SKŁAD KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W CAŁODZIENNYCH POSIŁKACH DZIECI, UCZNIÓW, STUDENTÓW


ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 2 (43), 118  126
MONIKA RADZYMICSKA, ZBIGNIEW BOREJSZO, STEFAN S. SMOCZYCSKI,
MAAGORZATA KURZYCSKA
SKAAD KWASÓW TAUSZCZOWYCH W CAAODZIENNYCH
POSIAKACH DZIECI, UCZNIÓW I STUDENTÓW
S t r e s z c z e n i e
W pracy określono udział poszczególnych grup kwasów tłuszczowych w tłuszczu całodziennych
posiłków dzieci (wiek 10 12 lat), uczniów (wiek 13 15 lat) i studentów (wiek 19 25 lat), w zależności od
diety wiosennej i jesiennej. Badany materiał pobierano metodą podwójnej porcji, która polega na
odkładaniu takiej samej, co skonsumowana porcji jedzenia i napojów.
Wykazano, że okres pobrania próbek nie był czynnikiem decydującym o strukturze całodziennego
spożycia tłuszczu. Zarówno w diecie wiosennej, jak i jesienej dominującym wśród kwasów nasyconych
był kwas palmitynowy (średnio 27,20 i 24,72 g/100 g tłuszczu), kwasów monoenowych  kwas oleinowy
(37,80 i 41,72 g/100 g tłuszczu), natomiast kwasów polienowych  kwas linolowy (9,12 i 7,95 g/100 g
tłuszczu). Udział kwasów nasyconych i monoenowych we wszystkich badanych całodziennych posiłkach
był zbliżony, przy czym wiosną stosunek tych kwasów wynosił 1,1, natomiast jesienią 0,9. Całodzienne
spożycie polienowych kwasów tłuszczowych przez wszystkie objęte badaniem grupy ludności było
niezadowalające. Stosunek kwasów polienowych do nasyconych w całodziennych posiłkach zarówno
wiosennych, jak i jesiennych wynosił 0,2. Taka struktura spożycia kwasów tłuszczowych przez młodzież
może przyczynić się do rozwoju w przyszłości chorób układu krążenia.
Słowa kluczowe: kwasy tłuszczowe, młodzież szkolna, całodzienne spożycie, całodzienny posiłek.
Wprowadzenie
Badania nad wpływem tłuszczu, a w szczególności jego składowych  kwasów
tłuszczowych, na procesy przebiegające w organizmie wykazały, że nie ilość, ale jego
jakość ma decydujący wpływ na rozwój chorób takich, jak: miażdżyca, nadciśnienie
tętnicze krwi, zmiany nowotworowe. W Polsce umieralność z powodu tych chorób jest
znacznie wyższa od przeciętnej europejskiej [3, 23, 24].
Najsilniejsze działanie aterogenne wykazują tłuszcze zwierzęce, bogate w kwasy
nasycone. Istnieje ścisły związek między poziomem kwasów nasyconych w racji
Dr inż. M. Radzymińska, dr inż. Z. Borejszo, prof. dr hab. S. S. Smoczyński, mgr inż. M. Kurzyńska,
Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Pl. Cieszyński 1 b. 43,
10-957 Olsztyn
SKAAD KWASÓW TAUSZCZOWYCH W CAAODZIENNYCH POSIAKACH DZIECI, UCZNIÓW... 119
pokarmowej a poziomem cholesterolu we krwi i występowaniem niedokrwiennej
choroby serca [2, 11, 15].
Bardzo ważne stało się stwierdzenie pozytywnego wpływu na organizm
człowieka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny n-6
oraz n-3. NNKT z rodziny n-3 nawet przy niewielkich dawkach (około 1g/dzień)
działają pozytywnie na gospodarkę lipidową, hamują rozwój miażdżycy, powodują
zmniejszenie skłonności do zakrzepów, obniżają stężenie triacylogliceroli i
cholesterolu LDL, a podwyższają poziom HDL [1, 8, 13, 19, 21]. NNKT z rodziny n-6
również zapobiegają rozwojowi miażdżycy, obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
wspomagają leczenie otyłości i cukrzycy u osób dorosłych. Korzystny wpływ
zwiększonego spożywania tych kwasów stwierdzono także w profilaktyce choroby
wrzodowej żołądka i dwunastnicy [6, 19].
