scan0025

scan0025



Masło i sery 169

ograniczenie spożycia tłuszczu bez drastycznych zmian nawyków żywieniowych. Technologia takich wyrobów nie obejmuje procesu zmaślania, a odpowiednią strukturę produktu otrzymuje się w wyniku homogenizacji śmietanki, zastosowania substancji zagęszczających (żelatyny, karobu, guaru itp.) i preparatów białek mlecznych. W projekcie Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przyjęto określenia i klasyfikację tłuszczów mlecznych do smarowania pieczywa za dokumentami UE (Council Regulation 2991/94) przedstawione w tabeli 10.2.

TABELA 10.2. Określenia i klasyfikacja tłuszczów mlecznych do smarowania pieczywa [wg UE]

Grupa

Nazwa

handlowa

Kategoria produktu

Definicja

Dodatkowy opis ze wskazaniem % zawartości tłuszczu

A. Tłuszcze mleczne Produkty w formie stałej,

1. Masło

Produkt o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniej

miękkiej emulsji, zasad-

niż 80% i nie więcej niż 90%, o maksymalnej za-

niczo typu w/o, pozyski-

wartości wody 16% i suchej substancji mlecznej

wane wyłącznie z mleka

nietłuszczowej - 2%.

i/lub pewnych produ-

2. Masło %

Produkt o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniej

któw mlecznych, dla któ-

niż 60% i nie więcej niż 62%.

rych tłuszcz jest zasad-

3. Masło ^2

Produkt o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniej

niczym elementem war-

niż 39% i nie więcej niż 41%.

tości; może być stoso-

4. Mleczny pro-

Produkt o następujących zawartościach tłuszczu

wany dodatek innych

dukt tłuszczowy

mlecznego:

substancji niezbędnych

X% tłuszczu

— mniej niż 39% (tzw. niskotłuszezówy),

do ich produkcji.

-    więcej niż 41 %, ale mniej niż 60% (tzw. o obniżonej zawartości tłuszczu),

-    więcej niż 62%, ale mniej niż 80%.

B. Miksy tłuszczowe Produkty w formie stałej,

1. Miks tłuszczo-

Produkt otrzymywany z mieszanki tłuszczów ro-

miękkiej emulsji, zasad-

wy

ślinnych i/lub zwierzęcych o zawartości tłuszczu

niczo typu w/o, pozys-

nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90%.

kiwane ze stałych lub

2. Miks tłuszczo-

Produkt o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniej

płynnych tłuszczów roś-

wy3/4

niż 60% i nie więcej niż 62%.

linnych i/lub zwie-

3. Miks tłuszczo-

Produkt o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniej

rzęcych nadających się

wy ł/2

niż 39% i nie więcej niż 41%.

do spożycia przez czło-

4. Produkt tłusz-

Produkt o następujących zawartościach tłuszczu

wieka, o zawartości tłu-

czowy miks X%

mlecznego:

szczu mlecznego pomię-

tłuszczu

- mniej niż 39% (tzw. niskotłuszczowy),

dzy 10 a 80% zawartości

- więcej niż 41%, ale mniej niż 60% (tzw. o obni-

tłuszczu.

żonej zawartości tłuszczu),

— więcej niż 62%, ale mniej niż 80%.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
IMG&33 - zmieniające się potrzeby człowieka, a głównie ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęc
100 101 2 DIETA I ODTRUWANIE ORGANIZMU WEDtUG METODY DOKTORA JENSENA Ogranicz spożycie tłuszczu, rów
100 101 I DIETA I ODTRUWANIE ORGANIZMU WEDŁUG METODY DOKTORA JENSENA Ogranicz spożycie tłuszczu, rów
ograniczenia spożycia tej grupy produktów. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie zaleca spożywani
scan0023 167 Masło i sery ^Produkcja masła obejmuje następujące etapy: wydzielenie śmietanki z mleka
Zdj?cie033 2    Redukcja spożycia tłuszczu do 15% ogółu energii 3   &n
img059 (5) C.    Aby wyeliminował potrawy wzdymające D.    Aby ogranic
Scan080220080229 83 T L IJ S Z C Z E Średnie spożycie tłuszczów — nic więcej niż 20-30% kcal / dobę

więcej podobnych podstron