0046 2

0046 2



PLACKI

Ciasto z dżemem


Ciasto z pomarańczami

I Ciasto: 50 dag mąki,

5 dag drożdży,

szklanka mleka,

jajo, 4 żółtka, 15 dag cukru,

pół kostki masła.

Nadzienie: 2 pomarańcze,

2 35 dag cukru, kilka 0 orzechów lub migdałów, sól

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami ciepłego mleka. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka i pozostałe mleko. Dobrze wymieszać. Dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia. Dokładnie wyszorowane szczoteczką pomarańcze nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wrzącej wody, gotować około 30 min. Gdy wystygną, pokroić je (razem ze skórką) w talarki. W płaskim naczyniu zalać cukier czterema łyżkami wody, podgrzać. Gdy się rozpuści, włożyć krążki pomarańczy do syropu i gotować, aż się zeszklą. Następnie przestudzić je i osączyć. Połowę wyrośniętego ciasta wyłożyć na natłuszczoną blachę. Rozłożyć na nim krążki pomarańczy, przykryć pozostałym ciastem i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować ciasto lekko spienionym białkiem, posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. Upiec.

Zofia Rogulska 51


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Pizza „Cztery pory roku jpeg Pizza „Cztery pory roku" Składniki: ciasto: 50 dag mąki 3  &n
10006 (2) PIZZE, GRZANKI, ZAPIEKANKIPizza„Cztery pory roku” I Ciasto: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, sz
Jabłecznik Elzbiety Jabłecznik Elżbiety Ciasto: 50 dag mąki, 10 dag cukru, 25 dag masła, 3 jaja, szc
10015 (2) PIZZEPizza sycylijska I Ciasto: 30 dag mąki, 2 dag drożdży, szklanka wody, 2 łyżki oleju,
Pizza nicejska jpeg Pizza nicejska Składniki: ciasto: 30-35 dag mąki 1    dag drożdży
Pizza studencka jpeg Pizza studencka Składniki: ciasto: 30 dag mąki 2 dag drożdży 3/4 szklanki
Pizza sycylijska jpeg Pizza sycylijska Składniki: ciasto: 30 dag mąki 2 dag drożdży szklanka wo
Pizza z jajami jpeg Pizza z jajami Składniki: ciasto: 40 dag mąki 3 dag drożdży szklanka mleka 
Orzechowiec SKŁADNIKI: Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 żół
Likier sliwkowy proporcje: 1 litr •    50 dag owoców •    szklanka wod

więcej podobnych podstron