t ekonomista 2011 inf


Informator o egzaminie
potwierdzaj cym
kwalifikacje zawodowe
Technik ekonomista
Warszawa 2011
Informator opracowa a Centralna Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
we wspó pracy z Okr gow Komisj Egzaminacyjn w Gda sku.
2

I. WST P ............................................................................................................ 4
1. Wymagania, które trzeba spe ni , aby przyst pi do egzaminu .....................................4
2. Struktura egzaminu ......................................................................................................... 5
3. Wiadomo ci i umiej tno ci sprawdzane na egzaminie...................................................5
4. Kryteria zdania egzaminu ............................................................................................... 7
5. Organizacja i przebieg etapu pisemnego egzaminu........................................................ 7
6. Organizacja i przebieg etapu praktycznego egzaminu ...................................................9
II. ETAP PISEMNY .......................................................................................... 11
1. Wymagania egzaminacyjne z przyk adami zada do cz ci I ...................................... 11
2. Wymagania egzaminacyjne z przyk adami zada do cz ci II..................................... 21
III. ETAP PRAKTYCZNY ........................................................................... 27
1. Wymagania egzaminacyjne i ogólne kryteria oceniania .............................................. 27
2. Komentarz do standardu wymaga egzaminacyjnych.................................................. 27
3. Przyk ad zadania do etapu praktycznego ......................................................................30
4. Komentarz do rozwi zania zadania wraz z kryteriami oceniania.................................36
IV. ZA CZNIKI ......................................................................................... 39
1. Standard wymaga egzaminacyjnych dla zawodu ....................................................... 39
2. Przyk ad karty odpowiedzi do etapu pisemnego ..........................................................42
3
Wst p
I. WST P
Egzamin potwierdzaj cy kwalifikacje zawodowe jest form oceny poziomu opanowania
wiadomo ci i umiej tno ci z zakresu danego zawodu okre lonych w standardzie wymaga ,
ustalonym przez Ministra Edukacji Narodowej.
Egzamin ten, zwany równie egzaminem zawodowym, jest egzaminem zewn trznym.
Umo liwia on uzyskanie porównywalnej i obiektywnej oceny poziomu osi gni zdaj cego poprzez
zastosowanie jednolitych wymaga , kryteriów oceniania i zasad przeprowadzania egzaminu,
opracowanych przez instytucje zewn trzne, funkcjonuj ce niezale nie od systemu kszta cenia.
Rol instytucji zewn trznych pe ni : Centralna Komisja Egzaminacyjna i osiem okr gowych
komisji egzaminacyjnych powo anych przez Ministra Edukacji Narodowej w 1999 roku. Na terenie
swojej dzia alno ci okr gowe komisje egzaminacyjne przygotowuj , organizuj i przeprowadzaj
zewn trzne egzaminy zawodowe. Egzaminy ocenia b d zewn trzni egzaminatorzy.
Egzaminy zawodowe mog zdawa absolwenci wszystkich typów szkó zawodowych
ponadgimnazjalnych i policealnych, które kszta c w zawodach uj tych w klasyfikacji zawodów
szkolnictwa zawodowego. Od czerwca w roku szkolnym 2008/2009, do egzaminów zawodowych
mog przyst powa absolwenci dotychczasowych szkó zasadniczych oraz rednich szkó
zawodowych, którzy do ko ca lutego w roku szkolnym 2008/2009 nie zdali egzaminu z nauki
zawodu lub egzaminu z przygotowania zawodowego albo nie przyst pili do tych egzaminów.
Egzamin zawodowy jest przeprowadzany jeden raz w ci gu roku szkolnego. Harmonogram
egzaminów ustala i og asza dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej nie pó niej ni na cztery
miesi ce przed terminem ich przeprowadzenia.
Dla absolwentów zasadniczych szkó zawodowych i szkó policealnych egzaminy
przeprowadzane s od nast pnego tygodnia po zako czeniu zaj dydaktyczno-wychowawczych,
a dla absolwentów technikum i technikum uzupe niaj cego - od nast pnego tygodnia po zako czeniu
egzaminu maturalnego.
Do egzaminu mog przyst pi równie absolwenci szkó zawodowych kszta c cych m odzie
o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Dla tej m odzie y, na podstawie opinii poradni
psychologiczno-pedagogicznych lub orzecze lekarskich, warunki i formy egzaminu b d
dostosowane do jej potrzeb zgodnie z komunikatem dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej
z dnia 30 czerwca 2010 r. w sprawie sposobów dostosowania warunków i form przeprowadzania
egzaminu potwierdzaj cego kwalifikacje zawodowe do potrzeb absolwentów ze specjalnymi
potrzebami edukacyjnymi zamieszonym na stronie www.cke.edu.pl
1. Wymagania, które trzeba spe ni , aby przyst pi do egzaminu
Zdaj cy powinien:
1. Uko czy szko i otrzyma wiadectwo uko czenia szko y.
2. Z o y pisemn deklaracj przyst pienia do egzaminu zawodowego do dyrektora swojej szko y,
w terminie okre lonym w rozporz dzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 kwietnia
4
Wst p
2007 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów
i s uchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szko ach publicznych (Dz. U.
z 2007 r. Nr 83, poz. 562 z pó n. zm.)
3. Zg osi si na egzamin w terminie i miejscu wyznaczonym przez okr gow komisj
egzaminacyjn z dokumentem potwierdzaj cym to samo .
Zdaj cy o specjalnych potrzebach edukacyjnych powinien dodatkowo przed o y opini lub
orzeczenie wskazuj ce na dostosowanie warunków i formy przeprowadzania egzaminu do jego
indywidualnych potrzeb.
UWAGA!
Informacje o terminie i miejscu egzaminu przekazuje zdaj cym dyrektor szko y, a przypadku
likwidacji lub przekszta cenia szko y dyrektor okr gowej komisji egzaminacyjnej. W zale no ci od
specyfiki zawodu, w którym przeprowadzony b dzie egzamin zawodowy, okr gowa komisja
egzaminacyjna mo e wezwa zdaj cego na szkolenie w zakresie bezpiecze stwa i higieny pracy
zwi zane z wykonywaniem zadania egzaminacyjnego na okre lonych stanowiskach
egzaminacyjnych. Szkolenie powinno by zorganizowane nie wcze niej ni na dwa tygodnie przed
terminem egzaminu.
2. Struktura egzaminu
Struktura egzaminu obejmuje dwa etapy: etap pisemny i etap praktyczny.
Etap pisemny sk ada si z dwóch cz ci. Podczas cz ci I zdaj cy b d rozwi zywa zadania
sprawdzaj ce wiadomo ci i umiej tno ci w a ciwe dla kwalifikacji w danym zawodzie, w cz ci II 
zadania sprawdzaj ce wiadomo ci i umiej tno ci zwi zane z zatrudnieniem i dzia alno ci
gospodarcz .
Etap pisemny przeprowadzany jest w formie testu sk adaj cego si z zada zamkni tych
zawieraj cych cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna odpowied jest prawid owa.
W cz ci I test zawiera 50 zada , a w cz ci II  20 zada .
Czas trwania etapu pisemnego dla wszystkich zawodów wynosi 120 minut.
Etap praktyczny sprawdza umiej tno ci rozwi zywania typowych problemów zawodowych
o charakterze czenia teorii z praktyka, w a ciwych dla zawodu, w zakresie wynikaj cym z zadania
o tre ci ogólnej, ustalonym w standardzie wymaga egzaminacyjnych.
Czas trwania etapu praktycznego nie mo e by krótszy ni 180 minut i d u szy ni 240 minut.
3. Wiadomo ci i umiej tno ci sprawdzane na egzaminie
Na egzaminie b d sprawdzane tylko te wiadomo ci i umiej tno ci, które zosta y zapisane
w standardzie wymaga egzaminacyjnych dla danego zawodu.
5
Wst p
Standardy wymaga egzaminacyjnych dla poszczególnych zawodów ustalone zosta y
rozporz dzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu, z dnia 10 marca 2010 r., w sprawie
standardów wymaga b d cych podstaw przeprowadzania egzaminu potwierdzaj cego kwalifikacje
zawodowe (Dz. U. z 2010 r. Nr 103, poz. 652 z pó n. zm.). Teksty standardów wymaga
egzaminacyjnych dla poszczególnych zawodów s zamieszczone w oddzielnie opublikowanym
za czniku do w/w rozporz dzenia.
Struktura standardu wymaga egzaminacyjnych dla zawodu odpowiada strukturze egzaminu.
Oznacza to, e zawarte w standardzie umiej tno ci sprawdzane na egzaminie, ustalono odr bnie dla
obu etapów egzaminu.
Umiej tno ci zapisane w standardzie, sprawdzane w etapie pisemnym, s przyporz dkowane
do okre lonych obszarów wymaga .
Umiej tno ci sprawdzane w cz ci pierwszej uj to w trzech obszarach wymaga :
czytanie ze zrozumieniem informacji przedstawionych w formie opisów, instrukcji,
rysunków, szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych,
przetwarzanie danych liczbowych i operacyjnych,
bezpieczne wykonywanie zada zawodowych zgodnie z przepisami bezpiecze stwa i higieny
pracy, ochrony przeciwpo arowej oraz ochrony rodowiska.
Umiej tno ci sprawdzane w cz ci drugiej uj to w dwóch obszarach wymaga :
czytanie ze zrozumieniem informacji przedstawionych w formie opisów, instrukcji, tabel,
wykresów,
przetwarzanie danych liczbowych i operacyjnych.
W etapie praktycznym egzaminu sprawdzane umiej tno ci s zwi zane z zadaniem o tre ci
ogólnej. Z zadaniem ogólnym zwi zane s odpowiednie uk ady umiej tno ci. Zakres egzaminu
w tym etapie obejmuje w zale no ci od zawodu i jego specyfiki:
opracowanie projektu realizacji okre lonych prac
lub
opracowanie projektu realizacji i wykonanie okre lonych prac.
Standard wymaga egzaminacyjnych dla zawodu stanowi podstaw do przygotowania zada
egzaminacyjnych dla obu etapów egzaminu. Oznacza to, e zadania egzaminacyjne b d sprawdza y
tylko te umiej tno ci, które zapisane s w standardzie wymaga egzaminacyjnych dla danego
zawodu. Rodzaj zada egzaminacyjnych sprawdzaj cych umiej tno ci przyporz dkowane do danego
obszaru wymaga w etapie pisemnym b dzie wi za si ci le z tym obszarem.
Umiej tno ci uj te w standardzie wymaga egzaminacyjnych dla zawodu, dla obu etapów
egzaminu, b d omówione wraz z przyk adami zada w rozdzia ach II. i III. informatora.
6
Wst p
Ka dy zdaj cy powinien zapozna si ze standardem wymaga egzaminacyjnych dla zawodu,
w którym chce potwierdzi kwalifikacje zawodowe. Standard zamieszczony jest w rozdziale IV
informatora.
