-90-8.
Wykowska M. (2009): Ergonomia jako nauka stosowana. Uczelniane Wydawnictwo Naukowo-
Dydaktyczne, Kraków, ISBN 978-83-7464-147-0.
Polska Norma PN-84/N-01307- Hałas. Dopuszczalne wartości poziomu dzwięku na stanowiskach
pracy i ogólne wymagania dotyczące pomiaru.
Polska Norma PN-EN 12464-1:2004  Światło i oświetlenie. Oświetlenie miejsc pracy. Część 1:
Miejsca pracy we wnętrzach.
Polska Norma PN-88/N-08008  Ergonomia. Åšrodowisko gorÄ…ce.
190
Ergonomiczna ocena warunków...
ERGONOMIC EVALUATION OF WORKING
CONDITIONS OF MILK PACKING POSITIONS
Abstract. Milk production is an important branch of industry in Poland. This market continues to
develop it is important to enlarge and expand production lines in dairy plants. Rapid development is
also associated with changes at work in dairies. The article presents the results of the assessment of
working conditions in positions of milk packaging in plastic bags and cardboard boxes. Ergonomic
analysis was based on the assessment of physical load of workers, the mental and physical
measurements of selected physicalfactors of environment. Careers in the dairy sector, milk packaging
takes place in two shifts.
Key words: ergonomic analysis, the diary industry, working conditions
Adres do korespondencji:
Halina Pawlak; e-mail: halina.pawlak@up.lublin.pl
Katedra Podstaw Techniki
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ul. Doświadczalna 50a
20-280 Lublin
191


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kryteria oceny stanowisk pracy
Ergonomia na stanowisku pracy
Formularz oceny pod wzgledem bhp i ergonomii stanowisk pracy biurowej
Dane antropometryczne do korygowania stanowisk pracy, Ocena ergonomiczna stanowiska pracy
karta oceny ryzyka na stanowisku pracy
Karta oceny warunków pracy na stanowisku obsługi monitora ekranowego
Karta oceny ryzyka zawodowego dla stanowiska pracy kasjera w hipermarkecie
Karta oceny ryzyka zawodowego dla stanowiska pracy kasjera w hipermarkecie
rozporzadzenie w sprawie przystosowania stanowiska pracy
09 05 Oswietlenie placu budowy i stanowisk pracy
Książka szkolenia wstępnego na stanowisku pracy
Ocena ryzyka zawodowego na stanowisku pracy nauczyciela wychowania fizycznego
2 bhp i ppoz na komp stanowisku pracy

więcej podobnych podstron