chrupiace pieczone ziemniaki w mundurkach

Chrupiące, pieczone ziemniaki w mundurkach

Grzegorz Ostrowski

Idealnie przygotowane ziemniaki w mundurkach mają chrupiącą skórkę i delikatny środek. Oto, w czym tkwi tajemnica ich przygotowania.

Wybieram równej wielkości ziemniaki i bardzo dokładnie myję je a potem osuszam. Każdy z nich kilka razy nakłuwam widelcem, nacieram kilkoma kroplami oliwy, a potem obtaczam w niedużej ilości soli.

Ziemniaki umieszczam na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C.
Piekę je mniej więcej dwie godziny, do momentu, gdy skórka będzie chrupiąca.
Po wyjęciu przekrawam je wzdłuż na pół, delikatnie widelcem spulchniam ich środek, kładę wiórek masła, delikatnie solę i pieprzę.
Podaję natychmiast, gdyż im dłużej leżą tym bardziej skórka traci swoją kruchość
Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
APPETITA Pieczone ziemniaki
swieto pieczonego ziemniaka
(odc 36) burger z rozbratla z pieczonymi ziemniakami
(odc 15) ryba pieczona z ziemniakami czyli przesyłka z kosmosu
(odc 27) kurczaki pieczone z cytrynami z pieczonymi ziemniakami ze wspaniałym sosem
PIECZONE ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM
(odc 51) pieczone słodkie ziemniaki ze śmietankowym serkiem
(odc 47) pieczony stek z antrykotu z ziemniakami
Pieczona baranina z ziemniakami
Kotlety ziemniaczano jajeczne
Karpowicz Wyczaruj coś z ziemniaka
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Kiełbasa tuchowska pieczona podsuszana
(odc 41) dorsz pieczony w liściach bananowca
Sałatka z ziemniaków

więcej podobnych podstron