Skład kwasów tłuszczowych różnych produktów spożywczych jest przedmiotem
zainteresowania wielu naukowców [4, 5, 16, 18]. Natomiast badania struktury spożycia
tłuszczów przeprowadzane są głównie na podstawie danych uzyskanych z wywiadu [3,
9, 14, 15, 20], co wymaga wiarygodnych informacji o spożyciu tłuszczu, jak i jego
występowaniu w spożywanych produktach. Jednym z najdokładniejszych sposobów
oceny pobrania składników z pożywieniem, polecanym przez WHO [22], jest metoda
podwójnej porcji. Polega ona na odkładaniu takiej samej, co skonsumowana, porcji
jedzenia i napojów. Jednak wysoki koszt tej metody oraz pracochłonność przy
gromadzeniu racji często zniechęcają do przeprowadzania tego typu badań.
Celem niniejszej pracy była ocena struktury spożycia tłuszczu w całodziennych
posiłkach dzieci, uczniów i studentów oraz ustalenie, czy skład poszczególnych
kwasów tłuszczowych zależy od okresu żywienia.
Materiał i metody badań
Przedmiotem badań były całodzienne posiłki pobierane w Olsztynie w 2000 roku,
w miesiącach maj/czerwiec oraz wrzesień/ pazdziernik, przez trzy kolejne dni
tygodnia, od następujących grup ludności: dzieci w wieku 10 12 lat, zamieszkałych i
żywiących się w olsztyńskim domu dziecka, uczniów w wieku 13 15 lat,
zamieszkałych i korzystających z całodziennego wyżywienia w internacie przy liceum
ogólnokształcącym oraz studentów w wieku 19 25 lat, żywiących się w stołówce
akademickiej oraz posiłkami przygotowanymi samodzielnie. Próbki gromadzono
w ciągu dnia do plastikowych pojemników, mających atest do kontaktu z żywnością.
Pobrane posiłki homogenizowano w melakserze (Zelmer typ 175,5), a pózniej
w homogenizatorze laboratoryjnym (Universal Laboratory AD typ MPW-309).
Ogółem przebadano 54 całodzienne posiłki w trzech powtórzeniach.
Tłuszcz z badanego materiału ekstrahowano za pomocą mieszaniny eterowej (eter
naftowy i etylowy), według metody Schmidta-Bondzyńskiego-Ratzlaffa [10, 12].
Do oznaczenia składu kwasów tłuszczowych przygotowano ekstrakty metylowe
kwasów tłuszczowych według metody Peiskera [26]. Rozdziału estrów metylowych
120 Monika Radzymińska, Zbigniew Borejszo, Stefan S. Smoczyński, Małgorzata Kurzyńska
kwasów tłuszczowych dokonywano przy użyciu chromatografu gazowego Pye
Unicam-4600 z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym.
Wyniki i dyskusja
Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu wydzielonym z całodziennych
posiłków badanych grup ludności, pobieranych w różnych porach roku, przedstawiono
w tab. 1 i 2.
T a b e l a 1
Skład kwasów tłuszczowych w tłuszczu całodziennych posiłków dzieci, uczniów i studentów,
pobieranych w miesiącach maj/czerwiec [g/100 g tłuszczu].
Fatty acid composition in fat from daily meals consumed by children, pupils and students in May/June
[g/100 g fat].
