Teoretyczne uwarunkowania rozwoju rolnictwa


ROCZNIKI NAUK ROLNICZYCH, SERIA G, T. 94, z. 2, 2008
TEORETYCZNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU ROLNICTWA Z UWZGLĘDNIENIEM PROCESÓW ...
49
TEORETYCZNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU ROLNICTWA
Z UWZGLĘDNIENIEM PROCESÓW GLOBALIZACJI
I MIĘDZYNARODOWEJ INTEGRACJI
Mieczysław Adamowicz
Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu SGGW w Warszawie
Kierownik: prof. dr hab. Mieczysław Adamowicz
Słowa kluczowe: rolnictwo, uwarunkowania rozwoju, integracja europejska
Key words: agriculture, development condiotions, european integration
S y n o p s i s: Przedstawiono i zanalizowano współczesne uwarunkowania rozwoju
rolnictwa ze szczególnym uwzględnieniem procesów globalizacji i integracji międzyna-
rodowej. Przedstawiono główne kierunki zmian strukturalnych, trendy rozwoju rolnic-
twa, istotę i główne nurty globalizacji, globalizację rolnictwa i agrobiznesu, integrację
regionalną jako składnik procesów globalizacji oraz sposób ochrony przed jej skutkami,
zjawisko postępu w rolnictwie jako składowy element globalizacji oraz znaczenie globa-
lizacji dla rolnictwa w Polsce.
WSTĘP
Podejmując wypowiedx na temat uwarunkowań rozwoju rolnictwa należałoby najpierw
zadać pytanie, jak postrzegamy współczesne rolnictwo i jakie ma ono znaczenie dla ludzi
różnych państw i regionów. Wyobrażenie o rolnictwie i jego roli będzie z pewnoScią różne
w poszczególnych krajach, na różnych kontynentach, wSród mieszkańców miast i na ob-
szarach wiejskich będących na różnym poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego. Współ-
czesne rolnictwo jest pojęciem bardzo pojemnym, złożonym, różnorodnym i podlegającym
szybkim zmianom. W dalszym ciągu w skali ogólnej ma wielkie znaczenie dla rozwoju w
trzech płaszczyznach: w sferze oddziaływania na wzrost i rozwój ekonomiczny, w sferze
kształtowania warunków życia ludnoSci i w sferze usług Srodowiskowych. Znaczenie tych
sfer jest inne w krajach opierających jeszcze swoją gospodarkę na rolnictwie, w krajach
uprzemysłowionych i zurbanizowanych, czy w krajach znajdujących się w fazie transforma-
cji społeczno-gospodarczej.
Na początku XXI wieku wciąż jeszcze na Swiecie jest duża liczba krajów, w których
rolnictwo nadal ma fundamentalne znaczenie, dając zatrudnienie przeważającej liczbie ak-
tywnych zawodowo i dostarczając 1/3 Produktu Krajowego Brutto (PKB). W krajach tych
3/4 ludzi zamieszkuje obszary wiejskie, a większoSć z nich to ludzie ubodzy. W tych to
krajach rolnictwo nadal stanowi podstawę wzrostu ekonomicznego i główny sposób na
ograniczenie ubóstwa [The World...2008]. Szansą dla tych krajów jest rewolucja technolo-
giczna i wzrost produktywnoSci w drobnych gospodarstwach rolnych.
50 M. ADAMOWICZ
W znajdujących się na przeciwległym biegunie krajach uprzemysłowionych i zurba-
nizowanych, posiadających dobrze rozwiniętą gospodarkę pozarolniczą, bezpoSrednia pro-
dukcyjna rola rolnictwa w gospodarce jest diametralnie mniejsza, chociaż rolnictwo jest tu
na ogół silnie subsydiowane (Szwajcaria, Norwegia, Japonia, USA). W rolnictwie krajów
najwyżej rozwiniętych zatrudnionych jest 2-3% czynnych zawodowo i wytwarza ono nie-
wiele mniej PKB oraz stanowi bazę dla rozwoju pozarolniczych funkcji obszarów wiejskich.
W krajach tych rolnictwo stanowi jednak podstawę wysoko rozwiniętego agrobiznesu,
przemysłu przetwórczego i usług, które dostarczają znaczną częSć PKB. W zurbanizowa-
nych krajach pozaeuropejskich ubóstwo skupia się głównie w miastach, ale także jest obec-
ne na wsi. W krajach zurbanizowanych i uprzemysłowionych skala ubóstwa jest niewielka,
jednak ludzie ubodzy stanowią znaczną częSć ludnoSci wiejskiej. W krajach tych istotna
jest rola rolnictwa jako sektora ważnego dla Srodowiska, kreacji usług Srodowiskowych i
innych usług w postaci dóbr publicznych.
Między tymi dwoma skrajnymi grupami znajduje się cała gama krajów o różnym pozio-
mie rozwoju rolnictwa i różnym znaczeniu tego sektora w gospodarce narodowej. Są tu
zarówno przechodzące modernizację rolnictwa kraje rolnicze oraz kraje zurbanizowane re-
gionów rozwijających się, postsocjalistyczne kraje przechodzące transformację społeczno-
ekonomiczną, jak i uprzemysłowione i zurbanizowane kraje Europy.
W krajach o gospodarce przejSciowej, podlegającej transformacji, znaczenie rolnictwa
wynika głównie z oddziaływania na rynki pracy i rozwój wielofunkcyjnoSci obszarów wiej-
skich, ale jednoczeSnie ważne społecznie są tu koszty subsydiowania i wspierania pożąda-
nych zmian technologicznych i strukturalnych w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Zakres opracowania nie pozwala na ustosunkowanie się do rozwoju rolnictwa we
wszystkich wymienionych grupach krajów. Rolnictwo polskie wykazuje wiele cech rolnic-
twa krajów przechodzących transformację, lecz jednoczeSnie zbliża się do modelu rolnictwa
krajów uprzemysłowionych. W odróżnieniu jednak od większoSci tych krajów Polska nie
należy do grupy państw wysoko zurbanizowanych.
Procesy transformacji można zaliczyć do głównych uwarunkowań rozwoju polskiego
rolnictwa. Inne, ważne uwarunkowania to zachodzące spontanicznie i nie dające się kształ-
tować procesy globalizacji oraz Swiadomie kształtowane przez grupy państw procesy mię-
dzynarodowej (regionalnej) integracji. Ważnym, powszechnie występującym uwarunko-
waniem jest też postęp technologiczny (techniczny, biologiczny, organizacyjny) w rolnic-
twie i całej gospodarce żywnoSciowej oraz zmiany kulturowe zachodzące w społeczno-
Sciach wiejskich. W opracowaniu skupiono się na analizie oddziaływania procesów globa-
lizacji ekonomicznej i międzynarodowej integracji gospodarczej na rozwój i funkcjonowanie
rolnictwa. Logicznym przejSciem do tej analizy może być przedstawienie głównych kierun-
ków zmian strukturalnych i trendów rozwojowych rolnictwa.
GŁÓWNE KIERUNKI ZMIAN STRUKTURALNYCH I TRENDY ROZWOJOWE
ROLNICTWA
Do istotnych zmian i procesów, które zachodzą w rolnictwie wielu krajów w ostatnim
dwudziestopięcioleciu można zaliczyć:
 wzrost produkcji, zwiększenie produkcyjnoSci rolnictwa i efektywnoSci wykorzystania
nakładów,
TEORETYCZNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU ROLNICTWA Z UWZGLĘDNIENIEM PROCESÓW ...
51
 marginalizacja (kurczenie się) gospodarczej roli rolnictwa w gospodarce narodowej i
gospodarce lokalnej,
 nasilenie konkurencyjnoSci międzynarodowej i międzysektorowej,
 narastanie wrażliwoSci konsumentów w sferze jakoSci i bezpieczeństwa żywnoSci przy
zwiększaniu siły rynkowej wielkich sieci detalicznych handlu żywnoScią,
 wzrost znaczenia postępu rolniczego, wiedzy i niematerialnych form kapitału w proce-
sach produkcyjnych i w funkcjonowaniu rolnictwa,
 wzrost wielofunkcyjnoSci rolnictwa i pozarolniczych form gospodarowania na obsza-
rach wiejskich oraz uSwiadomienie potrzeby oparcia rozwoju rolnictwa na koncepcji
rozwoju zrównoważonego,
 słabnięcie społecznego i politycznego poparcia dla polityki protekcjonizmu, subsydio-
wania i interwencjonizmu rolniczego.
W omawianym okresie rolnictwo rozwijało się na tyle szybko, że w skali Swiatowej było
zdolne nadążać za wzrostem efektywnego popytu na żywnoSć. Chociaż w dalszym ciągu
około 800 milionów ludzi na Swiecie nie ma poczucia bezpieczeństwa żywnoSciowego, to
sytuacja wyżywienia Swiata nie tylko w krajach wyżej rozwiniętych została rozwiązana, ale
poprawiła się ona także w większoSci krajów rozwijających się. Rolnictwo krajów uprzemy-
słowionych ogromnie powiększyło zdolnoSci wytwórcze przez procesy modernizacji, zwięk-
szenie nakładów pochodzenia przemysłowego, zastosowanie postępu biologicznego, spe-
cjalizację produkcji, koncentrację i kooperację z sektorami zaopatrzenia, przemysłu i handlu.
