07'07m'PP

07'07m'PP



Zadanie 7. (2 pkt)

Różne badania prowadzone na całym świecie potwierdzają związek między rodzajem diety a zapadalnością na chorobę wieńcową.

W tabeli zestawiono wyniki przeprowadzonych badań.

Miejsce

Udział kalorii pochodzących z tłuszczów w diecie [%]

Główne źródło tłuszczu w diecie

Zapadalność na chorobę wieńcową [na 10 tys. mieszkańców w ciągu 10 lat]

Japonia

10

ryby

500

Finlandia

38

masło, mięso, nabiał

3 000

Kreta

40

oliwa

200

Na podstawie analizy przedstawionych danych sformułuj dwa wnioski dotyczące wpływu rodzaju spożywanego tłuszczu na zapadalność na chorobę wieńcową.

1....................................................................................................................................................


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
08 07m PP Zadanie 8. (2 pkt) W proponowanych zasadach zdrowego żywienia wskazywane są najczęściej gr
09 07m PP Zadanie 9. (2 pkt) Przy produkcji masła, margaryny lub oleju zwykle dodawane są witaminy A
07 08prOP PP Zadanie 7. (2 pkt) W krajach rozwiniętych istnieje konieczność umieszczania na etykieta
13 07m PP Zadanie 13. (3 pkt) Poniżej przedstawiono etapy trawienia białek w organizmie
15 07m PP Zadanie 15. (3 pkt) Wydzieliny i płyny ustrojowe człowieka mogą mieć różny odczyn. a) Wpis
16 07m PP Zadanie 16. (2 pkt) Na poniższym schemacie przedstawiono przemiany węglowodanów w wątrobie
24 07m PP Zadanie 24. (1 pkt) Niektóre choroby genetyczne u ludzi można zdiagnozować już w pierwszyc
12 07m PP Zadanie 12. (1 pkt) Wyjaśnij, dlaczego ustalone normy zapotrzebowania na białko u dzieci s

więcej podobnych podstron