2010 03, str 150 153


INSPIRACJE WN TRZARSKIE
Kuchnia
fot. Black Red White
Urz dzamy
wn trze kuchenne
Agnieszka Rezler
autorska
Autorska, czyli skrojona
na miar naszych potrzeb.
Zaprojektowana dla
przyjemno ci  tak by
sp dzany w niej czas
dobrze si kojarzy .
Zaplanowana i urz dzona
zgodnie z naszym stylem
pracy, a tak e z osobistym
Profesjonalne baterie
zapotrzebowaniem na pi kno.
kuchenne to nie snobizm.
U atwiaj prac  pozwalaj nape ni wod
Bo dzi praktyczno nie
wysoki garnek lub wazon, op uka czajnik
albo inne naczynie o nietypowym kszta cie.
wyklucza urody! Bo przecie nie wszystko mo na w o y do zmywarki
150 BUDUJEMY DOM 3/2010
fot. Dornbracht
Urz dzamy wn trze kuchenne
Na bok normy
Kuchnia prze ywa dzi swój z oty wiek. Pokolenie wychowane
w blokach, które 30 lat temu urz dza o ciasne wn trza standardowy-
mi zestawami mebli z lichej p yty wiórowej, dzi z niedowierzaniem
obserwuje rozkwit kuchennego wzornictwa i technologii.
Projektanci ju jaki czas temu zrozumieli, e normatyw ogranicza.
Dzi za luksus cz ciej uznaje si nie tyle drogie materia y i kosz-
towne wyposa enie, ile projekt  indywidualny, opracowany z my l
o potrzebach i upodobaniach konkretnej osoby. W strefie dzia a
kulinarnych królow nauk nie jest ju matematyka  zdetronizowa a
j ergonomia. A cho przepisów na wygod jest wiele, mo na wskaza
kilka uniwersalnych zasad.
Kuchenny rozk ad jazdy
Projektowanie zaczynamy od rozmieszczenia sprz tów. To szcze-
gólnie wa ne w kuchni du ej lub zaprojektowanej w jednym ci gu
 w a ciwy rozk ad funkcji usprawnia logistyk kucharskich dzia-
a . Oto optymalna kolejno :
1 Spi arnia. Najlepiej je li czy kuchni z gara em lub sie-
ni  wnosz c zakupy, pozostawiamy w niej cz produktów.
2 Lodówka z zamra ark . Tu trafia ywno wymagaj ca ch odze-
nia. 3 Zlewozmywak z niewielkim blatem  miejsce rozpakowy-
wania, oczyszczania i wst pnej obróbki produktów. 4 D ugi blat.
Na nim przygotowujemy posi ki: kroimy, przecieramy, u ywamy tzw.
drobnego AGD. 5 Kuchenka lub p yta grzejna  kulminacja, czy-
li gotowanie. 6 Krótszy blat. Przyda si do odstawiania gotowych
potraw. 7 Zmywarka. W kolejno ci prac ostatnia, cz sto jednak
ze wzgl du na pod czenie montowana obok zlewu. 8 Piekarnik.
U ywany rzadziej, wi c mo na go zainstalowa w dowolnym miej-
scu  najlepiej na wysoko ci ok. 1 m nad pod og .
Urz dzenia do zabudowy:
piekarnik, mikrofalówka,
powinny by atwo dost pne.
Umieszczenie ich wysoko
nad pod og  jak na górnych
zdj ciach  podnosi wygod
i bezpiecze stwo u ytkowania.
Taki sposób aran acji
umo liwiaj uniwersalne
modu y meblowe. W korzystaniu
z piekarnika pomocne s
nowoczesne bezpieczne
systemy wysuwowe.
Na dolnych zdj ciach  kilka
przepisów na  kuchni
dost pn  . Szafki wisz ce,
otwierane uchylnie lub przez
uniesienie drzwiczek na
specjalnych zawiasach ponad
górn kraw d korpusu,
to zabezpieczenie przed
uderzeniem w g ow . Bardzo
wygodne s te niezale ne
modu y ch odz ce zintegrowane
z lodówk ; mamy pod r k np.
ulubione napoje, a przy tym
oszcz dzamy energi  g ówna
komora ch odziarki pozostaje
zamkni ta. Równie praktycznym
novum jest wysoka zabudowa
zmywarki  nie musimy si
schyla , dzi ki czemu...
st uczemy mniej talerzy
fot. K
ü
ppersbusch
fot. Mastercook
fot. Mebel Rust
fot. Samsung
fot. Mebel Rust
Kuchnia w formie
Czy wybór aran acji  stylu mebli, zewn trznej formy kuchennych
urz dze , rodzaju ozdób  ma znaczenie dla funkcjonalno ci wn -
trza? W a ciwie nie. Decyduj c si na kuchni rustykaln lub retro,
liczymy si oczywi cie z tym, e wi kszo u ytecznych drobiazgów
pozostanie na widoku. Wybór którego z nurtów nowoczesnych
 awangardy, wspó czesnej klasyki czy minimalizmu  czy si
z mniejsz manifestacj detali; tu eksponuje si g ównie formy
umeblowania i walory tworzyw: ok adzin, fornirów, laminatów. Na
szcz cie kuchnia mo e by praktyczna i wygodna niezale nie od
obranej stylistyki. Bogactwo technicznych udogodnie mo e skrywa
si zarówno za d bowymi, misternie obionymi frontami, jak i za
monolityczn tafl  ofoliowanego MDF.