Populacje / Populations
KT
Dzieci / Children Uczniowie / Pupils Studenci / Students
FA
wartość średnia zakres wartość średnia zakres wartość średnia zakres
mean value range mean value range mean value range
C12:0 2,06 0,98 2,87 1,88 1,12 2,80 1,51 0,66 3,00
C14:0 6,83 4,09 9,26 6,44 4,48 9,01 4,54 2,85 7,76
C14:1 1,20 0,69 1,69 1,14 0,73 1,60 0,70 0,40 1,33
C15:0 0,87 0,46 1,22 0,81 0,49 1,11 0,46 0,16 0,85
C16:0 26,82 22,50 30,03 26,14 20,38 31,40 28,63 25,62 36,43
C16:1 3,17 2,63 3,63 3,06 2,33 3,54 2,95 1,51 4,95
C17:0 0,66 0,36 0,81 0,66 0,53 0,77 0,46 0,35 0,63
C17:1 0,39 0,25 0,44 0,41 0,35 0,47 0,31 0,18 0,48
C18:0 9,96 9,20 10,82 9,34 7,52 10,67 10,20 6,65 13,54
C18:1 36,45 30,97 45,11 38,28 31,46 43,43 38,66 30,45 45,96
C18:2 8,87 7,64 9,74 8,87 8,70 11,92 9,63 8,15 13,81
C18:3 1,29 0,76 1,66 1,80 0,78 3,61 0,91 0,38 1,54
C20:0 0,52 0,38 0,75 0,41 0,31 0,56 0,40 0,27 0,56
C20:1 0,91 0,53 2,64 0,76 0,51 0,99 0,64 0,41 0,95
We wszystkich badanych całodziennych posiłkach dominującym spośród kwasów
nasyconych był kwas palmitynowy (16:0), wśród kwasów monoenowych kwas
oleinowy (18:1), natomiast spośród polienowych kwas linolowy (18:2).
Największą zawartością kwasu palmitynowego, wynoszącą średnio 30,48 g/100 g
(w zakresie od 23,70 do 34,42) cechowały się całodzienne posiłki uczniów pobierane
jesienią (tab. 2). Natomiast wiosną (tab. 1) koncentracja tego kwasu była niższa
i wynosiła średnio 26,14 g/100 g tłuszczu (w zakresie od 20,38 do 31,40). Wiosną
i jesienią udział omawianego kwasu w pozostałych badanych grupach kształtował się
SKAAD KWASÓW TAUSZCZOWYCH W CAAODZIENNYCH POSIAKACH DZIECI, UCZNIÓW... 121
na zbliżonych poziomach wynoszących średnio: 26,82 i 22,60 g/100 g tłuszczu
w przypadku dzieci oraz 28,63 i 21,07 g/100 g tłuszczu w przypadku studentów. Pora
roku, z której pochodziły próbki nieznacznie tylko wpłynęła na różnice w stężeniach
kwasu oleinowego.
T a b e l a 2
Skład kwasów tłuszczowych w tłuszczu całodziennych posiłków dzieci, uczniów i studentów,
pobieranych w miesiącach wrzesień/pazdziernik [g/100 g tłuszczu].
Fatty acid composition in fat from daily meals consumed by children, pupils and students in
September/October [g/100 g fat].
Populacje / Populations
KT
Dzieci / Children Uczniowie / Pupils Studenci / Students
FA
wartość średnia zakres wartość średnia zakres wartość średnia zakres
mean value range mean value range mean value range
C12:0 1,63 0,50 2,30 2,27 1,81 3,00 1,22 0,09 5,73
C14:0 5,53 2,30 7,34 7,87 5,79 9,80 2,89 1,07 6,00
C14:1 0,94 0,30 1,44 1,39 1,19 1,80 0,46 0,14 0,83
C15:0 0,67 0,17 0,90 1,00 0,63 1,21 0,63 0,40 2,00
C16:0 22,60 15,30 29,11 30,48 23,70 34,42 21,07 15,30 26,52
C16:1 2,48 1,61 3,00 2,31 2,51 3,54 2,63 1,70 3,61
C17:0 0,64 0,31 0,93 0,72 0,50 1,00 0,44 0,20 0,83
C17:1 0,52 0,15 1,00 0,39 0,16 0,70 0,34 0,16 0,52
C18:0 9,84 5,60 11,31 11,84 9,60 13,80 9,33 7,23 11,50
C18:1 40,03 36,60 47,60 36,99 31,34 40,12 48,15 41,60 59,44
C18:2 11,52 7,90 17,30 2,82 0,18 9,40 9,51 5,61 13,00
C18:3 2,00 0,11 4,80 0,50 0,01 2,70 1,72 0,22 4,21
C20:0 0,62 0,40 0,81 0,49 0,37 0,71 0,56 0,30 0,81
C20:1 0,98 0,74 1,30 0,93 0,60 1,25 1,05 0,80 1,40
Wiosną (tab. 1) i jesienią (tab. 2) w całodziennych posiłkach wszystkich
badanych grup odnotowano zbliżone wielkości tego kwasu wynoszące odpowiednio:
37,80 g/100 g tłuszczu (w zakresie od 30,45 do 45,96) oraz 41,72 g/100 g tłuszczu (w
zakresie od 31,34 do 59,44).