4. Kryteria zdania egzaminu
Przyj to, e w etapie pisemnym zdaj cy mo e otrzyma za ka de prawid owo rozwi zane
zadanie 1 punkt. Zdaj cy zda ten etap egzaminu, je li uzyska:
z cz ci I  co najmniej 50% punktów mo liwych do uzyskania,
z cz ci II  co najmniej 30% punktów mo liwych do uzyskania.
W etapie praktycznym, w zale no ci od zakresu egzaminu sformu owanego w zadaniu
o tre ci ogólnej oceniany b dzie projekt realizacji okre lonych prac zgodnie z ustalonymi kryteriami
oceniania przyj tymi dla danego zadania. Spe nienie ustalonych dla zadania kryteriów wykonania,
pozwoli na uzyskanie maksymalnej liczby punktów. Zdaj cy zda ten etap egzaminu, je li uzyska co
najmniej 75% punktów mo liwych do uzyskania.
Zdaj cy zda egzamin zawodowy, je li spe ni wymagania ustalone dla obu etapów egzaminu.
Zdaj cy, który zda egzamin, otrzymuje dyplom potwierdzaj cy kwalifikacje zawodowe
w danym zawodzie.
UWAGA!
Informacje o wynikach egzaminu zdaj cy uzyska od dyrektora szko y, do której ucz szcza .
W przypadku zdaj cych, których szko y uleg y likwidacji, informacje o wynikach egzaminu uzyskuj
we w a ciwej komisji okr gowej.
Szczegó owe informacje o egzaminie zawodowym
Szczegó owych informacji o egzaminie zawodowym oraz wyja nie dotycz cych, mi dzy
innymi, mo liwo ci:
powtórnego zdawania egzaminu zawodowego przez osoby, które nie zda y egzaminu,
przyst pienia do egzaminu w terminie innym ni bezpo rednio po uko czeniu szko y,
udost pniania informacji na temat wyniku egzaminu,
otrzymania dyplomu potwierdzaj cego kwalifikacje zawodowe,
udziela dyrektor szko y i okr gowa komisja egzaminacyjna.
5. Organizacja i przebieg etapu pisemnego egzaminu
Etap pisemny egzaminu b dzie zorganizowany w szkole, do której ucz szcza e .
W uzasadnionych przypadkach, w szczególno ci gdy liczba zdaj cych w danej szkole jest mniejsza
ni 25 osób, dyrektor komisji okr gowej mo e wskaza Ci inn szko albo placówk kszta cenia
praktycznego lub ustawicznego, zwane dalej  placówkami , w której przyst pisz do etapu
pisemnego egzaminu zawodowego.
7
Wst p
W dniu egzaminu powiniene zg osi si w szkole/placówce na 30 minut przed godzin jego
rozpocz cia. Powiniene posiada dokument potwierdzaj cy Twoj to samo .
Przed wej ciem do sali egzaminacyjnej b dziesz poproszony o potwierdzenie gotowo ci
przyst pienia do etapu pisemnego egzaminu.
S uchaj uwa nie informacji przewodnicz cego zespo u nadzoruj cego, który b dzie omawia
regulamin przebiegu egzaminu.
Po zaj ciu miejsca w sali egzaminacyjnej otrzymasz arkusz egzaminacyjny i KART
ODPOWIEDZI.
Arkusz egzaminacyjny zawiera:
stron tytu ow z nazw i symbolem cyfrowym zawodu, w którym odbywa si etap pisemny

egzaminu oraz  Instrukcj dla zdaj cego (w instrukcji znajduj si dane o liczbie stron
arkusza egzaminacyjnego, wskazania dotycz ce rozwi zywania zada , zaznaczania
odpowiedzi i sposobu poprawiania odpowiedzi w KARCIE ODPOWIEDZI),
test 70 zada wielokrotnego wyboru, w tym 50 zada w cz ci I ponumerowanych od 1 do 50

oraz 20 zada w cz ci II ponumerowanych od 51 do 70.
KARTA ODPOWIEDZI stanowi jedn stron i zawiera:
miejsce na wpisanie symbolu cyfrowego zawodu i oznaczenia wersji arkusza
egzaminacyjnego (ze strony tytu owej arkusza egzaminacyjnego),
miejsce, w którym nale y zamie ci numer ewidencyjny PESEL,
miejsce na wpisanie Twojej daty urodzenia,
tabele z numerami zada odpowiadaj cych cz ci I oraz cz ci II arkusza egzaminacyjnego

z uk adem kratek A, B, C, D do zaznaczania odpowiedzi.
Przeczytaj uwa nie  Instrukcj dla zdaj cego w arkuszu egzaminacyjnym i sprawd , czy
Twój arkusz jest kompletny i nie ma w nim braków. Wykonaj polecenia zgodnie z  Instrukcj dla
zdaj cego .
Czas trwania etapu pisemnego egzaminu wynosi 120 minut (2 godziny zegarowe).
UWAGA!
Je li jeste egzaminowanym o potwierdzonych specjalnych potrzebach edukacyjnych, to masz prawo
do dostosowania warunków i formy przeprowadzania etapu pisemnego egzaminu zawodowego do
swoich indywidualnych potrzeb.
Szczegó owe informacje o sposobie dostosowania warunków i formy przeprowadzania
egzaminu zawodowego opracowuje dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i og asza ja na
stronie internetowej CKE nie pó niej ni do dnia 1 wrze nia roku szkolnego, w którym jest
przeprowadzany egzamin zawodowy.
Kolejno rozwi zywania zada jest dowolna. Dobrze jednak b dzie, je li rozplanujesz sobie
czas egzaminu. Na rozwi zanie zada z cz ci I arkusza powiniene przeznaczy oko o 80 minut, na
8
Wst p
rozwi zanie zada z cz ci II - oko o 30 minut. Pozosta e 10 minut powiniene wykorzysta na
sprawdzenie, czy prawid owo zaznaczy e odpowiedzi do poszczególnych zada w KARCIE
Pami taj! Pracuj samodzielnie!
Przyst puj c do rozwi zywania ka dego zadania powiniene :
uwa nie przeczyta ca e zadanie,

przeanalizowa rysunki, tabele, itp. oraz tre polece ,

dobrze zastanowi si nad wyborem prawid owej odpowiedzi,

starannie zaznaczy wybran odpowied w KARCIE ODPOWIEDZI zgodnie z instrukcj

w arkuszu egzaminacyjnym.
Po zako czeniu rozwi zywania zada , sprawd w KARCIE ODPOWIEDZI, czy dla
wszystkich zada zaznaczy e odpowiedzi.
Przewodnicz cy og osi koniec egzaminu i poinformuje, w jaki sposób b dziesz móg odda
swoj KART ODPOWIEDZI. Arkusz egzaminacyjny mo esz zatrzyma dla siebie.
Je li wcze niej zako czysz rozwi zywanie zada , zg o przez podniesienie r ki gotowo do
oddania KARTY ODPOWIEDZI.
6. Organizacja i przebieg etapu praktycznego egzaminu
Etap praktyczny egzaminu mo e by zorganizowany w szkole lub innej placówce wskazanej
przez okr gow komisj egzaminacyjn .
W dniu egzaminu powiniene zg osi si w szkole/placówce na 30 minut przed godzin jego
rozpocz cia. Powiniene posiada dokument ze zdj ciem potwierdzaj cy Twoj to samo .
Przed wej ciem do sali egzaminacyjnej b dziesz poproszony o potwierdzenie gotowo ci
przyst pienia do etapu praktycznego egzaminu.
S uchaj uwa nie informacji przewodnicz cego zespo u nadzoruj cego etap praktyczny, który
b dzie omawia regulamin przebiegu etapu praktycznego egzaminu.
Zadanie egzaminacyjne wraz z dokumentacj do jego wykonania zamieszczone jest
w arkuszu egzaminacyjnym. Na stronie tytu owej arkusza znajduje si nazwa i symbol cyfrowy
zawodu, w którym odbywa si etap praktyczny egzaminu oraz  Informacja dla zdaj cego .
Przeczytaj uwa nie  Informacj dla zdaj cego znajduj c si na stronie tytu owej w arkuszu
egzaminacyjnym i sprawd , czy arkusz jest kompletny i czy nie ma w nim usterek. Wykonaj
polecenia zawarte w  Informacji dla zdaj cego .
Nast pnie zapoznaj si z tre ci zadania egzaminacyjnego, dokumentacj do jego wykonania
oraz wyposa eniem stanowiska egzaminacyjnego, które umo liwi Ci jego rozwi zanie.
Etap praktyczny sprawdza umiej tno ci rozwi zywania typowych problemów zawodowych
o charakterze czenia teorii z praktyk , w a ciwych dla zawodu, w zakresie wynikaj cym z zadania
o tre ci ogólnej, ustalonym w standardzie wymaga egzaminacyjnych.
Czas trwania etapu praktycznego nie mo e by krótszy ni 180 minut i d u szy ni 240 minut.
9
Wst p
Opracowanie projektu musi by poprzedzone wnikliw i starann analiz tre ci zadania oraz
dokumentacj w formie za czników stanowi cych jego uzupe nienie. Wyniki tej analizy decyduj
o zawarto ci projektu, tym samym o jako ci wyniku rozwi zania zadania. Informacje zawarte
w projekcie mo na przedstawi w dowolny sposób, np. tekstu z elementami graficznymi, rysunkami
lub szkicami. Do opracowania projektu mo na wykorzysta komputer znajduj cy si na stanowisku
egzaminacyjnym.
Pami taj!
Zawarte w projekcie informacje musz stanowi logiczn , uporz dkowan ca o . Zadanie
musisz wykona samodzielnie i w przewidzianym czasie.
Je li wcze niej zako czy e wykonywanie zadania, zg o ten fakt przez podniesienie r ki.