Skoro ergonomia i mo liwo ci technologii nie ograniczaj nas przy
wyborze stylu, zaprojektujmy kuchni zgodn z naszym stylem ycia
 tak , która spe ni wszelkie potrzeby i usprawni codzienn prac .
Jak wiadomo, skrojenie doskona ego produktu na miar wymaga
wcze niejszych przymiarek. Zanim zaprojektujemy umeblowanie,
powinni my wykona kilka do wiadcze w dowolnym wn trzu
kuchennym. Po pierwsze, sprawdzamy, jaka wysoko blatów jest
dla nas najodpowiedniejsza. Wymiar ten zale y od wzrostu osoby
przygotowuj cej posi ki (równie od proporcji budowy cia a) i od
rodzaju wykonywanych prac. Zlew powinien by umieszczony na
takim poziomie, by lu no opuszczone nadgarstki opiera y si o jego
kraw d , ale ju wysoko p yty kuchenki i blatu roboczego warto
dostosowa do w asnych upodoba . Mo e si okaza , e wygod
i bezpiecze stwo u ytkowania palników poprawi umieszczenie
ich nieco ni ej. Z kolei blat przeznaczony do prac przygotowaw-
czych  krojenia, siekania, przecierania  na poziomie wy szym ni
standardowy, b dzie wygodniejszy dla osób wysokich. Znaczenie
ma tak e ulubiona pozycja przy pracy; jedni lubi dzia a w kuchni
na stoj co, inni  siedz c na wysokim sto ku, tzw. hokerze, jeszcze
inni wybior zwyk e krzes o. Nale y wtedy pami ta , by pod blatem
znalaz o si miejsce na nogi.
Kolejne wymiary, które warto zaplanowa z uwag , to d ugo
poszczególnych odcinków blatu. Musimy ustali , gdzie potrzeba
nam najwi cej miejsca: przy lodówce, zlewozmywaku czy w pobli u
kuchenki. Pami tajmy te o drobnych sprz tach wolno stoj cych:
czajniku, ekspresie do kawy, kuchence mikrofalowej, tosterze czy
Kuchnia autorska to taka,
w której na pierwszy rzut oka
wyczuwamy indywidualno
w a cicieli (na górnych zdj ciach).
Je li lubimy czyta ,
a czas przy lekturze
najprzyjemniej up ywa nam
za kuchennym sto em,
nie wahajmy si wstawi do wn trza
rega u z ksi kami.
Mi o nikom eklektyzmu warto
przypomnie , e w kuchni miksujemy
nie tylko koktajle  to równie doskona e
miejsce na miksowanie trendów.
Po czenie mebli tradycyjnych
i nowoczesnych mo e da
nieoczekiwanie wie y efekt.
Na zdj ciach po lewej  przyk ady rozwi za
funkcjonalnych, które u atwi ycie
kucharzowi i pomog utrzyma porz dek:
sortownik na odpady, wysuwany
chlebownik z blatem do krojenia
oraz szuflada ukryta w cokole szafki
fot. Black Red White
fot. Art de Vivre
fot. Mebel Rust
fot. IKEA
fot. Mebel Rust
Urz dzamy wn trze kuchenne
wyciskarce do soków. Warto zawczasu zaplanowa dla nich odpo- Ju na etapie projektu domu, nale y przygo-
wiednie miejsce, nie zapominaj c przy tym o adekwatnym rozmiesz- towa projekt kuchni. Jest to najlepszy mo-
czeniu gniazdek elektrycznych. ment aby wykluczy najcz stsze problemy
Dobrze te okre li optymaln dla siebie wysoko szafek wisz - jak np. za niski parapet okna, który zmusza
cych. Ich funkcjonalno mo emy poprawi , dobieraj c odpowiedni do umieszczenia blatu na innej ni po dana
sposób otwierania drzwiczek i rodzaj uchwytów. wysoko to jest ok. 91 cm. Kolejnym problem
Czy tak szczegó owy plan kuchni wymaga zatrudnienia pro- s niew a ciwie przygotowane instalacje.
jektanta i wykonawcy, który przygotuje zabudow na miar ? Na Unikniemy tego znaj c uk ad kuchni i ilo
MAGDALENA TORECKA
szcz cie nie. Lepiej oczywi cie skorzysta z fachowej pomocy, urz dze ju na etapie projektowym.
