swiadome odzywianie zdrowsze zycie


Świadome odżywianie, zdrowsze życie
Ile jest mięsa w mięsie? Czy ryby z puszki są zdrowe? Czy masło, które
kupujemy jest bez dodatków? Czym różni się sok od nektaru? Co to są bio-jogurty?
Co oznaczają liczne "E" na etykietach produktów żywnościowych? To pytania, które
zadajemy sobie wielokrotnie robiąc zakupy.
Co jakiś czas autorzy piszą w publikacjach na temat jak wybierać produkty
spożywcze, co sprawdzać na etykietach, gdzie kupować. Ponieważ uważam, że
przede wszystkim odpowiedni sposób żywienia jest podstawą zdrowia, dobrego
samopoczucia, sprawności i ładnego wyglądu, przywiązuję dużą wagę do tego co
kupuję i co jemy. Uzbrojona w okulary i wiedzę udałam się do sklepu aby świadomie
dokonać przeglądu paru produktów spożywczych. Na etykietach roiło się od nazw,
które nic mi nie powiedziały, chociaż na pewno zawierały istotne informację na temat
składu jedzenia i metod jego produkcji. Czy powinnam jezdzić na zakupy z wykazem
substancji dopuszczonych do przemysłu spożywczego. To pytanie zadawałam sobie
wielokrotnie. I ta przygoda sprawiła, że zainteresowałam się dodatkami do żywności.
Zgodnie z prawem Unii Europejskiej składniki zawarte w jedzeniu oznaczone
są symbolem "E" oraz trzycyfrową liczbą. Pierwsza z cyfr określa przeznaczenie
substancji, dwie kolejne odnoszą się do jej pochodzenia. Nas konsumentów
interesuje pierwsza cyfra, która mówi nam o tym czy mamy do czynienia z
zagęszczaczem czy z barwnikiem. Konserwanty są pogrupowane i nie musimy
pamiętać wszystkich (obecnie około 2500) nazw. Wystarczy, że zapamiętamy 7 grup
związków, aby mieć orientację ogólną. Każda setka dotyczy innej grupy dodatków i
tak:
E 100 - barwniki, podkreślające apetyczność żywności. Dodawane są do słodyczy,
napojów, nabiału, wędlin
E 200 - środki konserwujące, przedłużają trwałość produktów. Chronią przed
bakteriami czy grzybami pleśniowymi. Dzięki konserwantom termin
przydatności do spożycia produktów można przedłużyć o kilka miesięcy.
E 300 - sole i kwasy (tzw. przeciwutleniacze) chronią produkty przed niekorzystnym
działaniem tlenu, spowalniają zmianę barwy i zapachu tłuszczów, zwaną
jełczeniem, niektóre pełnią rolę emulgatorów (ułatwiają tworzenie emulsji)
E 400 - Składniki zagęszczające - pochodne cukrów i białek o zdolnościach
tworzenia żeli. Wykorzystuje się je do produkcji sosów, lodów, zup,
przetworów rybnych i w produktach niskokalorycznych
E 500 - Dodatki różne - bardzo popularne w cukiernictwie wodorowęglany amonu i
sodu (tzw. soda oczyszczona)
E 600 - Środki wzmacniające smak i zapach, przedłużają czas trwania wrażeń
smakowych lub maskują smaki nieprzyjemne. Jest to niezwykle ważna
grupa dodatków w żywności, ponieważ to między innymi smak produktów
powoduje, że sięgamy po niego powrotnie lub nie.
E 900 - substancje słodzące i glazurujące - stosowane do produkcji słodyczy
bezcukrowych (np. guma do żucia) i słodkiej żywności niskokalorycznej
(light). Są słodsze od cukru, a zawierają minimalne ilości kalorii.
Pełną listę dozwolonych w przemyśle spożywczym dodatków zawiera
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 23.04.2004r. opublikowane w Dzienniku
Ustaw nr 94 poz. 933 gdzie można znalezć dopuszczalne dawki stosowanych
substancji.
Czy dodawanie do żywności tych wszystkich substancji może nam zaszkodzić?
Producenci twierdzą, że nie. Ponieważ związki chemiczne w artykułach spożywczych
obecnie są w minimalnych ilościach i z reguły nie mają wpływu na nasze zdrowie.
Warto jednak wiedzieć, że każda substancja może wywołać przykre reakcje
