Kwas pitny chlebowy EVISTLNFCXMTRPQ4PP4ANBSKY3FIZ7TYZYLWRPQ


Kwas pitny chlebowy
Składniki: 1 kg czarnego razowca, 6 l wody, 20 g drożdży, 30 g cukru, 50 g
rodzynków.

Czerstwy chleb z mąki razowej (czarny) pokroić na kromki i podsuszyć w
piekarniku. Suchary włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, zostawić na 3-4 godziny.
Przecedzić, dodać drożdże, cukier, przykryć serwetką i zostawić aby
sfermentowało na 5-6 godzin. Kiedy kwas zacznie się pienić, przecedzić po raz
drugi i rozlać do butelek. Do każdej butelki dodać kilka rodzynków, dobrze
zakorkować i pozostawić w zimnym miejscu na 2-3 dni.
Kwas pitny z sucharów, domowy
Składniki:1 kg sucharów z razowca (czarnego), 75 dkg cukru, 50 g rodzynków,
10-15 liści czarnej porzeczki, 25 g drożdży, 2 st. łyżki suszonej mięty, 15 l
wody.

Podsuszone suchary zalać 15 litrami wrzątku i odstawić na 12 godzin. Osobno
zaparzyć miętę, osobno - liść porzeczki, w 1 l wrzątku. Odstawić na 5 godzin.
Napar kwasu po 12 godzinach przelać do innego naczynia, dodać przecedzony napar
z mięty i z liści porzeczki, cukier zagotowany w 0,5 l wody i drożdże,
wymieszać i zostawić do fermentacji na 4 godziny. Odszumować z piany,
przecedzić i rozlać do butelek, dodając do każdej kilka rodzynków. Zostawić na
2 dni.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kwas chlebowy
KWAS PALMITYNOWY
kwas solny HCl
KWAS?ENOZYNOTRIFOSFOROWY
BiochŻyw(Biotech)Ćw4 Kwas askorbinowy
KWAS RYBONUKLEINOWY
Cezary Chlebowski Ostatnia walka Oddziałów wileńsko nowogródzkich AK z NKWD
Kwas imbirowy zozworowy
kwas cytrynowy
Kwas jalowcowy
kwas arachidonowy i jego pochodne
Kwas cytrynowy
Kwas azotowy(V)
kwas octowy ćw 11

więcej podobnych podstron