W krajach wysoko rozwiniętych nowoczesne, rynkowo zorientowane i subsydiowane go-
spodarstwa rolne są w stanie wytwarzać produkcję przewyższającą znacznie chłonnoSć
rynku wewnętrznego. W krajach rozwijających się zastosowanie postępu biologicznego i
nowoczesnych technologii produkcji skutkowało również zwiększeniem produkcji i po-
wstaniem nadwyżek eksportowych. Wzrost produktywnoSci i produkcji na całym Swiecie
limituje i tak ograniczone możliwoSci eksportowe, co łącznie z małą chłonnoScią rynków
wewnętrznych stwarza bariery i ograniczenia dla rozwoju rolnictwa oraz wzmacnia stałą
tendencję do obniżania cen realnych surowców rolnych. Potrzeba utrzymywania zatrudnie-
nia w rolnictwie i akceptowalnego poziomu dochodów rolniczych sankcjonuje stosowanie
interwencjonizmu rolnego i różnych form subwencji oraz wsparcia dla rolnictwa, zwłaszcza
w krajach rozwiniętych gospodarczo. W związku z rozwojem nowych technologii produkcji
rolniczej pojawiły się nowe problemy i zagrożenia, zwłaszcza natury Srodowiskowej i zdro-
wotnej. Zmiany klimatu, degradacja Srodowiska, wzrastająca konkurencja ze strony sekto-
rów nierolniczych o grunty i wodę, wzrastające ceny energii i innych nakładów przemysło-
wych, wzrastające koszty innowacji stwarzają problemy rozwojowe, zwiększają poczucie
ryzyka i niepewnoSci co do dalszych tendencji rozwojowych. Istnieją poważne przesłanki
do tego, że ceny żywnoSci przestaną spadać, co miało miejsce dotychczas w wielu krajach,
a odwrócone trendy mogą przekształcić się w stałą tendencję wzrostową. Stawia to pod
znakiem zapytania słusznoSć dotychczasowych dążeń do ograniczania produkcji w krajach
wysoko rozwiniętych i subsydiowania zarówno producentów, jak i konsumentów żywno-
Sci. Rozpatrując globalne potrzeby wyżywieniowe szacuje się, że dla zaspokojenia wzrasta-
jącego popytu produkcja żywnoSci w pierwszych 30 latach XXI wieku powinna się powięk-
szyć o około 50% w sektorze zbóż i aż o 85% w sektorze mięsnym. Do tego trzeba dodać
wzrastające zapotrzebowanie na wytwarzaną przez rolników bioenergię, która to działal-
noSć już obecnie przyczynia się do wzrostu cen żywnoSci [The World Bank... 2008].
52 M. ADAMOWICZ
PrawidłowoSci rozwoju gospodarczego wskazują na długofalowy trend kurczenia się
bezpoSredniej roli rolnictwa w gospodarce narodowej. Można to obserwować przez wskax-
niki udziału rolnictwa w wytwarzaniu produktu krajowego brutto i w zatrudnieniu. Charak-
terystyczne jest przy tym, że im niższy poziom rozwoju tym większe różnice między udziałem
w tworzeniu PKB i w zatrudnieniu, które zmniejszają się przy przechodzeniu na wyższy
poziom rozwoju gospodarczego. W krajach uprzemysłowionych wysoko rozwiniętych te
proporcje wyrównują się i w obydwu przypadkach spadają do około lub poniżej 5%. W
Polsce nadal występują duże dysproporcje między udziałem rolnictwa w zatrudnieniu i
tworzeniu dochodu, przekraczające 10 punktów procentowych. Są kraje o wysokiej produk-
tywnoSci rolnictwa, w których dochody rolnicze przewyższają przeciętny poziom docho-
dów w gospodarce albo niewiele im ustępują. W Polsce dysparytet dochodowy na nieko-
rzySć rolnictwa jest znaczny.
Mimo wzrostu produktywnoSci i efektywnoSci wytwarzania w rolnictwie będzie zacho-
dził dalszy proces kurczenia się rolnictwa jako działu wytwórczego w gospodarce narodo-
wej. Istotne są jednakże granice tego kurczenia się, które może przybrać niebezpieczny
kształt marginalizacji. Niedopuszczenie do marginalizacji rolnictwa leży w interesie nie tylko
rolników, ale i konsumentów, jako że żywnoSć zaspokaja podstawowe potrzeby wszystkich
ludzi. Zagrożeniem dla marginalizacji rolnictwa w krajach wysoko rozwiniętych i dokonują-
cych transformacji może być, postulowane w ramach negocjacji WTO, większe otwarcie na
konkurencję międzynarodową na Swiatowych rynkach rolnych. W przypadku pełnej libera-
lizacji wymiany międzynarodowej i swobodnego przebiegu procesów globalizacji rolnictwo
europejskich krajów będących członkami Unii Europejskiej nie byłoby w stanie sprostać
konkurencji rolnictwa krajów rozwijających się i krajów rozwiniętych posiadających ko-
rzystne warunki Srodowiskowe i społeczne dla rolnictwa.
Oprócz presji wynikającej z konkurencyjnoSci międzynarodowej rolnictwo uczestniczy
ciągle w konkurencji wewnętrznej m.in. o grunty, których znaczna częSć, zwłaszcza w oto-
czeniu miast, wypada z produkcji, o kwalifikacje zatrudnionych  poziom edukacji i w ogóle
kapitału ludzkiego w rolnictwie jest niższy niż w innych sektorach gospodarki, o odzyska-
nie wytworzonej wartoSci, która w procesach wymiany rynkowej przepływa do innych
sektorów w wyniku słabej pozycji konkurencyjnej rolnictwa na rynkach wewnętrznych itp.
Ta konkurencja nasila proces społeczno-ekonomicznego zróżnicowania w obrębie gospo-
darstw rolnych wykazujących różną zdolnoSć konkurencyjną na rynku, jak i między regio-
nami i obszarami produkcyjnymi.
Funkcjonowanie wewnętrznych mechanizmów rynkowych i presja konkurencji mię-
dzynarodowej powodują, że znaczna częSć gospodarstw rolnych przybiera strategie cha-
rakterystyczne dla przedsiębiorstw komercyjnych, których celem staje się maksymalizacja
zysku [Sobiecki 2007]. Komercjalizacja rolnictwa w skali wewnętrznej wzmacnia polaryzację
wewnętrzną, której efektem jest kształtowanie się obok sektora komercyjnego także sektora
rolnictwa wielofunkcyjnego oraz socjalnego. Komercjalizacja międzynarodowa rolnictwa
może prowadzić do zmian przestrzennego zagospodarowania ziemi rolniczej oraz zmian
rozmieszczenia produkcji między kontynentami i krajami. Takie zagrożenie wzmacnia się
przez procesy globalizacji.
Wprawdzie występuje brak żywnoSci w wielu krajach Swiata w iloSci niezbędnej dla
zaspokojenia fizjologicznych potrzeb żywnoSciowych i występuje w nich brak bezpieczeń-
stwa żywnoSciowego w sensie efektywnego dostępu do żywnoSci, to rynki produktów
rolnych w wysoko rozwiniętych krajach są dobrze nasycone, tzn. występują nadwyżki
TEORETYCZNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU ROLNICTWA Z UWZGLĘDNIENIEM PROCESÓW ...
53
podaży. W tych krajach Swiadomie ograniczana jest podaż, a uwaga koncentruje się na
kwestiach strukturalnych podaży, szerokiej oferty asortymentowej oraz jakoSci i zapewnie-
nia bezpieczeństwa zdrowotnego żywnoSci. O rozwoju rolnictwa i możliwoSci zwiększania
produkcji rolniczej decyduje popyt wewnętrzny i możliwoSci eksportowe. Głównie od po-
staw i preferencji konsumentów krajowych zależy to, czy gospodarstwa rolne i przedsię-
biorstwa wytwarzające żywnoSć zrealizują swoje cele produkcyjne i dochodowe.
Procesy globalizacji produkcji i handlu żywnoScią ułatwiają przepływ samych produk-
tów z miejsc nadwyżkowych do rejonów deficytowych, przyspieszają dyfuzję innowacji w
sferze produktów i procesów wytwarzania oraz ujednolicają kulturowe i społeczne wzorce
związane z żywnoScią, jej produkcją, obrotem i konsumpcją. Szczególnej rangi nabiera za-
pewnienie bezpieczeństwa żywnoSciowego oraz jakoSć coraz bardziej zróżnicowanych form
produktów spożywczych. ŻywnoSć w czasach współczesnych stawała się dotychczas
względnie coraz tańsza, stąd konsumenci byli coraz bardziej wymagający wobec jakoSci
kupowanych produktów. Głębokie przetwarzanie żywnoSci nie zawsze jednak poprawia jej
cechy smakowe i odżywcze.
