CAM00220

CAM00220



22 Wśród trzech podstawowych składników pokarmu    _

P najmniejszy udział w pokryciu zapotrzebowania    Jr^ | -&&&#

I Hp powinny być zbilansowane pod w7|Mem    1    ^ * £./    -----*' “"

fi największe swoiste dynamiczne działanie (zwane te/ d/r ' _    1

d/ proporcje masy spożywanych cukrów tłuszczów i białek

,    omrr* yu—ftcl1 £*u*-sz> wartość

23 W warunkach, małej aktywności fizycznej, gdy meiahntt/m encf&tj **)

b/ok 4,18 kJ/l O,


równoważnika energetycznego tlenu EqO* wynosić będzie    a ^ %f25 P»z*>mi*owe] i

a/ ok. 1,00 kcal/1 07


-    -h-—--1 d m, 21 kJ I

24 Termogeneza wysiłkowa, drżeniowa i he/rd/mlowH tM ii/A/a odpww wA***'+    -

a/ wysiłkowa — podczas każdej pracy i aktywności fi/yt/m)

b/ drzeniowa - w sytuacji gdy podwzgórze wykryje ot o V    «**ro*Uy Sr»-> w WOOI rab duże obniżenie

średniej ważonej temperatury skóry i wnętrza ciała

c/ bezdrżeniowa - gdy po sygnale „zimna4’ / potf wzgórza tarczyc    fefcsyaę a MdWocza adrenilinc

d/ wszystkie wymienione możliwości są poprawne

25.


Fizjologiczny niedosyt wilgotności odpowiada różnicy a/ maksymalną ilością w temperaturze 0*C; c/ minimalną ilością w aktualnej temperaturze,


26.


rnied/y alcwalną ilokią paj ma}^ , podiami a:

^    ił*e w eepoiie* 3rc;

” ***ee*ełieiaęwe^o*urze )00*C


Intensywności promieniowania cieplnego Nlh a/ psychrometru,

C/ pomiaru temperatury ścian pomieszczenia.


MOŻNA oznaczyć łub oszacować przy pnnu

P*> kwarnui i *: czarnego i posrebrzanego, d/ termometru kahsieeo YemonaJ


27- Temperatura optymalna

i Siiś ie«b;eaSrnrh wynikach    IBi

c/ to wartość temnerao ™ I?,^waźona temperatur skóry w różnych częściach data w danym mikrokłimacie,

d/ to wzorco ^    ^ temperatury efektywnej), w której koszty termorcgmacji są najniższe,

nnwiptrro ; * ^    ° 0("1,esienia s,ty ochładzającej powietrza w warunkach 100% wilgotności względnej, bezruchu

powietrza i temperatury promieniowania równej temperaturze powietrza.


Najważniejszą drogą oddawania ciepła w warunkach 5% wilgotności wzgl., 0 ms wiatru, 45*C termometru suchego i 60 termometru kulistego Vemona jest:

a/ promieniowanie    b/ parowanie,    c/ przewodzenie i unoszenie,    d pocenie się

29, Cechą charakterystyczną widzenia peryfeiyczncgo (w odróżnieniu od widzenia centralnego - środkowymi obszarami siatkówki) jest:

a/ naprowadzanie pola widzenia na obiekt,    b/ działanie tylko w warunkach silnego światła,

c/ wykrywanie szerokiej skali barw (ok. 200 min),    d rozpoznawanie szczegółów

30. Oddziaływanie ultradźwięków o dużej mocy na organizm polega na:

a/ rezonansie komórek,    b/ efekcie termicznym,    ci kawitacji,    dJ wszystkich tych zjawiskach

31. Na zamieszczonych poniżej wykresach X oznacza fizyczną moc bodźca, a Y subiektywną intensywność jego odbierania lub intensywność procesu fizjologicznego wywołanego lym bodźcem.

Wybierz wykres, który najlepiej ilustruje prawo Wcbcra-Fechncra..

A

B

„ c

v D

Y

Y

Y

Y _

X


32. Praktycznym przykładem działania prawa Webeni-l ecłmeru jest:

a/ wyrażanie intensywności dźwięku w jcdnoslkuch ciśnieniu akustycznego - paskalach (Pa), b/ zdolność rozróżnienia miedzy masą I kg i 2 kg i niezdolność rozróżnienia 20 kg od 21 kg. d stosowanie trzech zakresów korekcji po/lomu dźwięku w sonomctrach zakresu/korekcji A, B i C d/ skracanie się czasu niezbędnego do wykryciu bodźcu, gdy rośnie jego siła

jest praca wykonywana przez: h/ księgowego lub kasjera d/ kontrolera mchu powietrznego


33. Typowym przykładem pracy umysłowej odtwórcze ni kierowcę samochodu osobowego d studenta podczas testu wiadomości,

w B


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
IMG201204180 [S s s $ $ s liana składa uę 2 trzech podstawowych składników, które
Zdj?cie0988 Nawozy dolistne Zapewniają: m najszybsze dostarczenie składników pokarmowych m najmniejs
DSC02970 Wartość energetyczna podstawowych składników pokarmowych Węglowodany 1 gram - 3,7-4,2 kcal
Scan2 antastic pl Adolf Korniewicz, Maria Przysiecka Współczynniki strawności podstawowych składni
22 (656) I Wśród podstawowych składników kos/.lów rodzajowych wyróżnia się: -    kosz
5.    Podstawowe zasady żywienia. Nazewnictwo związane ze składnikami pokarmowym
66028 Skanuj? Wchłanianie składników pokarmowych □    najwięcej w bliższej, a najmnie

więcej podobnych podstron