Risotto alla primavera


Risotto alla primavera
Składniki:
400g ryżu arborio
1,5 litra bulionu warzywnego
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
kieliszek wytrawnego białego wina
1 duża cebula
1 por (tylko biała część)
1 ząbek czosnku
kilka szparagów ze słoika
puszka zielonego groszku
natka pietruszki
świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a białą część pora pokrój w cienkie
krążki. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść łyżkę masła i odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj
warzywa i duś aż będą miękkie (ok. 5 minut).
Dodaj ryż arborio i smaż mieszając ok. 3 minut. Wlej białe wino i gotuj aż wyparuje, od czasu do
czasu mieszając. Na patelnię dodaj ryż i stopniowo dodawaj ciepły bulion. Duś aż ryż wchłonie
bulion i będzie na wpół miękki, czyli al dente.
Do ryż dodaj szparagi pokrojone w kawałki, groszek i natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze ok. 4
minut, często mieszjąc. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła, posyp
parmezanem. Gotowe!
Smacznego życzy redakcja e-spaghetti.pl!
Więcej przepisów kuchni włoskiej znajdziesz na stronie e-spaghetti.pl!
Polecamy książki:


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Risotto alla Marinara
Risotto alla Parmigiana
Asparagi alla parmigiana
Risotto
Risotto z grzybami
Pizza alla marinara
Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach
Jak zrobić makaron Primavera
Pesto alla genovese, czyli genueńska pasta bazyliowa
Pasta Primavera
(odc 45) risotto z czekoladąpdf
Lasagne alla bolognese

więcej podobnych podstron