10
Etap pisemny
II. ETAP PISEMNY
1. Wymagania egzaminacyjne z przyk adami zada do cz ci I
Zakres wiadomo ci i umiej tno ci w a ciwych dla kwalifikacji w zawodzie
Absolwent powinien umie :
1. Czyta ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, rysunków,
szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych, a w szczególno ci:
1.1. rozró nia poj cia i terminy z zakresu mikroekonomii i makroekonomii, prawa
dzia alno ci gospodarczej, finansów i rachunkowo ci,
czyli:
rozró nia poj cia i terminy z zakresu mikroekonomii, np.: produkcja, obrót towarowy,
konsumpcja, biznesplan, rynek, popyt, poda , cena równowagi, modele struktury rynkowej,
decyzje konsumenta,
rozró nia poj cia i terminy z zakresu makroekonomii, np.: bilans p atniczy, bilans
handlowy, cena, konkurencja, monopol, wzrost gospodarczy, rozwój gospodarczy, bud et
pa stwa, inflacja, rynek pracy, bezrobocie, prywatyzacja, cykl koniunkturalny, dochód
narodowy, Produkt Krajowy Brutto,
rozró nia poj cia i terminy z zakresu prawa dzia alno ci gospodarczej, np.: osoba fizyczna
i prawna, prawo cywilne, prawo spó ek handlowych, ustawa o rachunkowo ci, ustawa
o prywatyzacji i komercjalizacji przedsi biorstw, ustawa o swobodzie dzia alno ci
gospodarczej,
rozró nia poj cia i terminy z zakresu finansów, np.: fundusze strukturalne (i ich rodzaje),
gie da, podstawowe poj cia z zakresu finansów publicznych, ubezpiecze i banków,
dotycz ce m.in.: dochodów i wydatków bud etu pa stwa, samorz dów terytorialnych,
podmiotów sektora finansów publicznych, podatków, dotacji, subwencji, banku centralnego,
banków komercyjnych, kredytów, rachunków bankowych, ubezpiecze spo ecznych,
ubezpieczenia zdrowotnego, ubezpiecze gospodarczych,
rozró nia poj cia i terminy z zakresu rachunkowo ci, np.: bilans, operacje gospodarcze,
dowód ksi gowy, zasady rachunkowo ci, maj tek jednostek gospodaruj cych (trwa y
i obrotowy), kapita y jednostek gospodaruj cych (w asne i obce), konto ksi gowe, konta
bilansowe, wynikowe, syntetyczne, analityczne, obroty konta, salda konta, plan kont,
inwentaryzacja, sprawozdanie finansowe, ksi gi rachunkowe, wynik finansowy.
Przyk adowe zadanie 1.
Bezrobocie strukturalne jest konsekwencj
A. sezonowo ci produkcji.
B. zmian technologicznych i ewolucji struktury produktu.
11
Etap pisemny
C. dostosowywania poda y i popytu na okre lon prac .
D. waha koniunkturalnych w gospodarce.
1.2. rozró nia formy organizacyjno-prawne jednostek gospodarczych,
czyli:
rozró nia formy organizacyjno-prawne jednostek gospodarczych, np.: przedsi biorstw
pa stwowych, spó dzielni, spó ek, przedsi biorstw indywidualnych, organów przedsi biorstw.
Przyk adowe zadanie 2.
Przedsi biorstwo, które w statucie okre li o kapita zak adowy w wysoko ci 5 000 z oraz powo a o
nast puj ce organy przedsi biorstwa: zgromadzenie wspólników, zarz d i dodatkowo rad
nadzorcz , zosta o zarejestrowane w Krajowym Rejestrze S dowym jako
A. spó dzielnia.
B. spó ka z o.o.
C. spó ka akcyjna.
D. spó ka komandytowo-akcyjna.
1.3. rozró nia techniki zarz dzania przedsi biorstwem,
czyli:
rozró nia techniki zarz dzania przedsi biorstwem, np.: style kierowania (demokratyczny,
autokratyczny, liberalny i inne).
Przyk adowe zadanie 3.
W zamieszczonej tabeli opisano sposób post powania czterech kierowników. Wska , który z nich
jest kierownikiem demokrat .
Kierownik 1. Kierownik 2.
 daje cz onkom zespo u swobod  wyznacza cele
 nie przedstawia w asnych koncepcji  kieruje aktywno ci grupy
 troszczy si o wykonanie zda  ustala zakres czynno ci bez udzia u
 wykazuje brak zainteresowania funkcj zainteresowanych
kierownicz  dokonuje oceny bez podania kryteriów
Kierownik 3. Kierownik 4.
 wspó decyduje o celach  zach ca pracowników do dyskusji
 nie zwraca uwag na kwalifikacje  informuje o istotnych problemach zak adu
 unika oceny pracowników i zadaniach
 pobudza pracowników do nowych propozycji  wykorzystuje propozycje i rady
pracowników
 obiektywnie ocenia prac pracowników
A. Kierownik 1.
B. Kierownik 2.
12
Etap pisemny
C. Kierownik 3.
D. Kierownik 4.
1.4. klasyfikowa sk adniki maj tku (aktywa) jednostki gospodarczej i ród a ich
pochodzenia (pasywa),
czyli:
klasyfikowa sk adniki maj tku (aktywa) jednostki gospodarczej, np.: aktywa trwa e,
obrotowe, rzeczowe aktywa trwa e, d ugoterminowe aktywa finansowe, warto ci
niematerialne oraz prawne, nale no ci d ugoterminowe, zapasy, nale no ci krótkoterminowe,
krótkoterminowe aktywa finansowe, rozliczenia mi dzyokresowe czynne,
klasyfikowa ród a finansowania aktywów (pasywa), np.: kapita y i fundusze w asne,
kapita y obce, rozliczenia mi dzyokresowe bierne.
Przyk adowe zadanie 4.
Spó ka akcyjna wyemitowa a i sprzeda a 2-letnie obligacje. Ich równowarto w bilansie tej spó ki,
to
A. d ugoterminowe papiery warto ciowe.
B. kapita akcyjny.
C. zobowi zania z tytu u emisji d u nych papierów warto ciowych.
D. inwestycje d ugoterminowe.
1.5. identyfikowa wska niki dotycz ce zatrudnienia, gospodarki materia owej oraz
sprzeda y w jednostce gospodarczej,
czyli:
identyfikowa wska niki zatrudnienia, np.: stan i struktur zatrudnienia, dynamik
zatrudnienia, p ynno zatrudnienia, wydajno pracy, pracoch onno i czas pracy,
identyfikowa wska niki gospodarki materia owej, np.: norm zu ycia materia ów, rodzaje
zapasów, rotacj zapasów, bilans obrotu materia owego (zapotrzebowanie na materia y),
okre la wska niki sprzeda y w jednostce gospodarczej, np.: wielko oraz struktur
sprzeda y, dynamik sprzeda y, sezonowo sprzeda y, rotacj zapasów towarowych.
Przyk adowe zadanie 5.
Sprzeda w sklepie w ubieg ym kwartale wynosi a 540 mln z , a redni zapas towarów wynosi
270 mln z . Rotacja zapasów okre lana liczb obrotów wynios a zatem
A. 2 razy.
B. 2,5 raza.
C. 3 razy.
D. 3,5 raza.
13
Etap pisemny
1.6. rozró nia metody amortyzacji rodków trwa ych,
czyli:
rozró nia metody amortyzacji, np.: amortyzacj liniow , progresywn , degresywn ,
jednorazowych odpisów.
Przyk adowe zadanie 6.
Który zapis warto ci rocznych stawek amortyzacji, przy naliczeniu warto ci zu ycia rodków
trwa ych, odzwierciedla zastosowanie metody progresywnej?
A. 100, 100, 100, 60
B. 100, 120, 140, 160
C. 60, 60, 60, 60
D. 140, 120, 60, 60
1.7. stosowa zasady rachunkowo ci,
czyli:
stosowa zasady zapisu ksi gowego na kontach ksi gi g ównej, ksi g pomocniczych oraz
kontach pozabilansowych, np.: zasad podwójnego zapisu, zasad pojedynczego zapisu
powtarzalnego, zasad równowagi bilansowej, zasad ci g o ci bilansowej, zasad
otwierania kont, zasad zamykania kont,
stosowa metody poprawiania b dów ksi gowych w dowodach ksi gowych (np. przez faktur
korekt ) i w ewidencji ksi gowej (np. przez zastosowanie storna czarnego i czerwonego),
stosowa zasady wyceny aktywów i pasywów, np.: zasad wiernego obrazu, zasad ostro nej
wyceny,
stosowa poj cia zwi zane z wycen aktywów i pasywów, np.: cena zakupu (netto, brutto),
cena nabycia, koszt wytworzenia, cena sprzeda y, cena rynkowa.
Przyk adowe zadanie 7.
Zasada podwójnego zapisu polega na ewidencji ka dej operacji gospodarczej
A. tymi samymi kwotami na dwóch kontach.
B. na dwóch kontach po dwóch ró nych stronach.
C. tymi samymi kwotami na dwóch kontach po dwóch ró nych stronach.
D. tymi samymi kwotami na dwóch kontach, jednym syntetycznym i jednym analitycznym.
1.8. identyfikowa zadania instytucji finansowych, organów administracji rz dowej,
samorz du terytorialnego,
czyli:
identyfikowa zadania instytucji finansowych, np.: NBP i banków komercyjnych w zakresie
np.: emisji pieni dza, organizowania rozlicze pieni nych, obs ugi bankowej bud etu
pa stwa, udzielania kredytów gospodarczych i konsumpcyjnych, prowadzenia rachunków
przedsi biorców i ludno ci),
14
Etap pisemny
identyfikowa zadania instytucji ubezpieczeniowych, np.: zawieranie umów
ubezpieczeniowych, wyp ata wiadcze z tytu u ubezpiecze spo ecznych, gospodarczych,
wiadczenie us ug zdrowotnych,
identyfikowa zadania instytucji rynku kapita owego, np.: Komisji Papierów Warto ciowych
i Gie d, biura maklerskiego, Gie dy Papierów Warto ciowych, Krajowego Depozytu
Papierów Warto ciowych,
identyfikowa zadania administracji rz dowej i samorz dowej, np.: rady ministrów,
samorz dów gminnych, powiatowych i województwa, urz dów skarbowych, izb skarbowych,
urz dów celnych.
Przyk adowe zadanie 8.
W zamieszczonej tabeli opisano zadania czterech instytucji. Wska spo ród nich t , która jest
urz dem skarbowym.
Instytucja 1. Instytucja 2.
 kieruje wykonaniem bud etu  ustala i pobiera podatki oraz niepodatkowe
 kontroluje realizacj dochodów i wydatków nale no ci bud etowe
bud etowych  rejestruje podatników oraz przyjmuje
 okre la zasady gospodarki finansowej deklaracje podatkowe
podmiotów sektora finansów publicznych  prowadzi dochodzenia w sprawach karnych
skarbowych
Instytucja 3. Instytucja 4.
 prowadzi nadzór nad urz dami skarbowymi  kontroluje przep yw dewizowych rodków
 orzeka w drugiej instancji w sprawach p atniczych
podatkowych  kontroluje rzetelno deklarowanych postaw
 wykonywanie kontroli skarbowej opodatkowania
 kontroluje celowo i legalno
wydatkowania rodków bud etowych
A. Instytucja 1.
B. Instytucja 2.
C. Instytucja 3.
D. Instytucja 4.
2. Przetwarza dane liczbowe i operacyjne, a w szczególno ci:
2.1. interpretowa wska niki analizy ekonomiczno-finansowej przedsi biorstwa,
czyli:
interpretowa wska niki analizy ekonomiczno-finansowej przedsi biorstwa, np.: wska niki
rentowno ci, wska niki p ynno ci finansowej z uwzgl dnieniem ich poziomu i zmian.