Analizując zawartość kwasu linolowego, najmniejsze jego stężenia wynoszące
średnio 2,82 g/100 g tłuszczu (w zakresie od 0,18 do 9,40) odnotowano w
całodziennych posiłkach uczniów, pobieranych jesienią. Wartość ta była około 3-
krotnie niższa od udziału tego kwasu w posiłkach z wiosny (tab. 1) oraz około 4-
krotnie niższa od jego ilości w jesiennych posiłkach dzieci i studentów (tab. 2).
122 Monika Radzymińska, Zbigniew Borejszo, Stefan S. Smoczyński, Małgorzata Kurzyńska
Stosunek kwasów linolowego do linolenowego w posiłkach wiosennych i
jesiennych dzieci, uczniów i studentów kształtował się na poziomach wynoszących
odpowiednio 6,9; 4,9 i 10,6 oraz 5,8; 5,6 i 5,5. W większości przypadków by on
nieprawidłowy. W literaturze podaje się, że stosunek kwasów z rodziny n-6 (18:2) do
n-3 (18:3), w dietach dzieci i młodzieży, powinien wynosić od czterech do pięciu [24,
25]. Podobnych spostrzeżeń dostarcza przegląd pracy dotyczącej oceny struktury
spożycia kwasów tłuszczowych przez dzieci i młodzież w Stanach Zjednoczonych.
Jonnalagadda i wsp. [7] stwierdzili, adekwatnie do prezentowanych badań, że
największy udział spośród kwasów nasyconych wnosi kwas palmitynowy,
monoenowych  kwas oleinowy, natomiast polienowych  kwas linolowy.
Udział poszczególnych grup kwasów tłuszczowych w tłuszczu analizowanych
posiłków wiosennych i jesiennych przedstawiono odpowiednio na rys. 1 i 2.
100
%
Polienowe KT
80
Polyunsaturated
FA
Monoenowe
60
KT
Monounsaturated
40 FA
Nasycone
KT
Saturated
20
FA
0
Dzieci
Uczniowie Studenci
Children Pupils Students
Rys. 1. Udział nasyconych, monoenowych i polienowych kwasów tłuszczowych w tłuszczu
całodziennych posiłków dzieci, uczniów i studentów pobieranych w miesiącach maj/czerwiec,
[%].
Fig. 1. The percentage rates of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in the total
fat quantity consumed by children, pupils and students with their daily meals collected in
May/June, [%].
Wiosną (rys. 1) zawartość kwasów nasyconych (średnio 46,53%) i kwasów
monoenowych (średnio 43,01%), w przypadku wszystkich badanych grup ludności,
była zbliżona. Stosunek kwasów monoenowych do nasyconych wynosił 0,9.
Zdecydowanie niższy wynoszący średnio 10,46% był udział kwasów polienowych.
Stosunek kwasów polienowych do nasyconych wynosił 0,2.
