PREFERENCJE STUDENTÓW DOTYCZĄCE SPOŻYCIA MLECZNYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH


ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 3 (40), 63 - 76
WANDA KUDEAKA, MAAGORZATA MARZEC
PREFERENCJE STUDENTÓW DOTYCZCE SPOŻYCIA
MLECZNYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH
S t r e s z c z e n i e
W pracy podjęto próbę analizy głównych czynników warunkujących konsumpcję mlecznych napojów
fermentowanych oraz określenie konsumenckich preferencji uwzględniających wybrane cechy jakościowe
i wyróżniki marketingowe tych napojów, na przykładzie populacji studentów Krakowa. Badania
wykonano metodą ankietową wśród losowo wybranej grupy studentów.
Stwierdzono, że mleczne napoje fermentowane są powszechnie kupowane przez 87,8% badanej
populacji studentów, przy czym ponad połowa respondentów nabywa te produkty częściej niż raz w
tygodniu. Częstotliwość zakupu napojów zależy od płci i dochodów respondentów, nie jest natomiast
determinowana wykształceniem, wiekiem ani miejscem zamieszkania.
W hierarchii czynników decydujących o zakupie mlecznych napojów fermentowanych najważniejsze
okazały się: trwałość (51%) oraz wartość odżywcza (37%). Zaufanie do producenta odgrywa w tej
hierarchii umiarkowane znaczenie. Aż 93% respondentów usytuowało opakowanie na najniższym miejscu
w hierarchii, co wskazuje na przyzwyczajenie do dobrej jakości opakowań występujących na rynku.
Czynniki marketingowe typu: znak firmowy oraz reklama mlecznych napojów fermentowanych
mogłyby wpływać na decyzję zakupu tych produktów przez studentów, o ile wystąpiłby czynnik nowości
produktu, wyrób będzie się charakteryzował wysoką jakością, a w reklamie i w akcjach promocyjnych,
kierowanych do tego segmentu konsumentów, zdrowotność (w tym trwałość i wartość odżywcza) będzie
wyeksponowana na pierwszym miejscu.
Słowa kluczowe: mleczne napoje fermentowane, preferencje konsumenckie, struktura czynników.
Wprowadzenie
Dynamiczny rozwój polskiego rynku mlecznych napojów fermentowanych
obserwuje się od początku lat 90. XX w. Z jednej strony wynika on ze zmian
strukturalnych tego rynku, obejmujących przekształcenia własnościowe w polskich
przedsiębiorstwach, pojawienie się dużych firm zagranicznych tej branży oraz
Dr inż. W. Kudełka, mgr inż. M. Marzec, Katedra Towaroznawstwa Żywności, Akademia Ekonomiczna,
ul. Sienkiewicza 5, 30-033 Kraków.
64 Wanda Kudełka, Małgorzata Marzec
uaktywnienie się konkurencji między zakładami przetwórczymi. Z drugiej zaś
związany jest on z postępem wiedzy na temat roli składników funkcjonalnych i układu
mikroflory jelitowej w zachowaniu zdrowia człowieka.
Mleczne napoje fermentowane są wyrobami o udokumentowanej wartości
odżywczej i zdrowotnej [3, 4, 8, 13, 14, 21, 25]. Produkty te zawierają bakterie kwasu
mlekowego (LAB), wśród których największe zainteresowanie badaczy wzbudzają w
ostatnich latach niektóre szczepy jelitowe z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium,
zwane bakteriami probiotycznymi. Dodane do żywności w odpowiednich ilościach
korzystnie, a zarazem wielokierunkowo stymulują i poprawiają funkcjonowanie
organizmu gospodarza [6, 13, 14].
Tradycyjne mleczne napoje fermentowane charakteryzują się lekko kwaśnym,
orzezwiającym smakiem i przyjemnym zapachem. Produkty fermentowane bakteriami
jelitowymi mają inny smak, są mało kwaśne i o niezdecydowanym aromacie. Takie
cechy sensoryczne mogą być nieakceptowane przez konsumentów. W związku z tym
producenci stosują różne zabiegi, aby uatrakcyjnić walory sensoryczne napojów
mlecznych nowej generacji. W tym celu do fermentacji stosowane są bakterie jelitowe
łącznie z tradycyjnymi szczepami, bądz smak korygowany jest przez dosładzanie,
dodatek soków owocowych, ziół, aromatów, jak również zwiększanie zawartości
suchej masy mleka w napoju. W najnowszych produktach fermentowanych stosuje się
dodatek tzw. sacharydów prebiotycznych, selektywnie wspomagających rozwój
bifidobakterii w przewodzie pokarmowym, a także poprawiających teksturę tych
mlecznych napojów [6, 14]. Obecnie, także tradycyjne mleczne napoje fermentowane,
np. jogurt, kefir czy maślankę, uatrakcyjnia się w podobny sposób, a ponadto przez
dodatek owoców, ziaren zbóż, kakao lub bakalii [6, 19].
Pomimo występowania dużej różnorodności mlecznych napojów fermentowanych
na rynku, ciągle istnieją możliwości rozwoju tego segmentu branży mleczarskiej.