15
Etap pisemny
Przyk adowe zadanie 9.
W zamieszczonej ni ej tabeli przedstawiono czynniki kszta tuj ce koszty w przedsi biorstwach
w latach 2009 i 2010. Oce , który z czynników kszta tuj cych koszty wp yn na ich obni enie.
Numer czynnika Nazwa czynnika 2009 r. 2010 r.
1 Produkcja sprzedana w sztukach 4 000,00 5 000,00
2 Pracoch onno jednostki wyrobu w godzinach 4,00 3,00
3 rednia stawka za 1 godzin w z 2,00 2,40
A. Czynnik 1.
B. Czynnik 1 i 3.
C. Czynnik 2.
D. Czynnik 2 i 3.
2.2. dobiera metod kalkulacji kosztu jednostkowego wyrobu do rodzaju przedsi biorstwa,
czyli:
dobiera metod kalkulacji (metod podzia ow prost , podzia ow ze wspó czynnikami
i doliczeniow ), oblicza jednostkowy koszt wytworzenia wyrobu, np.: przy produkcji
jednostkowej, masowej, seryjnej do produktów gotowych i produktów niezako czonych.
Przyk adowe zadanie 10.
Poniesione koszty na wyprodukowanie partii produktów (1 000 szt.) wynios y:
Pozycje kalkulacyjne Poniesione koszty w z
Materia y bezpo rednie 28 000
P ace bezpo rednie 16 000
Koszty wydzia owe 6 000
Koszty zarz du 3 000
Ile wynosi jednostkowy techniczny koszt wytworzenia tej partii produktów?
A. 44 z
B. 47 z
C. 50 z
D. 53 z
2.3. wskazywa podzia wyniku finansowego przedsi biorstwa w zale no ci od jego formy
organizacyjno-prawnej,
czyli:
wskazywa podzia wyniku finansowego przedsi biorstwa, w zale no ci od jego formy
organizacyjno-prawnej, np.: zasady podzia u zysku w spó ce akcyjnej, spó ce z o.o.,
spó dzielni, przedsi biorstwie pa stwowym.
16
Etap pisemny
Przyk adowe zadanie 11.
Po odliczeniu z zysku podatku dochodowego spó ka akcyjna przeznacza
A. wspólnikom odsetki w wysoko ci 5% od ich udzia u.
B. co najmniej 5% na fundusz udzia owy.
C. co najmniej 8% na kapita zapasowy.
D. 15% zysku do bud etu.
2.4. rozlicza wyniki inwentaryzacji,
czyli:
ustala i rozlicza wyniki inwentaryzacji w zakresie ró nic inwentaryzacyjnych, np.: oblicza
niedobory oraz nadwy ki inwentaryzacyjne, rozlicza niedobory niezawinione i zawinione,
rozlicza nadwy ki inwentaryzacyjne z uwzgl dnieniem kompensaty niedoborów
z nadwy kami.
Przyk adowe zadanie 12.
Komisja inwentaryzacyjna ustali a w przedsi biorstwie na koniec roku wyniki inwentaryzacji, które
podano w tabeli. Towary podlegaj kompensacie wed ug zasady  mniejsza ilo , mniejsza cena . Po
dokonaniu kompensaty w przedsi biorstwie pozostanie
Nazwa towaru Cena w z Ilo rzeczywista w szt. Ilo ewidencyjna w szt.
X 20 100 80
Y 30 40 50
A. nadwy ka towaru X w wysoko ci 10 z
B. niedobór towaru Y w wysoko ci 10 z
C. nadwy ka towaru X w wysoko ci 100 z
D. niedobór towaru Y w wysoko ci 100 z
2.5. oblicza warto ci procentowe, dyskontowe, odsetkowe i walutowe,
czyli:
oblicza warto ci procentowe, np.: wska nik struktury zobowi za przedsi biorstwa,
wska nik struktury asortymentu sprzeda y, wska nik dynamiki produkcji, wska nik dynamiki
zatrudnienia,
oblicza odsetki od lokat i kredytów, np.: oblicza odsetki od depozytu do roku i powy ej roku
z ró nymi okresami kapitalizowania, oblicza odsetki od kredytu udzielonego na ró ne
okresy,
oblicza warto ci dyskonta i redyskonta weksli, np.: warto kredytu dyskontowego
i redyskontowego,
oblicza warto ci ró nic kursowych z uwzgl dnieniem przelicze walutowych, np.: dodatnie
i ujemne ró nice kursowe.
17
Etap pisemny
Przyk adowe zadanie 13.
W magazynie przedsi biorstwa znajduj si materia y o warto ci 10 000 z , w tym:
 warto materia ów przeznaczonych do produkcji podstawowej wynosi 7 500 z ,
 warto materia ów przeznaczonych do produkcji pomocniczej wynosi 1 000 z ,
 warto materia ów biurowych wynosi 1 500 z .
Udzia zapasu materia ów przeznaczonych do produkcji podstawowej, w warto ci materia ów
ogó em , wynosi
A. 50%
B. 66%
C. 70%
D. 75%
2.6. analizowa dokumenty zwi zane z zatrudnieniem, gospodark materia ow oraz
organizacj produkcji i sprzeda y w jednostce gospodarczej,
czyli:
analizowa dokumenty zwi zane z zatrudnieniem, np.: umow o prac , umow zlecenia,
przelew wynagrodze ,
analizowa dokumenty zwi zane z gospodark magazynow , np.: dowód Pz, dowód Wz,
dowód Rw, dowód Zw, dowód Mm,
analizowa dokumenty zwi zane z organizacj produkcji i sprzeda y, np.: faktur VAT,
rejestr sprzeda y VAT, faktur koryguj c VAT, dokumenty kasowe (Kw, Kp, raport kasowy),
dokumenty bankowe (polecenie przelewu, wyci g bankowy).
Przyk adowe zadanie 14.
Fragment listy p ac zawiera nast puj ce dane:
Sk adki ubezpieczenia spo ecznego Razem
sk adki Koszty
Ogó em Ulga w podatku
Ubezpieczenia uzyskania
przychód emerytalna rentowa chorobowa dochodowym
spo ecznego przychodu
2 500,00 z 244,00 z 37,50 z 61,25 z 342,75 z 111,25 z 46,33 z
Podstawa wymiaru miesi cznej zaliczki na podatek dochodowy wynosi
A. 2 500,00 z
B. 2 157,25 z
C. 2 046,00 z
D. 1 999,67 z
2.7. interpretowa informacje dotycz ce zdarze i procesów gospodarczych, przedstawione
w formie opisowej, tabelarycznej i graficznej,
czyli:
18
Etap pisemny
interpretowa informacje przedstawione w formie, np.: schematu organizacyjnego, schematu
obiegu dokumentów, opisu sytuacji gospodarczej przedsi biorcy, wykresów i tabel
prezentuj cych poziom, struktur oraz dynamik wybranych kategorii ekonomicznych,
dotycz ce okre lonych zdarze i procesów gospodarczych.
Przyk adowe zadanie 15.
Rysunek przedstawia schemat
struktury organizacyjnej
przedsi biorstwa. Jest to
struktura
A. liniowa.
B. funkcjonalna.
C. sztabowo-liniowa.
D. liniowo-funkcjonalna.
3. Bezpiecznie wykonywa zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpiecze stwa i higieny
pracy, ochrony przeciwpo arowej oraz ochrony rodowiska, a w szczególno ci:
3.1. stosowa przepisy i zasady bezpiecze stwa i higieny pracy, przepisy ochrony
przeciwpo arowej oraz ochrony rodowiska podczas wykonywania prac biurowych,
czyli:
stosowa przepisy i zasady bezpiecze stwa i higieny pracy, przepisy ochrony
przeciwpo arowej, przepisy ochrony rodowiska, podczas wykonywania prac biurowych,
dotycz ce, np.: tygodniowego wymiaru pracy, dziennej liczby godzin pracy przy komputerze,
zasad obs ugi urz dze biurowych, segregacji odpadów biurowych.
Przyk adowe zadanie 16.
Warunkiem umieszczenia urz dzenia biurowego na stanowisku pracy jest
A. szkolenie wst pne i stanowiskowe BHP pracownika.
B. zapoznanie si z tre ci obs ugi urz dzenia.
C. sprawdzenie posiadania znaku bezpiecze stwa dopuszczaj cego urz dzenie do eksploatacji.
D. posiadanie podwójnej izolacji przeciwpora eniowej.
3.2. stosowa zasady archiwizacji dokumentacji przedsi biorstwa oraz ochrony baz danych,
czyli:
stosowa zasady archiwizacji dokumentów dotycz ce, np.: klasyfikacji dokumentów wed ug
kategorii archiwalnych, okresu przechowywania dokumentów biurowych i ksi gowych,
sposobów archiwizowania,
19
Etap pisemny
stosowa zasady ochrony baz danych, np.: prawa autorskie, autorskie prawa maj tkowe do
baz danych, prawa w asno ci przemys owej, ochrona samoistna (sui generis) baz danych,
ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
Przyk adowe zadanie 17.
Na podstawie jakiego dokumentu przekazuje si akta spraw za atwionych?
A. Protoko u kontroli.
B. Spisu spraw.
C. Wykazu akt.
D. Protoko u zdawczo-odbiorczego.
3.3. przewidywa zagro enia wyst puj ce podczas wykonywania prac biurowych,
czyli:
przewidywa zagro enia wyst puj ce podczas wykonywania prac biurowych np.: zagro enia
pora enia pr dem, uszkodzenia wzroku, uszkodzenia s uchu, które mog wyst pi podczas
wykonywania okre lonych prac biurowych.
Przyk adowe zadanie 18.
Ból w uszach spowoduje ha as przekraczaj cy granic
A. 25 dB
B. 40 dB
C. 50 dB
D. 90 dB
3.4. organizowa stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii,
czyli:
organizowa stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii, uwzgl dniaj cymi
czynniki takie jak: pozycj cia a cz owieka (np.: stoj c , siedz c , stoj co-schylon ),
wymiary przestrzeni pracy zapewniaj ce swobod , rytmiczno , ci g o wykonywania
ruchów, rodzaje rodków pracy (narz dzia, sprz t) oraz czynniki rodowiska pracy (np.:
temperatur , o wietlenie), wp ywaj ce na fizyczne i umys owe mo liwo ci cz owieka podczas
wykonywania pracy, np.: zm czenie fizyczne, mo liwo dekoncentracji, utrat rytmiczno ci
pracy, spadek wydajno ci pracy.
Przyk adowe zadanie 19.
