plik


Indyk duszony Kuchnia wenezuelska 7 posiekanych z¹bków czosnku 1/2 ³y¿eczki pieprzu 5 ³y¿eczek oregano lub tymianku 10 ³y¿eczek soli 1 ³y¿ka octu z 2 ³y¿kami wody 1 ma³y indyk (3-4 kg) pokrajany na porcje 12 suszonych œliwek bez pestek lub œwie¿ych twardych 10 ma³ych cebulek obranych lub 3 cebule pokrajane na 4 czêœci 4 listki laurowe 12 zielonych oliwek (dowolne) 2 ³y¿ki koperku lub kaparów ewentualnie posiekanego ogórka konserwowego woda 1/2 szklanki wytrawnego bia³ego wina lub soku pitnego z jab³ek 1/2 szklanki cukru 1. Utrzeæ czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i sól, dodaæ ocet z wod¹. 2. Natrzeæ przyprawami kawa³ki indyka, w³o¿yæ do g³êbokiego garnka, dodaæ suszone œliwki, cebulki, listki laurowe, oliwki, kapary lub ogórek i 1 ³y¿kê wody. Wymieszaæ, odstawiæ pod przykryciem w ch³odne miejsce na 8 godz. 3. Wlaæ wodê tak, aby miêso by³o do po³owy przykryte, zagotowaæ, zmniejszyæ p³omieñ, dusiæ pod przykryciem przez 2 godz. 4. Wlaæ wino lub stok, dodaæ cukier, dusiæ przez godzinê. 5. Podawaæ z ziemniakami z wody i miesza sa³atk¹. Proporcje d 8-10 osób

Wyszukiwarka