Produkty te odpowiadają bowiem potrzebom profilaktyki zdrowotnej, stąd cieszą się
dużym popytem wśród konsumentów, którzy coraz częściej chcą spożywać żywność
korzystną dla zdrowia. Uczestnictwo w rynku, a tym bardziej świadome jego
kształtowanie wymaga od producentów branży mleczarskiej ciągłego dostosowywania
jakości mlecznych napojów fermentowanych do wymagań konsumentów. Pomóc w
tym może poznanie zachowań i postaw wpływających na decyzję zakupu, czyli
preferencji konsumenckich.
Najogólniej preferencje można określić jako subiektywne reakcje polegające na
wyborze jednego produktu spośród dwu lub wielu, w warunkach możliwości
dokonania tego wyboru. Preferencje odnoszone są więc do opinii konsumenta o danym
produkcie, określają relacje między postawami wobec przedmiotów tej samej kategorii,
np. wobec znaków firmowych (marek) i stanowią swego rodzaju skale ocen [15].
PREFERENCJE STUDENTÓW DOTYCZCE SPOŻYCIA MLECZNYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH 65
Uwarunkowania kształtujące zachowanie konsumentów na rynku produktów
mleczarskich były przedmiotem wielu badań [5, 9, 11, 15, 16, 17, 18, 20, 22, 23, 24].
Jednak decyzje podejmowane przez konsumentów nie mają charakteru stałego, dlatego
badania rynkowe powinny być ponawiane. Informacje o tendencjach kierujących
preferencjami konsumenckimi są interesujące zarówno ze względów poznawczych, jak
również mogą mieć istotne znaczenie podczas opracowywania nowych produktów oraz
decydować o zastosowaniu skutecznych instrumentów marketingowych przez
producentów i handlowców.
Celem podjętych badań była analiza czynników warunkujących konsumpcję
mlecznych napojów fermentowanych oraz określenie konsumenckich preferencji
uwzględniających wybrane cechy jakościowe i wyróżniki marketingowe tych napojów,
na przykładzie populacji studentów Krakowa.
Materiał i metody badań
Badania wykonano metodą ankietową o charakterze anonimowym na terenie
Krakowa w 2003 r. Wspólnym wyróżnikiem ankietowanych było kontynuowanie
nauki na studiach dziennych lub zaocznych, na stopniu licencjackim lub magisterskim.
Umożliwiło to rozszerzenie zakresu wiekowego badanej grupy. Wybór tego segmentu
rynkowego podyktowany został informacjami, że jest to grupa w dużym stopniu
kształtująca swoje preferencje pod wpływem wiedzy na temat zdrowotności napojów
mlecznych [2, 20] oraz skłonna do kupowania nieznanych produktów żywnościowych
[10, 23].
Ankieta składała się z dwóch części. Pierwsza zawierała pytania dotyczące
częstości oraz czynników decydujących o zakupie mlecznych napojów
fermentowanych. W tej części pytano respondentów także o preferencje dotyczące
opakowań oraz o zaufanie do producenta (marki). Druga część ankiety obejmowała
pytania socjoekonomiczne.
Aącznie zebrano informacje od 273 losowo wybranych respondentów (wśród
których 34,8% stanowili mężczyzni, a 65,2% kobiety), mieszkających w
miejscowościach o różnej liczbie mieszkańców (najwięcej  33,6% w miastach do 100
tys. mieszkańców) i o różnym poziomie dochodów przypadających na jednego członka
gospodarstwa domowego. Znaczna część ankietowanych (68,8%) to studenci mający
nie więcej niż 25 lat, 31,2% to osoby w wieku powyżej 26 lat. Ponad połowę badanej
populacji studentów (62,4%) stanowiły osoby, które miały wykształcenie wyższe
zawodowe i kontynuowały naukę na studiach magisterskich (tab. 1).
66 Wanda Kudełka, Małgorzata Marzec
T a b e l a 1
Charakterystyka badanej populacji studentów.
The profile of the student population under examination.
Respondenci
Czynnik segmentujący Segment
Responders
Factor of segmentation Segment
[%]
kobiety 65,2
Płeć
Sex
mężczyzni 34,8
d" 25 lat 68,8
Wiek
Age
e"26 lat 31,2
średnie 37,6
Wykształcenie
Education
wyższe zawodowe 62,4
wieś 28,9
miasto do 100 tys.
33,6
Miejsce zamieszkania mieszkańców
Residence
miasto 100-500 tys.
15,6
mieszkańców
miasto powyżej 500 tys. mieszkańców 21,9
do 400 zł 3,7
Dochód na 1 osobę
401-700 zł 26,0
w gospodarstwie domowym
701-1000 zł 45,0
Income per household
powyżej 1001 zł 25,3
yródło: badania własne.
Wyniki badań i dyskusja
Analiza postępowania konsumenta na rynku produktów żywnościowych objęła
badanie częstotliwości zakupów i spożycia. Stwierdzono, że mleczne napoje
fermentowane były powszechnie kupowane przez 87,8% badanej populacji studentów
 13,2% osób kupowało mleczne napoje fermentowane codziennie, 38,2% badanych
co drugi dzień, a raz w tygodniu zakup deklarowało 36,4% respondentów (rys. 1).