Monitor na biurku pracownika biurowego powinien by ustawiony:
A. w odleg o ci oko o 50 cm od oczu, tak, aby monitor nie odbija wiat a.
B. ekranem do okna w odleg o ci 30 cm od oczu.
C. ty em do okna powy ej g owy pracownika.
D. pod k tem prostym do blatu biurka.
20
Etap pisemny
3.5. stosowa zasady udzielania pierwszej pomocy poszkodowanych podczas wykonywania
prac biurowych,
czyli:
wskazywa sposoby udzielania pierwszej pomocy poszkodowanemu podczas wykonywania
prac biurowych, np.: oparzenia, pora enia pr dem, st uczenia, z amania, odniesione rany,
omdlenia,
wskazywa sposoby udzielania pierwszej pomocy przedlekarskiej poszkodowanemu podczas
wykonywania prac biurowych, np.: zaburzenia w oddychaniu, zatrzymanie czynno ci serca,
krwotok.
Przyk adowe zadanie 20.
W przypadku z amania ko ci udowej nale y:
A. unieruchomi dwa s siednie stawy, poni ej i powy ej z amania.
B. u o y poszkodowanego w pozycji bezpiecznej.
C. unieruchomi staw powy ej z amania.
D. nastawi z aman nog .
2. Wymagania egzaminacyjne z przyk adami zada do cz ci II
Absolwent powinien umie :
1. Czyta ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, tabel,
wykresów, a w szczególno ci:
1.1. rozró nia podstawowe poj cia i terminy z obszaru funkcjonowania gospodarki oraz
prawa pracy, prawa podatkowego i przepisów reguluj cych podejmowanie
i wykonywanie dzia alno ci gospodarczej,
czyli:
rozró nia poj cia z obszaru funkcjonowania gospodarki, np.: rynek, popyt, poda ,
bezrobocie, inflacja,
rozró nia poj cia z zakresu prawa pracy, np.: umowa o prac , urlop, wynagrodzenie
za prac ,
rozró nia poj cia z zakresu prawa podatkowego, np.: podatek dochodowy, podatek VAT,
akcyza, PIT,
rozró nia poj cia z obszaru podejmowania i prowadzenia dzia alno ci gospodarczej, np.:
REGON, numer identyfikacji podatkowej-NIP, rachunek bankowy.
Przyk adowe zadanie 1.
Poprzez okre lenie p acy brutto nale y rozumie kwot wynagrodzenia pracownika
21
Etap pisemny
A. bez podatku dochodowego.
B. okre lon w umowie o prac .
C. obliczon do wyp aty.
D. pomniejszon o sk adki ZUS.
1.2. rozró nia dokumenty zwi zane z zatrudnieniem oraz podejmowaniem
i wykonywaniem dzia alno ci gospodarczej,
czyli:
rozró nia dokumenty zwi zane z zatrudnieniem, np.: umowa o prac , Kodeks pracy,
deklaracja ZUS,
rozró nia dokumenty zwi zane z dzia alno ci gospodarcz , np.: polecenie przelewu,
faktura, deklaracja podatkowa.
Przyk adowe zadanie 2.
Jak nazywa si przedstawiony na
rysunku dokument reguluj cy
rozliczenie bezgotówkowe?
A. Czek potwierdzony.
B. Polecenie przelewu.
C. Faktura VAT.
D. Weksel prosty.
1.3. identyfikowa i analizowa informacje dotycz ce wymaga i uprawnie pracownika,
pracodawcy, bezrobotnego i klienta,
czyli:
identyfikowa i analizowa obowi zki i uprawnienia pracownika okre lone w Kodeksie
pracy, umowie o prac , np.: prawo do urlopu, czas pracy, wynagrodzenie za prac ,
identyfikowa i analizowa obowi zki i uprawnienia pracodawcy okre lone w Kodeksie
pracy, umowie o prac , wzgl dem ZUS, urz du skarbowego, np.: terminowe wyp acanie
wynagrodze , odprowadzanie sk adek ubezpieczenia zdrowotnego i emerytalnego,
zapewnienie bezpiecznych warunków pracy,
identyfikowa i analizowa obowi zki i uprawnienia bezrobotnego na podstawie Ustawy
o zatrudnieniu i przeciwdzia aniu bezrobociu, np.: rejestracja w biurze pracy, zasady
pobierania zasi ku, oferty pracy dla bezrobotnych, w tym bezrobotnych absolwentów,
identyfikowa i analizowa obowi zki i uprawnienia klienta podane w umowach kupna-
sprzeda y, z tytu u gwarancji, reklamacji przy zakupach towarów i us ug.
22
Etap pisemny
Przyk adowe zadanie 3.
Na podstawie której z wymienionych poni ej umów, przys uguje pracownikowi prawo do urlopu
wypoczynkowego?
A. Umowy  zlecenia.
B. Umowy o dzie o.
C. Umowy o prac .
D. Umowy agencyjnej.
2. Przetwarza dane liczbowe i operacyjne, a w szczególno ci:
2.1. analizowa informacje zwi zane z podnoszeniem kwalifikacji, poszukiwaniem pracy
i zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem dzia alno ci gospodarczej,
czyli:
analizowa oferty urz dów pracy, placówek doskonal cych w zawodzie oraz oferty kursów
zawodowych, dla podnoszenia kwalifikacji zawodowych i dostosowania ich do potrzeb rynku
pracy,
analizowa oferty zak adów pracy, urz dów pracy, biur po rednictwa dotycz ce
poszukiwania pracownika i zatrudnienia, przedstawione w formie og osze prasowych,
internetowych, tablic og osze ,
analizowa informacje zwi zane z podejmowaniem i wykonywaniem dzia alno ci
gospodarczej zawarte, np.: w Kodeksie spó ek handlowych, danych z urz du pracy na temat
lokalnego rynku pracy, zapotrzebowania na us ugi i towary.
Przyk adowe zadanie 4.
W lokalnej prasie ukaza o si og oszenie nast puj cej tre ci:
23
Etap pisemny
Wymagania stawiane przez firm spe nia osoba, która uko czy a
A. technikum budowlane, pracuje w magazynie i ma prawo jazdy kat.B.
B. technikum elektryczne, ma prawo jazdy kat B i zna j zyk niemiecki.
C. technikum chemiczne, korzysta z komputera i pracowa a jako magazynier.
D. technikum mechaniczne, obs uguje komputer i zna j zyk niemiecki.
2.2. sporz dza dokumenty zwi zane z poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem oraz
podejmowaniem i wykonywaniem dzia alno ci gospodarczej,
czyli:
sporz dza dokumenty zwi zane z poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem, np.: list intencyjny,
list motywacyjny, curriculum vitae,
sporz dzi dokumenty niezb dne przy uruchamianiu indywidualnej dzia alno ci
gospodarczej, np.: wniosek o zarejestrowanie firmy, zg oszenie do urz du statystycznego
o nadanie numeru REGON i urz du skarbowego o przyznanie numeru identyfikacji
podatkowej-NIP,
sporz dzi dokumenty zwi zane z wykonywaniem dzia alno ci gospodarczej, np.: zg oszenie
do ZUS, polecenie przelewu, faktur , ksi g przychodów i rozchodów.
Przyk adowe zadanie 5.
Na jak kwot w z hotel wystawi faktur firmie za korzystanie z noclegu przez dwóch jej
pracowników podczas s u bowego wyjazdu?
A. 108 z
B. 116 z
C. 208 z
D. 216 z
24
Etap pisemny
2.3. rozró nia skutki wynikaj ce z nawi zania i rozwi zania stosunku pracy,
czyli:
rozró nia skutki zawarcia umowy o prac , umowy zlecenia, umowy o dzie o, np.: op aty
sk adek na ubezpieczenie spo eczne i zdrowotne, prawo do urlopu, wysoko podatku,
rozró nia skutki rozwi zania umowy o prac z zachowaniem okresu wypowiedzenia, bez
wypowiedzenia, niezgodne z prawem, np.: przywrócenie do pracy,
rozró nia skutki zawarcia i rozwi zania umowy o prac dla pracodawcy, np.: wystawienie
wiadectwa pracy, odprowadzanie sk adek pracowniczych, p acenie podatków, ustalenie
wymiaru urlopów, wyp acanie zaliczek.
Przyk adowe zadanie 6.
Jaka kwota wynagrodzenia brutto w z zosta a naliczona pracownikowi za miesi c pracy,
zatrudnionemu w HURTOWNI  AS S.A. na podstawie umowy o prac ?
A. 2 400 z
B. 1 600 z
C. 1 200 z
D. 240 z
25
Etap pisemny
Odpowiedzi do przyk adowych zada
Cz pierwsza
Zadanie 1 B Zadanie 8 B Zadanie 15 A
Zadanie 2 B Zadanie 9 C Zadanie 16 C
Zadanie 3 D Zadanie 10 C Zadanie 17 D
Zadanie 4 C Zadanie 11 C Zadanie 18 D
Zadanie 5 A Zadanie 12 D Zadanie 19 A
Zadanie 6 B Zadanie 13 D Zadanie 20 A
Zadanie 7 C Zadanie 14 C
Cz druga
Zadanie 1 B Zadanie 2 B Zadanie 3 C Zadanie 4 D Zadanie 5 D Zadanie 6 A
26
Etap praktyczny
III. ETAP PRAKTYCZNY EGZAMINU
1. Wymagania egzaminacyjne i ogólne kryteria oceniania
Etap praktyczny egzaminu obejmuje wykonanie okre lonego zadania egzaminacyjnego
wynikaj cego z zadania o tre ci ogólnej:
Opracowanie projektu realizacji i wykonanie okre lonych prac ekonomiczno-biurowych
typowych dla funkcjonowania przedsi biorstw produkcyjnych, handlowych i us ugowych na
podstawie dokumentacji.
Absolwent powinien umie :
1. Analizowa dokumentacj zwi zan z zaopatrzeniem, magazynowaniem i sprzeda wyrobów,
towarów i us ug w przedsi biorstwach produkcyjnych, handlowych i us ugowych.
2. Oblicza , analizowa i interpretowa miary: zapasów, zatrudnienia, p ac, kosztów, wyniku
finansowego, maj tku, kapita u i rentowno ci.
3. Sporz dza typowe dokumenty dotycz ce funkcjonowania przedsi biorstw.
4. Sporz dza typowe dokumenty dotycz ce rozlicze z urz dem skarbowym, zak adem
ubezpiecze spo ecznych i kontrahentami.
5. Ewidencjonowa typowe operacje gospodarcze zwi zane z funkcjonowaniem przedsi biorstw.
6. Przeprowadza analiz ekonomiczn w wybranych obszarach funkcjonowania przedsi biorstw.
7. Sporz dza ocen sytuacji ekonomicznej przedsi biorstw na podstawie przeprowadzonej analizy.
2. Komentarz do standardu wymaga egzaminacyjnych
Zadania egzaminacyjne b d opracowywane na podstawie zadania o tre ci ogólnej
sformu owanego w standardzie wymaga egzaminacyjnych dla zawodu. Tre ogólna umo liwia
przygotowanie niesko czenie wielu ró norodnych zada egzaminacyjnych, wynikaj cych
z ró norodno ci prac ekonomiczno-biurowych wykonywanych w przedsi biorstwach
produkcyjnych, handlowych i us ugowych, zwi zanych z ich funkcjonowaniem. Przedsi biorstwa te
ró ni si , mi dzy innymi, form prawn , struktur organizacyjn , rodzajem i zakresem
wykonywanej dzia alno ci oraz liczb zatrudnionych pracowników.
