Indyk duszony
Kuchnia wenezuelska
7 posiekanych z¹bków czosnku
1/2 ³y¿eczki pieprzu
5 ³y¿eczek oregano lub tymianku
10 ³y¿eczek soli
1 ³y¿ka octu z 2 ³y¿kami wody
1 ma³y indyk (3-4 kg) pokrajany na porcje
12 suszonych œliwek bez pestek lub œwie¿ych twardych
10 ma³ych cebulek obranych lub 3 cebule
pokrajane na 4 czêœci
4 listki laurowe
12 zielonych oliwek (dowolne)
2 ³y¿ki koperku lub kaparów ewentualnie posiekanego ogórka konserwowego
woda
1/2 szklanki wytrawnego bia³ego wina lub
soku pitnego z jab³ek
1/2 szklanki cukru
1. Utrzeæ czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i sól, dodaæ ocet z wod¹.
2. Natrzeæ przyprawami kawa³ki indyka, w³o¿yæ do g³êbokiego garnka, dodaæ suszone œliwki, cebulki, listki laurowe, oliwki, kapary lub ogórek i 1 ³y¿kê wody. Wymieszaæ, odstawiæ pod przykryciem w ch³odne miejsce na 8 godz.
3. Wlaæ wodê tak, aby miêso by³o do po³owy przykryte, zagotowaæ, zmniejszyæ p³omieñ, dusiæ pod przykryciem przez 2 godz.
4. Wlaæ wino lub stok, dodaæ cukier, dusiæ przez godzinê.
5. Podawaæ z ziemniakami z wody i miesza sa³atk¹.
Proporcje d 8-10 osób