Chrupiący makaron z wieprzowiną


Chrupiący makaron z wieprzowiną
Czas przygotowania: ok. 45 min
Czas marynowania: 30 min.
Składniki:
250 g chudego mięsa wieprzowego (najlepiej polędwicy)
3 cebule dymki pocięte w 3cm kawałki
3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśśnięte
4 grzyby mu-err pocięte w paski
250 g makaronu nitek
olej do głębokiego smażenia
Marynata:
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka wina ryżowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Sos:
2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki rosołu drobiowego
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w paski 1x4cm. Składniki marynaty wymieszać i marynować w niej mięso przez 30 min.Makaron ugotować według przepisu. Odcedzić przelać kilka razy zimną wodą i zostawić do odsączenia.Smażyć makaron (najlepiej na teflonowej patelni) aż będzie chrupki i lekko zarumieniony (ok. 10-15 min). Następnie trzymać w cieple.Mięso wyjąć z marynaty, osączyć. Smażyć mięso w głębokim oleju ok. 30 sek. Wyjąć, osączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku.Wok oczyśścić, rozgrzać 1 łyżkę oleju, usmażyć mieszając czosnek, cebulę, grzyby (ok. 30 sek.). Dodać mięso smażyć kolejne 30 sek. Zsunąć wszystko na brzeg woka w śśrodek wlać sos i mieszać do zgęstnienia. Połączyć mięso i warzywa z sosem.Przed serwowaniem ułożyć makaron na półmisku a na nim położyć mięso z sosem.

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Chrupiacy makaron z wieprzowina
Chrupiąca wieprzowina w sosie
Chrupiaca wieprzowina w sosie
Polędwica wieprzowa łososiowa
EW Makaron z sosem z cukinii
Zolta zupa grochowa z wieprzowym ryjem (stara receptura)
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
kuchnia chińska Wieprzowina z warzywami na ostro
KIEŁBASA WIEPRZOWO INDYCZA
Sałatka z makaronem i szynką
makaron z pomidorami i serem feta
Makarony z bulka tarta
makaron
Polędwica wieprzowa na skara
Polędwica wieprzowa wędzona kresowa ( Przepis z 1868 r)

więcej podobnych podstron