Udział respondentów w częstotliwości zakupów kształtował się odmiennie w
badaniach Nieżurawskiego i Szczepańskiej [16], w których codzienny zakup
deklarowało 18% respondentów, 32% kilka razy w tygodniu, a 16% raz w tygodniu. W
niniejszych badaniach respondenci nie dokonywali jednak dużych zakupów. Najwięcej
ankietowanych wskazywało na jednorazowy zakup dwóch opakowań jogurtu (64,5%
PREFERENCJE STUDENTÓW DOTYCZCE SPOŻYCIA MLECZNYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH 67
osób), jednego opakowania kefiru (22% osób) i jednego opakowania innych napojów
mlecznych (13,5% osób).
Nie kupuję w ogóle / I do not buy it at all
0
Rzadko / Rarely
12,2
36,4
Raz w tygodniu / Once a week
38,2
Co drugi dzień / Every second day
Codziennie / Every day
13,2
0 5 10 15 20 25 30 35 40
Respondenci / Responders [%]
Rys. 1. Częstotliwość zakupu mlecznych napojów fermentowanych.
Fig. 1. Purchasing frequency of fermented milk drinks.
yródło: badania własne.
Częstotliwość zakupu mlecznych napojów fermentowanych zależała od
wysokości dochodów badanych studentów. Im większym dochodem dysponowali oni,
tym częściej deklarowali zakup tych produktów. Czynnik dochodowości miał także
istotne znaczenie przy podejmowaniu decyzji o zakupie w badaniach Pieczonki
i Skibińskiej-Buczek [20], dotyczących spożycia mlecznych napojów probiotycznych.
Jednak w niniejszych badaniach odnotowano większą populację respondentów (12,2%)
dokonujących zakupów badanych napojów rzadziej niż raz w tygodniu, podczas gdy w
roku 2000 odsetek ten wynosił tylko 7,2% [20]. Może to wynikać ze spadku dochodów
w gospodarstwach domowych, gdyż miejsce zamieszkania ani wiek nie miały wpływu
na częstotliwość zakupu.
Wpływ płci na częstotliwość zakupów był zróżnicowany. Spośród badanej
populacji studentek 21,3% kupowało mleczne napoje codziennie (a tylko 8,4%
mężczyzn spośród populacji studentów), 36,5% co drugi dzień (30,5% mężczyzn),
32,0% raz w tygodniu (45,3% mężczyzn), a jeszcze rzadziej 10,1% (15,8% mężczyzn).
Można więc stwierdzić, że zarówno studentki, jak i studenci dokonywali zakupów
napojów mlecznych, lecz kobiety preferowały częstsze zakupy, natomiast prawie
połowa mężczyzn opowiedziała się za odwiedzaniem placówek handlowych raz w
tygodniu. Nieżurawski i Szczepańska [16] stwierdzili większe różnice w częstotliwości
zakupu między kobietami a mężczyznami  z ich badań wynika, że codziennych
zakupów dokonywało 26% kobiet, a tylko 4,2% mężczyzn. Uzyskany w badaniach
duży odsetek mężczyzn (84,2%) dokonujących zakupów (w ciągu tygodnia lub raz na
Purchasing frequency
Cz
ę
stotliwo
ść
zakupu
68 Wanda Kudełka, Małgorzata Marzec
tydzień) można tłumaczyć m.in. tym, że blisko 80% ankietowanej populacji (tab. 1) w
czasie nauki przebywało poza miejscem stałego zamieszkania, więc samodzielnie
musieli oni zadbać o swoje wyżywienie.
Niezależnie od dochodów prawie połowa respondentów (49,8%) planowała
kupno mlecznych napojów fermentowanych.
W opinii respondentów największą popularnością wśród mlecznych napojów
fermentowanych cieszył się jogurt. Wskazało na niego aż 89% ankietowanych, przy
czym jogurty owocowe były kupowane i spożywane częściej niż jogurty naturalne.
Rzadziej kupowano kefir (26,5%) i maślanka (13,2%). Najmniejsze uznanie wśród
konsumentów zdobyło mleko acidofilne (tylko 2,8% wskazań), co uzasadnione jest
jego mniej atrakcyjnymi, a tym samym mniej akceptowanymi cechami sensorycznymi
[14]. Niektórzy respondenci, jako najczęściej kupowane, wskazywali 2 napoje
równocześnie  kefir i jogurt. Według wyników badań dotyczących struktury spożycia,
uzyskanych przez Górską-Warsewicz [5], po jogurty sięgało 75% ankietowanych, a po
kefiry 19,8%.
9
Wartość odżywcza / Nutritive value
37
93
Opakowanie / Packaging
4
20
Przyzwyczajenie / Habit
29
13
Zaufanie do producenta / Confidence in the manufacturer
27
23
Cena / Price
14
20
Zawartość tłuszczu / Fat content
12
10
Okres trwałości / Shelflife
51
Najmniejszy wplyw na zakup / The
0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
lowest influence on the purchase
Największy wpływ na zakup / The
Respondenci / Responders [%]
highest influence on the purchase
Rys. 2. Hierarchia czynników mających wpływ na decyzje zakupu mlecznych napojów
fermentowanych.
