Ciasto: 50 dag mąki 20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego 15 dag cukru 3 gotowane żółtka kilka łyżek wytrawnego wina białego 8 łyżek miodu 1 surowe jajko do smarowania Nadzienie: 30 dag wyłuskanych orzechów smażona skórka pomarańczowa pół łyżeczki mielonych goździków 2 łyżki cukru cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z resztą podanych składników. Ciasto podzielić na 6-8 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na prostokątach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwinąć roladki. Ułożyć je na suchej blasze, każdą roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 30 min.