Tort urodzinowy


Artykuł pobrano ze strony eioba.pl
Tort urodzinowy
Bardzo łatwy i przyjemny w przygotowaniu... jego czas przygotowania zajmuje mniej więcej 1 godzinkę... Serdecznie polecam.
SKAADNIKI:
Biszkopt:
7 jajek,
7 łyżek gorącej wody,
7 czubatych łyżek cukru kryształu,
1 paczka cukru waniliowego-16 gram,
7 czubatych łyżek mąki pszennej (można dać 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub tylko samą
pszenną),
zapach śmietankowy-parę kropli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo na krem i ozdoby :
* 3 torebki gotowych kremów do tortów firmy "Gellwe" - gotowe w 5 minut, każdy inny rodzaj, np. waniliowy, czekoladowy,
toffi lub inne, według uznania.
(podaję link do rodzajów tych kremów http://www.gellwe.pl/produkty/gellwe-linia-klasyczna/dodatki-do-pieczenia/kremy-
do-ciast-i-tortow),
wiórki kokosowe 10 dag + 1 czubata łyżka cukru kryształu - do posypania wierzchu i boków tortu,
1 paczka czekoladowych ziarenek kawy "Dr. Oetker-a".
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy piecze go inaczej, a ja podam mój) w
standardowej tortownicy o średnicy 26 cm. Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę,
przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając ciasto od spodu do góry, ruchem
kołowym. Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę. Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy
papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję. Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w
temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-
gazowego, która funkcja jest lepsza. Po upieczeniu zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło.
Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża.
KREMY: Zrobić 3 kremy z paczki, z firmy "Gellwe" wg. przepisu z opakowania.
SPORZDZANIE TORTU: Na spodnią cześć nanieść krem czekoladowy, wyrównać i nakryć drugim kawałkiem biszkoptu,
potem drugi kawałek biszkoptu posmarować kremem waniliowym, wyrównać i nakryć trzecim kawałkiem biszkoptu, a na na
wierzch wyłożyć krem toffi i wyrównać. Posmarować też tym samym kremem dokładnie boki tortu. Uprażyć na wolnym ogniu,
ciągle mieszając 10 dag. wiórków kokosowych na złoty kolor z 1 łyżką cukru kryształu, by posypać nim boki i wierzch tortu. Na
wierzchu ozdobić tort czekoladowymi ziarenkami kawy (na każdą porcję po 3 ziarenka, tak jak na zdjęciu) lub według własnej
inwencji twórczej. Można też wierzch tortu ozdobić kremem, który pozostał z przekładania biszkoptu, zamiast posypywania
prażonymi wiórkami kokosowymi. Tort wstawić do lodówki na parę godzin.
http://kuchnia-swiata.blogspot.com
Autor: grzesie777
Artykuł pobrano ze strony
eioba.pl


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Prezent urodzinowy dla Hitlera
Urodziłem się aby kochać Cię Schout
BOCZKI WĘDZONE URODZINOWE
Tort sałatkowy
Urodziny i prezenty zdania
04 Hitlerowcy wobec kontroli urodzin w Polsce
Tort kokosowy Nieznany
Świąteczny tort z Linzu
Tort kawowy smaczny tort z masą kawową
lukier plastyczny na tort
Urodziny R Rynkowski
EW Tort orzechowy
Ciasto na Tort

więcej podobnych podstron