EW Zupa kapuściana


Zbliża się lato, niedługo wakacje. Najwyższa
pora zadbać o sylwetkę! A ponieważ nie lubię
mało  apetycznych słów  dieta i
 odchudzanie , postanowiłam udowodnić, że
dietetyczne menu nie oznacza pasma
kulinarnych wyrzeczeń! Przygotowałam
 opcjonalną kapuściankę - można ją jeść przez
kilka dni, za każdym razem przyprawiając
zupełnie inaczej. Jak wiadomo kamera dodaje
kilka kilogramów, więc zdarza się, że przed
sesjÄ… nagraniowÄ… do  Ewa gotuje staram siÄ™
ich trochę zgubić. Przez trzy dni zajadam się
tylko tą zupą, bo kapuścianka spala tłuszcz w
organizmie i w krótkim czasie pozwala zrzucić
nawet kilka kilogramów.
Zupa kapuściana
·ð 1 główka kapusty
·ð 2 papryki
·ð 2 cebule
·ð 1 seler naciowy
·ð 4 pomidory (ew. 1 puszka konserwowych)
·ð 2 zÄ…bki czosnku
·ð 1 bulwa kopru wÅ‚oskiego
·ð 2 liÅ›cie laurowe
·ð 5-6 ziarenek ziela angielskiego
·ð 2 Å‚yżeczki ziół prowansalskich
·ð pÄ™czek natki pietruszki
·ð 2 Å‚yżki oliwy
·ð sól
·ð pieprz
Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki,
usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego
garnka i zalać wodą. Zagotować, odcedzić.
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Seler
naciowy pokroić w plasterki. Z papryki usunąć
gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Koper
włoski (czyli fenkuł) w cienkie paski, cebule i
czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć ok.
3 minut, po czym przełożyć do garnka z
kapustą. Pomidory naciąć na  czubku , sparzyć
we wrzątku (kilka sekund), obrać ze skórki,
pokroić na ćwiartki i usunąć twardą część przy
szypułce. Dodać do warzyw. Doprawić liśćmi
laurowymi, ziołami prowansalskimi i zielem
angielskim. Zalać 3 litrami wody i gotować ok.
30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą i
pieprzem. Na końcu dodać drobno pokrojoną
natkę pietruszki. Zupę schłodzić i włożyć do
lodówki.
Odgrzewać tylko tyle, ile zamierzamy zjeść.
Pierwszego dnia smakuje wyśmienicie. By ją
urozmaicić kolejne porcje doprawić wedle
osobistych upodobań, np. sosem sojowym,
świeżą bazylią lub kolendrą. Następną można
zaostrzyć chili i imbirem. Trzeciego dnia
kapuścianej diety, jak już zupa trochę się
znudzi, zmiksować i podać na zimno - jako
krem warzywny.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
EW Zupa oliwkowa
EW Zupa czosnkowa
EW Zupa ogórkowa
EW Zupa z leśnych grzybów
Dieta cud zupa kapusciana
EW Zupa z dyni
EW Zupa z soczewicy
EW Pikantna zupa ostro kwaśna
EW Karkówka bez grama soli
Zupa z porów
EW Kurze paluszki w orzechach
kiełbasa w kapuście
zupa?solowa
14 EW ZEW Srodowisko do metody Johna
EW Placek tarty
EW Ciasto z nektarynkami i migdałami
Zupa porowo selerowa
EW Makaron z sosem z cukinii

więcej podobnych podstron