Kuchnia Chińska

Kuchnia Chińska



Ogromny obszar, jaki zaj mają Chiny, jego różnorodność, tak pod względem warunków naturalnych, klimatu, języka, jak i tradycji historycznej, dały w efekcie zjawisko silnego zróżnicowania kultury Państwa Środka, a co za tym idzie, również i jego kuchni. A zatem: czy pojęcie „kuchnia chińska” nie powinno zostać zastąpione jego liczbą mnogą, czy nie byłoby bardziej zasadne mówienie rączej o „kuchniach chińskich”?

Tradycyjnie, Chiny dzieli się, pod względem kulinarnym, na cztery podstawowe regiony - strefę kuchni pekińskiej (Północ), szanghajskiej (Wschód), seczuańskiej (Zachód) i kantońskiej (Południe). Podział ten, aczkolwiek bezspornie słuszny, jest jednak mocno uproszczony. Liczba wariantów lokalnych każdej z tych kuchni, jest daleko większa, poza tym, osiedlająca się licznie na obszarach niemal całej Azji Chińczycy, z upływem czasu, wzbogacili swoje jadłospis} o szereg nowych, właściwych innym krajom azjatyckim elemen-


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Reportaż Mają świadomość, ze ustępują nam pod względem rozwoju gospodarczego i zamożności
Kompendium Wiedzy geografii61 ści. Mniejszości takie zawsze mają trudność z zachowaniem swojej tożs
page0034 24 ŚINE AR-BABILONJA marańczowych, oliwnych, migdałowych i figowych; natomiast ogromne obsz
B. Roztwarzanie halogenkowych soli srebra(I) 1. Sprawdź, jaki przebieg mają następujące - założone -
Klasyfikacja sieci • Ze względu na obszar jaki obejmują swym zasięgiem, przeznaczenie i

więcej podobnych podstron