W zadaniu egzaminacyjnym mog by przedstawione informacje dotycz ce funkcjonowania
i zakresu dzia alno ci okre lonego przedsi biorstwa produkcyjnego, handlowego lub us ugowego.
Informacje o przedsi biorstwie mog te wynika z za czonej do zadania dokumentacji. Z tre ci
zadania b d wynika prace ekonomiczno-biurowe do wykonania na egzaminie, zwi zane
z funkcjonowaniem tego przedsi biorstwa, obejmuj ce sporz dzanie typowych dokumentów,
sprawozda i ewidencji operacji gospodarczych, obliczanie, analizowanie i interpretowanie miar
zapasów, zatrudnienia, p ac, kosztów, wyniku finansowego, maj tku, kapita u i rentowno ci,
przeprowadzenie analizy ekonomicznej w wybranych obszarach funkcjonowania przedsi biorstwa
dla oceny jego sytuacji ekonomicznej. Zakres prac do wykonania na egzaminie b dzie zwi zany
27
Etap praktyczny
z przedstawionymi informacjami o przedsi biorstwie, mo e te wynika z za czonej do zadania
dokumentacji.
Rozwi zanie zadania b dzie obejmowa :
1. Opracowanie projektu realizacji okre lonych prac ekonomiczno-biurowych typowych dla
funkcjonowania przedsi biorstw produkcyjnych, handlowych i us ugowych na podstawie
dokumentacji.
2. Wykonanie okre lonych prac ekonomiczno-biurowych typowych dla funkcjonowania
przedsi biorstw produkcyjnych, handlowych i us ugowych na podstawie dokumentacji.
Ad.1.
Projekt realizacji prac powinien zawiera w swej strukturze:
1. Za o enia (dane do projektu realizacji prac, które odnale nale y w tre ci zadania i ewentualnie
dokumentacji, która stanowi jej uzupe nienie).
2. Wykaz prac ekonomiczno-biurowych typowych dla funkcjonowania okre lonego
przedsi biorstwa produkcyjnego, handlowego lub us ugowego, obejmuj cych sporz dzenie
typowych dokumentów, sprawozda i ewidencji zdarze gospodarczych, obliczenie,
przeprowadzenie analizy i zinterpretowanie miar zapasów, zatrudnienia, p ac, kosztów, wyniku
finansowego, maj tku, kapita u i rentowno ci, przeprowadzenie analizy ekonomicznej w wybranych
obszarach funkcjonowania przedsi biorstwa dla oceny jego sytuacji ekonomicznej.
3. Opis sposobów realizacji prac ekonomiczno-biurowych przedstawionych w wykazie
z uwzgl dnieniem za o e i dokumentacji.
4. Efekty prac ekonomiczno-biurowych w postaci wydruków komputerowych.
5. Propozycje decyzji wynikaj cych z oceny sytuacji ekonomicznej w okre lonych obszarach
funkcjonowania przedsi biorstwa produkcyjnego, handlowego lub us ugowego.
Struktura projektu realizacji prac, w zale no ci od zakresu dokumentacji oraz za o e
(danych okre lonych w zadaniu) mo e by ró na od przedstawionej powy ej co do liczby elementów
struktury i ich nazw, z zachowaniem algorytmu rozwi zania zadania.
Projekt realizacji prac lub jego elementy mog by opracowane z wykorzystaniem komputera
i oprogramowania wskazanego w standardzie wymaga egzaminacyjnych.
Komputer z w a ciwym oprogramowaniem b dzie dost pny na stanowisku egzaminacyjnym.
Kryteria oceniania projektu realizacji prac b d uwzgl dnia :
 poprawno sformu owanych za o e do projektu w odniesieniu do tre ci zadania i ewentualnej
dokumentacji,
 poprawno wykazu prac ekonomiczno-biurowych typowych dla funkcjonowania okre lonego
przedsi biorstwa produkcyjnego, handlowego lub us ugowego, z uwzgl dnieniem ich zakresu
i kolejno ci w odniesieniu do dokumentacji i za o e ,
28
Etap praktyczny
 dobór sposobów realizacji prac ekonomiczno-biurowych okre lonych w wykazie
z uwzgl dnieniem metod i technik ich wykonania,
 poprawno efektów prac ekonomiczno-biurowych przedstawionych w formie wydruków
komputerowych,
 poprawno propozycji decyzji wynikaj cych z oceny sytuacji ekonomicznej w okre lonych
obszarach funkcjonowania przedsi biorstwa produkcyjnego, handlowego lub us ugowego
w odniesieniu do wyników oceny
oraz
 przejrzysto struktury projektu,
 logik uk adu przedstawianych tre ci,
 poprawno terminologiczn i merytoryczn , w a ciw dla zawodu,
 form i sposób przedstawienia tre ci w projekcie.
Ad.2.
Wykonanie okre lonych prac ekonomiczno-biurowych typowych dla funkcjonowania
przedsi biorstw produkcyjnych, handlowych i us ugowych na podstawie dokumentacji, uj te w tre ci
ogólnej zadania, wchodz ce w sk ad rozwi zania zadania, mo liwe b dzie dopiero po opracowaniu
projektu realizacji prac.
Zakres prac ekonomiczno-biurowych, obj tych projektem realizacji, okre lony b dzie
w tre ci zadania egzaminacyjnego.
Do wykonania tych prac b dzie przygotowane stanowisko komputerowe wyposa one
zgodnie ze standardem wymaga egzaminacyjnych.
Kryteria oceniania efektów wykonanych prac b d uwzgl dnia :
 jako wykonanych prac ekonomiczno-biurowych typowych dla przedsi biorstwa
produkcyjnego, handlowego lub us ugowego w odniesieniu do zakresu okre lonego w zadaniu
i propozycji rozwi za przedstawionych w projekcie oraz dokumentacji,
 jako efektów wykonanych prac ekonomiczno-biurowych w odniesieniu do za o e ,
dokumentacji oraz wymaga wynikaj cych z zapisów aktów prawnych.
29
Etap praktyczny
3. Przyk ad zadania do etapu praktycznego
Zak ady Papiernicze DELFIN sp. z o.o. z siedzib w Poznaniu zajmuj si produkcj
kalendarzy biurowych. Jednostka jest podatnikiem podatku VAT.
W maju 2010 r. w zak adzie mia y miejsce nast puj ce zdarzenia gospodarcze:
05.05.2010 r. zakupiono papier kredowy A4 do produkcji kalendarzy
w Przedsi biorstwie Produkcyjnym GRAF sp. z o.o. - Za cznik 6
05.05.2010 r. przyj to do magazynu zakupiony papier kredowy A4 wed ug
rzeczywistej ceny zakupu w ilo ci zgodnej z dowodem zakupu,
07.05.2010 r. wydano z magazynu do produkcji kalendarzy biurowych 10 000 szt.
papieru kredowego A4,
27.05.2010 r. przyj to z produkcji do magazynu 2 500 szt. kalendarzy biurowych po
rzeczywistym koszcie wytworzenia 8,00 z /szt.,
28.05.2010 r. sprzedano 1800 szt. kalendarzy biurowych po cenie sprzeda y dla
Sklepu MASTER S.A.,
28.05.2010 r. wydano z magazynu sprzedane kalendarze biurowe dla Sklepu
MASTER S.A. po rzeczywistym koszcie wytworzenia.
Opracuj projekt realizacji prac obejmuj cy sporz dzenie dokumentów dotycz cych
funkcjonowania Zak adów Papierniczych DELFIN sp. z o.o., sporz dzenie deklaracji dla
podatku od towarów i us ug VAT - 7, ewidencj operacji gospodarczych z maja 2010 r.
oraz analiz produktywno ci aktywów w Zak adach Papierniczych DELFIN sp. z o.o.
w latach 2008 - 2009. Wykonaj prace wynikaj ce z projektu realizacji prac.
Projekt realizacji prac powinien zawiera :
1. Tytu pracy egzaminacyjnej.
2. Za o enia wynikaj ce z tre ci zadania oraz za czonej dokumentacji.
3. Wykaz prac zwi zanych ze sporz dzeniem dokumentów dotycz cych
funkcjonowania zak adu DELFIN sp. z o.o. w maju 2010 r.
4. Wykaz prac zwi zanych z ewidencj operacji gospodarczych oraz wykaz operacji
gospodarczych wraz z dowodami stanowi cymi podstaw ksi gowania z maja
2010 r uj tych w tabeli dekretacyjnej.
5. Wykaz prac zwi zanych ze sporz dzeniem deklaracji dla podatku od towarów i us ug
VAT  7 za maj 2010 r.
6. Wykaz prac zwi zanych z analiz produktywno ci aktywów w Zak adach
Papierniczych DELFIN sp. z o.o. w latach 2008  2009.
7. Komplet sporz dzonych i wydrukowanych z programu komputerowego dokumentów
(po jednym egzemplarzu) dotycz cych zdarze gospodarczych z maja 2010 r.
8. Sporz dzon w programie finansowo-ksi gowym ewidencj operacji gospodarczych
z maja 2010 r. wraz z wydrukowanym zestawieniem obrotów i sald oraz dziennikiem
ksi gowa .
30
Etap praktyczny
9. Sporz dzon i wydrukowan deklaracj dla podatku od towarów i us ug VAT - 7 za
maj 2010 r.
10. Sporz dzon analiz produktywno ci aktywów w Zak adach Papierniczych DELFIN
sp. z o.o. w latach 2008  2009.
Do wykonania zadania wykorzystaj:
Dane identyfikacyjne Zak adów Papierniczych DELFIN sp. z o.o. i Urz du Skarbowego 
Za cznik 1
Dane identyfikacyjne odbiorcy  Za cznik 2
Informacje dodatkowe dotycz ce dzia alno ci Zak adów Papierniczych DELFIN sp. z o. o. 
Za cznik 3
Wybrane stany pocz tkowe kont na dzie 01.05.2010 r. (w z ) - Za cznik 4
Wybrane pozycje z bilansu oraz rachunku zysków i strat z lat 2008  2009  Za cznik 5
Faktur VAT wystawion przez Przedsi biorstwo Produkcyjne GRAF sp. z o.o. 
Za cznik 6
Wykaz wybranych kont ksi gi g ównej i kont ksi g pomocniczych  Za cznik 7
Wykaz wybranych wska ników - Za cznik 8
Uwaga!