Fig. 2. The hierarchy of factors influencing purchasing decisions of fermented milk drinks.
yródło: badania własne.
Z analizy odpowiedzi na pytanie  co ma największy, a co najmniejszy wpływ
przy zakupie fermentowanych produktów mlecznych? (ankietowani mieli
uszeregować wymienione czynniki według malejącego znaczenia) wynika, że połowa
respondentów (51%) umieściła trwałość na pierwszym miejscu w hierarchii czynników
decydujących o zakupie tych mlecznych napojów (rys. 2). Wyroby mleczarskie
PREFERENCJE STUDENTÓW DOTYCZCE SPOŻYCIA MLECZNYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH 69
charakteryzują się krótkim okresem przydatności do spożycia, stąd też ważność tej
cechy dla konsumentów potwierdzona została w niniejszych badaniach, a jest
niezmienna od lat [20], przy czym w niektórych badaniach jest ona ujmowana jako
termin przydatności do spożycia [24], w innych zaś zastępowana świeżością produktu
[10, 16, 17, 18, 22]. Tam, gdzie analizowano zarówno świeżość, jak i trwałość [23], ta
pierwsza cecha była dla ankietowanych ważniejsza.
Na drugim miejscu respondenci umieścili wartość odżywczą (37% wskazań), co
także potwierdza wyniki innych badań, chociaż ważność tej cechy w dużej mierze
zależy od wieku i wykształcenia [20, 22]. Jeszcze w 1999 roku czynnik ten był dla
konsumentów niewiele znaczącą cechą [23].
Wybór trwałości i wartości odżywczej, jako czynników w największym stopniu
decydujących o zakupie mlecznych napojów fermentowanych, wydaje się zaskakujący
w zestawieniu z niezbyt dużą wiedzą prawie połowy studentów (47,4%) i brakiem tej
wiedzy (4,6%) na temat walorów odżywczych i zdrowotnych tych napojów. Spośród
badanej populacji studentów tylko 2,9% określiło swoją wiedzę jako bardzo rozległą, a
45,1% jako dużą. Wiedza o produktach była większa wśród studentów z wyższym
wykształceniem zawodowym (37,1%), a tym samym starszych (w grupie wiekowej
powyżej 25 lat). Można więc stwierdzić, że duża grupa respondentów dokonała
wyboru czynników krytycznych (w największym stopniu decydujących
o preferencjach) na podstawie niepełnych, zasłyszanych informacji, a nie faktycznej
wiedzy o produkcie. Potwierdzeniem tej tezy jest mała grupa respondentów (12%)
zwracających uwagę na zawartość tłuszczu w analizowanych produktach.
Badania preferencji konsumenckich wskazują, że ważnym czynnikiem
umożliwiającym różnicowanie produktów bardzo podobnych do siebie pod względem
zawartości składników odżywczych są wrażenia sensoryczne, a dominującymi
wrażenia smakowe [9, 10, 23]. Dla badanej populacji studentów przyzwyczajenie do
rodzaju smaku mlecznych napojów fermentowanych było czynnikiem średnio ważnym
(rys. 2), podczas gdy w badaniach Nieżurawskiego i Szczepańskiej [16] czynnik ten
okazał się najważniejszy dla 57% respondentów. Jednak i w tym obszarze studenci
mieli swoje preferencje. Spożywanie tych napojów z dodatkiem owoców
zadeklarowało 70% ankietowanych. Mniejszym natomiast popytem cieszyły się napoje
naturalne (25,4%), a tylko 4,6% kupowało obydwa rodzaje produktów. Zbliżone wyniki
uzyskali Krajewski i wsp. [11], Górska-Warsewicz [5] oraz Szczepaniak i wsp. [22].
Nie bez znaczenia był rodzaj owoców użytych do modyfikacji smaku
analizowanych napojów. Ankietowani mogli wskazać więcej niż jeden preferowany
rodzaj smaku. Dominujący okazał się smak truskawkowy (51,0% wskazań), a w
drugiej kolejności brzoskwiniowy (14,2% wskazań). Pozostałe rodzaje smaków
cieszyły się wśród studentów mniejszym uznaniem: wiśniowy, jagodowy, malinowy,
bananowy, morelowy, leśny, gruszkowy, jabłkowy, poziomkowi i wieloowocowy nie
70 Wanda Kudełka, Małgorzata Marzec
przekroczyły 10% progu akceptacji, natomiast śliwkowy, maracuja, borówkowy,
ananasowy i grapefruitowy nie uzyskały nawet 1% poziomu akceptacji. Podobnie
odpowiadali respondenci w badaniach przeprowadzonych przez Szczepaniak i wsp.[22]
oraz Górską-Warsewicz [5].
