Image006

Image006



1.    Jaką rolę w regulacji pobierania pokarmu odgrywają zmysł węchu i smaku?

2.    W jaki sposób odczuwamy różne smaki biorąc pod uwagę budowę i lokalizację kubków smakowych?

3.    Jakie czynniki mogą modyfikować odczuwanie smaków lub zapachów?

I 2 1* Trawienie w jamie ustnej

Jama ustna jest pierwszym odcinkiem przewodu pokarmowego, w którym pokarm spotykając się ze śliną, podlega wstępnym procesom trawiennym.

Ślina, z uwagi na jej skład, pełni wiele funkcji. Głównym składnikiem śliny jest woda (999%), która: rozpuszcza cząsteczki pokarmu i umożliwia czucie smaku: rozcieńcza pokarm, przez co zapobiega zaburzeniom osmotycznym w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego; nawilża jamę ustną, co ułatwia mchy warg i języ ka wspomagając mowę oraz obmywa jamę ustną i zęby zapobiegając narana/aniu się bakterii.

Do substancji organicznych obecnych w ślinie zaliczamy:

-    mucyny (glikoproteiny). które sklejają pokann umożliwiając utworzenie kęsa, otaczają kęs śliską otoczka ułatw iając jego połknięcie;

-    immunoglobulinę Ig A (pierwsza immunologiczna bariera), lizozym (rozkłada-jący otoczki bakterii) i laktofcrrynę (bakieriostatyk) - odpowiedzialne /a obronne i bak-teriostatyczne funkcje śliny;

-    białka bogate w prolinę. które ochraniają szkliw o zębów i wiążą toksyczne tanniny:

-    lipazę ślinową (aktywna w żołądku, w którym może strawić do 30% triacylo-gliccroli obecnych w pokarmie w formie zemulgowanej) i alfa-amylazę ślinową (trawiącą skrobię do oligosacharydów - maltozy, inaltotriozy, alfa-granicznych dekstryn);

- mocznik, kwas moczowy, cholesterol.

Substancje nieorganiczne obecne w ślinie to: sód. potas. chlt»rki (aktywujące działanie alfa-amyłazy). wapń. magnez, fosfor i wodorowęglany (odpowiedzialne m.in. za utrzymywanie pil 7.0 w jamie ustnej, a także neutralizację nadmiernych ilości kwasu solnego wydzielanego w żołądku). Wszystkie one biorą udział w równowadze kwasów o-zasadowej * gospodarce wodno-mineralnej ustroju. W ciągu doby wydzielane jest około 1500 ml śliny, w której zawartość poszczególnych składników mineralnych zależy od ilości wydzielanej śliny (stymulowanej rodzajem i składem pokarmu), szybkości jej przepływu przez przewody ślinowe i wydzielania aldosteronu (hormon kory nadnerczy regulujący wielkość wchłaniani? sodu w nerce) zwiększającego wchłanianie sodu w gruczołach ślinowych.

i:


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Image006 1.    Jaką rolę w regulacji pobieraniu pokarmu odgrywają zmysł węchu i smaku
Image031 12.6. Regulacja pobierania pokarmu Głód jest zjawiskiem biologicznym, ale już jego zaspakaj
Image031 12.6. Regulacja pobierania pokarmu Głód jest zjawiskiem biologicznym, ale już jego zaspakaj
Image004 i tym samym w ilości pobieranego pokarmu. I tak. przy smaku i zapachu, które nam nie odpowi
DSC02971 Regulacja, pobierania pokarmu Wyszukiwanie, a następnie pobieranie pokarmu oraz picie wody
DSC02972 Regulacja pobierania pokarmu Wyszukiwanie, a następnie pobieranie pokarmu oraz picie wody s
DSCN1584 REGULACJA POBIERANIA POKARMUW podwzgórzu zlokalizowano 2 ośrodki regulujące pobranie pokarm
158AEAF3D5012801EEF515628B32845CA3061 m REGULACJA POBIERANIA POKARMIW podwzgórzu zlokalizowano 2 ośr
Jaką rolę kc współczesnej edukacji odgrywają międzynarodowe organizacje i ośrodki badań, zajmujące s
34 35 (21) ŹW 1. Spostrzeganie Wyraźnie widać, jaką rolę w spostrzeganiu głowy kota odgrywa informac
DuŚa zaleŚność od regulacji instytucjonalnych Pytanie 1.    Jaka rolę odgrywa
HPIM9942 Wątroba a lipidy c. • Wątroba odgrywa główną rolę w regulacji stężenia kwasów tłuszczowych
eko4 3 69.    Jaką rolę odgrywają zależności współpracy. 70.
- 17-2.2.1. Pytanie 1 Jaką rolę odgrywasz w swojej firmie/organizacji? Jaką rolę odgrywasz w Twojej
Image009 Zagadnienia do przemyślenia I Jaką role w procesie trawienia pchli ślina? 2.   &n

więcej podobnych podstron