W miarę podwyższania standardu życia przeciętny konsument wydaje coraz mniejszą
częSć swoich dochodów na żywnoSć. JednoczeSnie staje się on coraz bardziej wymagający
odnoSnie jakoSci, bezpieczeństwa i cech dietetycznych produktów żywnoSciowych. Wzra-
stające zróżnicowanie wymagań i upodobań konsumentów, którzy zwracają większą uwagę
na zależnoSci między dietą a zdrowiem, przekłada się na cały kompleks działań zapewniają-
cych bezpieczeństwo żywnoSciowe i jakoSć, a poSrednio także na systemy regulacyjne
rynku żywnoSciowego i strategie przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego, han-
dlu i dystrybucji. Nowe trendy w sferze konsumpcji, takie jak: zwiększenie zapotrzebowania
na tzw. słabostki konsumpcyjne, np. zakąski, czekolada, orzeszki, żywnoSć beztłuszczowa
typu  light , gotowe lub łatwe do spożycia produkty typu  pizza ,  hot dog i inne, żyw-
noSć egzotyczna z innych stref klimatycznych, mają swoje konsekwencje w przetwórstwie
i gastronomii. RoSnie liczba konsumentów interesujących się żywnoScią ekologiczną, żyw-
noScią Sródziemnomorską i wytwarzaną w konkretnych regionach Swiata, pozyskiwaną bez
naruszenia etyki i dobrostanu zwierząt.
Wzrost zapotrzebowania na wiedzę o sposobach wytwarzania żywnoSci będzie miał
swoje konsekwencje nie tylko dla zakładów przetwórczych, ale także gospodarstw rolnych
i procesów technologicznych pozyskiwania surowców. Ważnym wyzwaniem dla konsu-
mentów i przemysłu spożywczego jest żywnoSć modyfikowana genetycznie. Należy ocze-
kiwać, że presja na dopuszczenie do szerokiego obrotu żywnoSci modyfikowanej genetycz-
nie nie zostanie skutecznie zastopowana. Dopuszczenie tej żywnoSci w szerszej skali na
rynek europejski i polski będzie wyzwaniem niezwykle trudnym.
Coraz lepsze wykorzystanie nowych technologii, wiedzy i niematerialnych form kapita-
łu w procesach produkcyjnych i funkcjonowaniu rolnictwa stanowią istotę procesów mo-
dernizacyjnych w rolnictwie różnych krajów. Dyfuzja innowacji jest procesem ciągłym, lecz
może być wzmocniona i przyspieszona przez odpowiednią politykę państwa, a także wyma-
gania stawiane przez przemysł przetwórczy, poSredników handlowych, rosnące w siłę firmy
dystrybucyjne oraz agencje i przedsiębiorstwa eksportujące. Ciągły postęp wymusza także
międzynarodowa konkurencja i korporacje transnarodowe. Znaczna częSć tych zjawisk
stanowi istotną treSć i częSci składowe procesów globalizacji i integracji międzynarodowej.
54 M. ADAMOWICZ
ISTOTA I GŁÓWNE NURTY GLOBALIZACJI
Przed pięćdziesięciu laty pojęcie  globalizacja w ogóle nie było jeszcze znane i w publika-
cjach i słownikach ekonomicznych sprzed piętnastu lat trudno się doszukać tego terminu. . Na
początku lat dziewięćdziesiątych treSci mieszczące się pod pojęciem globalizacja, wyrażano
pojęciem internacjonalizacja czy umiędzynarodowienie, a treSci wykładane na uczelniach zawie-
rano w przedmiocie Międzynarodowe stosunki gospodarcze. W ostatnim dziesięcioleciu poję-
cie to zrobiło zawrotną karierę i dzisiaj występuje powszechnie we wszystkich językach Swiata.
Globalizacja dotyczy wielu dziedzin aktywnoSci i gospodarowania, życia społecznego
i politycznego, kultury, a także przyrodniczych skutków działalnoSci człowieka. Globalizacją
zajmuje się dziS wiele różnych nauk, w tym oczywiScie nauki ekonomiczne. Globalizacja jest
zjawiskiem wielowątkowym, wielopłaszczyznowym trudnym do precyzyjnego zdefiniowania.
Kołodko [2008] twierdzi, że  globalizacja nie jest ani systemem społeczno-gospodarczym,
ani też epoką, ale procesem, czyli czymS co prowadzi skądS dokądS. Żyjemy w czasach
globalizacji i podobnie, jak nasi przodkowie żyli na przykład w czasach podbojów kolo-
nialnych albo industrializacji, które to procesy doprowadziły do ukształtowania się jako-
Sciowo nowych systemów  w pierwszym przypadku kolonializmu, w drugim kapitalizmu .
Globalizacja jest częScią, ważną częScią, współczesnych zdarzeń, zjawisk i procesów zacho-
dzących w Swiatowej gospodarce, mających wpływ na to, co się dzieje w poszczególnych
krajach, gospodarkach i społecznoSciach. Tak więc polska wieS, polskie rolnictwo, wszystkie
jednostki i podmioty gospodarcze oraz instytucje działające na wsi we wszystkich sferach
agrobiznesu i gospodarki wiejskiej są w jakimS stopniu powiązane i zależne od obiektywnie
przebiegających oraz niezależnych od państw i rządów zjawisk i procesów globalnych.
Globalizacja jest przede wszystkim procesem mikroekonomicznym, w którym jako główni
aktorzy uczestniczą firmy transnarodowe działające na skalę ogólnoSwiatową. MożliwoSci
oddziaływania na te zjawiska i procesy przez podmioty i instytucje poszczególnych krajów
są niewielkie albo praktycznie ich nie ma, ponieważ siły globalne przewyższają możliwoSci
oporu i przeciwdziałania państw i rządów narodowych, a także różnych układów regional-
nych. Istniejące instytucje i organizacje międzynarodowe, które mogłyby wpływać na prze-
bieg procesów globalnych nie istnieją albo nie są wyposażone w skuteczne narzędzia
oddziaływania. Siła i sposób funkcjonowania korporacji międzynarodowych przy aktual-
nym stanie zorganizowania się państw w skali międzynarodowej sprawia, że wymykają się
one spod kontroli rządów narodowych i mimo rodzących się ruchów antyglobalistycznych
wywierają wpływ na gospodarkę i społeczeństwa wszystkich krajów.
Istotą globalizacji ekonomicznej jest otwieranie się rynku ponad granicami państw1 .
Otwierają się przede wszystkim rynki towarów i kapitałów oraz informacji, a także usług i w
dużym stopniu najnowszych technologii. Natomiast rynki pracy pozostają nadal pod silną
kontrolą państw, a przepływy ludzi, a z nimi pracy i kapitału ludzkiego, są silnie kontrolowane.
Fizyczne, ekonomiczne, polityczne ułatwienia przepływów towarów, likwidacja barier w mię-
dzynarodowej wymianie gospodarczej i przepływie inwestycji i kapitałów, przySpieszają transfer
postępu technicznego oraz tworzenie zintegrowanych rynków Swiatowych i dyfuzję innowa-
cji. Istotą globalizacji jest więc spontaniczna, chociaż selektywna, liberalizacja rynków w skali
Swiatowej, rozwój powiązań integracyjnych oraz umacnianie się współzależnoSci.
1 Definicję procesów globalizacji w literaturze polskiej przedstawia wielu autorów, wSród których wymienić
można: Szymański 2001, Chołaj 2003, Kleer 2006, Flejtarski, Wahl 2003, Bożyk, Misala 2003, Kołod-
ko 2001 i 2008, Gierszewska, Wawrzyniak 2001 oraz inni.
TEORETYCZNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU ROLNICTWA Z UWZGLĘDNIENIEM PROCESÓW ...
55
Globalizacja swymi korzeniami sięga głęboko w historię, jednak w ostatnich latach ujawniła
się ona jako nowa jakoSć w międzynarodowych stosunkach i zaznaczyła wyraxniej swoje skutki
ekonomiczne. Skutki globalizacji rozciągają się na wszystkie dziedziny gospodarki, jednak sam
proces globalizacji omija pewne obszary. Dotyczy to wspomnianych wczeSniej rynków pracy,
ale także rolnictwa i najnowszych technologii. W przypadku rynków pracy globalizację hamuje
regulowanie i reglamentacja migracji, w sektorze rolnym główną przeszkodą są systemy inter-
wencjonizmu i protekcjonizmu rolnego Unii Europejskiej i innych wielkich producentów żywno-
Sci, zaS w przypadku technologii decydują głównie względy militarne i polityczne.
Globalizacja zawiera sama w sobie działania integracyjne, ale jednoczeSnie jest proce-
sem, który pozostaje w pewnym stopniu konfrontacji z międzynarodową integracją regio-
nalną. Niektórzy autorzy traktują globalizację działalnoSci gospodarczej jako dokonujący
się na Swiecie długofalowy proces integrowania się coraz większej liczby gospodarek naro-
dowych ponad granicami państw, dzięki rozszerzaniu wzajemnych powiązań handlowych,
inwestycyjnych, produkcyjnych i kooperacyjnych w wyniku czego powstaje ogólnoSwia-
towy system ekonomiczny o dużej współzależnoSci i znacznych reperkusjach działań po-
dejmowanych lub toczących się nawet w odległych krajach [Zorska 2000, Liberska 2002].