Zaufanie do znaku firmowego (marki) powinno być ważnym atutem
przedsiębiorstwa zabiegającego o pozyskiwanie klientów w warunkach konkurencji na
rynku. Marka gwarantuje bowiem, że produkt będzie miał określoną i zawsze
identyczną jakość. Może ona przyczynić się do podjęcia decyzji zakupu [5, 16]. Jednak
czynnik ten okazał się dla badanej grupy studentów charakterystyką średnio ważną
(27% odpowiedzi) w podejmowaniu decyzji o zakupie mlecznych napojów
fermentowanych (rys. 2). Z literatury przedmiotu wynika, że w 1995 r., w badaniach
preferencji dotyczących szerokiej gamy produktów żywnościowych, ważność tego
czynnika oscylowała wokół średniego znaczenia dla mieszkańców wsi i mało
znaczącego dla mieszkańców Warszawy [10]. Średni i duży wpływ zaufania do marki
na decyzje zakupu produktów mleczarskich deklarowali respondenci w roku 1999 [23],
natomiast w roku 2001, przy decyzji zakupu mlecznych napojów probiotycznych
ważność marki okazała się charakterystyką równie ważną jak trwałość i zdrowotność
[20]. Studenci należą do grupy wiekowej, w której występuje skłonność do kupowania
nieznanych produktów żywnościowych [10, 23], co może tłumaczyć mały stopień
przyzwyczajenia do marki. Niemniej znaczna liczba ankietowanych studentów
potrafiła wymienić producentów, których napoje kupuje najczęściej (rys. 3).
Respondenci mogli wskazać więcej niż jednego producenta, stąd wartości nie sumują
się do 100.
Inne
7,5
Sanok
6,9
Onken
1,7
Magda
0,6
Bacha
0
Krasnystaw
21,3
Yoplait
1,7
Bakoma
56,6
Yogobella
43,9
Danone
53,7
Campina
6,3
0 10 20 30 40 50 60
Respondenci / Responders [%]
Rys. 3. Preferencje studentów dotyczące producentów mlecznych napojów fermentowanych.
Marka / Brand
PREFERENCJE STUDENTÓW DOTYCZCE SPOŻYCIA MLECZNYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH 71
Fig. 3. The students preferences with regard to manufacturers of fermented milk drinks.
yródło: badania własne.
O wyborze konkretnego producenta zadecydowała wysoka jakość jego produktów
(64,7% wskazań) oraz przyzwyczajenie (32,3% wskazań). W dalszej kolejności
znalazła się cena (20,2%) i dostępność w sprzedaży (16,7%). W tym przypadku
respondenci mogli także zaznaczyć więcej niż jednego producenta.
Zaufanie do producenta danego wyrobu budowane jest m.in. poprzez reklamę
[12], dlatego zapytano studentów o wpływ oddziaływania tego instrumentu
marketingowego na ich decyzje. Prawie 60% ankietowanych zadeklarowało, że
reklama w małym stopniu wpływa na decyzję zakupu przez nich mlecznych napojów
fermentowanych, natomiast dla 35,9% badanych reklama w ogóle nie ma znaczenia
przy zakupie tych wyrobów. W większości były to osoby poniżej 25 roku życia, z
wykształceniem wyższym zawodowym. Brak wpływu reklamy na decyzję zakupu
deklarowały przede wszystkim osoby mieszkające w Krakowie. Tylko 4,6%
ankietowanych wskazało na bardzo duże i duże oddziaływanie reklamy na decyzję
zakupu. Uzyskane wyniki są zbieżne z rezultatami wielu badań o niewielkim wpływie
reklamy na preferencje w zakresie żywności [1, 2, 10, 23]. Mleczne napoje
fermentowane, jako produkty powszechnego spożycia, są kupowane niezależnie od
tego, czy są reklamowane czy też nie. Potwierdza to wcześniejszą obserwację, że
respondenci w swoich decyzjach zakupu kierują się przede wszystkim wysoką jakością
napojów danej marki  na którą składa się m.in. trwałość i wartość odżywcza, a więc
cechy wskazane jako najważniejsze dla badanej grupy studentów.
W hierarchii czynników, mających wpływ na decyzję zakupu mlecznych napojów
fermentowanych, na ostatnich miejscach znalazły się: opakowanie, zawartość tłuszczu
oraz cena  odsetek wskazań wyniósł odpowiednio 4, 12 i 14% (rys. 2).
Dla 93% respondentów opakowanie było czynnikiem najmniej ważnym, co
potwierdza obserwacje Nieżurawskiego i Szczepańskiej [16]. Jednak w badaniach
Świdy i Kulińskiego [24] respondenci zapytani o to, czy zwracają uwagę na
opakowanie produktów mlecznych (odpowiedz mogła brzmieć  tak lub  nie ), w
66,3% udzielili odpowiedzi twierdzącej. Nie można więc powiedzieć, że czynnik ten
nie ma znaczenia dla konsumentów. Jednak w niniejszej pracy jego odległe miejsce w
strukturze cech decydujących o wyborze napojów mlecznych przez studentów może
wynikać z kontekstu wielu czynników, w jakim umieszczono to pytanie, jak również z
przyzwyczajenia do wysokiego poziomu jakości obecnych opakowań. Konkurencja
między producentami wymusza stosowanie opakowań z odpowiednich materiałów, o
dużej funkcjonalności i estetyce wykonania. Opakowania te wydają się zaspokajać
potrzeby populacji studentów, którzy w 75,7% odpowiedzi wskazali tworzywa
sztuczne jako preferowany materiał opakowaniowy mlecznych napojów
72 Wanda Kudełka, Małgorzata Marzec
fermentowanych, spełniający kryteria funkcjonalności (zabezpieczenie jakości
produktu, niewielka masa materiału). Mniej popularne są natomiast opakowania
kartonowe (24,2%), a tylko 8,6% chciałoby kupować te wyroby w opakowaniach
szklanych. Powyższe opinie przeważają u osób mających mniej niż 25 lat i
posiadających wykształcenie wyższe zawodowe.
