IMG59

IMG59



Marti Gajewski

w

Kowanie


pORCZE WARZYW

L postępowanie z warzywami bezpośred-I ^po zbiorze

(htosiwarzyw zależy nie tylko od sposobu przeprowa-Amm. takZc od postępowania z nimi bezpośrednio j H zależności od gatunku i przeznaczenia u grzyw a odmiennego traktowania pozbiorczcgo. Niektóre IM    dosuszenia (cebula i czosnek), inne wstępne-

I pMxm (wodnego lub innego, np. szparag i sałata) lub i | iMpia niepotrzebnych części (np nać u marchwi, szczy-I I ;>;nicdwli)l'3dz umycia. Jeśli warzywa korzeniowe zanie-I u}fKKte są dużą ilością Złcnn, to powinno się ją usunąć. Ii Muli ważny jest termin obcięcia szczy pióru po zbiorze.

i


taanrficłe przycinania szc zy piór pow imcnjuż być zaschnię-I * 0Wlw,lIC Słonego, niezaschniętego szczyptom wpjy-w neptywTłie na przechowywanie cebuli, zwiększając nie-i tapraistwo infekcji. Liście warzyw korzeniowych (mar- -I Ptctruszka. seler, burak ćwikłowy) powinno się obciąć 1 av po zbiorze, aby nic następowała przez nie utrata wody. | toina przy tym obciąć też część korzenia spichrzowego (mar- I ibrw, pietruszka), co zapobiega w yrastaniu naci podczas prze- I ekwywania. U selera skraca się korzeń palowy oraz korzenie | termę do I cm. Korzenie leżące na polu po obcięciu liści na* I tóy zabezpieczyć przed więdnięciem. Szczególnie wrażliwe n więdnięcie są marchew i pietruszka. Nieco mniej wrażliwe j są buraki ćwikłowe i selery korzeniowe, gdyż posiadają grub* g ną skórkę. Bezpośrednio po wykopaniu korzenia w miejscach uszkodzenia tworzy się nowa warstwa perydermy. Proces ten zachodzi najszybciej w temperaturze NM4°C . wilgotności Pozostawienie marchwi przez pewien czas na polu spezy-

> zabliźnieniu uukodaA “J* »***"*"-•*

L^^aP^w^'00dPOraOfc',Cl,0robj''


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
51967 medsadowa5 skutków Jest właściwe postępowanie ratownicze bezpośrednio po rażeniu. Przyjmuje s
skanuj3 Rodzaje nasion: -nasiona typowe - bezpośrednio po zbiorze powstają w stanie spoczynku -nasio
DSC05302 Stężenie etylenu w komorach nasiennych Bezpośrednio po zbiorze, przy pomocy strzykawki, z k
IMG?65 18.2.5. Procesy chorobowe biotyczne I abiotyczne Warzywa po zbiorze są narażone na atak grzyb
P1680557 lub innych form znęcania się nad inną osobą w związku z postępowaniem karnym. Bezpośredni z
20101108(065) Owoce i warzywa * Po zbiorze surowce roślinne nadal oddychają tfouwymm) * A Proces sch
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (69) .i 3apryka przekrojona w poprz
6. NORMY POSTĘPOWANIA I INNE TYPY WYPOWIEDZI. Norma postępowania - wypowiedź bezpośrednio formułując
DSC69 POSTĘPOWAŃ* Z NARZĘDZIAMI PO PRZYJĘOUPAClDfM l Narzędzia bezpośrednio po u2yau zanurzyć •
DSC70 POSTĘPOWANIE Z NARZĘDZIAMI PO PRZYJĘCIU PACJENTA i Narzędzie bezpośredni po uzyau mtmnft • ro
DSC88 Postępowanie z ostrymi odpadami (igły. kaniule, ostrza, wiertła itp.) Ł. bezpośrednio po użyc
IMG?66 18.3. Traktowanie warzyw po zbiorze Niektóre gatunki warzyw poddaje się po zbiorze, przed Wit
IMG?69 w litowaniu warzyw po zbiorze. Ci. 1. Hasło Ogrodnicze 8, • Zmniejszenie wrażliwości warzyw c

więcej podobnych podstron