IMG88

IMG88



Niekonwencjonalne i skojarzone metody utrwalania żywności

Radiacyjne utrwalanie wykorzystuje promieniowanie:

jonizujące, nadfioletowe, podczerwone i ultradźwięki

□    Promieniowanie jonizujące wykazują promienie rentgenowskie X oraz promienie a i |).

□    Źródłem promieniowania jonizującego mogą być generatory promieni .V zwane aparatami Roentgena oraz generatory izotopowe. W praktyce stosowane tzw. Akceleratory, które składają się z generatorów promieni oraz specjalnego urządzenia przyspieszającego strumień elektronów

□    Promieniowanie jonizujące działa zabójczo na mikroorganizmy, nie niszczy całkowicie enzymów

   Wielkości dawek: dla Cl. botulinum 400 kradów

   Utrwalane mogą być niektóre owoce, mięso drobiowe

   Zmiany w tłuszczach - przyspieszone utlenianie, straty witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

O Stosuje się do niszczenia szkodników zboZa i pasożytów


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
IMG89 Niekonwencjonalne i skojarzone metody utrwalania żywności Radiacyjne utrwalanie □
IMG92 Niekonwencjonalne i skojarzone metody utrwalania żywności □ Mechaniczne metody utrwalania żyw
IMG95 Niekonwencjonalne i skojarzone metody utrwalania żywności Metoda wysokich ciśnień - niszczące
IMG96 Niekonwencjonalne i skojarzone metody utrwalania żywności Melodii wysoklfh (IńiiIcm /(i mi di
IMG90 Niekonwencjonalne i skojarzone metody utrwalania żywności kadiac) jur utrwalani* Jim I Itrad/
IMG93 Niekonwencjonalne i skojarzone metody utrwalania żywności Mechaniczne metody utrwalaniu
IMG01 Skojarzone metody utrwalania żywności Wykorzystanie więcej m/ jednego czynnika konserwującego
IMG 88 (1024 xv8) 1. METODY POSZERZANIA WIEDZY NAUKOWEJ1.1. Badania podstawowe Początki nauk tkwią w
IMG88 Kolowium poprawkowe 1. Metody Numeryczne Informatyka 2012/13. Zadanie 1. Na podstawie poniższ
IMG88 Kolowium poprawkowe 1. Metody Numeryczne Informatyka 2012/13. Zadanie 1. Na podstawie poniższ
IMG94 metody utrwalania żywności Mct-hunU-zm- metody iitrwolnnln Żywności □    Wirow
IMG88 • Promocja nowotworowa — utrwalenie się zmian genetycznych w pojedynczych komórkach prow
21261 IMG88 ERGONOMIA w organizacji schemat metodyki ergonomicznej analizy pracy Reguły podstawowe
Metody utrwalania żywności Fizyczne Chemiczne Biologiczne Oddziaływanie na
BIOLOGICZNE METODY UTRWALANIA ŻYWNOŚCI I PASZ Przydatność technologiczna a cechy stawiane szczepom
CCF20110131000 1 ;ROZDZIAŁ! . ..........Termiczne metody utrwalania żywności - pasteryzacja i
14.7. Metody osmoaktywne 14.8. Chemiczne metody utrwalania żywności 14.8.1.

więcej podobnych podstron