dsc01567n

dsc01567n



Chemia żywności—2009/2010

Ćwiczenie 4. Wyznaczanie skręcalności właściwej

Odczynniki:

glukoza

Wykonanie: W kolbie miarowej przygotować 50 cm3 5 % (w/v) roztworu glukozy Napełnić rurkę polarymetru tak, aby nie pojawiły się bańki powietrza, i zmierzyć kąt skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego.

Wyznaczyć skręcalność właściwą oraz molową glukozy:

W 20    «

mi =~


l-c

gdzie:

c - stężenie roztworu [g/100 cm3], a - kąt skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego [°], I - długość rurki polarymetrycznej [dm],

M- masa molowa cukru [g/mol].


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
dsc01569p Chemia żywności - 2009/2010Ćwiczenie 3. Skręcanie światła
dsc01565l Chemia żywności - 2009/2010Ćwiczenie 2. Wykrywanie cukrów redukujących - próba
Chemia żywności tłuszcze Ćwiczenie 2. Oznaczanie punktu izoelektrvczne20 pi kazeiny Nr
w tesco macie po rabacie Chemia żywności — 2009/2010 Ćwiczenie 5. Mutarotacja glukozy 2 moNdrn3 rozt
str tif Chemia Żywności — własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności IłR w Krakowie - 2009/2
str tif Chemia Żywności - własność Katedray

str tif Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowie - 2009/20
str tif /fl Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakow ie- 200
str tif Chemia Żywności — własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności I li w Krakowie - 2009/
str 3 tif Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności CK w Krakowie - 2009/2
str 4 tif Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności I K w Krakowie — 2009/

więcej podobnych podstron