Opis zawodu Cukiernik


CUKIERNIK
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Szczecinie
ul. A. Mickiewicza 41
70-383 Szczecin
tel. 0-91 42 56 126, 0-91 42 56 128
fax 0-91 42 56 125
e-mail: cipkz-szczecin@wup.pl
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Koszalinie
ul. Słowiańska 15A (IV piętro)
75-846 Koszalin
tel. 094 342 66 93, 346-25-37, 344-50-50
tel./fax 344-50-43
e-mail: cipkz-koszalin@wup.pl
Cukiernik
Głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wszelkiego rodzaju
wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów. Cukiernik odpowiada za
właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji.
Zadania i czynności robocze
Głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wszelkiego rodzaju
wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów. Zakres jego obowiązków
jest związany z wielkością zakładu, w jakim pracuje. W małych zakładach
rzemieślniczych 3-4 osoby wykonują wszystkie zadania związane
z produkcją. W średnich i du\ych zakładach (zwłaszcza przy du\ych
taśmowych produkcjach) istnieją natomiast bardzo wąskie specjalizacje.
Najczęściej spotykane to: ciastkarz, lodziarz, dekorator.
Cukiernik rozpoczyna pracę od przygotowania maszyn i urządzeń do
produkcji. Zapoznaje się z zamówieniem i przygotowuje surowce. Pobiera
z magazynu potrzebne do produkcji składniki. Niesłychanie wa\ne jest
dokładne odmierzanie składników zgodnie z recepturą. W nowoczesnych
zakładach bardzo pomocne do tego celu są urządzenia elektroniczne.
Ka\dy z surowców półproduktów poddawany jest ocenie
organoleptycznej, czyli sprawdzenia za pomocą zmysłów smaku i węchu
przydatności surowca lub półproduktu do spo\ycia.
Do codziennych zajęć cukiernika nale\y obieranie, odpestkowywanie
i dzielenie owoców, wyrabianie, wałkowanie i dzielenie ciasta (odbywa się
to najczęściej za pomocą urządzeń mechanicznych takich jak: dzie\e,
ubijarki, wałkowarki, dzielarki). Ser i mak rozdrabniane są w tak zwanych
wilkach wielofunkcyjnych. Do przygotowywania pomad słu\ą
krystalizatory. Pieczenie i sma\enie odbywa się za pomocą specjalnych
pieców i patelni. Podobnie ma się rzecz z produkcją lodów -  frezer
ukręca masę lodową, pasteryzator pasteryzuje lody, rozpuszcza
czekoladę. Cukiernik dba o sprawność pracy wszystkich maszyn,
konserwuje je i czasem dokonuje drobnych napraw.
Mimo licznych urządzeń mechanicznych, wiele wyrobów (marcepany,
praliny, torty) wymaga zwiększonego nakładu pracy ręcznej (zdobienie
kremami, dekorowanie owocami, przystrajanie ozdobami z masy
cukrowej).
Do obowiązków cukiernika (ciastkarza) nale\y równie\ dokumentacja
produkcji. Obowiązkiem jego jest te\ rozliczanie przyjętych i wydanych
surowców oraz produktów ciastkarskich i cukierniczych, a tak\e
organizowanie własnego stanowiska pracy i stanowisk pracy podległych
mu pracowników.
Środowisko pracy
materialne środowisko pracy
Praca cukiernika (ciastkarza) odbywa się w budynku; w zale\ności od
wielkości zakładu w du\ej hali produkcyjnej lub niewielkiej pracowni.
Panuje w nich często wysoka temperatura powietrza.
społeczne środowisko pracy
Praca cukiernika ma charakter zespołowy. Aby produkcja przebiegała
sprawnie, obowiązki są odpowiednio dzielone na poszczególnych
pracowników. Jeden zajmuje się mieszaniem i wyrabianiem ciasta, drugi
dzieleniem i formowaniem, a jeszcze ktoś inny dekoruje wyrób. Praca
oparta jest zatem na współdziałaniu.
organizacyjne środowisko pracy
Cukiernik pracuje średnio 9 godzin dziennie. Czas pracy w większości
wypadków jest stały. Praca mo\e odbywać się zarówno w dzień, jak
i w nocy, w zale\ności od wielkości zakładu i zapotrzebowania rynkowego
na wyroby cukiernicze. W wielkich zakładach przemysłu cukierniczego jest
to praca zmianowa. W pracy wymagane jest specjalne ubranie robocze -
zawsze czysty biały fartuch i czapka lub czepek. W zale\ności od
umiejętności i wielkości zakładu mo\na być podwładnym lub przeło\onym.
