IMG41

IMG41



z wierzchnią warstwą lub wmytc do gleby przez deszczowanie. Po mltnowm* herbicydów mocznikowych i oksyfluorofenu należy unikać spulchniania gleby ?te! parały tc tworzą na Jej powierzchni warstewkę, w której giną wschodzące chm a pod działaniem narzędzi spulchniających ulega ona zniszczeniu.

Większość herbicydów stosuje się na początku uprawy warzyw i do cum zbioru ulega rozkładowi, nie stanowiąc zagrożenia dla zdrowia konsumenta. I)|, preparatów stosowanych w okresie późniejszym i charakteryzujących siędułątms. łością obowiązuje okres karencji, który okroiła liczbę dni. jaka musi upłynąć po wykonaniu zabiegu do czasu zbioru warzywa. Na przykład bób. pietruszkę, per i seler korzeniowy można zbierać po upływie 90 dni od zastosowania linuronu, pomidor - po upływie 42 dni od zastosowania haloksyfopu-R. Dla większości herbicydów górna granica dopuszczalnych pozostałości w warzywach wynosi od 0,05 do 0.1 mg - kg1 (Rozp. Min. Zdr.. 16.04.2004).

Podstawą ochrony przed chwastami warzyw uprawianych metodą onegrowj-ną są działania opisane w rozdziale "Ograniczanie zachwaszczenia”. W metoda* lej dozwolone jest stosowanie także wiciu herbicydów, które zyskały akceptację Głośnego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennie twa. Nie wolno ich natomiast stosować w uprawie ekologicznej.

Skutkiem rosnącej troski o zdrowie człowieka oraz ochronę środowiska przyrodniczego było opracowanie i wprowadzenie w życie w krajach Unii Europejska) dyrektywy 91 414/EEC z dnia 15 lipca 1991 roku. Zgodnie z jej postanowienuan wiele herbicydów zostało wycofanych z użycia z końcem roku 2004; w sytuscpch wyjątkowych zezwolono na stosowanie niektórych preparatów do końca roku 2087 (dotyczy to rn.in. naptalamu i prometryny). Szczególnie trudna staje się ochrona przed chwastami warzyw o niewielkim areale uprawy. Zbyt mała sprzedaż preparatów stosowanych w tych uprawach sprawia, że nieopłacalne jest prowadzenie dodatkowych badań, niezbędnych do uzyskania zezwolenia na dalsze ich używanie. W lej sytuacji wzrasta znaczenie nicchcniicznych metod ograniczania zachwaszczenia.

Od kilkunastu lat w hcrbologii coraz bardziej docenia się pozytywną rolę chwastów. W ngrosysternic są one częścią grupy producentów pierwotnych. Stabilność i sprawność tego systemu rosną wraz z różnorodnością biologiczną, w której utrzymaniu ważną rolę, zwłaszcza w odniesieniu do owadów i ptaków, odgrywają te z punktu widzenia rolnika niepożądane rośliny. Ponadto chronią one glebę przed erozją, poprawiają jej strukturę, wiążą nadmiar składników pokarmowych, a po obumarciu stanowią źródło pokarmu dla mikroorganizmów. Niekiedy także korzystnie oddziałują na rośliny uprawne (allelopatia).

Literatura

Auamcnlwuu K. Dobrzański A.. 2006. Chemiczne zwalczanie chwastów - teraźniejszość i prrytzMŁ Fragmenty Agronomie*. XXIII. 4 (92). 7-25.

Aumkm RJ . 1997. Ekologia chwastów w roślinach uprawnych Przedsiębiorstwo Związkowa „SoJ-P«M,\ Opole.

I


mi

r ^^iooin^reduccdwcedcn^^Hortail Engincering for ^'1-^MteCoflWDWiion & Operator Hazmts. 167-177.    .....

of flaming »d infrarad .adia.ion tcchniąuc. for thcrmal W cnnŁ

I    R.K., Da*xa G.P. 2006. Potcntial of Allelopalhy and Allcłocbcmkaii

/ **ftWd MMogoncnł W: Humłbook of Susttinabłc Weed Management, Smgh H.P.. Datish 0*. MU R K. f«b), Food Product* Praw, New York, 209-296.

I    ft GiIwA.C .2001. Non-cbcmical wecd manayement rn organie farming Systems. Weed Re*

/ ^ JW-W5.

I (pfs/A, 19W. Reakcja fasoli wielokwiatowej hiczykowej (Pbtacolut cocelneus L.) na konkurencję duntM oraz on działanie kilku herbicydów. Rozpr. Nauk. 196., Wyd. AR Lublin, i A,JtieA*if*’ra!M_ Mikuła A., 2005. Bezorkowa uprawa warzyw z utyciem roślin okrywo*

■■!    mch Ogrodnik Polski. 10,25.54-57.

i1 'o® 8- Mojiuui CH„ 2001. Stale Sccdbcd Practiccs for Vegct«błc Prodoction. Kort.Set. 36 (4).

■    m-*s.