Autorzy pracy pt.: Granice konkurencji [1998], zespół 19 ekspertów tzw. Grupy Lizboń-
skiej wyszczególniają w obrębie globalizacji trzy różne procesy: internacjonalizację gospo-
darki i społeczeństwa, multinacjonalizację gospodarki i społeczeństwa oraz nowe procesy
gospodarczo-społeczne zmieniające perspektywę postrzegania zasad i reguł postępowa-
nia, zdarzeń, zachowań, działań, umownych wartoSci z narodowej na ogólnoSwiatową.
Autorzy ci wyszczególniają szeSć następujących obszarów globalizacji:
 finansów,
 rynków, strategii, w szczególnoSci konkurencji,
 technologii, co się z tym wiąże  badań, rozwoju oraz wiedzy,
 stylów życia i modeli konsumpcji, w rezultacie globalizacja kultury,
 rządzenia i regulacji prawnych,
 polityki ujednolicenia Swiata.
Pierwsze trzy obszary dotyczą globalizacji ekonomicznej. Znawcy tej problematyki
wyróżniają w jej ramach zarówno autonomiczne procesy zachodzące w skali Swiatowej,
takie jak: globalna konkurencja, megakoncentracja własnoSci i kapitału oraz pogłębiająca
się współpraca między przedsiębiorstwami w skali Swiata, jak też procesy mogące być
przedmiotem wspierania polityki innowacyjnej i Swiadomego opierania gospodarowania na
wiedzy i kapitale intelektualnym, jak też dynamicznie rozwijające się procesy rozprzestrze-
niania zaawansowanych technologii informatycznych i telekomunikacyjnych, w tym Inter-
net [Gierszewska,Wawrzyniak 2001].
GLOBALIZACJA ROLNICTWA I AGROBIZNESU
Niektórzy autorzy twierdzą, że globalizacja jest niekompletna, bo nie tylko nie dotyczy
rynków pracy, ale także w znacznym stopniu pomija rolnictwo. Kołodko [2008] twierdzi, że
 globalizacja jest niekompletna z tej przyczyny, że daleko w tyle z liberalizacją pozostaje
sektor rolny . Sobiecki [2007] również formułuje tezę o niekompletnoSci globalizacji i stwier-
dza, że objęła ona dotychczas rolnictwo w małym stopniu jako, że swoboda przepływu
towarów nie dotyczy artykułów rolnych. U podstaw tych twierdzeń leży przekonanie, iż nie-
56 M. ADAMOWICZ
pełna liberalizacja rynków rolnych, jako przyczyna niekompletnoSci globalizacji, jest czymS co
szkodzi ujawnieniu się kompletu efektów globalnych. Z tymi opiniami można się zgodzić tylko
częSciowo, a nawet można im zaprzeczyć. Rolnictwo bowiem uczestniczy w procesach globa-
lizacji co najmniej na miarę swojej roli w gospodarce. Ograniczony udział w głównym nurcie
globalizacji wynika ze specyficznych cech rolnictwa oraz ze skali w jakiej ten dział gospodarki
uczestniczy w procesach integracyjnych i powiązaniach międzynarodowych.
Specyfiką uczestnictwa rolnictwa w procesach globalizacji jest to, iż odbywa się to nie
tyle przez procesy produkcji i obrotu surowcami rolnymi, ale głównie przez efekty wytwór-
cze przemysłu przetwórczego i inne segmenty agrobiznesu. Sama produkcja rolna mając
charakter przestrzenny, a więc powiązany z danym terytorium, wykorzystuje niemobilny
czynnik ziemi, a także słabo mobilny i niżej wykwalifikowany czynnik pracy. OgraniczonoSć
ziemi istotnie limituje zdolnoSć do jej koncentracji, a powszechnoSć gospodarowania rolni-
czego i zaspokajania potrzeb żywnoSciowych stwarza potrzebę do przemieszczania się w
skali Swiatowej tylko niewielkiej częSci wytwarzanej produkcji rolniczej. Zasadnicza częSć
potrzeb wyżywieniowych w ramach powszechnie uznawanej wartoSci, jaką jest potrzeba
zapewnienia bezpieczeństwa żywnoSciowego, jest pokrywana z własnej produkcji. Teore-
tycznie rynek globalny mógłby zapewnić bezpieczeństwo żywnoSciowe, ale tylko przy istnie-
niu sprawnych systemów zarządzania globalnego gwarantujących pewnoSć dostaw. Takich
systemów zarządzania ani takich gwarancji dostaw nie można aktualnie oczekiwać. Ale gdyby
jednak to było możliwe, w takim przypadku należałoby się liczyć ze zmianami w lokalizacji
produkcji rolnej w skali Swiata i ze zwiększaniem kosztów zaopatrzenia, a tym samym i cen na
żywnoSć. Barierą mogłyby się stać koszty transportu i problemy logistyczne.
Panuje pogląd, że globalizacja rolnictwa mogłaby przynieSć korzySci krajom słabiej rozwi-
niętym o taniej sile roboczej i krajom posiadającym korzystne warunki naturalne do produkcji
rolnej. Pełna liberalizacja i otwarcie rynków rolnych na nieskrępowaną konkurencję doprowa-
dziłoby do głębokiej marginalizacji, a nawet zaniku rolnictwa w bogatych krajach uprzemysło-
wionych i zurbanizowanych. Ponieważ rolnictwo w tych krajach, poza funkcjami produkcyj-
nymi, spełnia coraz istotniejsze funkcje publiczne i Srodowiskowe jego podtrzymanie doko-
nuje się dzięki polityce interwencjonizmu rolniczego i wspierania rozwoju wsi.
To czy rolnictwo krajów rozwijających się mogłoby skorzystać z liberalizacji obrotów
międzynarodowych produktami rolniczymi w ramach globalizacji nie jest jednakże sprawą
oczywistą. Stiglitz [2006] laureat nagrody Nobla i autor książki o globalizacji stwierdza, że
dotychczasowi rolnicy, którym globalizacja mogłaby pomóc w wydxwignięciu się z ubó-
stwa schodzą ze sceny, a ich miejsce zajmują  gracze , których celem jest osiągnięcie zysku.
Ten sam Autor stwierdza, że  globalizacja to słodkie rodzynki dla 20% mieszkańców
ziemi i gorzkie migdały dla 80% . Wynika z tego, że na globalizacji stracą małe i Srednie
gospodarstwa w krajach rozwiniętych, ale wcale na zmianach tych nie skorzystają ubodzy
rolnicy z krajów rozwijających się. Globalizacja może pociągnąć istotne zmiany w strukturze
agrarnej i w strukturze produkcji rolnej. Korzystać z niej będą gospodarstwa duże, wysoko-
towarowe, wyspecjalizowane, powiązane z dużymi firmami przemysłowymi przetwórstwa, a
zwłaszcza z korporacjami zajmującymi się obrotem żywoScią.
Globalizacja rolnictwa przez liberalizację rynków odbywa się drogą poSrednią przez
umiędzynarodowienie rynków produktów żywnoSciowych oraz koncentrację agrobiznesu,
zwłaszcza przemysłu rolno-spożywczego oraz sfery obsługi rolnictwa.
Rozwój globalizacji rolnictwa przez uwalnianie ograniczeń w handlu służy głównie
interesom wielkich korporacji transnarodowych. Korporacje te obecnie kontrolują więk-
szoSć międzynarodowych obrotów żywnoScią i mają coraz większy wpływ na rodzaj i struk-
TEORETYCZNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU ROLNICTWA Z UWZGLĘDNIENIEM PROCESÓW ...
57
turę produkcji. Globalizacja rolnictwa oznacza dążnoSć do uprzemysłowienia rolnictwa,
ograniczania udziału tego sektora w tworzonej nadwyżce ekonomicznej i dochodach sekto-
ra rolniczego oraz wydatkach ludnoSci na żywnoSć.
Współczesna produkcja rolnicza w ostatnim pięćdziesięcioleciu nabierała coraz bar-
dziej charakteru globalnego. Obok procesów koncentracji w samym rolnictwie globalizacja
odbywała się głównie przez wchodzące w skład agrobiznesu sektory zaopatrzenia rolnic-
twa, przemysłu przetwórczego, handlu międzynarodowego i dystrybucji żywnoSci przez
sieci handlowe. Tradycyjny handel zbożem i innymi produktami i surowcami rolniczymi był
uzupełniany przez coraz to szerszą gamę produktów, które mogły być przewożone na długie
dystanse w uzbrojonych w urządzenia chłodnicze Srodkach transportu. Narastaniu zjawisk
globalnych w tym zakresie sprzyjała integracja regionalna w różnych regionach Swiata, a
szczególnie w Unii Europejskiej, w ramach porozumienia NAFTA, ASENAN, MERCOSUR
i innych. Ważną rolę w tych procesach odgrywały firmy wielonarodowe zaangażowane w
handel międzynarodowy i bezpoSrednie inwestycje zagraniczne.