Praca jest nadzorowana okresowo, tzn. co jakiś czas sprawdzane są
określone procedury np. jakość wyrobienia ciasta, wypieku czy masy
lodowej.
Wymagania psychologiczne
Ze względu na cel pracy cukiernika - produkcja wyrobów o określonych
parametrach jakościowych - wa\ne są w tym zawodzie dokładność,
cierpliwość oraz wra\liwość na kształty i kolory. Istotną cechą jest te\
dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa. Od cukiernika wymagana jest
tak\e sprawność sensomotoryczna (zmysł smaku, wra\liwość węchowa
i czucie dotykowe), które przydatne są przy ocenie wyprodukowanych
wyrobów.
Inicjatywność, wyobraznia i myślenie twórcze pomagają z kolei
w tworzeniu nowych, atrakcyjnych receptur. Du\a zręczność palców jest
niezwykle istotna np. przy wykonywaniu ozdób z gorącej masy cukrowej.
Cukiernik w swojej pracy musi dbać tak\e o dobry stan maszyn i urządzeń
dlatego przydatne są uzdolnienia techniczne.
W pracy cukiernika liczy się tak\e podzielność uwagi. Jedna osoba
musi często wykonywać kilka ró\nych zadań w krótkim czasie, np.
nadzorować pracę pieców i przygotowywać kolejną partię ciasta do
wypieku.
Wymagania fizyczne i zdrowotne
Pracę cukiernika zalicza się do prac średnio cię\kich. Wa\na jest
w niej ogólna wydolność fizyczna i sprawność ruchowa kończyn (praca
stojąca i w ruchu). Jedną z najwa\niejszych jest sprawność zmysłów
smaku i węchu (ocena organoleptyczna surowców i półproduktów). Nie
mniej wa\na jest sprawność zmysłu dotyku - w formowaniu i dekorowaniu
ciast.
W zawodzie tym nie mogą pracować osoby z niesprawnością
ruchową rąk oraz te, u których występują przewlekłe choroby skóry, które
są nosicielami chorób zakaznych lub nie rozró\niają barw (daltonizm).
Względnym przeciwwskazaniem są alergie i skrzywienia kręgosłupa.
W większych zakładach cukierniczych jest mo\liwość zatrudnienia osób
niepełnosprawnych - niedowidzących, niedosłyszących i poruszających się
na wózkach inwalidzkich (z dysfunkcją kończyn dolnych).
Warunki podjęcia pracy w zawodzie
Do podjęcia pracy niezbędne jest wykształcenie zawodowe w bran\y
spo\ywczej. Naukę tego zawodu mo\na rozpocząć w zasadniczej szkole
zawodowej przemysłu spo\ywczego, zasadniczej szkole zawodowej
rzemiosła lub na kursach dokształcających w zakładach doskonalenia
zawodowego. Naukę podjąć mogą zarówno chłopcy, jak i dziewczęta.
Wymagane jest tak\e ukończenie kursów bhp i kursów sanitarnych.
Mo\liwości zatrudnienia oraz płace
Osoby poszukujące zatrudnienia w zawodzie cukiernika znajdą
zatrudnienie w ró\nego rodzaju zakładach przetwórstwa spo\ywczego,
produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie na skalę przemysłową.
Miejsca pracy znajdują się równie\ w ciastkarniach i cukierniach
prowadzonych przez prywatnych właścicieli.
Istnieje równie\ mo\liwość zało\enia działalności gospodarczej poprzez
otwarcie własnej cukierni.
Według danych GUS za 2007 rok przeciętne wynagrodzenie osób
zatrudnionych w tej grupie zawodowej wynosiło 2392,00 zł.
Zawody pokrewne
inne nazwy zawodu: nie funkcjonują
piekarz
kucharz
garma\er
technik technologii \ywności
in\ynier technologii \ywności
yródła:
Przewodnik po zawodach, wydanie II; www.psz.praca.gov.pl;
www.stat.gov.pl; www.pracuj.pl; www.wynagrodzenia.pl
Materiał opracowany przez Centrum Informacji i Planowania Kariery
Zawodowej Filii WUP w Koszalinie


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Opis zawodu Ankieter
Opis zawodu Biotechnolog
Opis zawodu Glazurnik
Opis zawodu Stolarz
Opis zawodu Spec BHP
Opis zawodu Doradca podatkowy
Opis zawodu Pomoc dentystyczna
Opis zawodu Projektant stron internetowych
Opis zawodu Blacharz
Opis zawodu Stolarz meblowy
Opis zawodu Asystent rachunkowości
Opis zawodu Sprzedawca
Opis zawodu Operator obrabiarek
Opis zawodu Zakład hotelarski
Opis zawodu Mechanik klimatyzacji
Opis zawodu Cieśla
Opis zawodu Położna
Opis zawodu Rzeźnik Wędliniarz
Opis zawodu Spec Socjalny

więcej podobnych podstron