cebula zdrowie


Co Wy na to..?


W 1919 r., gdy grypa zabiła 40 milionów ludzi (to więcej niż cała ludność Polski), był lekarz, który odwiedzał wielu farmerów, pomagając im w walce z grypą.




Większość z nich zaraziło się i umarło.
Przybywając do jednego z farmerów zaskoczyło go, że ani jeden członek rodziny nie jest chory.
Po pytaniu, w czym kryje sie tajemnica ich zdrowia, żona odpowiedziała z dumą,
że umieszcza w koszyku nieobraną cebulę w każdym pokoju.
Lekarz nie mógł uwierzyć i zapytał czy może wziąć jedną cebulę i sprawdzić ją pod mikroskopem. Po badaniach znalazł w cebuli wirus grypy!!!


Oczywiste było, że cebula absorbowała bakterie ratując w ten sposób całą rodzinę.

Pewna fryzjerka z Arizony opowiadała, że kilka lat temu wiele jej pracowników chorowało na grypę.

W następnym roku umieściła w swoim zakładzie kilka koszyczków z cebulą.
Ku jej zdziwieniu, ani jeden z jej pracowników nie zachorował.

Spróbuj i zobacz co się stanie...

P.S. Wysłałem to do przyjaciółki w Oregon, która regularnie wysyła do mnie materiały na temat zdrowia.

Odpisała i opowiedziała o swoim doświadczeniu:

Zetknęłam się z artykułem, w którym proponowano odciąć obydwie końcówki cebuli i włożyć ją do pustego słoika umieszczając go na noc obok chorego.

Rano cebula będzie czarna...
Dokładnie tak się stało.
Cebula była całkowicie zmieniona, a ja zaczęłam czuć się lepiej.
W innym artykule czytałam, że cebula i czosnek umieszczone w pokoju uratowały wielu od plagi czarnej ospy.


Mają one antybakteryjne i antyseptyczne właściwości.

A to jest inna historia...
Wiele razy mając problem z brzuchem, nie wiemy dlaczego.
Może to cebula jest skutkiem problemu?
Cebula absorbuje bakterie, jest powodem tak dobrej prewencji, żeby się nie przeziębić i nie złapać grypy. Jest powodem, dla którego nie powinno się jeść cebuli, która przez jakiś czas była przekrojona.
RESZTKI CEBULI SĄ TRUJĄCE!!!

Miałem przywilej zwiedzać wytwórnię majonezu Mullins Food Products.
Właścicielami jest 11 braci i sióstr z rodziny Mullins.
Rozmawialiśmy o zatruciach pokarmowych.
Jeden z braci, Ed Mullins, który oprowadzał nas po firmie, jako ekspert w dziedzinie chemii, jest odpowiedzialny za większość receptur. Jego wynalazkiem jest m.in. sos dla firmy McDonald's.

Podczas zwiedzania ktoś zapytał, jak częste jest zatrucie majonezem.



Usłyszeliśmy, że majonez robiony przemysłowo (sklepowy) jest całkowicie bezpieczny.
Nawet nie musi być w lodówce - i tak nie będzie się psuł.
Wytłumaczył, że poziom pH w majonezie jest taki,
że żadna bakteria nie może tam przetrwać.

A każdy, kto zachoruje zwala na majonez w sałatce...

Gdy się ktoś zatruje, pierwsze o co pytają lekarze,
to kiedy ostatni raz ofiara zatrucia jadła CEBULĘ i skąd ta cebula pochodziła (najczęściej w sałatce z ziemniaków).


Wytłumaczył, że cebula jest jak magnes dla bakterii.
- Nigdy nie powinno się przechowywać pokrojonej cebuli - rzekł Ed. - Nie jest nawet bezpieczna, jeśli ją włożysz w zip-lock do lodówki.

Jest zatruta tylko przez to, że została pokrojona lub nawet nadkrojona.
Może być niebezpieczna dla każdego (uważaj na cebulę,
którą dostajesz na hot doga, kupując go gdzieś na zewnątrz!)
Ed powiedział, że jeśli napoczętą cebulę dobrze usmażysz, prawdopodobnie będzie wszystko w porządku, lecz jeśli weźmiesz taką surową cebulę

i położysz ją na kanapkę lub dodasz do sałatki - prosisz się sam o zatrucie.
W sałatce z ziemniaków/jarzynowej, zarówno cebula jak i gotowane ziemniaki są atrakcyjne dla wzrostu bakterii szybciej niż jakikolwiek majonez ze sklepu,

który nawet nie ulegnie rozkładowi.

WNIOSEK: używanie przekrojonej cebuli następnego dnia jest zdecydowanie niewskazane.


Staje się ona trująca nawet po jednej nocy.
Zawiera toksyny bakteryjne, które mogą spowodować ból brzucha lub nawet zatrucie pokarmowe.




Prześlij dalej...



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
wykład 2 zdrowie i mierniki jego oceny
Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2011, Tom 17, Nr 4, 174 179
5 plus zycie obfite w Szczescie Humor Pomoc Nadzieje oraz Zdrowie 5plus
04 Prowadzenie działań profilaktycznych i promocji zdrowia
Biznes i zdrowie z 10 czerwca 08 (nr 112)
Dąbrowska Ewa Przywracać zdrowie żywieniem
kwestionariusz poziom zdrowia i rozwoju dziecka

więcej podobnych podstron