O funkcjonalności opakowania decyduje także jego wielkość. W badaniach
Świdy i Kulińskiego [24] czynnik ten miał bardzo duże i duże znaczenie dla około
70% konsumentów produktów mlecznych. W prezentowanej pracy uwzględniono
opakowania o pojemnościach najczęściej występujących w handlu, a mianowicie: 150,
175, 250, 450, 1000 ml oraz inne. Studenci w 83,3% wskazań preferowali opakowania
małe, o pojemności 150 - 250 ml. Na pierwsze trzy wielkości opakowań wskazało
odpowiednio 39,4, 17,9 i 26% respondentów. Takich wyników można było oczekiwać,
zważywszy na to, że ankietowanymi byli studenci, dla których ważne jest, aby
wielkość opakowania jednostkowego była dostosowana do spożycia zawartego w nim
napoju przez 1 osobę. Tylko 1,1% studentów preferowała inne, niewymienione w
ankiecie wielkości opakowań. Uprawnione jest zatem stwierdzenie, że występujące na
rynku wielkości opakowań mlecznych napojów fermentowanych w pełni odpowiadają
preferencjom studentów.
Niższe ceny / Lower prices
Wzrost dochodów / Increase in income
2%
11%
Poprawa jakości / Improvement in the quality
7%
34%
9% Większa wiedza na temat walorów odżywczych i
zdrowotnych / More information on
healtfulnproperties and nutritive values
Większy wybór na rynku / A wider choice
possibilities on the market
8%
Pojawienie się innych produktów / Appearance of
29%
new products
Inne / Others
Rys. 4. Czynniki warunkujące wzrost spożycia mlecznych napojów fermentowanych.
Fig. 4. The factors influencing increase in the consumption of fermented milk drinks.
yródło: badania własne.
Cena wywierała największy wpływ na decyzję zakupu tylko 14% studentów, a
23% respondentów zadeklarowało jej najmniejszy udział w hierarchii czynników. Dla
PREFERENCJE STUDENTÓW DOTYCZCE SPOŻYCIA MLECZNYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH 73
pozostałych ankietowanych cena mlecznych napojów fermentowanych zdaje się mieć
umiarkowane znaczenie. Znajduje to odzwierciedlenie w wynikach Pieczonki i
Skibińskiej [20], że dla grupy wiekowej 19-35 lat cena produktu ma drugorzędne
znaczenie w podejmowaniu decyzji o zakupie. Elementem decydującym o popycie jest
w tym przypadku zdrowotność napojów mlecznych (trwałość i wartość odżywcza).
Cecha ta często utożsamiana jest przez młodych ludzi ze stereotypem żywności
ekologicznej, wśród której uczniowie i studenci najczęściej wymieniają jogurt i kefir
[2]. Tak więc w reklamie i w akcjach promocyjnych kierowanych do tej grupy
wiekowej czynnik zdrowotności mlecznych napojów fermentowanych powinien być
eksponowany na pierwszym miejscu.
Kolejny ważny problem uwzględniony w ankiecie został zawarty w pytaniu  co
mogłoby spowodować wzrost spożycia mlecznych napojów fermentowanych? Mimo
wcześniejszych deklaracji o niskiej pozycji ceny w hierarchii czynników
warunkujących decyzję o zakupie, studenci na pierwszym miejscu postawili jednak
czynnik ekonomiczny w postaci niższych cen na te wyroby (34%) lub wzrostu
dochodów (29%) (rys. 4). Można więc powiedzieć, że przy obecnym poziomie
spożycia mlecznych napojów fermentowanych, ceny tych produktów bilansowane są w
dochodach studentów w takim stopniu, że stanowią dla nich czynnik drugorzędny przy
zakupie. Równocześnie cena stanowi barierę zwiększenia popytu na te wyroby,
zwłaszcza dla studentów o mniejszych dochodach. Czynnik nowości postawiono na
trzecim miejscu  11% ankietowanych kupowałoby więcej mlecznych napojów
fermentowanych, gdyby w handlu pojawiły się nowe produkty tego typu. Taka
postawa młodego konsumenta na rynku produktów żywnościowych została
odnotowana także w innych badaniach [10, 23]. Niewielka grupa studentów (9%)
przyznała, że mogłaby spożywać więcej napojów mlecznych pod warunkiem, że
zwiększyłaby się ich wiedza na temat walorów zdrowotnych i odżywczych. Czynniki
cenowo-dochodowe mają większe znaczenie dla osób o mniejszych dochodach,
natomiast kwestie jakości, nowe produkty, większy wybór asortymentowy stanowiłyby
czynniki motywujące do wzrostu spożycia osoby o wyższych dochodach.