W okresie po II wojnie Swiatowej produkcja rolnicza w skali Swiatowej rozwijała się dwiema
komplementarnymi Scieżkami [Coleman, Grant, Josling 2004]. Pierwsza z nich odnosi się głównie
do wielokierunkowego rolnictwa chłopskiego w różnych krajach w dużym stopniu mającego
charakter naturalny, które w wyniku procesów modernizacyjnych nabierało charakteru rynko-
wego, wysokoprodukcyjnego często o charakterze wyspecjalizowanym. Ważną rolę odgrywały
w tym rozwoju przedsiębiorstwa przetwórstwa rolniczego, prowadzące skup towarów coraz
bardziej wystandaryzowanych o podwyższonej jakoSci. UnowoczeSnienie procesów technolo-
gicznych przebiegało równoczeSnie z usprawnianiem systemów organizacji i powiązań z rynka-
mi, pogłębianiem specjalizacji i integracji oraz osiąganiem efektów skali produkcji. W niektórych
obszarach wSród rolnictwa tradycyjnego pojawiły się, zwłaszcza w produkcji drobiarskiej i żywca
wieprzowego, skoncentrowane formy rolnictwa korporacyjnego SciSle zintegrowane technolo-
giczne i kapitałowo z przemysłem rolno-spożywczym. DziS przeciętne wyspecjalizowane gospo-
darstwo rolne w Danii produkujące na rynek dostarcza niemal 1,5 tys. tuczników rocznie. Skala
produkcji drobiarskiej powiększyła się jeszcze bardziej.
Druga Scieżka rozwojowa dotyczy zwłaszcza krajów wysoko rozwiniętych, uprzemysło-
wionych, w których wraz z modernizacją technologiczną zwrócono uwagę na komercyjną
produkcję wysokojakoSciowych, wyspecjalizowanych produktów na wyselekcjonowane ni-
sze rynkowe mające swoje oparcie w zlokalizowanych terytorialnie rejonach produkcyjnych.
Taka Scieżka rozwojowa, typowa np. dla produkcji winiarskiej w Europie rozpowszechniła się
także w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Nowej Zelandii czy niektórych krajach Ameryki
Łacińskiej. Jej istotą jest to, że produkty o charakterze lokalnym wchodzą przy odpowiedniej
polityce wsparcia na rynki międzynarodowe i stają się produktami globalnymi.
Szybkie i głębokie zmiany zachodzące w sektorze agrobiznesu w ostatnim piętnastole-
ciu, powodowane właSnie potrzebami i upodobaniami konsumentów, miały swoje podłoże
także w postępie technologicznym oraz dynamicznym rozwoju systemów dystrybucji. W
Unii Europejskiej kluczowym czynnikiem było tworzenie i umacnianie Jednolitego Rynku
Europejskiego, który zaczął dominować nad rynkami narodowymi poszczególnych krajów.
Konkurencja rozwijana wewnątrz poszczególnych rynków krajowych nabierała charakteru
ogólnego, a nasilająca się konkurencyjnoSć ogólnoeuropejska wpływała na przyspieszenie
procesów efektywnoSciowych. W drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych sektor wytwór-
czy żywnoSci i napojów dostarczał w krajach UE 10,5% wartoSci dodanej wytworzonej
przez przemysł i zatrudniał 11,5% siły roboczej.
58 M. ADAMOWICZ
W przemySle rolno-spożywczym Unii Europejskiej można było wyróżnić trzy grupy
strategiczne przedsiębiorstw: małe i Srednie przedsiębiorstwa, duże przedsiębiorstwa o cha-
rakterze narodowym oraz wielkie firmy wielonarodowe. Pod względem liczbowym w sektorze
tym dominowały małe i Srednie przedsiębiorstwa. Około 80% przedsiębiorstw zatrudniało
mniej niż 10 pracowników (20% zatrudnionych i 7% produkcji). Rosło jednak znaczenie du-
żych firm przetwórczych. Bardzo duże przedsiębiorstwa zatrudniające ponad 500 pracowni-
ków stanowiły poniżej 0,5% liczby przedsiębiorstw, lecz zatrudniały 30% pracowników sekto-
ra i dostarczały 40% obrotów [The European ...1999]. Filie firm wielonarodowych rozsiane są
we wszystkich krajach europejskich. Istotną rolę w funkcjonowaniu sektora żywnoSciowego
odgrywają więzi finansowe i kooperacyjne między różnymi grupami przedsiębiorstw. Już na
początku lat dziewięćdziesiątych rozwinął się silny proces koncentracji i umiędzynarodowie-
nia, który był istotnym czynnikiem wzrostu siły przetargowej podmiotów tego sektora. W
wyniku tego umocniły swoją pozycję wielkie firmy żywnoSciowe mające korzenie w kapitale
międzynarodowym.
Firmy wielonarodowe koncentrowały się na kreowaniu marek europejskich przez co
umacniały swoją pozycję przetargową wobec dystrybutorów. Niektóre firmy wielonarodo-
we realizowały inwestycje powiązane z narodowymi systemami dystrybucji produktów
lokalnych. Duże firmy narodowe koncentrowały swoją działalnoSć na rynkach poszczegól-
nych krajów i w niewielkim zakresie wychodziły poza rynek UE i to bardziej przez eksport niż
inwestycje zagraniczne. Małe i Srednie przedsiębiorstwa uzależniały się coraz bardziej od
wielkich sieci dystrybucyjnych.
Wielką rolę w procesie wzmacniania pozycji konkurencyjnej produktów rolnych na ryn-
kach Swiatowych odegrały wyspecjalizowane instytucje finansowe oraz kredytowe rolnictwa
i agrobiznesu korzystające ze wsparcia i gwarancji publicznych. Subsydiowanie kredytów
przez państwo wypełniało lukę powstającą z unikania w początkowej fazie kredytowego wspar-
cia rolnictwa przez banki komercyjne. Z biegiem czasu rządy zaczęły wycofywać się ze wspar-
cia dla instytucji finansujących rolnictwo. Ich rolę zaczęły stopniowo przejmować wielkie
firmy agrobiznesu o charakterze wielonarodowym. Takie wielkie firmy biotechnologiczne jak
Monsanto czy Bayer, czy też przedsiębiorstwa chemiczne produkujące nawozy sztuczne i
Srodki ochrony roSlin organizowały dostawy swoich produktów dla rolników na warunkach
dla nich dogodnych z uwzględnieniem specyfiki rynków regionalnych i lokalnych.
W ciągu dwudziestolecia 1972-1993 obroty handlowe produktami rolno-spożywczymi
wzrosły prawie szeSciokrotnie. Trend ten utrzymywał się także w latach następnych. Szyb-
ciej rozwijał się jednak handel żywnoScią niż surowcami rolniczymi. Jeszcze szybciej rozwi-
jały się zagraniczne inwestycje w sektorze przetwórstwa i handlu żywnoScią. Nowym dyna-
micznie rozwijającym się zjawiskiem stał się handel wewnątrzgałęziowy, co było istotnym
czynnikiem w lepszym zaspokajaniu zróżnicowanych potrzeb i preferencji konsumentów.
Dzięki tej wymianie i tworzeniu warunków do produkcji pod osłonami oraz przechowywaniu
i transportowaniu w urządzeniach chłodniczych, Swieże produkty ogrodnicze, mleczarskie,
mięsne i rybne stały się dostępne dla konsumentów przez cały rok bez względu na porę roku
i rodzaj pogody. Tak więc rozwój handlu międzynarodowego produktami rolno-spożywczy-
mi oraz inwestowanie przez firmy wielonarodowe w różnych krajach Swiata, przy coraz
lepszym wyposażeniu w technologie chłodzenia, magazynowania i transportowania powo-
dowały to, że i rolnictwo łącznie z innymi sektorami agrobiznesu wnosiło wielki wkład w
zaawansowanie ogólnych procesów globalizacyjnych na Swiecie.
TEORETYCZNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU ROLNICTWA Z UWZGLĘDNIENIEM PROCESÓW ...
59
INTEGRACJA REGIONALNA JAKO SKŁADNIK PROCESÓW GLOBALIZACJI
ORAZ SPOSÓB OCHRONY PRZED JEJ SKUTKAMI
Obok liberalizacji, integracja rynków w skali Swiatowej stanowi główny element globa-
lizacji. Integrację w wymiarze globalnym rozumie się jednak jako zjawisko całoSciowe wyra-
żające się w swobodzie przepływu produktów i nieskrępowanej konkurencji międzynarodo-
wej. Integracja regionalna obejmuje okreSloną grupę państw i rodzajów działalnoSci gospo-
darczej, traktowana jest na ogół jako sposób na unikanie niekorzystnych skutków globali-
zacji i przeciwdziałania żywiołowoSci procesów integracyjnych animowanych przez przed-
siębiorstwa i korporacje międzynarodowe.