Fatty acids [%]
Kwasy tłuszczowe [%]
SKAAD KWASÓW TAUSZCZOWYCH W CAAODZIENNYCH POSIAKACH DZIECI, UCZNIÓW... 123
100
Polienowe KT
80
Polyunsaturated
FA
Monoenowe
60
KT
Monounsaturated
FA
40
Nasycone
KT
Saturated
20
FA
0
Dzieci
Uczniowie Studenci
Children Pupil Student
s s
Rys. 2. Udział nasyconych, monoenowych i polienowych kwasów tłuszczowych w tłuszczu
całodziennych posiłków dzieci, uczniów i studentów pobieranych w miesiącach
wrzesień/pazdziernik, [%]
Fig. 2. The percentage rates of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in the total
fat quantity consumed by children, pupils and students with their daily meals collected in
September/October, [%]
Niską podaż polienowych kwasów tłuszczowych (rys. 2) odnotowano również
jesienią. Średni udział tych kwasów wynosił 9,36%. Całodzienne posiłki spożywane
jesienią przez dzieci i studentów cechowały się przewagą kwasów monoenowych
(odpowiednio: 44,95 i 52,63%) nad nasyconymi (41,53 i 36,14%). Natomiast w
przypadku uczniów stwierdzono niewielką przewagę kwasów nasyconych (54,67%)
nad monoenowymi (42,01%). Stosunek kwasów nasyconych do monoenowych
wynosił średnio 0,9, natomiast kwasów polienowych do nasyconych średnio 0,2.
Z przeprowadzonych badań wynika, że jakość żywieniowa spożywanego tłuszczu
w aspekcie wzajemnych relacji między kwasami nasyconymi, monoenowymi i
polienowymi, była niezadowalająca. W literaturze podaje się, że stosunek tych kwasów
powinien wynosić 1:1:1. Stwierdzoną w pracy niekorzystną proporcję kwasów
polienowych do nasyconych należy wiązać z czynnikami ekonomicznymi, zwłaszcza
w przypadku wychowanków domu dziecka. Taka struktura spożycia kwasów
tłuszczowych zwłaszcza przez młodzież może przyczynić się do rozwoju
hipercholesterolemii i stanowić ryzyko rozwoju chorób układu krążenia w wieku
pózniejszym [20].
Wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, przy jednocześnie niskiej
podaży kwasów polienowych, to podstawowy błąd żywieniowy, na który od lat
zwracają uwagę żywieniowcy w Polsce [3].
Uzyskane w prezentowanych badaniach wyniki są potwierdzeniem badań
przeprowadzonych przez innych autorów. Daniewski i wsp. [3], Ostrowska
i Szewczyński [15], Przysławski [17], Rogalska-Niedzwiedz i wsp. [20] w racjach
Fatty acids [%]
Kwasy tłuszczowe [%]
124 Monika Radzymińska, Zbigniew Borejszo, Stefan S. Smoczyński, Małgorzata Kurzyńska
pokarmowych różnych grup ludności, stwierdzili także przewagę kwasów nasyconych
i monoenowych nad polienowymi.
Niniejsze badania wskazują na konieczność promowania zasad prawidłowego
żywienia wśród dzieci i młodzieży. W szczególności należałoby objąć opieką osoby
pochodzące z rodzin dotkniętych występowaniem schorzeń o podłożu miażdżycowym.
Wnioski
1. Niezależnie od pory roku (wiosna/jesień) oraz od objętej badaniem grupy, w
całodziennych posiłkach dominującym spośród kwasów nasyconych był kwas
palmitynowy, wśród kwasów monoenowych kwas oleinowy, natomiast spośród
polienowych kwas linolowy. Stwierdzony nieprawidłowy stosunek kwasów z
rodziny n-6 (18:2) do n-3 (18:3) może przyczynić się do powstawania schorzeń
zdrowotnych. Konieczne jest więc wzbogacenie całodziennych posiłków dzieci i
młodzieży w ryby morskie, będące niemal jedynym zródłem kwasów z rodziny n-
3, oraz zielone warzywa, które wpływają na ich wchłanianie.
2. Zarówno w przypadku wychowanków domu dziecka, jak i dzieci żywiących się w
internacie oraz studentów, struktura spożycia tłuszczu budzi zastrzeżenia ze
względu na niezadowalający stosunek kwasów polienowych do nasyconych.