Na stanowisku egzaminacyjnym znajduje si komputer wyposa ony w program finansowo -
ksi gowy oraz program do obs ugi gospodarki magazynowej i sprzeda y.
W programie magazynowym i finansowo - ksi gowym wprowadzono: dane identyfikacyjne
Zak adów Papierniczych DELFIN sp. z o.o., dane urz du skarbowego oraz zak adowy plan
kont ksi gi g ównej.
Prac z programem komputerowym rozpocznij od:
wpisania swojego numeru PESEL pod nazw : Zak ad Papiernicz DELFIN sp. z o.o.,
wprowadzenia kartotek kontrahentów, materia ów i wyrobów gotowych,
za o enia kont ksi g pomocniczych (dodanie kont analitycznych) do kont
 Rozrachunki z odbiorcami i  Rozrachunki z dostawcami ,
wprowadzenia stanów pocz tkowych do bilansu otwarcia.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 240 min .
31
Etap praktyczny
Za cznik 1
Dane identyfikacyjne Zak adów Papierniczych DELFIN sp. z o.o. i Urz du
Skarbowego
Zak ady Papiernicze DELFIN sp. z o.o.
50 600 Wroc aw, ul. l na 50, województwo dolno l skie.
NIP: 899 30 30 400, REGON: 933015612
Nr konta bankowego: 09 1930 1073 3211 0241 2200 0001
BPSSA I Oddzia we Wroc awiu
Urz d Skarbowy Wroc aw  Krzyki, ul. Sztabowa 100, 53-310 Wroc aw
Nr konta bankowego Urz du Skarbowego dla podatku VAT:
27 1010 1674 0014 8522 2200 0000
Bank: NBP O/Okr. we Wroc awiu
Za cznik 2
Dane identyfikacyjne odbiorcy
Sklep MASTER S.A.
50 500 Wroc aw, ul. Opolska 33, województwo dolno l skie.
NIP: 895 18 40 200
Osob upowa nion do odbioru faktury VAT i wyrobów gotowych z magazynu jest Danuta
Pawlak.
Za cznik 3
Informacje dodatkowe dotycz ce dzia alno ci Zak adów Papierniczych
DELFIN sp. z o. o.
Ewidencja operacji gospodarczych prowadzona jest na kontach ksi gi g ównej
i kontach ksi g pomocniczych.
Materia y przyjmowane s do magazynu w rzeczywistej cenie zakupu.
Wyroby gotowe przyjmowane s do magazynu po rzeczywistym koszcie
wytworzenia.
Jednostkowy koszt wytworzenia kalendarzy biurowych wynosi 8,00 z /szt., narzut
zysku wynosi 25% jednostkowego kosztu wytworzenia.
Sprzeda wyrobów gotowych opodatkowana jest podstawow stawk podatku VAT
 22%.
Odbiorcy p ac nale no ci w terminie 14 dni.
Numeracja dokumentów prowadzona jest odr bnie w ramach grup rodzajowych ze
wskazaniem numeru, miesi ca i roku np.1/05/2010 r..
Sprzeda wyrobów gotowych b dzie op acalna, je li z ka dej z otówki
zaanga owanych aktywów jednostka uzyska przychód ze sprzeda y w wysoko ci
70 groszy.
Osob upowa nion do wystawiania dokumentów jest Ignacy Pawlak, do odbioru
i zatwierdzenia Marek Kowalski (szef).
25.06.2010 r. jednostka z o y a w Urz dzie Skarbowym deklaracj dla podatku od
towarów i us ug VAT- 7.
32
Etap praktyczny
Za cznik 4
Wybrane stany pocz tkowe kont na dzie 01.05.2010 r. (w z )
010 rodki trwa e 100 000,00
071 Umorzenie rodków trwa ych 30 000,00
100 Kasa 10 000,00
131 Rachunek bie cy 78 000,00
501 Koszty dzia alno ci podstawowej 12 000,00
801 Kapita zak adowy 120 000,00
802 Kapita zapasowy 50 000,00
Za cznik 5
Wybrane pozycje z bilansu oraz rachunku zysków i strat z lat 2008  2009
Wybrane pozycje Stan na Stan na Stan na dzie
01.01.2008 r. 31.12.2008 r. 31.12.2009 r.
(w z ) (w z .) (w z )
Aktywa 145 000,00 155 000,00 165 000,00
Kapita w asny 106 000,00 120 000,00 120 000,00
Nale no ci od
6 000,00 4 000,00 5 000,00
odbiorców
Przychody ze -
sprzeda y 120 000,00 140 000,00
wyrobów gotowych
Za cznik 6
Faktura VAT wystawiona przez Przedsi biorstwo Produkcyjne GRAF sp. z o.o.
ORYGINA / KOPIA*
Wroc aw, dnia 05.05.2010 r.
FAKTURA VAT
Data sprzeda y, wykonania us ugi, wp aty zaliczki: rodek transportu:
05.05.2010 r. w asny
Nr 34/05/2010
Sprzedawca: Nabywca:
Przedsi biorstwo Produkcyjne GRAF sp. z o.o. Zak ady Papiernicze DELFIN sp. z o.o.
30-743 Kraków, ul. Handlowa 5 50 600 Wroc aw, ul. l na 50,
NIP: 679-120-33-35 NIP: 899 30 30 400
REGON: 350075565 REGON: 933015612.
Konto: 48 1240 2294 1111 0000 3719 4329 Nr konta: 09 1930 1073 3211 0241 2200 0001
PEKAO III O. w Krakowie
Cena jedn. bez Warto bez podatku Podatek VAT Warto
Lp Nazwa towaru lub us ugi PK J.m. Ilo podatku VAT VAT sprzeda y z
Wi podatkiem VAT
U z gr z gr % z gr z gr
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
1. Papier kredowy A4 szt. 15 000 0 80 12 000 00 22 2 640 00 14 640 00
2.
sposób zap aty: przelew 30 dni Razem: 12 000 00 x 2 640 00 14 640 00
zw.
do zap aty s ownie z : czterna cie tysi cy sze set czterdzie ci
z otych 00/100
*niepotrzebne skre li
12 000 00 22 2 640 00 14 640 00
** wype nia si , gdy stawka podatku jest ni sza ni 22%
7
Imi i nazwisko, podpis osoby uprawnionej do Imi i nazwisko, podpis osoby uprawnionej
3
otrzymania faktury do wystawiania faktury
0
Dorota Sadowska
Marek Kowalski
Dorota Sadowska
Marek Kowalski
33
w tym:
Etap praktyczny
Za cznik 7
Wykaz wybranych kont ksi gi g ównej i kont ksi g pomocniczych
Zespó 0
010 rodki trwa e
071 Umorzenie rodków trwa ych
Zespó 1
100 Kasa
131 Rachunek bie cy
138 Kredyty bankowe
Zespó 2
201 Rozrachunki z odbiorcami
201 - 00001 Sklep MASTER S.A.
202 Rozrachunki z dostawcami
202 - 00001 Przedsi biorstwo produkcyjne GRAF sp. z o.o.
223 VAT naliczony
224 VAT nale ny
Zespó 3
300 Rozliczenie zakupu
310 Materia y
Zespó 4
400 Amortyzacja
401 Zu ycie materia ów i energii
490 Rozliczenie kosztów
Zespó 5
501 Koszty dzia alno ci podstawowej
Zespó 6
601 Wyroby gotowe
Zespó 7
701 Przychody ze sprzeda y wyrobów gotowych
711 Koszt sprzedanych wyrobów gotowych
750 Przychody finansowe
751 Koszty finansowe
Zespó 8
801 Kapita zak adowy
802 Kapita zapasowy
34
Etap praktyczny
Za cznik 8
Wykaz wybranych wska ników
1. Wska nik ogólnego zad u enia
Zobowi zania
Aktywa ogó em
2. Wska nik produktywno ci aktywów
Przychody ze sprzeda y
Przeci tny stan aktywów
3. Wska nik rotacji nale no ci
Przeci tny stan nale no ci x 365 dni
Przychody ze sprzeda y
4. Wska nik rentowno ci sprzeda y
Zysk netto
X 100
Przychody ze sprzeda y
5. Wska nik rotacji zapasów
Przeci tny stan zapasów x365
Przychody ze sprzeda y
6. Wska nik rentowno ci kapita ów w asnych
Zysk netto
X 100
Kapita w asny
7. Wska nik udzia u kapita ów w asnych w finansowaniu maj tku
Kapita w asny
Aktywa ogó em
35
Etap praktyczny
4. Komentarz do rozwi zania zadania wraz z kryteriami oceniania
Rozwi zanie zadania b dzie obejmowa :
1. Opracowanie projektu realizacji prac ekonomiczno-biurowych dotycz cych funkcjonowania
Zak adów Papierniczych DELFIN sp. z o.o. ewidencji operacji gospodarczych
z maja 2010 roku oraz analiz produktywno ci aktywów w Zak adach Papierniczych
DELFIN sp. z o.o. w latach 2008  2009.
2. Sporz dzenie dokumentów i sprawozda dotycz cych funkcjonowania Zak adów
Papierniczych DELFIN sp. z o.o. w maju 2010 roku
Ad.1.
Projekt realizacji prac powinien mie okre lon struktur (budow ). Elementy struktury i ich
nazwy odnale mo na w tre ci zadania po sformu owaniu  Projekt realizacji prac powinien
zawiera : .
S one nast puj ce:
1. Tytu pracy egzaminacyjnej.
2. Za o enia wynikaj ce z tre ci zadania oraz za czonej dokumentacji.
3. Wykaz prac zwi zanych ze sporz dzeniem dokumentów dotycz cych funkcjonowania
zak adu DELFIN sp. z o.o. w maju 2010 r.
4. Wykaz prac zwi zanych z ewidencj operacji gospodarczych oraz wykaz operacji
gospodarczych wraz z dowodami stanowi cymi podstaw ksi gowania z maja 2010 r. uj tych
w tabeli dekretacyjnej.
5. Wykaz prac zwi zanych ze sporz dzeniem deklaracji dla podatku od towarów i us ug
VAT  7 za maj 2010 r.
6. Wykaz prac zwi zanych z analiz produktywno ci aktywów w Zak adach Papierniczych
DELFIN sp. z o.o. w latach 2008  2009.
7. Komplet sporz dzonych i wydrukowanych z programu komputerowego dokumentów (po
jednym egzemplarzu) dotycz cych zdarze gospodarczych z maja 2010 r.
8. Sporz dzon w programie finansowo  ksi gowym ewidencj operacji gospodarczych
z maja 2010 r. wraz z wydrukowanym zestawieniem obrotów i sald oraz dziennikiem
ksi gowa .
9. Sporz dzon i wydrukowan deklaracj dla podatku od towarów i us ug VAT  7 za
maj 2010 r.
