094

094



14

Źródła pokarmowe witaminy D

Pitnlukl

Witamina D ij.m. 100 v'l

Pikliug vve<l/ony

1 y 200

Węeorz

4 S00

Śścd?

I 177

Makrela

si:

Żółtko jaja

516

Jajo ca te

K.6

Kurka

407

Borowik

773

Pieczarka

167

Wątroba cielęca

206

Wrflmba wieprzowa

r;>

Wątroba wołowa

100

Smalec

.*00

Masło

157

Ser żółty

50

Mleko krowie pełne

3—84

Wołowina

12

Kapusia

0.2

Nadmiar nie jest wskazany ze względu na jej toksyczność powodując bóle głowy i brzucha, wymioty osłabienie i brak apetytu. Ryzyko jest związane ze spożywaniem preparatów farmaceutycznych lub żywności wzbogacanej ale nie z przebywaniem na słońcu. Z tego powody nie ustala się wysokości zapotrzebowania dla osób zdrowych. Problemem są dzieci z niesprawnym jeszcze mechanizmem syntezy w skórze. U osób starszych może występować upośledzenie syntezy a także wchłaniania z przewodu pokarmowego. Tabela podaje zalecane dawki witaminy D.

Zalecane dzienne spożycie witaminy D na poziomie bezpiecznym

Grupa

Lat

FAO W HO

Polska

l SA

pu.osobę/d/icń

Niemowlęta

U-l

10

10

10

Dzieci

1-9

10

10

10

Dziewczęta

10-18

2.5

10

10

Chłopcy

10-18

2.5

10

10

Mężczyźni

powyżej 18 lal

2,5

5

Kobiety

powyżej IX lat

2,5

5

Ciężarne

10

+ 5

Karmiące

10

+ 5

Osoby starsze

powy/ej 60 lat

5

— i . J

5

Witamina E - tokoferol

Nazwa obejmuje wszystkie pochodne tokolu wykazujące aktywność biologiczna. Najaktywniejszym jest □ -tokoferol.

CH,


Witamina E jest naturalnym przeciw utleniaczem do likwidacji rodników w przemianach metabolicznych. Służy do ochrony Vit, A i nienasyconych kwasów tłuszczowych przed utlenieniem, do Stabilizacji błon komórkowych i zmieszania ryzyka powstania nowotworów.

Witamina E jest szeroko rozpowszechnienia w przyrodzie zarówno w świecie roślinnym jak i zwierzęcym. Bogatym źródłem tej witaminy są oleje roślinne zwłaszcza słonecznikowy i rzepakowy.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
092 12 irfeite ..pokarmowe witaminy A Produkt Ekwiwalenty ietinolu 100 g Produkty dostarczające
4.14.    Żywienie w niedoborach witaminowych...................................
DSC64 (14) Uyj 2. Kalcyferole — witaminy O Ze względu na niekorzystny wpływ tlenu (powietrza) proce
DSC67 (14) r- 70 2. Kalcyferole — witaminy D Postulowane są jeszcze inne działania kalcytriolu, a p
DSC73 (14) 82    3. Tokoferole — witaminy E nięcia tego celu jest tzw. chloromctylow
DSC75 (14) 86    3. Tokoferole - witaminy E W zbożach, podczas ich magazynowania, st
DSC76 (14) 88    3. Tokoferolo — witaminy E gółowo omówiona. Zastąpienie grup metylo
DSC19 (14) ■ 1. Która z poniższych witamina jest potrzebna do prawidłowego działania dehydrogenazy
DSC39 (10) 14    1. Retinol i karotenoidy — witamina A i jej prowitaminy ką aoetylo-
Pokarmy i witaminy TominaJ agrfrwante zmmoR PiASYćW k)
Geologia wyklad 4 F 14 (W 06) Powstawanie torfowiska wysokiego b)♦liiiK tut C)4*14 iAA <*)iiiU i
Geologia wyklad 4 c.d F 14 (W 06) d)    etap pośredni - Masa torfiasta w podłożu las
rozwojówka ćw ( 04 09 i 5 05 094 Piageta, przyspieszyć lub opóźnić tempo rozwoju, nie ma ono jedna
Technik Mechanik 094 Zadanie 54. Papierem wartościowym własnościowym, stwierdzającym uczestnictwo j

więcej podobnych podstron