img46

img46



fićT) azotany i azotyny o) alkaloidy


a)    zatrucia dioksynami (ĘP zatrucia azotynami

c)    zatrucia rtęcią

d)    zatrucia pestycydami chloroorganicznymi

18Źródłem glinu w żywności mogą być :

a)    substancje konserwujące

b)    środki ochrony cjfpiia opakowania

^e)/ naczynia aluminiowe

19.    Pozostałości DDT w żywności stwarzają ryzyko:

^ ' a) powstawania chorób nowotworowych

b)    ostrych zatruć pokarmowyeh /cy powstawania osteoporozy

d) występowania alergii

20.    Muskaryna jest:

a) glikoalkaloidem występującym w roślinach psiankowatych

/ b) > neurotoksyną występującą w niektórych grzybach wielkoowocnikowych

c)    aminą biogenną występuj ącą w rybach morskich

d)    pestycydem grzybobójczym

21. Metalotioneina jest:

a)    połączeniem aminy biogennej z jonami metali ciężkich

b)    białkiem kompleksującym metale ciężkie i ułatwiającym ich wydalanie

V c) białkiem wiążącym i unieruchamiającym metale ciężkie w organizmie d) białkiem biorącym udział w detoksykacji metali ciężkich

22.Produkty z aspartamem zawierają na opakowaniu ostrzeżenie dla osó chorych na : a) cukrzycę (JbP fenyloketonurię

c)    miażdżycę

d)    methemoglobinę

24. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne :

a)    kumulują się w organizmie i przechodzą do mleka samic

b)    mają działanie neurotoksyczne rcb są koncerogenne

d) powodują niedokrwistość

25 .Prekursorami nitrozoamin w żywności są

c) > pozostałości pestycydów chloroorganicznych ) kwas glutaminowy

26.Suplementacja interwencja polega na dodawaniu określonego składnika odżywczego w celu:

a)    podniesienia atrakcyjności produktu

b)    polepszenia cech sensorycznych produktu

c)    uzupełnienia strat składnika powstałych w procesie technologicznym

/ d)) uzupełnienia niedoboru składnika dotyczącej j—' większej populacji

27.Główne źródło aztanów(V) w diecie to

a)    woda

b)    warzywa

/cw przetwory mięsne a) produkty mleczne

28.Powstawaniu nitrozoamin w żywności sprzyja: fW) obecność pozostałości pestycydów chloroorganicznych

b)    obecność mikroorganizmów

c)    obecność WWA

d)    obecność substancji przeciwutleniających

29.Antagonizm metali szkodliwych metali ciężkich z biopierwiastakami ma charakter:

a)    funkcjonalny

b)    chemiczny

dyspozycyjny i /lub receptorowy

d) każda odpowiedz jest prawidłowa

23.Efekt działania substancji toksycznej zależy od wieku organizmu, gdyż:

a)    bariery biologiczne są w różnym stopniu rozwinięte

b)    występują różnice aktywności enzymów

c)    jest różna kwasowość soku żołądkowego ii skład mikroflory jelitowej

wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

_:_ _____\_\_

30.Żródłem wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności może być : a) aparatura przemysłowa ram procesy wędzenia i suszenia produktów spożywczych

c)    środki czyszczące i dezynfekujące

d)    opakowania



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
53572 IMG 46 (3) Alkaloidy są wytwarzane zarówno w podziemnych częściach jak i w pędach nadziemnych
IMG46 Ł    Sd-p^eeH(kM -2q£~    £--2.lo» HP« r 1 200^   &nb
IMG46 zmienia, np. kiedy zmieniamy sale. wychodzimy na podwórko, przyjeżdża teatrzyk, zamiast: Ania
IMG46 Leki znieczulające miejscowo Pytania OdpowMi E. Lald znieczulające miejscowo powoduje: oszoło
IMG46 Półprzek rój przedmiotu obrotowego O i Zapis przedmiotu symetrycznego: rzut główny jako układ
IMG46 (2) 3v _ strefa przybrzeżna jeziora, której zasięg wyzna granica zasięgu występowania
IMG 46 226 • Lawerna Zwycięzca z i! olimpijskim nie ucieknie, poprosiła ojca, by zmienił jej wygląd.
IMG46id 263 PN- s. 5- 1 .4. W NJ S.8. 6. 6.1.EN 1 992-1 —1 :2 008 ANALIZA KONSTRUKCJI EFEKTY DRUGIE
IMG46 Prace na dachach
IMG46 9. Podstawa płatności Ogólne ustalenia dotyczące podstawy płatności podano w ST B-00.00.00 (k
IMG46 Ultradźwięki USGUltrasonografia Prof.dr hab. Zbigniew Dunajski
IMG46 Reakcja ł Zmiany w zonj strawieniu ZPS występujących
IMG46 (2) Ultradźwięki USGProf.dr hab. Zbigniew Dunajski Zakład Biofizyki i Fizjol Cz. Akademia Med
IMG46 Zwalczanie chwastów w sadach *    Łatwiejsze zwalczanie w sadach niż w
IMG46 (2) POLISACHARYDY - są N lub O-acylowymi pochodnymi kwasu neuraminowego. - jest 9-węglowym cu

więcej podobnych podstron