I jwueWi A, 1999. Ochrana warzyw przed chwastami. PWRiL. Warszawa.

I    A. AoAMcawsu K, 2006. Perspektywy wykorzystania nowych narzędzi i maszyn do

Kplacji zachwaszczenia w integrowanej i ekologicznej produkcji roślinnej. Prag. Plant Prot/ ,PWi Odn Roślin. 46 (1). 11-18.

PMttv6MU J2007 lecenia ochrony warzyw przed chwastami na rak P,opom ocłmm>' warzyw potowych i pod osłonami aa rok 2007. Plantpta*, Kraków.

RaS0FERw4agm j g -Ri'tA*u» AM. 2000. Natural products as sówce ofbabkkk*. cuntnt status and Artura trend* Wecd Res. 40,99-11 i. tatra F.Dock Guiwuon A-M, 1999. Mcchanical damage to armual wecd* aod wron by ta-•*** wam weedrag. Weed Rcs. 39,469-479.

| ^D‘o!U!,M'1iV‘‘ 2mWccd Compctirion; W. Weed Management Handbook.NaylorR.E.L. <«U flbckweU Science. Otford. 16-38.

| C"wftMS W -1985 s,,,dia    różnicami w tolerancji na herbicyd - metiyb«ynę między odmia-

runu pomidora»ziemniaka. Rozpr. Nauk. Mon., Wyd. SGGW. Wararaa*

( R4HMS K-M. Niznu W., 1990. PłiotocoMral of woeds without herbretoes Naturwiwenschalten 77,138-163.

JrtOtfatwjfz ;\L, Dobowy A.. 2005. Efleci of rye mulch on growth of wteds wder no-trtlągc cułróz-»on. AlWopMhy J. 16.1,113-122.

| AiiwraJ, Gumom R.. 2004. Pbotocontrol of weed* i Agron. andCropSci. 190,402-415.

I    B., Rasmcss*?. I. A., BAaMM P., 2005. Intcgraiing physieal aod culiural rorihods of weed

control - caamplcs fiom Europcan rcscareh. Weed Sci.. 53.369-381.

f Kumłui EJ.P., Bmmot VJC., Boatuak N.D.. Lutm/in PJ.W„ Sgtmi GJt. Won L.K., 2003. The role of wceds in supporting biulogical diycnity wiłhin crap field*. Weed Re* 43,77-89.

1 UctmwJM, 1994. Managemem of Hcrbicidc Rmiswnt Weed PopuLmons. W. Ihrbkide RmtUace m Plant*. Powie* S.B. i Koftom 3.A.M. (eds X Lewis Publrthcra, Boca Raum. 317-335.

MtiMJDa B, imotsfJ* M II, 2003. Brand steaming for intra*raw wecd contro! to dirod-iowii vege-tablc* AbMr. EWRS Work mg Group ..Weed Managemem System io VegelaWe Cropa" Wait* łbopin Skierniewice. Poland. 1J-IJ.    __ . .

Łtoua-SoUMa H. Sniorwa P.C., G**m* M.P. 2000.,»****?    ***** » E"w*w

,imw „~rnt arhicwiueius and futura wprt. Wecd Re*. 40,83 -98.

NŚ-rniH Łvdom1.. GnwaUBi-T.. 1968. Crthcalpcń* ofihc«cpgmwth cyeto forcowptti-

mio lit,    paNSC 14,159-166.

U"on from wec«». Konkuirauzwukungćn vo» Ookrtwero In emigen GecMMdtuUum.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
gleby183 przewodnictwo cieplne gleby. Dzięki przewodnictwu cieplnemu ciepło przenika z wierzchnich w
Image00011 Mocznik zastosowany do gleby ulega hydrolizie z udziałem enzymu ureazy (wydzielanego prze
Warzywnictwo080 rozmieszczone w płytkiej, wierzchniej warstwie gleby na głębokości 10-15 cm. W fazie
PRZESŁANKI: Pozytywne (art. 16 § 1 ? 3 KKS): Zawiadomienie (ustnie lub do protokołu) przez sprawcę o
ogólne zatrucie atmosfery przez emisje przemysłowe - gdy pada deszcz wszystko spływa do gleby co pow
Scan0020 (8) 50 domieszkowanego borem lub fosforem otrzymuje się przez dodanie do silanu odpowiednio
47291 P1030158 Tabela 7.7. Całkowita zawartość azotu w wierzchniej warstwie gleby (0-20 cm), stosune
DSC07428 Definicja gleby » Gleba, jest naturalnym tworem wierzchniej warstwy skorupy ziemskiej powst
-    rozmowę kwalifikacyjną z matematyki lub chemii - do wy boru przez kandydata. Ze
1)    wystarczająco jasna i precyzyjna, aby nadawała się do stosowania przez sąd
317 (9) 4. Przeprowadzić proste przez odpowiednie wierzchołki obu trójkątów aż. do ich przecięcia si
4. Zapisy wymagane przez normę lub niezbędne do zapewnienia skutecznego planowania, przebiegu i

więcej podobnych podstron