Celowe jest więc rozszerzenie badań na większą populację i podjęcie programów
prewencyjnych.
Literatura
[1] Buttriss J.: n-3 fatty acids and health. BNF Nutr. Bull., 1999, 24 (87), 71-73.
[2] Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Przegl. Piek. Cuk.,
2004, 52 (3), 8-10.
[3] Daniewski M., Mielniczuk E., Jacórzyński B., Pawlicka M., Balas J., Filipek A., Cierpikowska M.:
Oszacowanie dziennego spożycia kwasów tłuszczowych w przeciętnej polskiej racji pokarmowej.
Żyw. Człow. Metab., 1999, 26 (1), 23-33.
[4] Daniewski M., Mielniczuk E., Jacórzyński B., Pawlicka M., Balas J., Filipek A., Górnicka M.:
Kwasy tłuszczowe w czekoladach i wyrobach czekoladowych. Rocz. PZH., 1999, 50, 369-383.
[5] Daniewski M., Mielniczuk E., Jacórzyński B., Pawlicka M., Balas J., Filipek A., Górnicka M.:
Kwasy tłuszczowe w produktach cukierniczych. Rocz. PZH., 2000, 51 (4), 361-377.
[6] Gertig H., Przysławski J.: Rola tłuszczu w żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21 (4),
375-388.
[7] Jonnalagadda S.S., Egan S. K., Heimbach J. T., Harris S. S., Kris-Etherton P. M.: Fatty acid
consumption pattern of Americans: 1987-1988 USDA Nationwide Food Consumption Survey. Nutr.
Res., 1995, 15 (12), 1767-1781.
[8] Kolanowski W.: Olej rybi jako zródło kwasów tłuszczowych omega-3 - znaczenie zdrowotne i
wzbogacanie żywności. Przem. Spoż., 2000, 54 (9), 56-58.
[9] Kolanowski W., Uchman Z., Świderski F.: Oszacowanie poziomu długołańcuchowych
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie dorosłych mieszkańców Warszawy. Brom.
Chem. Toks., 2004, 37 (2), 137-144.
[10] Krełowska-Kułas M.: Badanie jakości produktów spożywczych. Wyd. PWE. Warszawa 1993.
SKAAD KWASÓW TAUSZCZOWYCH W CAAODZIENNYCH POSIAKACH DZIECI, UCZNIÓW... 125
[11] Lui K., Stamler J., Trevisan M., Moss D.: Dietary lipids, sugar, fiber and mortality from coronary
heart disease. Bivariate analyses of international data. Arteriosclerosis, 1982, 2 (3), 221-227.
[12] Aadoński W., Gospodarek T.: Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych. Wyd.
PWN. Warszawa 1986.
[13] Moszczyński P.: Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Cz. II. Wiad. Zielar., 1996, 38
(3), 10-11.
[14] Omar Aref Omar K.: Meal planning and its relation to nutritional status of pre-school children [2-4
years old] in Egypt. Rocz. PZH, 2000, 51 (2), 163-166.
[15] Ostrowska A., Szewczyński J.: Charakterystyka kwasów tłuszczowych i cholesterolu w racjach
pokarmowych młodzieży szkolnej z woj. mazowieckiego. Brom. Chem. Toks., 2002, 35 (4), 323-
327.
[16] Przybojewska B., Rafalski H.: Kwasy tłuszczowe występujące w mleku a zdrowie człowieka [cz.5] -
Skład izomerów pozycyjnych i geometrycznych nienasyconych kwasów tłuszczowych
występujących w tłuszczu mlekowym. Przegl. Mlecz., 2004, 1, 30-34.
[17] Przysławski J.: Analiza porównawcza wybranych parametrów żywieniowych tłuszczu
występującego w racjach pokarmowych różnych grup ludności. Cz.II. Skład kwasów tłuszczowych.
Roczn. PZH., 1994, 45 (3), 191-198.
