cwiczenie0001

cwiczenie0001



ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

ĆWICZENIE NR 3 Temat: Oznaczanie zawartości wody w artykułach żywnościowych

Woda jest jednym z głównych czynników określających jakość, wartość odżywczą i przydatność technologiczną artykułów żywnościowych.

Artykuły żywnościowe o konsystencji stałej ze względu na zawartość wody można podzielić na grupę produktów o bardzo dużej zawartości wody (> 90 g wody/100 g części jadalnych) np. ogórek kwaszony, o dużej zawartości wody (81-90 g) np. śmietanka, o średniej zawartości wody (51-80 g) np. mięso, o małej zawartości wody (20-50 g) np. sery topione oraz o bardzo małej zawartości wody (1-20 g) np. orzechy i prawie bezwodne (< 1 g) np. cukier, oliwa.

W surowcach i produktach żywnościowych woda występuje w postaci: wolnej i związanej.

Metody oznaczania zawartości wody możemy podzielić na bezpośrednie i pośrednie. Do metod bezpośrednich zaliczamy metody termiczne, destylacyjne, chemiczne i ekstrakcyjne. Natomiast do metod pośrednich zaliczamy: elektryczno-elektroniczne, dźwiękowe i ultradźwiękowe, spektrofotometryczne.

Celem ćwiczenia jest oznaczenie zawartości wody w dwóch artykułach żywnościowych.

/


4


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
cwiczenieP001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCIĆwiczenie NR 5Teamt: Oznaczanie zawartości i jakości l
cwiczenie0001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI rĆwiczenie NR 12Temat: Oznaczanie gęstości względnej
cwiczenie?001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI ĆWICZENIE NR 8Temat: Badanie wrażliwości sensorycznej
cwiczenie0002 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI3.    METODY POMIARU GĘSTOŚCI 3.1.
cwiczenie0003 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI W celu obliczenia gęstości bezwzględnej uzyskany wyn
cwiczenie0004 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI a)    Wlać badaną ciecz do cylindra b
cwiczenieP002 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI odparuje i na dnie widoczny będzie tylko tłuszcz (cza
cwiczenie0001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ĆWICZENIE NRTemat: Oznaczanie zawartości soli A K A - j H V
cwiczenie`001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ĆWICZENIE NR r. e • . irn-. ć;roz.,“!v.v: 7 •>, ♦ 3Y
Specjalność: Technologia żywności i . Analiza i ocena jakości żywności - KA i OJŻ 2.
23197 Zdjęcie044 (11) ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Celem przedmiotu jest zapoznanie z zastosowan
Scanned picture jpeg Szczegółowy program zajęć z przedmiotu ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Idla st
7. Analiza i ocena jakości żywności WL- T2.Anal.Oc.Żyw.l Dr hab. Paweł Zagrodzki Wykłady - 6

więcej podobnych podstron