ARCHITEKT WN TRZ
zamiast dochodzi do idea u metod kosztownych prób i b dów. Wyj tkow rol w dzisiejszej kuchni odgry-
Tak pomoc  bezp atnie lub za niewielkie pieni dze  mo emy waj urz dzenia elektryczne. Nale y zdecydo-
dzi uzyska w wi kszo ci studiów kuchennych. Wielu producen- wa jakiej szeroko ci potrzebujemy zmywar-
tów oferuje te meble modu owe, które mo na w dowolny sposób k , czy p yta ma by elektryczna, tradycyjna
czy i konfigurowa . gazowa, a mo e indukcyjna bezpieczna dla ma ych dzieci. Ostatecznie
pozostaje wybór firmy. Najlepiej jest decydowa si na jedn mark ,
Wygoda w szczegó ach zw aszcza dla urz dze wyeksponowanych (widocznych). Jest to istot-
Co wybra spo ród licznych nowinek technicznych, oferowanych ne ze wzgl dów estetycznych.
dzi przez rynek mebli kuchennych? Wszystko, co przyda nam si Je li ju uporamy si z urz dzeniami, na sam koniec pozostaje es-
na co dzie , co pomo e utrzyma we wn trzu porz dek i przyczyni tetyka, rodzaj frontów. I tu do wyboru mamy fronty fornirowane, lakie-
si do naszej wygody. rowaneczy laminaty drewnopodobne. Nale y kierowa si estetyk ,
W kuchni praktyczne s wszelkiego rodzaju szuflady; g boko dzisiejsze technologie zapewniaj d ugowieczno wi kszo ci marek,
zabudowy kuchennej przekracza zwykle 60 cm, dlatego szafka, pozostaje tylko kwestia ceny. Pi knie wygl daj materia y szlachet-
której wn trze mo na wysun , b dzie znacznie wygodniejsza ne, lakiery czy forniry naturalne. Niezwykle dobrze sprawdzaj si la-
od szafki otwieranej. wietnie sprawdzaj si tu wysuwane minaty b yszcz ce, które do z udzenia przypominaj lakier, a s kon-
s upki (tzw. cargo), które dzi ki systemowi wewn trznych koszy kurencyjne cenowo i bardzo praktyczne.
zapewniaj dost p nie tylko od góry, ale tak e z obu boków. W za- Ostatnim elementem, zamykaj cym temat kuchni, jest blat robo-
budowie podblatowej mo emy te ukry wysuwany blat lub desk czy. Decyduj c si na rodzaj materia u na blat, nale y kierowa si
do krojenia  to sposób na zaoszcz dzenie miejsca w niewielkim przede wszystkim funkcjonalno ci i trwa o ci materia u. Drewno
pomieszczeniu. i stal s bardzo efektowne ale nale y mie wiadomo , e charakte-
Je li wolimy os oni przed wzrokiem ekspres lub toster, dobrym rystyczny dla tych materia ów jest efekt ,,patyny . Nie b d one wy-
rozwi zaniem b dzie szafka aluzjowa z zamontowanym wewn trz gl da y zawsze jak nowe.
gniazdkiem; zamiast za ka dym razem wyjmowa i chowa sprz t, Idealnym materia em s wszelkiego rodzaju granity i konglome-
unosimy tylko aluzj . raty. Najlepsze ekskluzywne marki oferuj tak e blaty specjalnie im-
Znajdziemy te wiele pomys ów na opanowanie kuchennego ba- pregnowane jak upki a nawet piaskowce, daj c im gwarancj nie-
aganu. Przegródki i wk ady do szuflad, rega y i stojaki na butelki, zniszczalno ci.
specjalne segmenty na przyprawy, umieszczone w szufladzie pod
blatem lub na dolnym poziomie szafki wisz cej
 dzi ki nim drobiazgi, cho ukryte, pozostaj
w zasi gu r ki. W nowoczesnej kuchni wykorzy-
stuje si ka dy k t; szuflady mog by ukryte w co-
kole meblowym, ale tak e pod zlewozmywakiem
(ze specjalnym wyci ciem na syfon), co pozwala
optymalnie zagospodarowa przestrze .
Utrzymanie higieny we wn trzu u atwi
pojemniki do sortowania odpadów. Najwygodniejsze
s te umieszczone pod zlewozmywakiem i otwierane
automatycznie  mo na pozby si odpadków, nawet
maj c mokre lub ubrudzone r ce.
W kuchni warunkiem wygody jest dobry projekt
o wietlenia. Górne wiat o to zbyt ma o; potrzebne
b d oprawy nad blatem roboczym i lampa nad sto em.
Bardzo przydatne jest tak e wewn trzne o wietlenie
szafek. Obok lampek w szafkach wisz cych pojawi y
si ostatnio praktyczne nowinki: ród a wiat a
w szufladach i szafkach dolnej zabudowy
BUDUJEMY DOM 3/2010 153
fot. IKEA


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
2010 03, str 166 169
2010 03, str 058 064
2010 03, str 035 039
2010 03, str 090 094
2010 03, str 182 187
2010 03, str 096 100
2010 03, str 050 052
2010 03, str 126 132
2010 03, str 134 137
2010 03, str 158 165
2010 03, str 119 124
2010 03, str 031 033
2010 03, str 040 044
2010 03, str 022 026
2010 03, str 066 071
2010 03, str 028 030
2010 03, str 082 087
2010 03, str 188 191
2010 03, str 045 049

więcej podobnych podstron