Technologia zywności cz 1 5 Opakowania w przetwórstwie spożywczym


Opakowania w przetwórstwie spożywczym
Opakowania to wyroby przeznaczone do umieszczańia w nich produktów w tym celu aby mogły one być dostarczone konsumętowi w niezmienionej postaci.

Podstawowe funkcje opakowań
funkcja ochronna
funkcja techniczna
funkcja informacyjna
funkcja reklamowa i promocyjna

Podział opakowań
ze względu na konstrukcje
owińięcia papiery folie
opakowańia sztywne butelki skrzyńie
opakowańia miękie torebki worki

w zależnośći od przeznaczeńia
opakowańia jednostkowe butelka do mleka puszka konserwowa
opakowańia transportowe bańka do mleka worek na mąkę

ze względu na trwałość
trwałe beczki bańki folie
nietrwałe torebki papierowe

ze względu na sposób wykorzystańia
jednorazowego użytku puszki tuby folie
wielokrotnego użytku kontenery skrzynie beczki

ze względu na stopień przystosowańia do właśćiwośći produktu
opakowańia specjalne beczki do piwa
opakowańia uniwersalne butelki z tworzyw sztucznych

ze względu na ochronę środowiska
opakowańia nieprzyjazne dla środowiska
opakowańia przyjazne dla środowiska

w zależnośći od materiałów
metalowe
szklane
papierowe
z tworzyw sztucznych
drewna
tkańin

Magazynowańie opakowań
metalowe opakowańia transportowe
magazyny otwarte lub półotwarte
puszki metalowe
owińięcie folią termokurczliwą
zapakowańie

opakowańia szklane
kosze
klatki

opakowańia papierowe
pomieszczeńia suche przewiewne czyste
opakowańia z tworzyw sztucznych
magazyny otwarte

Materiały do produkcji opakowań metalowych
blacha biała
blacha bezcynowa
blacha i folia aluminiowa
Rodzaje opakowań metalowych
puszki
pudełka blaszane
wyroby z foli aluminiowej
metalowe opakowańia transportowe

Opakowańia szklane
Surowcem do produkcji opakowań szklanych jest szkło krzemionka topnkiki stabilizatory.
Typy opakowań szklanych
Słoje szklane hermetyczne niehermetyczne
butelki gąsiory
balony

Opakowańia papierowe
Surowcem do produkcji papieru są włukna z drzew iglastych z drzew liśćiastych masa szmaćiana masa celulozowa ścier drewny masa makulatorowa.
Typy opakowań
pergamin butelkowy
papiery pakowe
torby papierowe
pudła kartonowe

Opakowania z drewna
Surowcem do produkcji jest drewno z drzew liściastych i iglastych sklejka płyty pilśniowe wiklina.
Opakowania drewniane i produkty
beczki piwo wino spirytus tłuszcze śledzie
łubianki truskawki czarne jagody
opakowania wiklinowe wódki drożdże wina

Opakowańia z tkańin
Tkańina wyrób włókieniczy wykonany z przędzy wprocesie technologicznym zwanym tkańiem.
Rodzaje worków
siatkowe
tkaninowe
konopowe
z taśiemek polipropylenowych

Opakowania z tworzyw sztucznych
Tworzywa sztuczne materiały wytwarzane na podstawie polimerów syntetycznych lub naturalnych modyfikowanych z ewentualnym dodatkiem barwników stabilizatorów zmiękczaczy.
tworzywa syntetyczne
tworzywa pólsyntetyczne

Podstawowe tworzywa do pakowańia żywności
polietylen
polipropylen
polistyren
polichlorek winylu
polimidy
estry celulozy

Rodzaje opakowań z tworzyw sztucznych
owińięcia z foli termokurczliwej
butelki worki z foli poliolelinowych
szkrzynki otwarte
beczki polietylenowe

W dążeniu do racjonalnego gospodarowańia surowcami i energią w celu ochrony środowiska przed zanieczyszczeniami należy
stosować wielokrotną rotację opakowań
stosować opakowańia nadające się do utylizacji
zminiejszyć masę i rozmiary opakowań do końiecznego minimum

Zasady doboru opakowań do produktu
wygodne w dystrybucji i użytkowańiu
dobrze chroniące produkt
nieszkodliwe dla zdrowia
przyjazne dla środowiska
stosunkowo tańie

Właśćiwości towaru
stałe objętośc masa kształt wartość
specjalne wrażliwośc na wilgoć tlen światło

Czynniki ekonomiczne i handlowo reklamowe
koszty
konkurencja
warunki sprzedarzy

Normalizacja opakowań
kondycja wymiarowa opakowań

Znakowanie opakowań
Oznakowanie powinno znajdować się na opakowańiu transportowym i na jednostkowym w miejscach najbardziej widocznych czytelne zrozumiałe w języku polskim
znaki zasadnicze
znaki informacyjne
znaki manipulacyjne
znaki niebezpieczeństwa






Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Technologia żywności cz 4 2 Produkcja i przetwórstwo mięsa
Technologia zywności cz 1 2 Warunki pracy i bezpieczeństwa w zakładach przetwórstwa spożywczego
Technologia zywności cz 1 4 Zaplecze surowcowe przetwórstwa spożywczego
Technologia żywności cz 4 5 Przetwórstwo mleka
Technologia żywności cz 4 6 Technologia koncentratów spożywczych
Technologia żywności cz 4 3 Przetwórstwo surowców pochodzenia morskiego
Technologia żywności cz 3 1 Przetwórstwo owoców i warzyw
Technologia żywności cz 3 4 Przetwórstwo surowców olejarskich
Technologia żywności cz 3 3 Przetwórstwo zbóż
Technologia żywności cz 3 5 Przetwórstwo ziemniaków
Technologiz żywności cz 2  Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dodawaniu substancji os
Technologiz żywności cz 2  Utrwalanie żywności metodami chemicznymi i biotechnologicznymi
Technologiz żywności cz 2  Utrwalanie żywności przez chłodzenie i zamrażanie
Technologiz żywności cz 2 8 Procesy biotechnologiczne w technologii żywności
Technologia zywności cz 1 3 Normalizacja i normy w technologii żywności oraz w przedsiębiorstwie
Technologia żywności cz 4 4 Technologia mięsa drobiowego i jaj
Technologiz żywności cz 2 4 Operacje termiczne
Technologiz żywności cz 2 4 Operacje termiczne
Technologiz żywności cz 2  Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania

więcej podobnych podstron