[18] Przysławski J. Gertig H., Nowak J.: Analiza składu kwasów tłuszczowych wybranych margaryn.
Bromat. Chem. Toksykol., 1996, 29, 109-116.
[19] Przysławski J. Nowak J.: Wartość żywieniowa tłuszczów występujących w całodziennych racjach
pokarmowych grup kobiet i mężczyzn w okresie meno- i andropauzy. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27
(1), 43-54.
[20] Rogalska-Niedżwiedz M., Charzewska J., Wajszczyk B., Chabros E., Lachowicz A.: Zmiany
spożycia tłuszczu przez młodzież w latach 1982-1996. Żyw. Człow. Metab., 1999, 26 (3), 195-206.
[21] Sztyk A.: Dobroczynny wpływ tłuszczów?. Żywn. Żyw. Życie, 2002, 2, 26-27.
[22] Word Health Organization: Guidelines for the Study of Dietary Intakes of Chemicals
Contaminations. WHO Offset Publication. Geneva 1985, 87, pp. 102.
[23] Wojtyniak B., Seroka W., Chojecka E.: Umieralność. Sytuacja zdrowotna ludności w Polsce w 1994
roku. Wyd. PZH.Warszawa 1996.
[24] Ziemlański Ś.: Tłuszcze w żywieniu człowieka- nowe koncepcje i zalecenia. Przem. Spoż., 1996, 50
(10), 10-12.
[25] Ziemlański Ś.: Tłuszcze w żywieniu człowieka. Żyw, Człow, Metab., 1997, 24 (2), 35-48.
[26] Żegarska Z., Jaworski J., Borejszo Z.: Ocena zmodyfikowanej metody Peiskera otrzymywania
estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Acta Acad. Agricult. Technol. Aliment., 1991, 24, 25-33.
THE COMPOSITION OF FATTY ACIDS IN DAILY MEALS EATEN BY CHILDREN, PUPILS
AND STUDENTS
S u m m a r y
In this study, we determined levels of individual fatty acid groups in season-dependent daily meals as
eaten by children (10 12 years of age), teenagers (13 15 years of age), and students (19 25 years of age).
The experiment was carried out in spring and autumn. Samples for analyses were collected using a double
meal portion method, i.e. each meal consisting of food and drink was divided in two exactly the same
portions: one to be eaten by children, and the second portion was taken for analysis.
126 Monika Radzymińska, Zbigniew Borejszo, Stefan S. Smoczyński, Małgorzata Kurzyńska
It was proved that the year season, when portions were collected, was not a factor deciding on the
structure of daily fat consumption. Both in spring and autumn, the palmitic acid was dominant if
compared to other saturated acids (its mean value was 27.20 and 27.20 g per 100g of fat), among the
monounsaturated acids - the oleic acid (its mean value was 37.80 and 41.72 g per 100 g of fat), and among
the polyunsaturated acids  the linoleic acid (9.12 and 7.95 g per 100 g of fat). Levels of saturated and
monounsaturated acids in all the daily meals examined were comparable, although their ratio was
respectively: 1.1 in spring, and 0.9 in autumn. The daily consumption level of polyunsaturated fatty acids
as eaten by all the children polled was not satisfactory. A proportion of polyunsaturated to saturated acids
in daily meals, both in the spring and autumn period, was 0.2. This type of a fatty acids consumption
structure may affect the development of cardiovascular system diseases in the future.
Key words: fatty acids, adolescents, daily consumption, daily meal


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
UTLENIANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
4 Oznaczanie składu reszt kwasów tłuszczowych w glicerydach i fosfolipidach
ROLA I ZNACZENIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA 3 0245 Marciniak
8 Dieta niskocholesterolowa O kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
(OPIS) Propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach
KALORIE I TŁUSZCZ W POSIŁKACH
Cyganska podroz kolorowym Całodzienne warsztaty dla dzieci poświęcone kultusze cygańskiej
dla dzieci 4
studentcanpost
song23 Elektryczne gitary Dzieci text tab
odzywki uczniow i nauczycieli

więcej podobnych podstron