Międzynarodowa integracja gospodarcza w skali regionalnej, jaką jest między innymi Unia
Europejska, powoduje dwa podstawowe statyczne efekty, efekt kreacji handlu i efekt przesunię-
cia handlu, które prowadzą do podnoszenia efektywnoSci gospodarowania przez racjonalizację
kierunków dostaw oraz wzrost konkurencyjnoSci wewnętrznej [Bożyk, Misala 2003]. Konkret-
nie mamy tu do czynienia z efektami: produkcyjnym, fiskalnym, redystrybucyjnym i efektem
bilansu obrotów handlowych. Integracja międzynarodowa przez tworzenie unii celnej i wspól-
nych rynków ukształtowała też efekty dynamiczne, długotrwałe dla krajów członkowskich:
efekty alokacyjne (alokacja zasobów zgodna z zasadą obfitoSci, poprawa efektywnoSci zaso-
bów, korzySci skali, ograniczenie zniekształceń rynkowych), efekty akumulacyjne (akumulacja
zasobów) i efekty lokalizacyjne (wzrostu gospodarczego i dobrobytu, polaryzacja działalnoSci
gospodarczej), efekty dla wzrostu gospodarczego i dobrobytu (po stronie popytu i po stronie
podaży) oraz efekty w sferze podziału dochodów (wpływ na  terms of trade i inne).
Efekty dynamiczne rozpoScierają się także na kraje nieczłonkowskie w postaci oddzia-
ływania na  terms of trade oraz iloSciowe i jakoSciowe długofalowe kształtowanie struktu-
ry wymiany zagranicznej, która dostosowuje się do efektywnego popytu i podaży państw
tworzących układ integracyjny. Chociaż wymiana zagraniczna koncentruje się w obrębie
krajów wspólnoty, to wspólnota jako całoSć jest ważnym partnerem na rynku Swiatowym i
partycypuje zarówno w eksporcie, jak i w imporcie towarów i usług. Obszar wspólnoty
przedstawiony jako całoSć staje się atrakcyjnym miejscem lokowania inwestycji dla przed-
siębiorstw, korporacji narodowych i transnarodowych. Integracja regionalna wzmaga więc
konkurencję i poprawia skutki ekonomiczne gospodarowania wewnątrz wspólnoty, co sta-
nowi również istotę procesów globalizacyjnych w skali Swiatowej bez jednoczesnej mody-
fikacji stosunków ekonomicznych krajów należących do wspólnoty z pozostałymi uczest-
nikami rynku Swiatowego. Ta modyfikacja stosunków zewnętrznych, a nawet ich ograni-
czenie, dotyczy szczególnie sfery rolnictwa i rynków rolnych.
Współczesne rolnictwo długo było sektorem chronionym przez poszczególne państwa
przed konkurencją zagraniczną. Szczególnie efektywny system ochrony zewnętrznej i wsparcia
wewnętrznego uzyskało rolnictwo Unii Europejskiej. DążnoSć do samozaopatrzenia w produkty
rolne i utrzymania zadowalającego poziomu dochodów rolniczych były przyczyną tego, że
głównymi podmiotami decydującymi o sytuacji w rolnictwie stawały się rządy i ministerstwa
rolnictwa poszczególnych krajów oraz ponadnarodowe organy wspierania rolnictwa.
Unia Europejska od początku lat szeSćdziesiątych wprowadzając wspólną politykę
rolną chroniła i wspomagała rozwój własnego rolnictwa. Polityka ta wniosła istotny wkład
w rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich krajów członkowskich, stała się też jednym z naj-
ważniejszych sposobów pogłębienia ogólnej integracji europejskiej. Z jej efektów korzy-
stają nie tylko rolnicy, ale także całe społeczeństwa. Prowadzona jest jednakże przy zaanga-
60 M. ADAMOWICZ
żowaniu wysokich dotacji, które nie zawsze są społecznie uzasadnione, gdyż kierowane są
głównie do największych producentów rolnych.
Polityka interwencjonizmu rolnego prowadzona w Unii Europejskiej rozwiązała kwestię
bezpieczeństwa żywnoSciowego i stworzyła parasol nad rolnictwem krajów członkowskich,
chroniąc jego przed konkurencją tańszych produktów oferowanych na rynkach międzyna-
rodowych. Mimo wysokich dopłat wspólna polityka rolna UE nie rozwiązała problemu
dochodów rolniczych w mniejszych gospodarstwach rolnych, doprowadziła jednak do
ustabilizowania produkcji i podjęła realizację celów związanych z zapewnieniem jakoSci i
bezpieczeństwa zdrowotnego żywnoSci, ochroną Srodowiska naturalnego, tworzeniem
dobrostanu zwierząt oraz rozwojem wielofunkcyjnoSci w rolnictwie i na obszarach wiej-
skich. Subsydiowanie produkcji rolnej w Unii Europejskiej wpływa jednak destrukcyjnie na
międzynarodowe rynki rolne, a eliminacja protekcjonizmu stała się przedmiotem międzyna-
rodowych negocjacji w ramach GATT/WTO.
Przez wiele lat negocjacje w sprawie liberalizacji Swiatowych obrotów handlowych
omijały produkty rolne. JednoczeSnie ograniczenie konkurencji na międzynarodowych ryn-
kach rolnych i prowadzenie przez poszczególne kraje i grupy krajów polityki protekcjoni-
zmu i interwencjonizmu rolnego zostało uznane za niekorzystne. NieuchronnoSć podnosze-
nia konkurencyjnoSci w warunkach postępującej liberalizacji handlu międzynarodowego i
rozwijających się zjawisk globalizacji należy traktować jako kluczowe wyzwanie dla rolnic-
twa polskiego zintegrowanego z chwilą uzyskania członkostwa z rolnictwem krajów tworzą-
cych Unię Europejską.
Unia Europejska pod naciskiem negocjacji w ramach WTO i innych organizacji między-
narodowych w dokumencie Agenda 2000 uznała za główny cel wspólnej polityki rolnej pod-
noszenie konkurencyjnoSci wewnętrznej i zewnętrznej rolnictwa europejskiego. Oznacza to,
że UE nie będzie w stanie, w takim stopniu jak dotychczas, chronić własnego rolnictwa przed
konkurencją tanich produktów rolnych wytwarzanych w krajach Ameryki Północnej i Połu-
dniowej, Australii, Nowej Zelandii i innych. Oznaczać to będzie nieuchronnoSć dalszego,
stopniowego spadku cen realnych w rolnictwie i trudnoSci w utrzymywaniu zadowalającego
poziomu dochodów rolniczych, mimo wzmacniania i rozszerzania form bezpoSredniego sub-
sydiowania rolnictwa i dopłat do produkcji. Stosowanie dopłat bezpoSrednich jest usprawie-
dliwieniem dla obrony wyższego poziomu cen rolnych wewnątrz wspólnoty.
Aktualnie dochodzą także nowe aspekty, które stają się podstawą przewartoSciowań w
trwającej od pewnego czasu tendencji ograniczania interwencjonizmu rolniczego w Unii
Europejskiej i umacniania kierunku skierowanego na liberalizację. Ta nowa sytuacja wynika
z zarysowujących się niedoborów żywnoSci w skali Swiatowej i wzrostowego trendu cen
artykułów żywnoSciowych. Z jednej strony może to doprowadzić do szybszej niż zamierzo-
no rezygnacji z kwot mlecznych ograniczających produkcję mleka, z drugiej zaS do ponow-
nego przemySlenia zasadnoSci dyskusyjnego zjawiska przeznaczania produkcji rolnej na
cele energetyczne. W nowych warunkach zwiększonego popytu na żywnoSć polityka ogra-
niczania produkcji dla podtrzymania poziomu cen rolnych i dochodów rolniczych może stać
się anachronizmem. W tych nowych warunkach zmieniać się może podejScie do prowadze-
nia produkcji rolniczej w marginalnych (niekorzystnych) warunkach glebowo-klimatycz-
nych i wodnych.
TEORETYCZNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU ROLNICTWA Z UWZGLĘDNIENIEM PROCESÓW ...
61
GLOBALIZACJA A POSTĘP W ROLNICTWIE I SPOŁECZNE PROBLEMY WSI
Globalizacja jest procesem dynamizującym transfer innowacji i upowszechniania po-
stępu technicznego, biologicznego i organizacyjnego. Postęp kreowany przez liderów szybko
znajduje naSladowców, a unifikacja techniczna produkcji z zastosowaniem nowoczesnych
technologii prowadzi do modernizacji i wzrostu produktywnoSci i wydajnoSci w rolnictwie.
Skutkiem tego jest obniżka kosztów i spadkowy trend cen realnych na produkty rolne.
