Kuchnia Chińska (5)

Kuchnia Chińska (5)




500 g mąki 1 łyżeczka cukru

300 ml wody, 35 g świeżych drożdży olej do smalenia

FARSZ

300 g chude/ wieprzowiny 6 grzybów czarnych lub suszonych smardzów

1    cebula, I z/lbek czosnku

2    łyżki sosu sojowego

/ łyżka oleju sezamowego sól, pieprz, °kł do smażenia sc )S

2 łyżki miodu płynnego, 6 łyżek sosu sojowego I łyżka octu winnego, / łyżka sherry

sakiewki

(chińskie pierożki)

PORCJA Dl.A 4-6 OSÓB PRZYGOTOWANI F. i OODZ.

GOTOWANIE 5 MIN

1    Drożdże rozpuścić

wraz z cukrem w 3 łyżkach letniej wody. Odstawić na 30 min. Dodać mąkę, resztę wody i dobrze wyrobić ciasto. Po wyrobieniu, odstawić na 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

2    Grzyby moczyć

w letniej wodzie przez 20 minut, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 minut. Wyjąć, odcisnąć i usunąć twarde włókna. Resztę drobno posiekać. Mięso drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować. Wszystkie te składniki podsmażyć na silnie rozgrzanym oleju przez 2—3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i olej sezamowy. Osolić, dodać pieprz, po czym farsz starannie wymieszać.

4    Gotowe ciasto

rozwałkować na placek o grubości 3 mm, z którego wykrawać krążki o średnicy ok. 7 cm. Na środku każdego z nich umieścić łyżeczkę farszu. Formować pierożki w kształcie woreczków, unosząc brzegi krążka i skręcając je tuż nad farszem, na tyle mocno, by się nie rozkleiły.

5    Smażyć na gorącym oleju na złoto lub gotować na parze.

6    Podawać gorące. Osobno podać sos.

J Połączyć ze sobą

i dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu.

26


27


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kuchnia Chińska 500 g fasolki szparagowej 2 cebulki dymki 6 ząbków czosnku 150 ml bulionu
Kuchnia Chińska0 (2) 500 g polędwicy wolowy lub rostbefu I (lufy kawałek imbiru hib 1 i 1/2 lyyki im
Kuchnia Chińska2 500 g schabu be% kości I cebula 1 papryka pielona 1    papryka czerw
Kuchnia Chińska3 (2) 500 g schabu bez kości 1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku 1 c

więcej podobnych podstron