SL274175

SL274175



Obróbka termiczna i przechowywanie mięsa

•    sprzyja utlenianiu zawartych w mięsie nienasyconych kwasów tłuszczowych, co warunkuje ich przydatność cło spożycia

•    Obróbka termiczna mięsa, szczególnie w wysokiej temperaturze sprzyja powstawaniu związków o działaniu Kancerogennym takich jak aminy heterocykliczne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne

•    Najwyższe koncentracje związków o działaniu kancerogennym wykrywane są w produktach mięsnych przypalonych w czasie smażenia lub pieczenia Związki niebezpieczne dla organizmu człowieka powstaję w czasie wędzenia wędlin i stosowania preparatu dymu wędzarniczego

•    W dymie wędzarniczym występuje kilkaset składników. 2 których niektóre sa związkami o działaniu antyoksydacyjnym. bakteriostatycznym i bakteriobójczym

2009-03-16


Polskie Towarfyttwo Zootechniczne - Kraków


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
14653 IMG999 SMAKowrrość Mięs a W ocenie konsumenta jakość mięsa przed obróbką termiczną kształtują:
14653 IMG999 SMAKowrrość Mięs a W ocenie konsumenta jakość mięsa przed obróbką termiczną kształtują:
IMG999 SMAKowrrość Mięs a W ocenie konsumenta jakość mięsa przed obróbką termiczną kształtują: ii wy
CZĘŚĆ TEORETYCZNA norharman i harman poza powstawaniem w trakcie obróbki termicznej mięsa, często
IMG999 SMAKowrrość Mięs a W ocenie konsumenta jakość mięsa przed obróbką termiczną kształtują: ii wy
gastro5 Proces technologiczny * Obróbka wstępna
ŻYWNOŚĆ PROJEKTOWANA Rozdział 1WPŁYW OBRÓBKI TERMICZNEJ NA PODSTAWOWY SKŁAD CHEMICZNY CEBULI (ALLIUM
cwiczenie40012 być /.synchronizowana •/ wydajnością urządzeń ca lej linii do obróbki termicznej. Pod
D35 8.1.3. Przechowywanie mięsa mrożonego 8.13.1. Warunki przechowywania Najlepszą temperaturą
ost w listopadzie0 Obróbka termiczna Obrótota ImMm ootegt na poddawaniu prochJttów MSKipwmW ptffMmj
ost w listopadzie3 Obróbka termiczna Pieczenia - polega na ogrzewaniu produktu za pomocą gBjbago po
SL274264 Ocena jakości mięsa wołowego Mała zawartość tłuszczu Dobra soczystość i kruchość Skład
Podział asortymentów ze względu na stosowany proces technologiczny 1. Obróbka termiczna (na etapie
Projektowanie procesu technologicznego obejmuje: •Wiek i przeznaczenie 0 Wybór obróbki termicznej

więcej podobnych podstron