Nowoczesne metody produkcji wypierają tradycyjne techniki produkcji, zwłaszcza w ob-
szarach o mniej korzystnych warunkach naturalnych. Prowadzi to do obniżenia zatrudnie-
nia w rolnictwie i problemu zagospodarowania zasobów siły roboczej na lokalnych rynkach
pracy, do bezrobocia jawnego i ukrytego. Ułatwienie przepływu towarów ponad granicami
państw prowadzi do zaniechania produkcji rolnej w marginalnych warunkach produkcji
rolniczej. Stwarza to presję na powiększanie importu taniej żywnoSci. JednoczeSnie nasila
się presja krajów mających korzystne warunki dla produkcji rolniczej i niskie koszty produk-
cji na likwidację ograniczeń w handlu i obniżkę ceł rolnych. Presja ta wywierana jest na
Europę zwłaszcza przez Stany Zjednoczone, Kanadę i kraje Ameryki Południowej oraz Au-
stralię i Nową Zelandię, a także wiele krajów rozwijających się z innych kontynentów. Nego-
cjacje dotyczące liberalizacji handlu rolnego na forum WTO w ramach Rundy rozwoju z
Douha doprowadziły do deklaracji Unii Europejskiej, że po 2013 roku zostaną zlikwidowane
dopłaty eksportowe dla producentów mleka, cukru, wołowiny i zbóż. Globalizacja więc
prowadzi stopniowo do zmiany mechanizmów integracji europejskiej w sferze rolnictwa.
Globalizacja napędzana dążnoScią do podnoszenia efektywnoSci mikroekonomicznej
wywiera presję na upowszechnienie nowoczesnych biotechnologii, w tym organizmów
modyfikowanych genetycznie. Zielona rewolucja doprowadziła do zwiększania produkcji
rolniczej i złagodzenia problemu głodu i niedożywienia. Obecne wykorzystanie organizmów
genetycznie modyfikowanych jest kolejnym etapem zielonej rewolucji. W wyniku zielonej i
tęczowej rewolucji w Indiach przeciętne spożycie żywnoSci osiągnęło wystarczający po-
ziom iloSciowy i zadowalającą strukturę jakoSciową (zboża, ryby, roSliny oleiste, owoce i
warzywa oraz mleko). Mimo różnych kontrowersji zielona rewolucja stanowiła niezwykle
istotny etap rozwoju rolnictwa. DziS Swiat stoi przed dylematem rozpowszechniania upraw
roSlin transgenicznych. O ile zielona rewolucja była wdrażana przez wielkie programy rządo-
we upowszechniania wydajnych odmian pszenicy, kukurydzy i ryżu to rozpowszechnianie
upraw transgenicznych stanowi narzędzie pomnażania zysku wielkich korporacji kapitali-
stycznych. W 2006 roku roSliny transgeniczne uprawiano w 22 krajach na powierzchni
przekraczającej 100 mln ha (53% w USA). Jest kwestią czasu, że rolnictwo transgeniczne
wkroczy na szeroką skalę także do Europy. Przy tej okazji należy zauważyć, że rozwój tech-
nologii transgenicznych i innych osiągnięć biologii i techniki stosowanych w produkcji
rolniczej stwarza problemy związane z prawem własnoSci intelektualnej, któremu wielkie
korporacje mogą nadać charakter praktyk monopolistycznych.
Ekspansja rolnictwa przemysłowego oraz wykorzystania biotechnologii pociąga za
sobą konsekwencje społeczne wSród rolników i mieszkańców wsi. W wyniku tych proce-
sów uwalniają się niewykorzystane w rolnictwie zasoby pracy, a pozostający w rolnictwie
ludzie są zmuszeni do poszukiwania nowych zajęć i dywersyfikacji xródeł dochodów. Wiel-
ce pomocny w tym względzie może być rozwój nowoczesnych technik telekomunikacji i
technologii informatycznych stanowiących integralną częSć procesów globalizacji. W wy-
niku upowszechnienia tych technologii mieszkańcy wsi nawiązują nie tylko łatwy kontakt z
62 M. ADAMOWICZ
tym co się dzieje w ich regionie i kraju, ale mają wgląd w procesy przebiegające w skali
Swiatowej. Informatyzacja życia gospodarczego i społecznego, która dociera także na wieS
i do rolnictwa  stanowi wielką szansę regeneracji systemu pracy i produkcji oraz wyko-
rzystania możliwoSci daleko idącej decentralizacji wielu rodzajów działalnoSci gospo-
darczej, uwolnienia wielu typów działalnoSci zawodowej od ciasnego gorsetu dużego
miasta oraz zwielokrotnienia możliwoSci operowania na rynku [Varelidis 2003 za: Kale-
ta 2005]. Informatyzacja stwarza szansę włączenia mieszkańców wsi w struktury społeczeń-
stwa globalnego i korzystania z dobrodziejstw takich sposobów zatrudnienia jak: telepraca,
czy takich sposobów podnoszenia wiedzy jak kształcenie na odległoSć. Ograniczyć to może
zjawisko dojazdów do pracy, migracji wahadłowych i upowszechnianie wielozawodowoSci
na wsi. Rozwijające się formy sieciowe gospodarki będą sprzyjać kumulacji wiedzy, podno-
szeniu kwalifikacji ludzi, budowie kapitału ludzkiego i kapitału społecznego na wsi. Globa-
lizacja dla wsi niesie także, jeSli nie ujednolicenie, to zbliżenie wzorców kulturowych i sty-
lów życia w układzie wieS miasto oraz w układzie międzynarodowym.
GLOBALIZACJA A ROLNICTWO W POLSCE
Procesy modernizacji rolnictwa w Polsce, na wzór Europy zachodniej, zostały zapoczątko-
wane jeszcze przed transformacją, przy czym lata transformacji przyniosły na początku w tym
względzie pewne ich zahamowanie. Ogólna efektywnoSć nakładów materialnych w Polsce jest
dotychczas wyraxnie niższa niż w czołowych krajach UE. Ta niższa produktywnoSć i efektyw-
noSć wynikała z występujących słabych ogniw i niezadowalającej precyzji stosowanych proce-
sów technologicznych, braku powszechnego stosowania dobrych praktyk produkcyjnych i
sposobów powiązania z rynkiem oraz braku nowoczesnego wsparcia rolnictwa ze strony polity-
ki rolnej. Te słaboSci ustępują po włączeniu naszego kraju w ramy Jednolitego Rynku Europej-
skiego i do systemu oddziaływania Wspólnej Polityki Rolnej. Istotną rolę może tu odgrywać
włączenie Polski w zewnętrzne otoczenie konkurencyjne rolnictwa. W nowej sytuacji można
oczekiwać występowania w polskim rolnictwie efektów mnożnikowych upowszechniania efek-
tywnych systemów produkcyjnych przy zastosowaniu nowoczesnych technologii.
Procesy globalizacyjne sprawiają, że polskie rolnictwo staje się częScią otwartego,
ogólnoSwiatowego układu gospodarczego. Rolnictwo polskie będzie do pewnego stopnia
powtarzać europejską drogę modernizacji. Presja konkurencyjna w tym układzie wymusza
na każdym podmiocie gospodarczym stosowanie strategii niskich cen. Strategie jakoScio-
we, strategie zróżnicowania i inne, są równie ważne, i stają się strategiami równorzędnymi
lub dodatkowymi. Obok innowacji technologicznych w sferze wytwarzania i obrotu istotną
rolę będą spełniać innowacje produktowe, co podkreSla narastające znaczenie marketingu.
Zakres rozpowszechniania globalizacji ekonomicznej w sferze rolnictwa i agrobiznesu bę-
dzie jednak hamowany praktykami interwencjonizmu i protekcjonizmu rolniczego, który
utrzyma się mimo tendencji liberalizacyjnych i prób modyfikowania stosowanych syste-
mów polityki rolnej przez największych eksporterów i importerów żywnoSci.
Mimo wzrostu produktywnoSci i efektywnoSci wytwarzania w rolnictwie będzie zacho-
dził dalszy proces kurczenia się rolnictwa jako działu wytwórczego w gospodarce narodo-
wej i proces jego społeczno-ekonomicznego zróżnicowania. DziS rolnictwo daje w Polsce
zatrudnienie i utrzymanie znaczącej częSci ludnoSci. W miejsce obecnie stosunkowo jedno-
litego rolnictwa rodzinnego rozwijać się będzie rolnictwo bardziej spolaryzowane pod wzglę-
TEORETYCZNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU ROLNICTWA Z UWZGLĘDNIENIEM PROCESÓW ...
63
dem ekonomicznym, społecznym i technologicznym. Kształtować się będą nowe elementy
i nowe relacje w sferze agrobiznesu. W rolnictwie można oczekiwać wyraxniejszego ukształ-
towania się trzech następujących sektorów: rolnictwa komercyjnego, zrównoważonego
rolnictwa wielofunkcyjnego i rolnictwa socjalnego [Adamowicz 2002].