Wnioski
1. Mleczne napoje fermentowane są powszechnie kupowane przez 87,8% studentów
Krakowa, przy czym ponad połowa respondentów nabywa te napoje częściej niż
raz w tygodniu, ale jednorazowy zakup danego sortymentu nie przekracza 2
opakowań. Częstotliwość zakupu tych produktów zależy od płci i dochodów
respondentów, nie jest natomiast determinowana wykształceniem, wiekiem ani
miejscem zamieszkania.
2. Największym popytem wśród studentów cieszy się jogurt (89% wskazań), w
dalszej kolejności kefir i maślanka, a najmniejsze uznanie zdobyło mleko
74 Wanda Kudełka, Małgorzata Marzec
acidofilne. Znaczna część ankietowanych (70%) spożywa mleczne napoje
owocowe, a najbardziej preferowanym rodzajem smaku jest truskawkowy.
3. W hierarchii czynników decydujących o zakupie mlecznych napojów
fermentowanych najważniejsze okazały się: trwałość (51%) oraz wartość
odżywcza (37%). Zaufanie do producenta odgrywa w tej hierarchii umiarkowane
znaczenie. Aż 93% respondentów przypisało opakowaniu najniższe miejsce w
utworzonej hierarchii, co wskazuje na przyzwyczajenie do dobrej jakości
opakowań występujących na rynku.
4. Czynniki marketingowe typu: znak firmowy (marka) oraz reklama mlecznych
napojów fermentowanych mogłyby wpływać na decyzję zakupu tych produktów
przez studentów, o ile wystąpiłby czynnik nowości produktu, wyrób będzie się
charakteryzował wysoką jakością, a w reklamie i w akcjach promocyjnych
kierowanych do tego segmentu konsumentów zdrowotność (w tym trwałość i
wartość odżywcza) będzie wyeksponowana na pierwszym miejscu.
5. Wobec niewielkiej wiedzy ponad połowy badanej populacji studentów nt. walorów
zdrowotnych mlecznych napojów fermentowanych działalność marketingowa
skierowana do tej grupy powinna mieć charakter zdecydowanie edukacyjny, a nie
hasłowy (sloganowy).
6. Przy obecnym poziomie spożycia mlecznych napojów fermentowanych, ceny tych
produktów bilansowane są w dochodach studentów w takim stopniu, że stanowią
dla nich czynnik drugorzędny przy zakupie. Równocześnie cena stanowi barierę
zwiększenia popytu na te wyroby, zwłaszcza dla studentów o mniejszych
dochodach.
Literatura
[1] Babicz-Zielińska E., Przybyłowski P., Wilczyńska A.: Badania preferencji żywności wygodnej w
środowisku młodzieży akademickiej. Żywność. Technologia. Jakość, 1998, 2 (15), 5.
[2] Cichocka I., Pieczonka W.: Ekokonsumpcja i niektóre jej uwarunkowania wśród młodzieży szkolnej
i akademickiej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2001, 3 (28), 108-125.
[3] Defecińska A., Libudzisz Z.: Bakterie fermentacji mlekowej  wpływ na funkcje życiowe
człowieka. Przegl. Mlecz., 2000, 8, 247-251.
[4] De Vuyst L.: Hamujące działanie probiotycznych bakterii kwasu mlekowego. W: Probiotyki. Wyd.
Nauk. PTTŻ, Kraków 2002, s. 23-27.
[5] Górska-Warsewicz H.: Konsument na rynku napojów mlecznych bio. Przem. Spoż. 2000, 5, 32.
[6] Jędrzejczak H., Hoffmann M.: Mleko na zdrowie. Przegl. Gastr., 1999, 5, 4-5.
[7] Kneifel W.: Opracowywanie nowych produktów a kryteria jakościowe pre-, pro-, i synbiotyków. W:
Probiotyki. Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków 2002, s. 55-56.
[8] Kornacki K., Maciejska A., Kłębukowska L.: Oddziaływanie bakterii fermentacji mlekowej na
funkcje życiowe i zdrowie człowieka. Przem. Spoż., 1997, 5, 45-46.
PREFERENCJE STUDENTÓW DOTYCZCE SPOŻYCIA MLECZNYCH NAPOJÓW FERMENTOWANYCH 75
[9] Kowrygo B., Zbrzezna I.: Ocena preferencji konsumenckich w zakresie spożycia mleka i
przetworów mlecznych. Przegl. Mlecz. 1994, 3, 73-76.
[10] Kowrygo B., Górska-Warsewicz H., Augowska K.: Ocena preferencji konsumenckich w zakresie
żywności i żywienia. Żywność. Technologia. Jakość, 1997, 2 (11), 51-60.
[11] Krajewski K., Świątkowska M., Górska-Warsewicz H.: Czynniki kształtujące zachowania
konsumentów na rynku jogurtów w Polsce. Przegl. Mlecz., 1999, 5, 154.