10. Sporz dzon analiz produktywno ci aktywów w Zak adach Papierniczych DELFIN
sp. z o.o. w latach 2008  2009.
Elementy te powinny te wyst powa w projekcie realizacji prac, np. jako tytu y lub
podtytu y rozdzia ów. Zawarto merytoryczna projektu musi by odpowiednia do informacji
wynikaj cych z tre ci zadania. Opracowanie projektu realizacji prac musi by zatem poprzedzone
36
Etap praktyczny
wnikliw , starann analiz tre ci zadania i za czników stanowi cych jej uzupe nienie. Wyniki tej
analizy s za o eniami do projektu, tj. informacjami o charakterze  danych do rozwi zania zadania.
Projekt realizacji prac jest opracowaniem o charakterze twórczym w odniesieniu do formy
i sposobu jego opracowania, natomiast za o enia - dane do projektu wynikaj z tre ci zadania i s
ci le okre lone. Zatem informacje stanowi ce tre merytoryczn projektu mo na przedstawi
w dowolny sposób, np. tekstu z elementami graficznymi (schematami, rysunkami, tabelami, itp.). Do
opracowania projektu lub jego elementów mo na wykorzysta komputer, który znajduje si na
stanowisku egzaminacyjnym.
Projekt powinien by przejrzysty, logicznie uporz dkowany zarówno w swej strukturze jak
i w sposobie oraz kolejno ci przedstawiania tre ci merytorycznych.
Kryteria oceniania projektu realizacji prac b d uwzgl dnia :
 poprawno sformu owania za o e do projektu w odniesieniu do tre ci zadania i za czonej
dokumentacji,
 poprawno wykazu prac ekonomiczno  biurowych zwi zanych ze sporz dzaniem
dokumentów i sprawozda dotycz cych funkcjonowania Zak adów Papierniczych DELFIN
sp. z o.o. w maju 2010 roku,
 dobór dokumentów (Pz, Wz, Rw, Pw, faktura VAT) do rodzaju operacji gospodarczych,
 poprawno wype nienia dokumentów w odniesieniu do za o e , dokumentacji i przepisów
aktów prawnych zwi zanych z funkcjonowaniem firm,
 dobór druków sprawozda (deklaracji VAT  7) do tytu u rozliczenia,
 poprawno wype nienia deklaracji w odniesieniu do za o e , dokumentacji i przepisów
aktów prawnych dotycz cych funkcjonowania firm,
 poprawno wykazu prac ekonomiczno  biurowych zwi zanych z ewidencj operacji
gospodarczych z maja 2010 r. w odniesieniu do ich kolejno ci, za o e i dokumentacji,
 poprawno ewidencji operacji gospodarczych w odniesieniu do zdarze gospodarczych,
 dobór wska ników do sporz dzenia analizy produktywno ci aktywów w latach 2008  2009,
 ocen sprawno ci gospodarowania zapasami i nale no ciami w odniesieniu do wyników
analizy ekonomicznej
oraz
 przejrzysto struktury projektu,
 logik uk adu przedstawionych tre ci,
 poprawno terminologiczn i merytoryczn , w a ciw dla zawodu,
 form i sposób przedstawienia tre ci w projekcie.
Ad.2
Sporz dzenie dokumentów i sprawozda dotycz cych funkcjonowania Zak adów Papierniczych
DELFIN sp. z o.o. w maju 2010 roku
37
Etap praktyczny
 sporz dzenie ewidencji operacji gospodarczych, które mia y miejsce w maju 2010 r. oraz
przeprowadzenie analizy i dokonanie produktywno ci aktywów w latach 2008  2009
egzaminowany powinien wykona na podstawie opracowanego projektu realizacji prac.
Kryteria oceniania efektu wykonania b d uwzgl dnia :
 jako wykonanych prac ekonomiczno-biurowych w odniesieniu do ich efektów,
z uwzgl dnieniem kolejno ci i sposobu ich wykonania okre lonych w projekcie,
 jako sporz dzonych dokumentów i sprawozda dotycz cych funkcjonowania Zak adów
Papierniczych DELFIN sp. z o.o. w maju 2010 roku, ewidencji operacji gospodarczych, które
mia y miejsce w maju 2010 r. oraz jako przeprowadzonej analizy produktywno ci aktywów
w latach 2008  2009.
38
Za czniki
IV. ZA CZNIKI
1. Standard wymaga egzaminacyjnych dla zawodu
Zawód: technik ekonomista
symbol cyfrowy: 341[02]
Etap pisemny egzaminu obejmuje:
Cz I  zakres wiadomo ci i umiej tno ci w a ciwych dla kwalifikacji
w zawodzie
Absolwent powinien umie :
1. Czyta ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, rysunków,
szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych, a w szczególno ci:
1.1. rozró nia poj cia i terminy z zakresu mikroekonomii i makroekonomii, prawa
dzia alno ci gospodarczej, finansów i rachunkowo ci;
1.2. rozró nia formy organizacyjno-prawne jednostek gospodarczych;
1.3. rozró nia techniki zarz dzania przedsi biorstwem;
1.4. klasyfikowa sk adniki maj tku (aktywa) jednostki gospodarczej i ród a ich pochodzenia
(pasywa);
1.5. identyfikowa wska niki dotycz ce zatrudnienia, gospodarki materia owej oraz sprzeda y
w jednostce gospodarczej;
1.6. rozró nia metody amortyzacji rodków trwa ych;
1.7. stosowa zasady rachunkowo ci;
1.8. identyfikowa zadania instytucji finansowych, organów administracji rz dowej,
samorz du terytorialnego.
2. Przetwarza dane liczbowe i operacyjne, a w szczególno ci:
2.1. interpretowa wska niki analizy ekonomiczno-finansowej przedsi biorstwa;
2.2. dobiera metod kalkulacji kosztu jednostkowego wyrobu do rodzaju przedsi biorstwa;
2.3. wskazywa podzia wyniku finansowego przedsi biorstwa w zale no ci od jego formy
organizacyjno-prawnej;
2.4. rozlicza wyniki inwentaryzacji;
2.5. oblicza warto ci procentowe, dyskontowe, odsetkowe i walutowe;
2.6. analizowa dokumenty zwi zane z zatrudnieniem, gospodark materia ow oraz
organizacj produkcji i sprzeda y w jednostce gospodarczej;
2.7. interpretowa informacje dotycz ce zdarze i procesów gospodarczych, przedstawione
w formie opisowej, tabelarycznej i graficznej.
39
Za czniki
3. Bezpiecznie wykonywa zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpiecze stwa i higieny
pracy, ochrony przeciwpo arowej oraz ochrony rodowiska, a w szczególno ci:
3.1. stosowa przepisy i zasady bezpiecze stwa i higieny pracy, przepisy ochrony
przeciwpo arowej oraz ochrony rodowiska podczas wykonywania prac biurowych;
3.2. stosowa zasady archiwizacji dokumentacji przedsi biorstwa oraz ochrony baz danych;
3.3. przewidywa zagro enia wyst puj ce podczas wykonywania prac biurowych;
3.4. organizowa stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii;
3.5. stosowa zasady udzielania pierwszej pomocy poszkodowanych podczas wykonywania
prac biurowych.
Cz II  zakres wiadomo ci i umiej tno ci zwi zanych z zatrudnieniem
i dzia alno ci gospodarcz
Absolwent powinien umie :
1. Czyta ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, tabel,
wykresów, a w szczególno ci:
1.1. rozró nia podstawowe poj cia i terminy z zakresu funkcjonowania gospodarki oraz
prawa pracy, prawa podatkowego i przepisów reguluj cych podejmowanie
i wykonywanie dzia alno ci gospodarczej;
1.2. rozró nia dokumenty zwi zane z zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem
dzia alno ci gospodarczej;
1.3. identyfikowa i analizowa informacje dotycz ce wymaga i uprawnie pracownika,
pracodawcy, bezrobotnego i klienta.
2. Przetwarza dane liczbowe i operacyjne, a w szczególno ci:
2.1. analizowa informacje zwi zane z podnoszeniem kwalifikacji, poszukiwaniem pracy
i zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem dzia alno ci gospodarczej;
2.2. sporz dza dokumenty zwi zane z poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem oraz
podejmowaniem i wykonywaniem dzia alno ci gospodarczej;
2.3. rozró nia skutki wynikaj ce z nawi zania i rozwi zania stosunku pracy.
Etap praktyczny egzaminu obejmuje wykonanie okre lonego zadania egzaminacyjnego
wynikaj cego z zadania o tre ci ogólnejo - pracowanie projektu realizacji i wykonanie
okre lonych prac ekonomiczno-biurowych typowych dla funkcjonowania przedsi biorstw
produkcyjnych, handlowych i us ugowych na podstawie dokumentacji.
Absolwent powinien umie :
1. Analizowa dokumentacj zwi zan z zaopatrzeniem, magazynowaniem i sprzeda
wyrobów, towarów i us ug w przedsi biorstwach produkcyjnych, handlowych i us ugowych.
2. Oblicza , analizowa i interpretowa miary: zapasów, zatrudnienia, p ac, kosztów, wyniku
finansowego, maj tku, kapita u i rentowno ci.
3. Sporz dza typowe dokumenty dotycz ce funkcjonowania przedsi biorstw.
40
Za czniki
4. Sporz dza typowe dokumenty dotycz ce rozlicze z urz dem skarbowym, zak adem
ubezpiecze spo ecznych i kontrahentami.
5. Ewidencjonowa typowe operacje gospodarcze zwi zane z funkcjonowaniem
przedsi biorstw.
6. Przeprowadza analiz ekonomiczn w wybranych obszarach funkcjonowania
przedsi biorstw.
7. Sporz dza ocen sytuacji ekonomicznej przedsi biorstw na podstawie przeprowadzonej
analizy.
Niezb dne wyposa enie stanowiska do wykonania zadania egzaminacyjnego:
Stanowisko komputerowe: komputer pod czony do sieci lokalnej, drukarka sieciowa.
Oprogramowanie: pakiet biurowy (edytor tekstu, arkusz kalkulacyjny, program do prezentacji),
pakiety do wspomagania operacji finansowo-ksi gowych, gospodarki magazynowej, zatrudnienia
i p ac. Pojemnik na odpady. rodki ochrony indywidualnej. Apteczka.
41
Za czniki
2. Przyk ad karty odpowiedzi do etapu pisemnego
42


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
wyklad histaoria mysli ekonomicznej 11 ?zNazwy1
t informatyk 11 inf
model ekonometryczny 11 zużycie energii (14 stron)
Podstawy ekonomii 6 11
1 inf szkolny 10 11
ekonomika przedsiebiorczosci 11 Formy organizacyjne korporacji
Ekonomia rozwoju 11 geografia
Ekonomia miedzynarodowa 07 11 2010r
Podstawy ekonomii 20 11 11

więcej podobnych podstron