2011 10 22 17 24

2011 10 22 17 24



320 J. Wojdalski, W. Dróżdż

= 5„(1) - Bll(2) - 20 404,26 - 13 462,47 = 6941,79 kg p.u. :-j

Z powyższego obliczenia wynika, że kocioł KI zużywał 6941,79 kg paliwa umownego więcej od kotła K2.

Przypadek 3

Bn(2)6w(2) = fi^(2)0vv(2)

B |I    112681

2L(2)    16,957 MJ-m"3

Identyczną odpowiedź otrzymuje się, posługując się danymi dotyczącymi paliwa umownego:

n/ _ bu(2)Qu _ 13 462,47 kg p.u.- 29,3076 MJ-kg~'p.u.    _ 3

I onii)=—---—--= 23 268 m

EL.' &M.2)    16,957 MJ-m 3

Należy zaznaczyć, że sprawność kotła parowego nie jest stała, lecz uzależniona od wielu czynników (m.in. stopnia obciążenia kotła), co omówiono na przykład w podręczniku Wojdalskiego i innych (1998).


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
2011 10 22 17 02 318 J. Wojdalski, W. Dróżdż Przypadek 2. Zużycie paliwa umownego przez każdy z kot
2011 10 22 15 53 312 J. Wojdalski, W. Dróżdż otrzymuje się kgp.w.rz. 20 kg p.u.-29 307,6fil1 y 2517
2011 10 22 16 44 316 J. Wojdalski, W. Dróżdż Tak więc bilans cieplny przyjmuje postać:{?,+&+&am
2011 10 22 15 23 310 J. Wojdalski, W. Oróżdż - urządzenie H zużywa parę wodną w godzinach 10—12 i 1
2011 10 22 17 09 Zarys zagadnień związanych z doborem i użytkowaniem urządzeń 319 Należy obliczyć:
2011 10 22 16 21 J. wojaalski, w. Drożdż Na tej podstawie można sporządzić wykres (krzywą) zmiennoś
2011 10 22 41 12 Ekstrakcja 241 koła wysłodkowe ślimaki wstęgowe wał ślimaka komora grzejna /sito
2011 10 27 46 24 M-M_ Tl dane numeryt/ne Nagłówek GeoTIFF - otwarty format metadanych umożliwiający
2011 10 22 38 40 nyuii aspcKiuw t»uz_yux_y w«xix« ------------ _    .....^
2011 10 22 40 36 Ekstrakcja 239 Przytoczona definicja ekstrakcji stanowi podstawę objaśnienia przeb
2011 10 22 40 59 240 A. Laudański Ekstraktor ma kształt koryta o osi odchylonej od poziomu o 8°8 .
2011 10 22 41 32 242 A. Laudańsld nie wody jako narzędzia tłoczącego wydłuża czas wysładzania, jedn
2011 10 22 41 41 Ekstrakcja 243 luracji i ekstrakcja soku komórkowego przebiegają w pojemności jedn
2011 10 22 42 12 244 A. Laudański wydłużanie czasu kontaktu i skracanie czasu dogrzania. Czas konta
2011 10 22 14 35 Zarys zagadnień związanych z doborem i użytkowaniem urządzeń...    
2011 10 22 14 53 308 I TOjjdftbki W. Droidd oi MMi O.? 1 2 3 Mięsna praetwórstwo mięsu Domysławs

więcej podobnych podstron