[12] Kwarciak B.: Co trzeba wiedzieć o reklamie. Wyd. Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków 1997.
[13] Libudzisz Z.: Mikroflora jelitowa a nowe generacje mlecznych napojów fermentowanych. Żyw.
Człow. Metab., 1999, Supl., 26.
[14] Libudzisz Z.: Mikrobiologiczne i technologiczne aspekty probiotyków. W: Probiotyki. Wyd. Nauk.
PTTŻ, Kraków 2002, s. 11-22.
[15] Nieżurawska M.: Jakość żywności a preferencje konsumentów. Przem. Spoż., 2001, 12, 32-34.
[16] Nieżurawski L., Szczepańska E.: Preferencje klientów na rynku wybranych produktów
mleczarskich, Przegl. Mlecz., 2001, 4, 10.
[17] Pieczonka W., Świda J.: Czynniki kształtujące popyt mieszkańców miast Polski południowo-
wschodniej na mleko i przetwory mleczne. Handel Wew. 1995, 5-6, 52-54.
[18] Pieczonka W., Świda J.: Wpływ czynników socjo-ekonomicznych na preferencje konsumentów
Polski południowo-wschodniej w zakresie produktów mlecznych. Przegl. Mlecz. 1996, 3, 69.
[19] Pieczonka W.: Towaroznawstwo mleka. Wyd. AR. Rzeszów 1999.
[20] Pieczonka W., Skibińska-Buczek J.: Próba segmentacji rynku pod względem popytu i struktury cech
jakościowych mlecznych napojów probiotycznych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2001,
1(26), 117-126.
[21] Strus M., Heczko P.: Zdrowotne oddziaływanie probiotyków. W: Probiotyki. Wyd. Nauk. PTTŻ,
Kraków 2002, s. 33-42.
[22] Szczepaniak B., Górecka D., Kaliska E.: Czynniki kształtujące zachowania konsumenckie w
zakresie spożycia jogurtów. Przegl. Mlecz., 2001, 7, 287.
[23] Świda J., Sikora T.: Model zachowania konsumenta na rynku produktów mleczarskich. Żywność.
Nauka. Technologia. Jakość, 1999, 4 (21), 152-162.
[24] Świda J., Kuliński A.: Opakowania produktów mleczarskich w opinii konsumentów. Żywność.
Nauka. Technologia. Jakość, 2002, 3 (32), 112-122.
[25] Ziajka S.: Mleczarstwo. Zagadnienia wybrane, Wyd. ART, Olsztyn 1997.
THE STUDENTS PREFERENCES FOR CONSUMING FERMENTED MILK DRINKS
S u m m a r y
In this study, it was attempted to analyze main factors determining consumption of fermented milk
drinks and to identify consumers preferences for some selected quality properties and marketing
characteristics of those drinks. The study was based on a population of the students in Cracow; their
representatives were randomly selected, and, then, polled using standard questionnaires.
It was stated that fermented milk drinks were commonly purchased by 87,8% of the students polled,
and over a half of them bought those drinks more often that once a week. The purchasing frequency of
fermented milk drinks depends on the sex and income of the respondents, and it is not determined by
education, age, nor by place of residence..
76 Wanda Kudełka, Małgorzata Marzec
As for the hierarchy of factors deciding on the fermented drink purchasing, the shelf life (51%) and
nutritional value (37%) appear to be the most important. Confidence in the manufacturer plays only a
moderate role if compared with other factors. As much as 93% respondents place packaging at the lowest
place of the factors hierarchy, and it is the evidence that consumers are used to a good quality of drinks
packaging present on the market.
Marketing factors such as trademark and adverts promoting fermented milk drinks could impact the
student s decision to purchase them, provided the following requirements are met: a product is regarded a
novelty on the market, it shows a really high quality, and its healthful properties (including its enhancing
shelf life and nutritive value) are stressed in the first place in adverts and promotional actions addressed to
this particular consumers segment.
Key words: fermented milk drinks, consumers preferences, structure of factors.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Jakość mlecznych napojów fermentowanych suplementowanych dodatkami pochodzenia roz›linnego
CHARAKTERYSTYKA NAPOJÓW FERMENTOWANYCH W UE ORAZ POLSCE
stabilizacja cech strukturalnych mlecznych napojów
Preferowane hipermarkety przez studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego
Wniosek Preferencyjny Kredyt Studencki
1aPytania dotycz•ce studiĘw student
studentcanpost
Fermenty32
student
4 mleko i przetwory mleczne
Praca mag Interaktywny system regułowej analizy danych marketingowych dotyczących satysfakcji klie
WYMAGANIA BHP DOTYCZACE OBIEKTOW BUDOWLANYCH I TERENU ZAKLADU czesc II drogi
wyklad z analizy matematycznej dla studentow na kierunku automatyka i robotyka agh
uwagi dotyczące projektowania scianki szczelnej
Magazynowanie wód i napojów 2009r
Ogólne wskazówki dotyczące produkcji muzycznych
Minimalne wymagania dotyczące bezpieczeństwa przy pracach zagrożonych atmosferą wybuchową

więcej podobnych podstron