100�n na gwiazdke i karnawal011

100�n na gwiazdke i karnawal011



1. Ryba w koperkowej galarecie

Przygotowanie: 50 min Oczekiwanie: 5 godz. Na 6 porcji po 120 kcal

WIGILIA


Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Marchewkę oskro-bać, pokroić w krążki. W rondlu zagotować 1 I wody z solą i ziarnami pieprzu. Włożyć warzywa, gotować 10 minut. Włożyć umyte filety (łososia pokroić), wlać wino, gotować na małym ogniu 10 minut.

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Ugotowane ryby wyjąć, odmierzyć 1/2 litra wywaru, rozpuścić w nim żelatynę.


■    1/2 kg filetów z łososia (bez skóry)

■    1/2 kg filetów z morszczuka

■    cebula

■    marchewka

■    szklanka białego wytrawnego wina

IB pęczek koperku B łyżka żelatyny B 5 ziaren czarnego pieprzu B cytryna B sól, biały pieprz

Wywar przyprawić U do smaku solą i białym pieprzem. Koperek opłukać, otrzepać, posiekać. Na dno podłużnej formy wlać nieco wywaru (warstwa ok. 2 mm), posypać koperkiem, schłodzić w lodówce. Gdy galareta zastygnie, kłaść na przemian warstwy łososia i morszczuka, przesypując je koperkiem. Wlać wywar, wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Po wyjęciu z formy ozdobić plastrami cytryny.

2. Sałatka śledziowa z buraczkami



Przygotowanie: 20 min B tacka śledzi w oleju ■ słoik marynowanych buraczków B 2 kwaśne jabłka B duża cebula B słoik majonezu B sok z 1/2 cytryny B ogórek kwaszony B koperek

Oczekiwanie: 1 godz.

Śledzie opłukać w zimnej wodzie, jeśli są słone, można je namoczyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Buraczki osączyć z marynaty i pokroić w krążki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny.

Na 6 porcji po 540 kcal

Osuszyć śledzie, pokroić w niewielkie paseczki. W wysokim naczyniu ułożyć warstwami śledzie, cebulę, buraczki i jabłka. Majonez przyprawić sokiem z cytryny, zalać nim sałatkę. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Ozdobić ogórkiem.

3. Śledziowy tatar


Przygotowanie: 20 min

« 12 filetów z matiasów w oleju 13 łyżki kaparów 2 duże ogórki konserwowe i szalotka

«łyżeczka zielonego marynowanego ploprzu

• 4 łyżki kremówki

■    3 łyżki marynowanych grzybów

■    3 łyżki cebulek marynowanych

■    sól, pieprz

Na 6 porcji po 390 kcal

Ogórki konserwowe i szalotkę posiekać, wymieszać z kaparami. Kremówkę wymieszać z zielonym pieprzem, lekko posolić. Grzybki marynowane posiekać, wymieszać z cebulkami, przyprawić pieprzem.

Śledzie pokroić w kostkę, nałożyć do 3 miseczek.

Jedną część śledzi przykryć ogórkami z kaparami, drugą zielonym pieprzem, trzecią grzybkami.


fok usunąć \skutecznie J zapach ryby tuchni, naczyń oraz dłoni?


rAby zredukować charakte-+ ry styczny zapachy garnek, w którym gotuje się ryba, przykrywamy ściereczką nasączoną octem, na niej kładziemy pokrywkę. Noże i deski, które miały styczność z rybą, można natrzeć octem łub sokiem z cytryny. Po zakończeniu prac dłonie warto natrzeć cytryną, fusa-mi kawy lub solą.


4. Karp pieczony z natka i czosnkiem

Przygotowanie: 1 godz. Oczekiwanie: 1 godz. Na 6 porcji po 200 kcal

■    2 karpie królewskie (do 1 kg)

■    3 ząbki czosnku

■    pęczek natki pietruszki

■    2 łyżki oleju

■    2 łyżki masła

■    sól, ploprz


Ryby sprawić, starannie umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Karpie natrzeć w środku i na wierzchu solą z czosnkiem. Przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Natkę pietruszki opłukać, dokładnie otrzepać z wody.

Do środka ryb włożyć po kilka gałązek natki pietruszki. Karpie ułożyć w posmarowanej olejem brytfannie, obłożyć wiórkami masła. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z pieczonymi ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
100?n na gwiazdke i karnawal007 Pasztet z kaszy gryczanej Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 1 godz. N
100?n na gwiazdke i karnawal007 Pasztet z kaszy gryczanej Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 1 godz. N
100?n na gwiazdke i karnawal012 1. Marynowane śledzie smażone Przygotowanie: 25 min Oczekiwanie: 24
100?n na gwiazdke i karnawal008 Gołąbki z ryżem i pieczarkami Przygotowanie: 30 min Gotowanie: 25-30
100?n na gwiazdke i karnawal008 Gołąbki z ryżem i pieczarkami Przygotowanie: 30 min Gotowanie: 25-30
100?n na gwiazdke i karnawal016 3* 3* Kapusta z grzybami i śliwkami Przygotowanie: 15 minut  &n
100?n na gwiazdke i karnawal017 Pstrąg z farszem migdałowym Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 30 min
100?n na gwiazdke i karnawal023 1. Sałatka z indykiem i ananasem Przygotowanie: 40 min Na 6 porcji p
100?n na gwiazdke i karnawal030 Ciasto - przęęis podstawowy Przygotowanie: 20 minut Schładzanie: 1 g
100?n na gwiazdke i karnawal012 WIGILIA1. Marynowane śledzie smażone Przygotowanie: 25 min Oczekiwan
100?n na gwiazdke i karnawal013 Przygotowanie: 1 godzina Na 6 porcji po 100 kcal WIGILIA Przygotowan
100?n na gwiazdke i karnawal021 1. Sałatka z brokułów i brzoskwiń Przygotowanie: 20 minut Na 6 porcj
100?n na gwiazdke i karnawal025 1. Faworki-kokard ki Przygotowanie: 1 godz. 20 min Na 12 porcji po 2
100?n na gwiazdke i karnawal027 1_, Jabłuszka w karmelu Przygotowanie: 30 min Na 8 porcji po 170 kca
100?n na gwiazdke i karnawal027 1. Jabłuszka w karmelu Przygotowanie: 30 min Na 8 porcji po 170 kcal

więcej podobnych podstron