Na sektor wysokotowarowego i skomercjalizowanego rolnictwa o coraz większym stop-
niu koncentracji i powiązań integracyjnych w układach pionowym i horyzontalnym z prze-
mysłowymi i handlowymi elementami agrobiznesu złoży się zarówno wielkoobszarowe rol-
nictwo wyrosłe z byłego sektora PGR, wysokotowarowe i wyspecjalizowane gospodarstwa
rodzinne oraz różne formy rolnictwa korporacyjnego. Ważnym składnikiem tego sektora
będą więc zarówno rodzinne specjalizujące się duże gospodarstwa rolne, jak też gospodar-
stwa prowadzone przez obcokrajowców oraz korporacje finansowo-przemysłowe, w tym
należące do kapitału zagranicznego. Z tego sektora będzie pochodzić coraz większa iloSć
wysokiej jakoSci produkcji, sektor ten będzie jednak stwarzał zagrożenie degradacją Srodo-
wiska i naruszeniem żywotnoSci wsi. Przedsiębiorstwa tego sektora, stanowiące zaplecze
surowcowe zakładów przetwórczych i innych przedsiębiorstw, będą stanowić kanał, przez
który obok różnych form nowoczesnych technologii i postępu biologicznego, mogą przeni-
kać na rynek polski organizmy modyfikowane genetycznie. Szerszego rozpowszechniania
tej formy żywnoSci nie da się raczej zatrzymać na dłuższy okres także w Polsce.
Drugim, umacniającym się sektorem rolnictwa w Polsce będzie typowe rodzinne rolnic-
two wielofunkcyjne, korzystające z unijnej ochrony zewnętrznej i wspierane ograniczanymi
przez modulację programami wsparcia rynkowego oraz rozwijanymi na szerszą skalę progra-
mami strukturalnymi, promującymi rozwój trwały i zrównoważony. Ten sektor zapewni żywot-
noSć wsi, podtrzymywanie jej wartoSci kulturowych oraz dobrą jakoSć żywnoSci. Wspierana
wielofunkcyjnoSć gospodarstw rolnych i rolnictwa w postaci dywersyfikacji produkcji, agro-
turystyki, przetwórstwa, różnego rodzaju usług publicznych oraz krajobrazowych i ekologicz-
nych funkcji rolnictwa będzie stanowiła istotny sposób łagodzenia napięć w sferze zatrudnie-
nia na obszarach wiejskich, zaS promocja zrównoważonego i trwałego rozwoju może mieć
również istotne znaczenie dla jakoSciowego wizerunku produkowanej w Polsce żywnoSci
oraz wzmacniania wrażliwoSci ekologicznej. Mimo że rynek żywnoSci ekologicznej nie roz-
szerzy się zbytnio ponad rozmiary obecne, będzie rosło znaczenie rynku produktów regio-
nalnych i lokalnych. Przed Polską w tym zakresie stoi wiele szans do wykorzystania.
Trzeci sektor rolnictwa, jaki ukształtuje się w Polsce bardziej wyraxnie niż obecnie, to
sektor rolnictwa socjalnego i hobbystycznego. Za rozwojem tego sektora przemawiają co
najmniej dwa względy. Pierwszy to bardzo trudna sytuacja na rynku pracy w ogóle, która
przy istnieniu nadmiernego, jawnego i ukrytego bezrobocia na wsi będzie wymagała zatrzy-
mania w rolnictwie także tych, którzy będą prowadzić rolnictwo na pół naturalne, dające
pewnej grupie ludzi możliwoSć przeżycia i skromnego utrzymania. Aby uniknąć pogłębiania
się zjawiska ubóstwa i wykluczenia społecznego niezbędne będzie wprowadzenie odpo-
wiedniej polityki o charakterze socjalnym dla tego typu gospodarstw rolnych, małych o
charakterze naturalnym, których właSciciele będą korzystać z pomocy socjalnej. Powinna
to być polityka o charakterze narodowym, chociaż jej wprowadzenie wymagać będzie uzgod-
nień w ramach Unii Europejskiej. Innym czynnikiem zwiększania znaczenia tej grupy gospo-
darstw jest ogólny, chociaż niepisany cel wspólnej polityki rolnej polegający jak dotych-
czas na ograniczaniu tempa wzrostu produkcji rolnej. Dopuszczenie do zagospodarowania
pewnej częSci gruntów rolnych (działek o powierzchni nieprzekraczającej pewnego pułapu)
przez drobnych właScicieli, emerytów i rencistów, nierolników oraz rezydentów wiejskich,
64 M. ADAMOWICZ
mogłoby ograniczyć presję na powiększanie produkcji rolniczej i wpłynąć wspierająco na
rozwój pozarolniczych funkcji obszarów wiejskich. CzęSć gruntów z tego sektora wypadła-
by z rolnictwa i przechodziła do sektora nieruchomoSci pozarolniczych. Mogłaby stanowić
podstawę pod rozwój budownictwa mieszkaniowego na wsi typu rezydencjalnego oraz
taniego budownictwa typu socjalnego, co może być ważnym elementem rozwoju wsi zwłasz-
cza w pobliżu miast i aglomeracji miejskich.
LITERATURA
Adamowicz M. 2002: Zjawiska i procesy globalne a rozwój wsi i rolnictwa w Polsce. [W:] Polska wieS 2025. Wizja
rozwoju (red. Wilkin J.W.) Fundusz Współpracy, Warszawa. s. 119-126.
Bożyk P., Misala J. 2003: Integracja ekonomiczna. PWE, Warszawa.
Chołaj H. 2003: Ekonomia polityczna globalizacji. Fundacja Innowacja, WSSE Warszawa.
Coleman W., Grant W., Josling T. 2004: Agriculture In the New Global Economy. Edward Legar, Cheltenham,
Northampton. s.7-8.
Flejtarski S., Wahl P.T. 2003: Ekonomia globalna  synteza. Difin, Warszawa.
Gierszewska G., Wawrzyniak B. 2001: Globalizacja, wyzwania dla zarządzania strategicznego. Poltext, Warszawa, s. 14.
Grupa Lizbońska. 1998: Granice konkurencji. Poltext, Warszawa 1998, s. 45-46.
Kleer J. 2006: Globalizacja a państwo narodowe i usługi publiczne. PAN Komitet Prognoz Polska 2000 Plus, Warszawa.
Kołodko G.W. 2001: Globalizacja a perspektywy rozwoju krajów posocjalistycznych. Dom organizatora, Toruń.
Kołodko G.W. 2008: Wędrujący Swiat. Prószyński i Spółka. Warszawa, s. 94, 99.
Liberska B. (red.) 2002: Globalizacja. Mechanizmy i Wyzwania. PWE, Warszawa, s. 26.
Sobiecki R. 2007: Globalizacja a funkcje polskiego rolnictwa. SGH, Warszawa, s. 11, 84, 114.
Stiglitz J.E. 2006: Globalizacja, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa.
Szymański W. 2001: Globalizacja wyzwania i zagrożenia. Difin, Warszawa.
The European Agrofood system and the chalange of global competition. 1999: ISMEA, Roma, s. 77.
The World Bank. 2008: Agriculture for Development, Word Development Report, s.1
Varelidis N. 2003: Information Society and Sustainable Development. Athens za: Kaleta A. 2005: WielozawodowoSć
na obszarach wiejskich  perspektywa globalizacji. [W:] Polska wieS 2005, Wizja Rozwoju. Fundusz Współpracy,
Warszawa, s. 129.
Zorska A. 2000: Integracja europejska w kontekScie globalizacji. Zeszyty Naukowe KGS SGH, nr 9, s. 6-7.
Mieczysław Adamowicz
THEORETICAL CONDITIONS OF DEVELOPMENT OF POLISH
AGRICULTURE TAKING INTO ACCOUNT PROCESSES OF GLOBALIZATION
AND INTERNATIONAL INTEGRATION
Summary
The aim of the paper is presenting and analysis the contemporary facts of agriculture development
with the special reference to the globalization processes and European integration. The following issues
have been discussed in this paper: main direction of structural changes and development trends in
agriculture; the essence and main streams of globalization, globalization in agriculture and agribusiness
sectors, regional integration as an element of globalization and as a way of protection from its negative
outcomes, technological progress in agriculture as an integrated parts of globalization and importance of
globalization for agriculture in Poland.
Adres do korespondencji:
prof. dr hab. Mieczysław Adamowicz
Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
tel (0 22) 59 31 000
e-mail: mieczyslaw_adamowicz@sggw.pl


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Globalne zmiany klimatu, wpływ na rozwój rolnictwa na Świecie
Uwarunkowania Rozwoju Klastrow Turystycznych
Uwarunkowania rozwoju obszarów wijskich polski międzywojennej
Instytucjonalne uwarunkowania rozwoju lokalnego
Krupinska Uwarunkowania rozwoju agroturystyki
Finansowe uwarunkowania rozwoju organizacji gospodarczych Ryzyko w rachunkowosci i zarzadzaniu finan
Pracownicza partycypacja finansowa Geneza uwarunkowania rozwoju rezultaty e0i
1 02 Rozwoj rolnictwa neolitycz Nieznany
Społeczne uwarunkowania rozwoju lokalnego
1 02 Rozwój rolnictwa neolitycznego
Ruch Turystyczny Uwarunkowania Jego Rozwoju Golubowski (2006)
Funkcjonowanie polityki rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa Unii Europejskiej

więcej podobnych podstron