uczuleniowe. Jakże często słyszymy od osób w średnim wieku i starszych, że
dopiero teraz mając -dzieści lat stali się alergikami. W dzieciństwie nie chorowali na
uczulenia pokarmowe. Jesteśmy atakowani toksynami nie tylko w produktach
spożywczych, ale również w powietrzu, wodzie i glebie. Nasz organizm potrafi sobie
radzić z tymi zanieczyszczeniami do pewnego momentu, część toksyn jest
unieszkodliwiana przez mechanizmy obronne organizmu. Część zw. szkodliwych jest
bezpiecznie magazynowana w tkance tłuszczowej. Inne spożywane w nadmiarze
niestety uszkadzają narządy wewnętrzne np. wątrobę, nerki albo mózg. Dlatego tak
istotne jest to co zjadamy, im więcej uwagi będziemy przywiązywać do sposobu
odżywiania tym będziemy zdrowsi.
Organizm człowieka jest wyposażony w wiele mechanizmów obronnych.
Układy te eliminują substancje trujące. Usuwanie zbędnych produktów przemiany
materii i toksyn odbywa się czterema drogami: układem moczowym, układem
pokarmowym, przez skórę i płuca. Ważną rolę w tym procesie odgrywa wątroba. To
jeden z narządów, który unieszkodliwia substancje chemiczne. Być może ktoś z
Państwa zacznie się zastanawiać: To w czym problem? Zjadamy coś niezdrowego,
organizm wyłapuje truciznę, neutralizuję i wydala. Tak się dzieje, gdy substancji
trujących jest niewiele. Gdy przeciążymy układ odpornościowy, wątrobę i inne
narządy konserwantami, toksynami, używkami (np. papierosy) to wydajność się
zmniejszy. Zostanie zachwiana homeostaza (równowaga) w organizmie, procesy
wydalania substancji szkodliwych zostaną zaburzone, zacznie nam brakować
pewnych produktów (witamin, minerałów) a innych będzie w nadmiarze. Wystarczy
przez jakiś czas jeść zbyt dużo żywności przetworzonej lub jeść nadmierne ilości
tłuszczu, lub zbyt słodko, lub słono, a kłopoty nas nie ominą. Należy również
wspomnieć o stresie, który atakuje nas nieustająco. Jest duży i długotrwały. Człowiek
jest dostosowany do regeneracji po stresach krótkotrwałych. We współczesnym
świecie nieustające napięcie nerwowe trwające miesiącami i latami wpływa
negatywnie na procesy organizmu i ma ogromny wpływ na jego ogólny stan. Tutaj z
pomocą mogą nam przyjść techniki relaksacyjne oraz ruch. Intensywny wysiłek
fizyczny powoduje, że odreagowujemy stresy i wydalamy z potem toksyny. Po
gimnastyce czujemy przyjemne zmęczenie.
"Niech pokarm będzie Twoim lekarstwem" powiedział Hipokrates. Aby
zwyciężyć w walce o zdrowie musimy zmienić nasze zgubne nawyki żywieniowe.
Potrzeba, aby nasz sposób odżywiania stał się prostszy i jak najbardziej zbliżony do
naturalnego. Jest tylko jedna dieta właściwa dla człowieka, to żywienie
niskowęglowodanowe obejmujące różnorodne produkty naturalne spożywane w
postaci jak najmniej przetworzonej, przygotowane w prosty sposób z odpowiednią
ilością białka, tłuszczy i węglowodanów. Żywienie to zawiera bardzo niewielką ilość
pokarmów rafinowanych (tylko to co jest konieczne) i wysokokalorycznych. Przyjęcie
takiego prostego, bardziej naturalnego sposobu odżywiania przynosi poprawę stanu
zdrowia i wzmocnienie sił witalnych.
Serdecznie pozdrawiam
mgr Danuta Jarmołowicz


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Zastap Diety Świadomym Odzywianiem
Zastap diety swiadomym odzywianiem
Zastap diety swiadomym odzywianiem
Zastap diety swiadomym odzywianiem
Zastap diety swiadomym odzywianiem(1)
zycie dopiero sie rozkreca Dojrzaly przewodnik dla swiadomych siebieP tek zycie
swiadome zycie
swiadoma kreacja jako sposob na zycie

więcej podobnych podstron