DSC05244

DSC05244



Wartość energetyczna

kilokalorie(kcal) lub kilodżule (kJ) i kcal = 4,184 kJ

kaloria—ilość ciepła potrzebna do ogrzania ig wody czystej od i4,5°C do 15 °C a g tłuszczu - 9 kcal (37,7 kJ)

1 g węglowodanów— 4 kcal (16,7 kJ) ig białka — 4 kcal (1.6,7 kJ)


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC05257 Duża ilość tłuszczu w pożywieniu podnosi wartość energetyczną a g tłuszczu — 9 kcal (37,7 k
Wartość energetyczna pokarmów 9 kcal/g 7 kcal/g 4 kcal/g 4 kcal/g •
skanuj0007 192 Kłoczko I., Świderski F. TABELA 11.1. Wartość energetyczna (w kJ/kcal) oraz zwartości
skanuj0007 192 Kłoczko I., Świderski F. TABELA 11.1. Wartość energetyczna (w kj/kcal) oraz zwartości
Karta pracy nr 3 Wartość energetyczna wybranych produktów (kcal w 100g) cheeseburger 277 mleko
55689 IMG$56 Zazwyczaj przyjmuje się r -- 600 kcal/kg (lub r = 2600 kJ/kg], s zatem W„ = W ,— 600(le
DSC02970 Wartość energetyczna podstawowych składników pokarmowych Węglowodany 1 gram - 3,7-4,2 kcal
DSC68 MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE Wartość energetyczna - 110-120 kcal/lOOg polędwica i chude wędliny d
DSC69 MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE Wartość energetyczna - 110-120 kcał/lOOg polędwica i chude wędliny d
DSC85 OWOCE Wartość energetyczna - 30-70 kcał/lOOg banany, daktyla, awokado suszone owoc* 100-300 k
Cechuje qo: mała wartość energetyczna (od 2 do 4 tyś kcal/kg), mała zwięzłość, duża zawartość wody i
DSC08759 (2) Nazwa artykułu 1 Wartość energetyczna K (kJ) su2cp roarchetoKa z troszkę t
77124 IMG$99 ti kg/sec i to stanowi w bilansie 100% ciepła, czyli BWU kcal/h lub B Wu kJ/s. Ta ilość

więcej podobnych podstron